HIV / AIDS u BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
clav

#26 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

test01 wrote:
clav wrote:
test01 wrote:Ozbiljno pitanje: Da li virus HIV-a moze proci kroz poru kurtona ili kroz kurton s obzirom na mikro velicinu?
Ako ne moze,da li se onaj koji koristi kurton moze zaraziti,teoretski?
Hvala.
Smatram da bi mnogima odgovori bili od koristi.
Vidi, cak i ako spavas s zenom koja je hiv pozitivna, nezasticen, sansa da ces se zaraziti je oko 1%. Vece su ako je seks grublji i ako je u pitanju analni seks. Sansa da se zena zarazi nezasticenim seksom je nesto veca u odnosu na muskarca, ali i tu je oko 1%. Virus ne moze proci kroz kurton kako kazes, i pouzdana je zastita. Medjutim kondomi nisu napravljeni od celika, pa postoje i tada sanse iako male. Generalno mnogo je manje prijenosan u odnosu na druge viruse i uzrocnike spolno prenosivih bolesti. Hiv nije problem u Bosni, ali ne znaci da to nece postati, obzirom na promjene kroz koje prolazimo a koje se ticu seksualnih sklonosti i seksualnosti, te stupanja u kontakt s osobama iz podrucja visokog rizika.

-Ne kontam kako zena ima 1% sanse,a za muskarca shvatam.
-Kolike su sanse,ako ne tacno,onda otprilike da virus prodje kroz kondom?
Hvala za odgovor.
Ako zena spava s muskarcem koji je HIV pozitivan, sanse da pokupi virus su tu oko 1%. (ne sjecam se tacno u bobu, ali je sigurno vise u odnosu na muskarca zbog anatomske gradje vagine).
A ovo za kondom: U svakom slucaju vrlo, vrlo, vrlo mala. To bi mogao izracunati ako izracunas koja je sansa da kondom pukne, pa uvrstis onda ovu sansu od oko 1%.
zemo_online

#27 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

Clav,ako muskarac pozitivan na HIV svrsi u zenu(izvinjavam se ,ali ne znam kako bi se drukcije izrazio), onda ce ona da bude zarazena 100%,a ne 1%,zar ne?
-Jos nesto,kondom se u toku sexa razvlaci,sto sex duze traje,to je i kondom vise razvucen. Dali kroz takav kondom lakse moze da prodje virus nego kroz kondom normalne velicine?
clav

#28 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

test01 wrote:Clav,ako muskarac pozitivan na HIV svrsi u zenu(izvinjavam se ,ali ne znam kako bi se drukcije izrazio), onda ce ona da bude zarazena 100%,a ne 1%,zar ne?
-Jos nesto,kondom se u toku sexa razvlaci,sto sex duze traje,to je i kondom vise razvucen. Dali kroz takav kondom lakse moze da prodje virus nego kroz kondom normalne velicine?
Ako HIV pozitivan muskarac svrsi u zenu, onda sanse da ce se ona zaraziti su oko 1%. Da je 100% bio bi znacajan dio ljudske populacije pod zemljom. Zvuci malo, i jeste malo, ali ponavljanjem kroz duzi vremenski period, dzek pot je neizbjezan. Dodaj tu kombinaciju neuravnoteze i neredovne ishrane, zivot u neuslovnom prostoru, konzumaciju alkohola i droga, prisutnost drugih spolnih bolesti, oslabljenost imuniteta i fasujes hiv.
Virus ne moze proci kroz materijal od kojeg je napravljen kondom, svejedno koliko je razvucen. Ako ima rupa, moze proci.
zemo_online

#29 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

Sta ti mislis o tome da je taj virus proizveden u nekome laboratoriju,kao sto se danas i mnogi proizvode i gaje?
zemo_online

