HITNO ZA RACUNOVODJE
Moderator: anex
-
geamarson
#1 HITNO ZA RACUNOVODJE
Postovanje svima,
da li neko zna kako se moze uknjiziti faktura nastala u priodu 2011 a godisnji obracun je vec zakljucen i predan, recimo shvatis da si u aprilu 2012 nasao fakturu iz 2011 i zelis da je uknjizis .....
znam da se to ne moze uknjiziti kao trosak i da se knjizi kao gubitak iz ranijih godina ali ne znam proceduru...
i gdje se to na kraju vidi u bilansu 2012, kako se iskazuje u sledecem bilnsu taj gubitak iz ranijih godina i gdje....
hvala unaprijd svaki odgovor je dobrodosao....
da li neko zna kako se moze uknjiziti faktura nastala u priodu 2011 a godisnji obracun je vec zakljucen i predan, recimo shvatis da si u aprilu 2012 nasao fakturu iz 2011 i zelis da je uknjizis .....
znam da se to ne moze uknjiziti kao trosak i da se knjizi kao gubitak iz ranijih godina ali ne znam proceduru...
i gdje se to na kraju vidi u bilansu 2012, kako se iskazuje u sledecem bilnsu taj gubitak iz ranijih godina i gdje....
hvala unaprijd svaki odgovor je dobrodosao....
-
kenzo
#2 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
591/
270/
7432
to bi bila cijela prica ..
270/
7432
to bi bila cijela prica ..
-
geamarson
#3 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
hvala za odgovor ali mi bas i nije jasno...
da li je moguce ne registrovati fakturu u knjigovodstvo a istovremeno prikazati PDV na tu fakturu....
da li je moguce ne registrovati fakturu u knjigovodstvo a istovremeno prikazati PDV na tu fakturu....
- Ricken
#4 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nije moguće jer ćeš jednom morati platiti dobavljača. A i nije moguće jer jednostavno nije u duhu propisa.geamarson wrote:hvala za odgovor ali mi bas i nije jasno...
Ako se ne radi o značajnom iznosu možeš je knjižiti u tekućoj godini kao ostali rashod, ali ako je značajan iznos imaš 2 alternative: tako što ćeš korigovati zadržanu dobit ili gubitak i priznati obavezu ili tako što ćeš predati nove obrazce.
-
kerimko
#6 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Molim za odgovor HITNO.
Udruženje tj. fondacija se registrovala 22.11.2012 godine i tada fondacija jos uvijek nije imala svojeg novca taako da je posudjen novac za registraciju i takse firme. to nije nista proknjizeno ni provedeno kroz knjige.
udruzenje je dobilo neku donaciju i sada vraca taj novac u gotovini fizickom licu.Moje pitanje za vas glasi :
Kako ovo da proknjizim, dali kao pozajmicu i normalno povrat pozajmice i dali se u ovom slucaju oporezuje ta pozajmica?
Udruženje tj. fondacija se registrovala 22.11.2012 godine i tada fondacija jos uvijek nije imala svojeg novca taako da je posudjen novac za registraciju i takse firme. to nije nista proknjizeno ni provedeno kroz knjige.
udruzenje je dobilo neku donaciju i sada vraca taj novac u gotovini fizickom licu.Moje pitanje za vas glasi :
Kako ovo da proknjizim, dali kao pozajmicu i normalno povrat pozajmice i dali se u ovom slucaju oporezuje ta pozajmica?
- Ricken
#7 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Naravno da ćeš provesti kao pozajmicu i povrat pozajmice, da nekažem da je bio potreban i notarski obrađen ugovor o pozajmici.
S obzirom da je to nešto što se dogodilo u prošloj godini a ti knjižiš u ovoj imaš opciju napraviti knjiženja u prošloj godini i promijeniti godišnji obračun (mada kako mi se iz upita čini, nisi ni podnosio godišnji obračun, iako obaveza ne podnešenja vrijedi samo za lica osnovana u tekućoj godini kod kojih nije bilo drugih transakcija izuzev priliva registrovanog kapitala).
Druga opcija je da korektivna knjiženja napraviš pod 1.1.
Porezni apsekt:
U skladu sa zakonom o porezu na dohodak, dohodak od kapitala, odnosno dohodak od kamata na zajmove i pozjamice se oporezuje po stopi od 10%. Obaveza uplate i prijave poreza je na onome ko daje zajam.
