HIV / AIDS u BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 HIV / AIDS u BiH

Post by mIRCerka »

HIV/AIDS

Od pocetka epidemije pa sve do kraja juna 2005. BiH je ukupno prijavila 107 HIV pozitivnih ljudi. 83% njih su muskarci, a 17% su zene. Od dokumentovanih nacina prenosenja HIV-a (13,9% je nepoznato), 54,3% je pripisano heteroseksualnom spolnom odnosu, 14,9% je pripisano homo i biseksualnim spolnim odnosima, a 13,9% upotrebi injekcionih droga. Ipak, ovi se podaci moraju uzeti sa rezervom zbog sveprisutne stigme i diskriminacije u zemlji koja onemogucava da se homoseksualci i biseksualci izjasne kao takvi.
Iako je prevalenca HIV-a relativno mala i stabilna, studije upucuju na visoke nivoe rizicnog ponasanja u vezi HIV-a (t.j. intravenozni korisnici droga, niski nivoi znanja i povecan broj muskaraca koji imaju seks sa muskarcima).

Svi ljudi koji su inficirani HIV/AIDS-om u Federaciji BiH, a koji trebaju terapiju mogu dobiti besplatan tretman antiviralnim lijekovima. Glavni medicinski centri u FBiH (Sarajevo, Tuzla i Mostar) obezbjeduju ovu terapiju. U pogledu HIV/AIDS-a, situacija je mnogo bolja u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj gdje pacijenti nemaju pravo na besplatan tretman.

U januaru 2005 zvanicno je otvoreno i 10 centara za besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS i to u svim kantonima Federacije BIH. Sto se tice Republike Srpske, situacija je teza jer jos uvijek nije omoguceno uspostavljanje ovih centara na tom podrucju.
Ipak, iako oni zvanicno postoje, ima jos uvijek dosta nerijesenih problema organizacione prirode sa kojima se ti centri susrecu.

Kada su u pitanju ljudi koji zive sa HIV/AIDS-om, u BiH je vrlo izrazena stigma i diskriminacija. Naime, cinjenica da niti jedna osoba koja zivi sa HIV/AIDS-om to nije otvoreno priznala je dovoljna da se uvidi pravo stanje po tom pitanju. Opsta populacija nema dovoljno tacnih informacija o HIV/AIDS-u, ne poznaju dovoljno nacine prenosa HIV-a te se usljed toga HIV/AIDS prikazuje kao smrtonosna bolest sto vrlo negativno utice na ljude koji zive sa HIV/AIDS-om.

Kriticna pitanja

1. 1. Sve veći broj slucajeva HIV/AIDS-a
2. 2. Stigma i diskriminacija kada je u pitanju HIV/AIDS
3. 3. Nedostatak znanja opste populacije o HIV/AIDS-u

tekst preuzet sa http://www.xy.com.ba
Do novembra 2008.
U BiH 156 osoba zaraženo HIV virusom
Od 1986. godine, kada je registriran prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH, do novembra ove godine registrirano je ukupno 156 osoba s virusom HIV-a, od čega se kod 98 osoba razvio AIDS, kazala je za FENU epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija.
Od toga je 118 muškaraca i 33 žene, a za ostale ne postoje podaci o spolu.

Po Ravlijinim riječima, virus se najviše prenosi spolnim odnosima, tako je u BiH heteroseksualnim spolnim putem zaraženo 88 osoba, homobiseksualnim 24, te injekcijskim kod korisnika droga 21 osoba.

U Federaciji BiH od 1989. godine, osim deset slučajeva koji se odnose na prijeratno razdoblje, virusom HIV zaražena je 91 osoba, od toga je 59 osoba s razvijenim AIDS-om.

Od tog je broja 80 posto muškaraca i 20 posto žena. Po načinu prijenosa 52 posto zaraženo je heteroseksualnim spolnim putem, 19 posto homobiseksualnim i 16 posto putem injekcijskog korištenja droga, istakla je Ravlija.

Ona je dodala da su to tri glavna prenosa virusa HIV-a, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

Prosječna dob zaraženih do sada je iznosila 37 godina, ali je primjetno da se zadnjih godina pomjera prema mlađoj dobi.