#30 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

clav wrote:
test01 wrote:Clav,ako muskarac pozitivan na HIV svrsi u zenu(izvinjavam se ,ali ne znam kako bi se drukcije izrazio), onda ce ona da bude zarazena 100%,a ne 1%,zar ne?
Ako HIV pozitivan muskarac svrsi u zenu, onda sanse da ce se ona zaraziti su oko 1%. Da je 100% bio bi znacajan dio ljudske populacije pod zemljom. Zvuci malo, i jeste malo, ali ponavljanjem kroz duzi vremenski period, dzek pot je neizbjezan. Dodaj tu kombinaciju neuravnoteze i neredovne ishrane, zivot u neuslovnom prostoru, konzumaciju alkohola i droga, prisutnost drugih spolnih bolesti, oslabljenost imuniteta i fasujes hiv.
Virus ne moze proci kroz materijal od kojeg je napravljen kondom, svejedno koliko je razvucen. Ako ima rupa, moze proci.

Znao sam ja da se virus ne siri lako,ali da je 1% nisam znao.
Nego,kakve veze ima losa ishrana ,losi zivotni uvjeti,alkohol ili druge spolne bolesti sa sirenjem HIV-a? Dali npr. neko ko puno pije ce lakse da fasuje HIV nego neko ko ne pije?
clav

#31 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

test01 wrote:
clav wrote:

Znao sam ja da se virus ne siri lako,ali da je 1% nisam znao.
Nego,kakve veze ima losa ishrana ,losi zivotni uvjeti,alkohol ili druge spolne bolesti sa sirenjem HIV-a? Dali npr. neko ko puno pije ce lakse da fasuje HIV nego neko ko ne pije?
VIdi tih 1% je statisticki podatak i pokazuje neku srednju vrijednost. Neke su osobe sklonije primanju virusa od drugih. Losi zivotni uvjeti, alkohol, losa ishrana, droge sve to vodi padu imuniteta. Ostecenja na sluznicama uslijed drugih spolnih bolesti takodje povecavaju sanse za infekciju.

A za to prvo pitanje, moguce je koliko i sve druge teorije zavjere. Ja licno ne vjerujem u teorije zavjere. Postoji i teorija po kojoj su HIV i AIDS izmislile farmaceutske kuce kako bi prodavale skupe antivirusne lijekove. Opste je prihvaceno da je porijeklo virusa od srodnog virusa koji inficira majmune.
zemo_online

#32 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

Stvarno si brz.
Ima i virus pticije gripe koji se pojavi i naglo nestane. Mozda ne nestane spontano? Cinjenica je da se virusi proizvode u laboratorijima.
Kako virus pticije gripe tako naglo nestane,pitam se ja?
clav

#33 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

test01 wrote:Stvarno si brz.
Ima i virus pticije gripe koji se pojavi i naglo nestane. Mozda ne nestane spontano? Cinjenica je da se virusi proizvode u laboratorijima.
Virusi gripe gdje spada ovaj virus pticje gripe se ne mogu porediti s HIV-om. Nemam vremena da ti objasnjavam, kako, zasto i zbog cega, ali su vrlo promjenlivi i vrlo infektivni. Svake sezone je u ''opticaju'' drugaciji virus. 1918. godine od spanskog gripa je oboljelo pola ljudi na planeti. Strahovalo se da ce upravo ovaj h5n1 biti kao spanski grip i zbog toga se digla takva frka kakva se digla. Nego vidim da vuces na ovu stranu alternativnih tumacenja, a u tome ti ne mogu pomoci.
zemo_online

#34 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

Je li cinjenica da se virusi,bakterije i sl. proizvode i uzgajaju u laboratorijima?
Ako jeste,meni je dovoljno za covjeka kao takvog.
blekovic

#35 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by blekovic »

test01 wrote:Stvarno si brz.
Ev gledam ovu temu mada je malo podavno ovaj post napisan ali mi se ucnio najinteresantnijim. Tacno druze. U svijetu sad pa sad nastane pandemija oko nekog virusa ali se ona utisha brze nego sto je pocela . Zasto !? Neznam ni ja ! Ali ja smijem garantovati da je vecina virusa napravljena u laboratoriji, da bi mogla farmaceutska tvrtka/organizacija da posluje.