Pretpostavljam da je pozajmica bila beskamatna, pa samim tim nema prihoda od kapitala, te se može reći da nema ni poreznih implikacija kako ni za fondaciju tako ni za pozjamljivača.
Porezne implikacije u ovom slučaju beskamatne pozajmice mogu nastati ako bi PU pri kontroli smatrala ovu transakciju, transakcijom između povezanih lica te obračunala porez na tržišnu kamatu koja bi se zaračunala između nepovezanih strana u privredi. Rizik je opet na pozjamljivaču jer bi se smatralo da je on ostvario korist u iznosu tržišne kamate i utvrdio bi mu se porez na vrijednost kamata koje su karaketristične u privredi+ zatezne kamate.
Zakonski okvir:
Zakon o porezu na dohodak član 4, 22 i 33, te član 60 Pravilnika.
S obzirom da je to nešto što se dogodilo u prošloj godini a ti knjižiš u ovoj imaš opciju napraviti knjiženja u prošloj godini i promijeniti godišnji obračun (mada kako mi se iz upita čini, nisi ni podnosio godišnji obračun, iako obaveza ne podnešenja vrijedi samo za lica osnovana u tekućoj godini kod kojih nije bilo drugih transakcija izuzev priliva registrovanog kapitala).
Druga opcija je da korektivna knjiženja napraviš pod 1.1.
Porezni apsekt:
U skladu sa zakonom o porezu na dohodak, dohodak od kapitala, odnosno dohodak od kamata na zajmove i pozjamice se oporezuje po stopi od 10%. Obaveza uplate i prijave poreza je na onome ko daje zajam.
Pretpostavljam da je pozajmica bila beskamatna, pa samim tim nema prihoda od kapitala, te se može reći da nema ni poreznih implikacija kako ni za fondaciju tako ni za pozjamljivača.
Porezne implikacije u ovom slučaju beskamatne pozajmice mogu nastati ako bi PU pri kontroli smatrala ovu transakciju, transakcijom između povezanih lica te obračunala porez na tržišnu kamatu koja bi se zaračunala između nepovezanih strana u privredi. Rizik je opet na pozjamljivaču jer bi se smatralo da je on ostvario korist u iznosu tržišne kamate i utvrdio bi mu se porez na vrijednost kamata koje su karaketristične u privredi+ zatezne kamate.
Zakonski okvir:
Zakon o porezu na dohodak član 4, 22 i 33, te član 60 Pravilnika.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nikako. To je bio trošak prije sticanja poslovne sposobnosti i nikako ne može biti bilansiran nokon početka rada.kerimko wrote:Molim za odgovor HITNO.
- Ricken
#9 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
A šta ga onda dođu osnivački izdaci?arman1 wrote:Nikako. To je bio trošak prije sticanja poslovne sposobnosti i nikako ne može biti bilansiran nokon početka rada.kerimko wrote:Molim za odgovor HITNO.
Prema MRS 38 osnivački izdaci se priznaju kao rashod perioda, i smatraju se troškovima redovitog poslovanja, tačka 69:
"Drugi izdaci koji se priznaju kao rashod u trenutku nastanka jesu sljedeći primjeri:
(a) izdaci početnih aktivnosti (trošak početka poslovanja), osim ako je ovaj izdatak uključen u trošak nabave predmeta nekretnina, postrojenja i opreme prema MRS-u 16 Nekretnine, postrojenja i oprema. Troškovi početka poslovanja mogu se sastojati od troškova utemeljenja, kao što su pravni i tajnički troškovi nastali pri utemeljenju
pravnog subjekta, zatim izdaci da se otvori novi pogon ili djelatnost (troškovi prije otvaranja) ili izdaci za pokretanje novih aktivnosti ili lansiranje novih proizvoda ili procesa (troškovi prije početka poslovanja)."
- m@gm@
#10 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Moze li se jos uvijek praviti pozajmica izmedju firmi uz odluku?
- djulba
#11 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Ne može uz odluku nego uz ugovor o pozajmici.
- m@gm@
#12 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Oprosti, mislila sam na ugovor. A ima li neki odredjeni period i obracunava li se kamata?
- djulba
#13 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Firma koja daje pozajmicu trebala bi obračunati prihod od tržišne kamatne stope 10,03 % a praviš pozajmicu na godinu dana. ako je ne vrate onda praviš anex ugovora.m@gm@ wrote:Oprosti, mislila sam na ugovor. A ima li neki odredjeni period i obracunava li se kamata?