Trenutno se u Federaciji BiH liječi 45 osoba zaraženih s HIV virusom, od kojih je 29 pod terapijom.
(FENA)
mIRCerka

#2 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by mIRCerka »

33 miliona zaraženih
1. decembar Svjetski dan borbe protiv side
U svijetu najmanje 33 miliona ljudi živi s virusom HIV-a, saopćio je Ured UN-a za sidu (UNAIDS) povodom obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv side.
"Globalna epidemija side se stabilizira, ali je i dalje na neprihvatljivom nivou. Procjenjuje se da ima 33 miliona ljudi koji živi s virusom HIV-a 2007. godine", navodi se u izveštaju UNAIDS-a.

Federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca saopćila je da se epidemija stabilizira u podsaharskom dijelu Afrike, koji je najviše pogođen sidom, ali se širi u istočnoj Evropi.

"Iako se zaraza manje širi u nekim dijelovim podsaharske Afrike, sida se širi u drugim područjima, gdje ljudi nisu svjesni te opasnosti, u istočnoj Evropi i u nekim dijelovima Azije", navodi se u saopćenju.

Prema nedavnoj studiji ruskih vlasti, u Rusiji ima 417.208 pozitivnih na virus HIV-a, prenijele su agencije.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), očekuje se da će 2008. godine u svijetu od side umrijeti 2,2 miliona ljudi.

Prema navodima UNAIDS-a, povećan je broj zaražene djece ispod 15 godina. Broj se povećao od 1,6 miliona 2001. godine do dva miliona 2007. godine. "Skoro 90 posto zaražene djece živi u podsaharskom dijelu Afrike", navodi se u izvještaju.

Federacija CK-a navodi da je u nekim dijelovima svijeta veoma prisutna diskriminacija protiv osoba zaraženih virusom.

Sida je neizlječiva infektivna bolest koja predstavlja posljednji stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i definirana je kao skup simptoma i infekcija koji rezultiraju slabljenjem i uništenjem imuniteta.

Na taj način organizam je onesposobljen da se brani od bilo koje druge bolesti ili infekcija. Sida je akronim od francuskog naziva za sindrom stečenog imunskog deficita, a AIDS od engleskog naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome.

Treba razlikovati pojmove HIV pozitivna osoba (HIV+) i osoba oboljela od side.

To su dvije povezane ali različite stvari. HIV pozitivna osoba je osoba zaražena virusom HIV, a kod osobe oboljele od side virus HIV-a došao je do posljednje faze nakon koje nastupa smrt. Ako je neka osoba zaražena HIV-om, to ne znači da ona ima sidu.

Do pojave bolesti može proći vremenski period od dvije do 10 godina. HIV pozitivna osoba može izgledati potpuno zdravo, sposobna je za rad ili bilo kakvu drugu aktivnost kao i bilo koja zdrava osoba. Osoba može biti HIV pozitivna dugi vremenski period bez razvoja simptoma bilo koje od bolesti koja karakterizira ovaj sindrom.

HIV se ne može dobiti kupanjem u bazenu, uobičajenim socijalnim kontaktima, konzumiranjem hrane koju je spremila HIV pozitivna osoba ili boravkom u istoj prostoriji s tom osobom. HIV se može prenijeti na tri načina - nezaštićenim seksualnim odnosom, putem zaražene krvi i s majke na dijete.

Kako zaraza najčešće dolazi seksualnim putem, najbolje je tokom seksualnog čina koristiti kondom. Do zaraze često dolazi i kod narkomana koji koriste istu iglu za drogiranje, pa im se preporučuje korištenje jedne nove sterilne igle prilikom svakog novog ubadanja.

Tokom trudnoće, porođaja ili dojenja postoji rizik od 15 do 30 posto za prijenos HIV-a s majke na dijete.

Da bi došlo do infekcije i razvoja bolesti, virus mora dospjeti u krv, gdje se vezuje za CD4+ T limfocite. Virus se dijelovima svog omotača (gp120) "prikači" za receptore na površini CD4+ T limfocita. Nakon vezivanja virus ulazi u ćelije, "ugrađuje" se u jezgro ćelije domaćina i pod uticajem različitih stimulansa počinje se razmnožavati.