Sta mislite da li che ikada biti pronadjena vakcina za Hiv virus??? Nikada!!!! Zasto?! Kada bi se pronasla vakcina za Hiv sve Farmaceutske tvrtke koje se bave proizvodnjom antiviralnih lijekova bi izgubile na porfitu ogromnu kolicinu novca. Racunaj te da u svijetu ima oko 35 miliona Hiv/Aids bolesnika , i koliko je do sada njih umrlo, i sve to pomnozite sa neka 2€ ((( 2€ neka bude jedna kutija AV lijekova, mada se koristi mnogo vishe lijekova al ev za primjer smo uzeli jednu kutiju))) pa vidite kolike se finansije tu izdvajaju. A plus na to dodajte da se svake godine,neznam ni ja tacno, velika kolicina ljudi zarazi hiv/aids virusom. Velike se znaci pare daju/izdvajaju farmaceutskim tvrtkama.

Eh ovo mi je ispalo glupost sto sam procito ovde :
Citat:
Vidi, cak i ako spavas s zenom koja je hiv pozitivna, nezasticen, sansa da ces se zaraziti je oko 1%. Vece su ako je seks grublji i ako je u pitanju analni seks. Sansa da se zena zarazi nezasticenim seksom je nesto veca u odnosu na muskarca, ali i tu je oko 1%. Virus ne moze proci kroz kurton kako kazes, i pouzdana je zastita. Medjutim kondomi nisu napravljeni od celika, pa postoje i tada sanse iako male. Generalno mnogo je manje prijenosan u odnosu na druge viruse i uzrocnike spolno prenosivih bolesti. Hiv nije problem u Bosni, ali ne znaci da to nece postati, obzirom na promjene kroz koje prolazimo a koje se ticu seksualnih sklonosti i seksualnosti, te stupanja u kontakt s osobama iz podrucja visokog rizika.

-Ne kontam kako zena ima 1% sanse,a za muskarca shvatam.
-Kolike su sanse,ako ne tacno,onda otprilike da virus prodje kroz kondom?
Hvala za odgovor.[/quote]
Ako zena spava s muskarcem koji je HIV pozitivan, sanse da pokupi virus su tu oko 1%. (ne sjecam se tacno u bobu, ali je sigurno vise u odnosu na muskarca zbog anatomske gradje vagine).
A ovo za kondom: U svakom slucaju vrlo, vrlo, vrlo mala. To bi mogao izracunati ako izracunas koja je sansa da kondom pukne, pa uvrstis onda ovu sansu od oko 1%.[/quote]
To nemozete gledati ni u kakvim procentima %%%%. Kod Hiv virusa to nepostoji. Mada sam i ja cito da ce prije muskarac zaraziti zenu nego zena muskarca, ali to je glupost :x Ha spavao sa djevojkom ha sa momkom koji su + ista ti je situacija. Znaci Fasovat cesh Hiv. Nema tu nekih procenata. Ev procitao sam i ovo da obrezani miuskarci imaju manju sansu da obole od hiv/aids-a nego neobrezani. Zasto!? Zato sto se kod neobrezanog covjeka na njegovom spolnom organu virusi/bakterije zadrzavaju na visku kozice.
Situacija u :bih: nije losa, mislim tako papiri govore ali procitao sam ovde 1reg na 3 neregistrovana hiv+. Mislim da je to tako. Vecina ljudi se nezeli ici testirati ili ih je stid/strah, sramota.... U nasoj zemlji edukacija o Hiv/Aids-u je nikakva, UZHAS!!!!
Ali samo vam mogu jedno reci:
Rukavica Ruku Chuva - Kondom !? -> Glavu i zivot .
I nije ni sve u polnom odnosu!!!!!
clav