- m@gm@
#14 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Pozajmili smo novac na 10 dana i tako je bilo u ugovoru, medjutim ova firma ce to da vrati za manje od dva mjeseca. Sta je najbolje da uradimo?
- m@gm@
#15 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Moj knjivodja je maltene napravio frku jer kaze da nema vise pozajmica 
- Ricken
#16 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
1) Kako dođe do te kamatne stope (znam za Mišljenje ministarstva 05-15-125-3/09, od 23. 02. 2009. godine, ali ono vrijedi za fizička lica i obračun poreza na dohodak), jel to ima mišljenje FMF-a i za transakcije u privredi?djulba wrote:Firma koja daje pozajmicu trebala bi obračunati prihod od tržišne kamatne stope 10,03 % a praviš pozajmicu na godinu dana. ako je ne vrate onda praviš anex ugovora.m@gm@ wrote:Oprosti, mislila sam na ugovor. A ima li neki odredjeni period i obracunava li se kamata?
2) Da li mora biti kamatonosna pozajmica ako je riječ o nepovazanim pravnim licima, odnosno ako nije riječ o kreditu između povezanih strana?
Last edited by Ricken on 13/08/2013 14:38, edited 1 time in total.
- Ricken
#17 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nepostoji propis kojim je to zabranjeno. Tvoj knjigovođa ne razlikuje kredit od pozajmice.m@gm@ wrote:Moj knjivodja je maltene napravio frku jer kaze da nema vise pozajmica
- Ricken
#18 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Imate dvije opcije, da čekate da prođe vrijeme ili da napravite aneks na dva mjeseca.m@gm@ wrote:Pozajmili smo novac na 10 dana i tako je bilo u ugovoru, medjutim ova firma ce to da vrati za manje od dva mjeseca. Sta je najbolje da uradimo?
Čemu tolika panika?
- m@gm@
#19 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nije panika, nego pitam sta je najbolje da uradimo. U stvari moj knjogovodja umalo nije dobio udar radi te pozajmice. Ja samo pitam koja je najbolja opcija u slucaju da nekad dodje inspekcija da na ne pravi problem. U svakom slucaju puno vam hvala. 
-
nonekonomist
#20 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nije hitno ali ne bih otvarao novu temu na forumu. Imam sljedeći problem:
Kupujemo robu redovno od dobavljača i on nam kao nagradu za redovno plaćanje mjesečno šalje knjižnu obavijest na kojoj stoji bonus i PDV, tj. avans.
Problem je što ne znam kako bih ovo knjižio. Nabavio sam dvije knjige o kontnom planu u BiH ali opet se ne mogu snaći.
Obje knjige objašnjavaju pomalo bizaran slučaj kad se prvo uplati avans pa tek onda se dobiva avansna faktura i na kraju prava faktura. Slično objašnjenje ima i na forumu: http://www.klix.ba/forum/pitanje-za-rac ... 8s175.html
Ne razumijem zašto bi se uplaćivao avans na slijepo bez avansne fakture?
Znači u našem slučaju nema početnog knjiženja izvoda 151 d /276 d /200 p niti petljanja sa privremeno neodbitnim PDV-om.
Avans zatvaramo s sljedećom nabavkom kod koje uplatu umanjimo za iznos avansa.
Kako u ovakvom slučaju knjižiti knjižnu obavijesti, a kako izvod na kojem stoji uplata umanjena za iznos avansa?
Kupujemo robu redovno od dobavljača i on nam kao nagradu za redovno plaćanje mjesečno šalje knjižnu obavijest na kojoj stoji bonus i PDV, tj. avans.
Problem je što ne znam kako bih ovo knjižio. Nabavio sam dvije knjige o kontnom planu u BiH ali opet se ne mogu snaći.
Obje knjige objašnjavaju pomalo bizaran slučaj kad se prvo uplati avans pa tek onda se dobiva avansna faktura i na kraju prava faktura. Slično objašnjenje ima i na forumu: http://www.klix.ba/forum/pitanje-za-rac ... 8s175.html
Znači u našem slučaju nema početnog knjiženja izvoda 151 d /276 d /200 p niti petljanja sa privremeno neodbitnim PDV-om.