Ishod infekcije ćelije je najčešće smrt inficiranih ćelija. Sveukupan rezultat smrti CD4+ T limfocita je i postepen pad broja ovih ćelija, kojih u zdravom organizmu ima oko 1.200.

Smrt oboljelih od side ne nastaje zbog prisustva HIV-a kao patogena, već postepenim oštećenjem imuniteta, kada on prestaje da bude otporan na patogene koji se mogu naći u okruženju. Sida je posljednja faza napada HIV virusa i ujedno je i najteža faza.

Za sada nije pronađen lijek ni vakcina protiv te bolesti, osim antivirusnih lijekova koji usporavaju tok bolesti.
(FENA)
piupiu

#3 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by piupiu »

Jao, tako je, danas je svjetski Dan borbe protiv side! Samo da ti kazem, Mirci, procitala sam negdje da bi nesluzbeni broj inficiranih u BiH mogao biti preko 900, mislim da je to na tako malom prostoru uzasno visoka cifra.
mIRCerka

#4 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by mIRCerka »

piupiu wrote:Jao, tako je, danas je svjetski Dan borbe protiv side! Samo da ti kazem, Mirci, procitala sam negdje da bi nesluzbeni broj inficiranih u BiH mogao biti preko 900, mislim da je to na tako malom prostoru uzasno visoka cifra.
ja jos procitah da nam se cijeli svijet smije kad procitaju da imamo samo 150..... a sramota se testirat...
piupiu

#5 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by piupiu »

mIRCerka wrote:
piupiu wrote:Jao, tako je, danas je svjetski Dan borbe protiv side! Samo da ti kazem, Mirci, procitala sam negdje da bi nesluzbeni broj inficiranih u BiH mogao biti preko 900, mislim da je to na tako malom prostoru uzasno visoka cifra.
ja jos procitah da nam se cijeli svijet smije kad procitaju da imamo samo 150..... a sramota se testirat...
Pa, naravno da je sramota, sramota je i ginekologu otici, a za vrijeme menstruacije ne smijes se kupati jer ces unistiti jajnike :-) ... osim toga, cuj sida, pa nismo mi 'devijantni i dekadentni zapadnjaci', nece to nas ... :roll:
neprilagodjena

#6 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by neprilagodjena »

Koliko je zarazenih za koje se i ne zna jer ih je stid otici doktoru ili ni sami ne znaju da su zarazeni pa putem sexa zarazuju druge.
alcho

#7 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by alcho »

Kakva BA sida?! Sta vi zene sve necete smisliti samo da nam omrznete ***** :lol: :lol:
mIRCerka

#8 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by mIRCerka »

piupiu wrote:
mIRCerka wrote:
Pa, naravno da je sramota, sramota je i ginekologu otici, a za vrijeme menstruacije ne smijes se kupati jer ces unistiti jajnike :-) ... osim toga, cuj sida, pa nismo mi 'devijantni i dekadentni zapadnjaci', nece to nas ... :roll:
upravo tako, i mora da je ovih 150 mahom 100% gay i lez... :-)
o boze mili, koliko ljudi zaista misli ovo sto mi sarkazam pucamo :S
mIRCerka

#9 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by mIRCerka »

Her Flick wrote:vadi se ti na sarkazam
znam ja da ti to sve ozbiljno mislis

ovdje je jedini alcho upravu sa svojom konstatacijom
Ne, ja sam svojim sarkazmom pokazala kako to izgleda u nasoj zemlji...
Pazi, AIDS se najcesce dobija putem seksa bez zastite ili koristenjem iste igle..znaci nesto sto bi moralisti okarakterisali kao SRAMOTA...ali kad je zene STID pregledati grudi PREVENTIVNO...onda nemam sta reci...