#36 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

[quote="blekovic"][/quote]
Ja znam nekoliko ljudi kojima je okrugla planeta glupost, ali to ne mijenja nista. Ma nejse..
caes

#37 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

ajde i ovdje da pitam,
jel neko zna, tj jel neko upucen u to da li se donirana krv testira na hiv i hepatitis, kod nas naravno? znam da bi zakonski trebalo, al .. sve je naopako ovdje.

i zna li iko jel moguce posumnjati na hiv na osnovu uradjenih hepatitis markera?
clav

#38 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

caes wrote:ajde i ovdje da pitam,
jel neko zna, tj jel neko upucen u to da li se donirana krv testira na hiv i hepatitis, kod nas naravno? znam da bi zakonski trebalo, al .. sve je naopako ovdje.

i zna li iko jel moguce posumnjati na hiv na osnovu uradjenih hepatitis markera?
Mora se krv testirati izmedju ostalog i na HIV, i testira se. Medjutim ima jedan problem koji se zove seroloski prozor, tj. vrijeme do kojeg postojecim metodama nije moguce dokazati prisustvo virusa u krvi. To je za HIV od 3 sedmice do 6 mjeseci. Prevedeno to zanci ako se neko zarazi HIV-om danas i donira krv za recimo mjesec, nalaz ce najvjerovatnije biti negativan, ali je virus tu. HIV se zbog ovoga prenosi izmedju: jednom u 200.000 doza i jednom u 2.000.000 doza u zavisnosti o kojoj je zemlji rijec. Kod nas je vjerovatno ovaj zadnji slucaj u pitanju.
Hepatitis markeri nemaju veze s hivom, ali ako je osoba pozitivna na hepatitis b i c, preporucuje se testiranje na hiv zbog nacina na koji se ovi virusi prenose.
caes

#39 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

Hvala na odgovoru,

ja sam cula da oni to u principu i testiraju, ali tek onda kad treba tu krv nekom dati, pa ako vide da je neka doza zarazena, prosto je bace, ali ne znaju cija je to doza, tj od koje osobe, jer su sve pomjesane? :-)
zemo_online

#40 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

clav wrote:

Mora se krv testirati izmedju ostalog i na HIV, i testira se. Medjutim ima jedan problem koji se zove seroloski prozor, tj. vrijeme do kojeg postojecim metodama nije moguce dokazati prisustvo virusa u krvi. To je za HIV od 3 sedmice do 6 mjeseci. Prevedeno to zanci ako se neko zarazi HIV-om danas i donira krv za recimo mjesec, nalaz ce najvjerovatnije biti negativan, ali je virus tu. HIV se zbog ovoga prenosi izmedju: jednom u 200.000 doza i jednom u 2.000.000 doza u zavisnosti o kojoj je zemlji rijec. Kod nas je vjerovatno ovaj zadnji slucaj u pitanju.
Hepatitis markeri nemaju veze s hivom, ali ako je osoba pozitivna na hepatitis b i c, preporucuje se testiranje na hiv zbog nacina na koji se ovi virusi prenose.

Zar virus Hiv-a moze dugo da zivi izvan ljudskog organizma, u ovom slucaju u izvadjenoj krvi?
Osim toga, najnovijom metodom,tako sam cuo na TV,dovoljno je 11 DANA da se otkrije virus u zarazenoj krvi,krvi koja se donira.
Hvala za odgovor.
caes

#41 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

Zar virus Hiv-a moze dugo da zivi izvan ljudskog organizma, u ovom slucaju u izvadjenoj krvi?
pa ne zivi van ljudskog organizma, u krvi je, samo sto se ne moze nikakvom metodom otkriti dok ne prodje neki period.
Daisy

#42 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Daisy »

da pouzdano - i to ti je ujedno i najjeftiniji test tj besplatan!
Daj krv, proci ces sve kontrole. Jedino ne znam koliko su diskretni s rezultatima, tj da li dobijes sifru umjesto imena.
ja sam redovno davala krv na Kosevu.
caes