Kako u ovakvom slučaju knjižiti knjižnu obavijesti, a kako izvod na kojem stoji uplata umanjena za iznos avansa?
- Ricken
#21 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Nekontam, kakve ovo veze ima sa avansom. Kako ja shvatam radi se o rabatu na ostvareni volumen prodaje ili na kasa skonto. Da pojednostavimo:nonekonomist wrote:Nije hitno ali ne bih otvarao novu temu na forumu. Imam sljedeći problem:
Dobavljač ti izda punu faturu:
roba, ulazni /dobavljač
Pa ti nakon 6 mjeseci kaže, dajem ti popust od 10%. Ako robu nisi prodao, storniraš robu, storniraš ulazni porez i pripadajući iznos obaveze prema dobavljaču. Ako si robu prodao, storniraš trošak prodaje, a ako je iz predhodne godine, ideš na pihode.
Za avanse nekontam, i mislim da bi to trebalo odvojeno posmatrati.
-
nonekonomist
#22 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Mislim da se ne radi o rabatu jer na knjižnoj obavijesti ne stoji postotak već fiksan iznos s PDV-om.Ricken wrote: Nekontam, kakve ovo veze ima sa avansom. Kako ja shvatam radi se o rabatu na ostvareni volumen prodaje ili na kasa skonto. Da pojednostavimo:
roba, ulazni /dobavljač
Pa ti nakon 6 mjeseci kaže, dajem ti popust od 10%. Ako robu nisi prodao, storniraš robu, storniraš ulazni porez i pripadajući iznos obaveze prema dobavljaču. Ako si robu prodao, storniraš trošak prodaje, a ako je iz predhodne godine, ideš na pihode.
Npr:
Odobravamo vam bonus u iznosu:
osnovica......100KM
PDV.............17KM
Također dobavljač traži da se knjižna obavijest ovjeri i time potvrdi da smo ulazni PDV umanjili za navedeni iznos PDV-a u KO.
U narednoj nabavki od istog dobavljača ako faktura iznosi npr 1000KM mi im uplatimo 883KM (1000-117)
Meni ovo izgleda kao avans, a KO kao avansna faktura?
- Ricken
#23 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Sasvim je nebitno je li apsolutni iznos ili procenat, to je rabat ili popust.nonekonomist wrote:Mislim da se ne radi o rabatu jer na knjižnoj obavijesti ne stoji postotak već fiksan iznos s PDV-om.Ricken wrote: Nekontam, kakve ovo veze ima sa avansom. Kako ja shvatam radi se o rabatu na ostvareni volumen prodaje ili na kasa skonto. Da pojednostavimo:
roba, ulazni /dobavljač
Npr:
Odobravamo vam bonus u iznosu:
osnovica......100KM
PDV.............17KM
Također dobavljač traži da se knjižna obavijest ovjeri i time potvrdi da smo ulazni PDV umanjili za navedeni iznos PDV-a u KO.
U narednoj nabavki od istog dobavljača ako faktura iznosi npr 1000KM mi im uplatimo 883KM (1000-117)
Meni ovo izgleda kao avans, a KO kao avansna faktura?
Dobavljač ne može umanjiti izlazni porez dok vi ne potvrdite da ste kod sebe umanjili ulazni.
To definitivno nije avans nego rabat, tako da i tehnike knjiženja treba da prilagodite tome.
- manekenka u penziji
#24 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Podižem temu jer i meni treba hitno odgovor.
Napravila sam grešku na prošlomjesečnom KUF-u.
Dva puta sam knjižila isti račun (original i kopija).
Porez je neodbitni. PDV prijava je naravno prošla.
Kako da ga u ovom mjesecu storniram jer sam tek sada vidjela grešku?
-
Armin2013
#25 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE
Kako si proknjižila prvi put sada isto samo sa minusom ispred brojeva (jednom proknjižiš, ne dva puta).manekenka u penziji wrote:Podižem temu jer i meni treba hitno odgovor.
Za protekli mjesec obračunaš kamatu i platiš UIO, jer nisi imla pravo odbitka a odbila si PDV, i kad ti dođe kontrola s njima se ubjeđuješ da si ispravila grešku i da nemaju osnova za kaznu.
ili
Pošalješ izmijenjenu PDV prijavu za prošli mjesec, platiš kamatu i neće te kaznit, ali postoji mogućnost da te odmah posjete onako rutinski radi kontrole.