Usput, neki srednjoskolci se bore za uvodjenje sekusalnog obrazovanja u skole, na bilo koji nacin.
Djeca su pametna.
Odrasli misle ovako AKO NE PRICAMO O TOME TO SE NECE NI DESITI.
Djeca misle ovako AKO SE UPOZNAMO SA SVIME TIME, I AKO TO VEC RADIMO, MAKAR CEMO RADITI U CILJU ZASTITE I SEBE I PARTNERA.
Djeci svaka cast!
piupiu

#10 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by piupiu »

Ne mislim da treba siriti paniku, ali nas odnos prema ovom vrlo stvarnom problemu se po mom misljenju ocituje po broju ucesnika na ovoj temi.
Uhoda

#11 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Uhoda »

Najporaznija činjenica je što se zdravstveno osoblje često nekorektno i diskriminatorno odnosi prema HIV pozitivnima odn. oboljelim od AIDS-a.

Priča o rizičnim grupama zbog čega oboljele uglavnom diskriminiraju je po meni odavno izlizana. Umjesnije je govoriti o faktorima rizičnog ponašanja. Sida je teška bolest i kao takvu je treba tretirati, i solidarizirati se s bolesnicima.
neprilagodjena

#12 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by neprilagodjena »

Nema nista sa HIV / AIDS u BiH ali ipak da napisem.

Bilo na vjestima da su neku pjevacicu (ovdje u njemackoj) zatvorili u zatvor jer je znala da ima HIV / AIDS a spavala je sa 3 muskaraca od kojih je 1 od njih najvjerovatnije sad zarazen.

E onda su pravili neku anketu i pitali narod na ulici sta je to HIV / AIDS.
Zalosno je to sto vecina od pitanih nije ni znala sta je to HIV / AIDS (bilo je tu i omladine).
piupiu

#13 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by piupiu »

I jos uvijek nigdje nikoga na temi ... :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Truba »

no angels pjevacica :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pravo ime
neprilagodjena

#15 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by neprilagodjena »

piupiu wrote:I jos uvijek nigdje nikoga na temi ... :roll:

piupiu tuk nisam ni ocekivala nikoga.

Htjela sam samo da podjelim sa vama.
piupiu

#16 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by piupiu »

neprilagodjena wrote:

piupiu tuk nisam ni ocekivala nikoga.

Htjela sam samo da podjelim sa vama.
:-D Ta anketa je totalna katastrofa i odraz mogucnosti sire katastrofe. :(
Troll_Happens

#17 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Troll_Happens »

Njemačka pjevačica Nadja Benaissa (26) uhićena je u subotu u Frankfurtu zbog sumnje da je namjerno svoje seksualne partnere zarazila virusom HIV. Pjevačica benda No Angels zadržana je u pritvoru zbog bojazni da bi mogla ponoviti nedjelo.
- Benaissa je optužena da je u razdoblju od 2004. do 2006. godine imala seksualne odnose bez zaštite, a da partnerima nije rekla da je zaražena virusom HIV - izjavili su iz ureda javnog tužitelja u Darmstadtu i dodali da je jedan njen partner zaražen virusom. Nadjini odvjetnici odbacuju takve optužbe riječima kako ne postoje dokazi da je kriminalno djelovala. U slučaju da je proglase krivom, prijeti joj do 10 godina zatvora. Nadja se proslavila 2000. godine osvojivši glazbeni show "Popstar", gdje je nastupala s četiri djevojke. Nakon pobjede njih pet osnovale su grupu No Angels, njemački pandan benda Spice klix. Prodale su više od pet milijuna ploča. No Angels su se raspale 2003. godine, ali su se četiri godine kasnije ponovno okupile kako bi predstavljale Njemačku na Eurosongu. S pjesmom "Disappear" završile su na posljednjem mjestu

A kakva je situacija kod nas, i ako se zna sigurno se isto radi kao u clanku koji je napisan bilo svijesno ili nesvijesno...
tako da tu brojku od 156 pomnoziti sa nekim velikim brojem i dobija se veeeelikaaa suma zarazenih :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Truba »

koji glupak bi s njom bez koMdoma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Troll_Happens

#19 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Troll_Happens »

komi wrote:koji glupak bi s njom bez koMdoma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ma prvo ga je koristio a onda poslije par pute se oslobodio s obzirom da je on prije vrsio kontrolu i bio cist pita glupo pitanje....
"jesi li ti zdrava" ona mu kaze jesam sto posto pita sigurno sigurno....
i eto pusa ko dusha.... :lol:
zemo_online