#43 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

ma ja sam dala krv na transfuziologiji prije 3 g, u srednjoj jos, i dobila sam poslije sedmicu, dvije, onaj papiric na kojem pise krvna grupa. kapiram da bi me zvali da su otkrili nesto .. sumnjivo :cry:
Daisy

#44 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Daisy »

caes wrote:ma ja sam dala krv na transfuziologiji prije 3 g, u srednjoj jos, i dobila sam poslije sedmicu, dvije, onaj papiric na kojem pise krvna grupa. kapiram da bi me zvali da su otkrili nesto .. sumnjivo :cry:

pa to je taj sistem, no news is good news :)
opet ja

#45 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by opet ja »

ako na bilo sta sumnjas otidji i testiraj se..i na hepatitis i na hiv i mirna si
clav

#46 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

caes wrote:ma ja sam dala krv na transfuziologiji prije 3 g, u srednjoj jos, i dobila sam poslije sedmicu, dvije, onaj papiric na kojem pise krvna grupa. kapiram da bi me zvali da su otkrili nesto .. sumnjivo :cry:
Ma rekli bi ti 100% da su ti nesto nasli. Budi bez brige.
caes

#47 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

opet ja wrote:ako na bilo sta sumnjas otidji i testiraj se..i na hepatitis i na hiv i mirna si
ja sam paranoicar kad je zdravlje u pitanju i u principu nemam nekih specijalnih razloga da sumnjam na hiv, ali sam ovih dana nesto okruzena tom pricom pa sam i ja pocela da se tripujem da sam zarazena :cry:

@clav,daisy - fala na iMfu, narocito sto je ohrabrujuci :-D
angy

#48 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by angy »

Ja sam uradila testove na hiv, hepatitise i sifilis i dobila danas rezultate i svi su ok hvala Bogu... Mozda ce nekome zvucati glupo ali mene zanima da li je moguce da zbog uzimanja antibiotika bude lazno negativan nalaz na neke od ovih bolesti??? Ja sam uzimala hiramicin prije nekih 15-tak dana zbog upale i prije 7 dana popila tabletu diflucan jer sam dobila candidu od jakih antibiotika... Mozda je glupo pitanje ali meni je stvarno bitno, jer mi je, sad vec, bivsi momak bio poprilicno promiskuitetan prije mene sto sam tek nedavno saznala pa sam se odmah testirala, ali sad me opet puca neki crnjak jel moguce da su bili lazno negativni nalazi jer sam prije toga pila antibiotike i diflucan...
dobrevibracije

#49 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by dobrevibracije »

Kakvo je vase iskustvo sa testiranjem na HIV? Ja sam otisla kod svog porodicnog doktora da trazim uputnicu za testiranje na HIV i hepatitis B i C, ali mi je objasnio da to tako ne ide, da ne mogu iz cista mira traziti da se testiram. Objasnio mi je da po svemu sudeci ne spadam u neku od rizicnih skupina, i da u svojih 17 godina rada nije dozivio da mu neko dodje i tek tako trazi uputnicu. Nisam dobila uputnicu za HIV, ali sam stekla utisak da doktor misli da sam hipohondar. Nisam se utripovala da imam nesto od ovoga, vec mislim da je redovno testiranje znak odgovornog ponasanja, i ako nije precesto, a u nasem drustvu sigurno nije, zdravstveno osiguranje bi trebalo to da pokriva. Dobila sam uputnicu da radim nivo bilirubina, pa ako to bude poviseno, onda cu dobiti uputnicu za hepatitis b i c.
Kako je to kod nas uredjeno u zakonu, da li zdravstveno osiguranje zaista ne pokriva ovakve vrste testova, osim iznimnim slucajevima (kod transfuzije, itd.)
caes

#50 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by caes »

ahm, klinika za infektivne bolesti, mislim da se vrsi testiranje srijedom i jos nekim danom, nazoves, pitas, odes, das krv i to je to.
ne treba ti uputnica za to.
Post Reply