HITNO rijesi zadatak!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kriticarka_nikova

#1 HITNO rijesi zadatak!

Post by kriticarka_nikova »

Ajmo brzinski nek mi enko ov rijesi tj.nek provjeri jel ispravno ovo na kompajleru jer ja tenutno nemam gdje

Napisati funkciju ciji je prototip dat sa float kolicnik (int x,int y,int naz); koja nalazi rezultat dijeljenja sume dva cijela broja x i y varijablom naz prema formuli (x+y)/naz.rad funkcije testirati u glavnom programu.

#include <stdio.h>
float kolicnik(int x,int y,int naz);
void main( ){
float x,int x,y,naz,rez;
print f («Unesite kolicnik i nazivnike»);
scanf(«% f %d %d %d» &x,&x y naz);
rez=(x+y)/naz;
printf(«%f %d»,rez);
}

Float kolicnik (int x,int y,int rez){
Return (x+y)naz;
}

ajd mislim da je greska gore kod scanf,nek mi neko to ispravi da znam…..
neko iz mase

Post by neko iz mase »

a moja ti, pa ko da si nogom programirala
kao prvo, ako nemas compilera, skini sebi msys i minGW pomoci ce ti prilicno. Imaju ugradjen gcc kao i par drugih stvari sto ti mogu pomoci.

Kao drugo, kad pises program, ucini sama sebi uslugu da ga ne pises u jednoj liniji i paragrafu, vec da koristis i tabs (izvini, tek kad sam poslao primjetih da su izbrisani, kao i prazna mjesta)
Sto znaci:
#include <stdio.h>
float kolicnik(int x,int y,int naz);
void main( )
{
float x;
int x,y,naz,rez;
print f (&laquo;Unesite kolicnik i nazivnike&raquo;);
scanf(&laquo;% f %d %d %d&raquo; &x,&x y naz);
rez=(x+y)/naz;
printf(&laquo;%f %d&raquo;,rez);
}

Float kolicnik (int x,int y,int rez)
{
Return (x+y)naz;
}

dalje, ucini sebi uslugu i posebno inicijaliziraj razlicite vrste. Zatim, u vecini jezika nemozes inicijalizirati varijablu kao float, da bi je inicijalizirala poslije toga kao int. Isto tako, print f ne postoji. Za scanf neznam al ti ono prvo % f malo ne stima, razgledaj malo na google sta kazu za scanf. Opet, dijelis sa naz bez da provjeris jel naz 0(tctctctc). Na kraju pokusavas printati dvije varijable, a dajes link na samo jednu. Pa kako to :D :roll: :-D .
vrsta Float bi ti mozda trebala biti float, Return takodje kao return. naz ti je ispao sa neba (nije deklarisan, mozda rez), a i da je ste opet ne provjeravas da li je nula.. Mozda si zaboravila znak "/"izmedju naz (rez) i zagrade. Na kraju krajeva, tu funkciju nikako ni ne zoves, i zadatak ti je 0 bodova. Umjesto da vrsis dijeljenje u main(), pokusaj pozvati tu funkciju (naravno, nakon sto je ispravis)

Nema ljutnje :D :D
Saian

Post by Saian »

:D :D :D ah te zhene :D
kriticarka_nikova

ajd ne zezaj znas ti dobro sta sam htjela napisati i ako se omaklo veliko slovo ili ako sam propustila slovo dobro ti razumijes,vec daj rijesi zadatak.Istina programiran je nogom,ali daj rijesiiiiiii pliz....
u pitanju jeste i float i int,a float kolicnik a int u nazivniku,uostalom pise ti zadatak jebemu ko da moras gledat rjesenje ono je nebitno,imas postavku...ajde...ajde rijesi mi to....plizzzzzzzzzz
rashid

Post by rashid »

#include <stdio.h>

float kolicnik(int x, int y, int rez);

int main(int argc, char**argv)
{
int x,y,rez;
scanf("%d %d %d", &x, &y, &rez);
printf("Rezultat: %.3f \n", kolicnik(x,y,rez) );

return 1;
}

float kolicnik(int x, int y, int rez)
{
float x_tmp = x;
float y_tmp = y;
float rez_tmp = rez;

if ( rez == 0 ) return 0;
else return (x_tmp + y_tmp)/rez_tmp;
}

Mozda proradi :) Kako nemas kompajlera? c c c ... a nemam ga nija :D
Evo samo za tebe :)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

5+ rashid, mozes sjesti :-D

Pa mojai kriticarko, ti si nas pitala ili da napisemo ili da ti provjerimo. Ja izabra ovo drugo :D

Inace, one dvije alatke su vam pravo dobre za ucenje C/C++, ako vec nemate linux
neko iz mase

Post by neko iz mase »

5+ rashid, mozes sjesti :-D

Pa mojai kriticarko, ti si nas pitala ili da napisemo ili da ti provjerimo. Ja izabra ovo drugo :D

Inace, one dvije alatke su vam pravo dobre za ucenje C/C++, ako vec nemate linux
rashid

Post by rashid »

Moje licno misljenje je, da ko uci C il C++ mora ga definitivno na linux sistemu. Tamo dobijes najbolju sliku sta,kako,zasto, ... al ima i alatki dobri ... meni najbolja je Cygwin, mozes se cak preko njega na XDMPC konektovat.
neko iz mase
PorukaUpisano: 04/04/2006 21:24 Naslov poruke:
5+ rashid, mozes sjesti Very Happy

Hvala za dobru ocjenu :D
kriticarka_nikova

neko iz mase wrote:5+ rashid, mozes sjesti :-D

Nemoj da me prisvajash...nisam ja tvoja :-)

rasid hvalaaaa :)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

dobro dobro... necu ti sljedeci put reci da je nogom pisano :D
kriticarka_nikova

Ajd doooobro tvoja sam.... :D
Post Reply