#20 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

Ozbiljno pitanje: Da li virus HIV-a moze proci kroz poru kurtona ili kroz kurton s obzirom na mikro velicinu?
Ako ne moze,da li se onaj koji koristi kurton moze zaraziti,teoretski?
Hvala.
Smatram da bi mnogima odgovori bili od koristi.
clav

#21 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

test01 wrote:Ozbiljno pitanje: Da li virus HIV-a moze proci kroz poru kurtona ili kroz kurton s obzirom na mikro velicinu?
Hvala.
Vidi, cak i ako spavas s zenom koja je hiv pozitivna, nezasticen, sansa da ces se zaraziti je oko 1%. Vece su ako je seks grublji i ako je u pitanju analni seks. Sansa da se zena zarazi nezasticenim seksom je nesto veca u odnosu na muskarca, ali i tu je oko 1%. Virus ne moze proci kroz kurton kako kazes, i pouzdana je zastita. Medjutim kondomi nisu napravljeni od celika, pa postoje i tada sanse iako male. Generalno mnogo je manje prijenosan u odnosu na druge viruse i uzrocnike spolno prenosivih bolesti. Hiv nije problem u Bosni, ali ne znaci da to nece postati, obzirom na promjene kroz koje prolazimo a koje se ticu seksualnih sklonosti i seksualnosti, te stupanja u kontakt s osobama iz podrucja visokog rizika.
x0z0y0

#22 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by x0z0y0 »

cini mi se da na 1 zarazenog (REGISTROVANOG) ide jis 3..neregistrovanih...

tako da situacija u nasoj lijepoj nikako nije sjajna..

kako to da niti jedna organizacija....a ima ih toliko...ne pokrene akciju podjele besplatnih kondoma..ali ne samo na dan borbe protiv AIDS-a vec stalno...da je dostupno u domovima zdravlja i sl...
clav

#23 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by clav »

Compos_Sui wrote:cini mi se da na 1 zarazenog (REGISTROVANOG) ide jis 3..neregistrovanih...

kako to da niti jedna organizacija....a ima ih toliko...ne pokrene akciju podjele besplatnih kondoma..ali ne samo na dan borbe protiv AIDS-a vec stalno...da je dostupno u domovima zdravlja i sl...
Ma na srecu nije tacna ta statistika. U nekim zemljama jeste, ali kod nas nije. Okrakterisati situaciju kao sjajnu ili ne je relativno. Spadamo medju najsjajnije na svijetu, ako se tako uopste moze reci kada je HIV u pitanju.
suspect_zero

#24 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by suspect_zero »

Compos_Sui wrote:cini mi se da na 1 zarazenog (REGISTROVANOG) ide jis 3..neregistrovanih...

NVO ''XY'' - Sarajevo dijeli besplatne kondome, također anonimno i besplatno se može izvršiti testiranje na spolno prenosive bolesti
zemo_online

#25 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

clav wrote:
test01 wrote:Ozbiljno pitanje: Da li virus HIV-a moze proci kroz poru kurtona ili kroz kurton s obzirom na mikro velicinu?
Hvala.
Vidi, cak i ako spavas s zenom koja je hiv pozitivna, nezasticen, sansa da ces se zaraziti je oko 1%. Vece su ako je seks grublji i ako je u pitanju analni seks. Sansa da se zena zarazi nezasticenim seksom je nesto veca u odnosu na muskarca, ali i tu je oko 1%. Virus ne moze proci kroz kurton kako kazes, i pouzdana je zastita. Medjutim kondomi nisu napravljeni od celika, pa postoje i tada sanse iako male. Generalno mnogo je manje prijenosan u odnosu na druge viruse i uzrocnike spolno prenosivih bolesti. Hiv nije problem u Bosni, ali ne znaci da to nece postati, obzirom na promjene kroz koje prolazimo a koje se ticu seksualnih sklonosti i seksualnosti, te stupanja u kontakt s osobama iz podrucja visokog rizika.

-Ne kontam kako zena ima 1% sanse,a za muskarca shvatam.
-Kolike su sanse,ako ne tacno,onda otprilike da virus prodje kroz kondom?
Hvala za odgovor.
Post Reply