Hitno!!Pravna pomoc!!
-
politicar12345
#1 Hitno!!Pravna pomoc!!
Ako mi neko moze pomoci bio bih mu zahvalan...
zanima me ako da li je moguce da se dobije otkaz ako odbijete da potpisete novi ugovor kojim vas premjestaju na drugo radno mjesto??
npr.bili ste poslovodja vozacima,sad vas rasporedjuju na mjesto vozaca!!!!!
sta raditi???
zanima me ako da li je moguce da se dobije otkaz ako odbijete da potpisete novi ugovor kojim vas premjestaju na drugo radno mjesto??
npr.bili ste poslovodja vozacima,sad vas rasporedjuju na mjesto vozaca!!!!!
sta raditi???
- Sunrise00
- JThomas
#3 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
može, to se zove otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora.
ali naravno, i taj otkaz kao i svaki drugi mora biti legalan i validno obrazložen.
ali naravno, i taj otkaz kao i svaki drugi mora biti legalan i validno obrazložen.
-
politicar12345
#4 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
mozes mi to malo detaljnije objasniti...
znaci covjeku je otslo jos godinu,dvije do penzije i sad hoce da ga premjeste na nize radno mjesto sa upla manjom platom...
kako se boriti??ima li neki nacin??
znaci covjeku je otslo jos godinu,dvije do penzije i sad hoce da ga premjeste na nize radno mjesto sa upla manjom platom...
kako se boriti??ima li neki nacin??
-
hosbulatov
#5 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
Bogami slabo da ista mozes 
- JThomas
#6 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
pa mislim...ugovor o radu se može otkazati iz ekonomskih ili organizacionih razloga (niko ne može spriječiti poslodavca da ukine neko radno mjesto zato što mu više ne treba ili što ga više ne može plaćati), zbog nesposobnosti zaposlenika da dalje obavlja poslove radnog mjesta, zbog teže povrede radne discipline ili ponovljenih lakših povreda...ako postoji bilo šta od ovoga (a poslodavac se uvijek može pozvati na ekonomske razloge), i ako je otkaz formalno uredan, ne može mu ništa.
-
politicar12345
#7 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
JThomas wrote:pa mislim...ugovor o radu se može otkazati iz ekonomskih ili organizacionih razloga (niko ne može spriječiti poslodavca da ukine neko radno mjesto zato što mu više ne treba ili što ga više ne može plaćati), zbog nesposobnosti zaposlenika da dalje obavlja poslove radnog mjesta, zbog teže povrede radne discipline ili ponovljenih lakših povreda...ako postoji bilo šta od ovoga (a poslodavac se uvijek može pozvati na ekonomske razloge), i ako je otkaz formalno uredan, ne može mu ništa.
pa ne radi se ni o nesposobnosti,niti o povredi radne dscipline,vec je to ceif direktora da premjesta i razmjesta...
oni su njemu ponudili drugo radno mjesto koje je nize..rekao sam primjer.poslovodja vozacima saa ga premjestaju da i on vozi..
on je to odbio..e sad se ceka sta ce reci ovi iz uprave...
rijec je o drzavnoj firmi...
-
hosbulatov
#8 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
meni su jarana poslali iz sarajeva u tuzlu da radi, fino mu tamo neku smrdljivu sobicu platili, ponudili mu ugovor da potpise ko fol sistematizacija poslovanja, i na kraju ugovora stoji ako ne potpise ovaj ugovor prekida se ugovor o radu
-
politicar12345
#9 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
jesi imao neko iskustvo u ovakvim situacijam??hosbulatov wrote:Bogami slabo da ista mozes
imas prijdlog neki??
-
hosbulatov
#10 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
Evo kazem ti za ovog jarana, nista im ne moze, ide u tuzlu radi, spava tamo u toj rupi, piso je i sindikatu firme za taj smjestaj, al oni fol odlucili da je sve uredno, a vjeruj mi da nema ni wc-a u toj sobici nego mora u jednu kucu nize ici.
ima godina kako ga zajebavaju, a sve to zato sto je rekao svoje misljenje direktoru.
ima godina kako ga zajebavaju, a sve to zato sto je rekao svoje misljenje direktoru.
-
hosbulatov
#11 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
trebao bi ti naci nekog advokata, mozemo ti mi palamudit kolko hoces al najbolje ti je to
-
politicar12345
#12 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
hosbulatov wrote:Evo kazem ti za ovog jarana, nista im ne moze, ide u tuzlu radi, spava tamo u toj rupi, piso je i sindikatu firme za taj smjestaj, al oni fol odlucili da je sve uredno, a vjeruj mi da nema ni wc-a u toj sobici nego mora u jednu kucu nize ici.
ma ja suti i trpi!!
-
politicar12345
#13 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
hosbulatov wrote:trebao bi ti naci nekog advokata, mozemo ti mi palamudit kolko hoces al najbolje ti je to
znam,ali sve to kosta...
ne znam da li bih negdje mogao dobiti besplatan pravni savjet...??
-
hosbulatov
#14 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
ja ti mogu pokazat kako se gasi dimnjak. heheh salim se ima na forumu dosta pravnika mozda neko i pomogne.....
- melbaa
#15 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
Sto se tice besplatne pravne pomoci imas Udruzenje "Vasa Prava". Oni ti mogu dati i savjet a mogu ti i pisati podneske. Ima ih i u drugim gradovima a ne samo u Sarajevu. Ukucaj na trazilici "Vasa Prava" pa ces im naci i adresu i telefon.
-
politicar12345
#16 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
hvala ti puno!!!melbaa wrote:Sto se tice besplatne pravne pomoci imas Udruzenje "Vasa Prava". Oni ti mogu dati i savjet a mogu ti i pisati podneske. Ima ih i u drugim gradovima a ne samo u Sarajevu. Ukucaj na trazilici "Vasa Prava" pa ces im naci i adresu i telefon.
-
gaius
#17 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
ako mu je dvije godine do penzije onda vjerovatno ima više od 55 godina.. a ako je tome tako onda mu se otkaz ne može dati bez prethodne saglasnosti vijeća zaposlenika tj. sindikata (čl. 26. Zakona o vijeću zaposlenika).. tim prije što je riječ o "državnoj firmi" - garant imaju sindikat..
ako se vijeće ne izjasni u roku od 10 dana smatra se da je dalo saglasnost.. ako odbije dati saglasnost mora se ići na arbitražu..
također.. postojanje ekonomskih, tehničkih i organizacionih razloga je nešto što stvarno mora postojati..
ako se vijeće ne izjasni u roku od 10 dana smatra se da je dalo saglasnost.. ako odbije dati saglasnost mora se ići na arbitražu..
također.. postojanje ekonomskih, tehničkih i organizacionih razloga je nešto što stvarno mora postojati..
-
politicar12345
#18 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
gaius wrote:ako mu je dvije godine do penzije onda vjerovatno ima više od 55 godina.. a ako je tome tako onda mu se otkaz ne može dati bez prethodne saglasnosti vijeća zaposlenika tj. sindikata (čl. 26. Zakona o vijeću zaposlenika).. tim prije što je riječ o "državnoj firmi" - garant imaju sindikat..
da istina je da ima preko 55 godina...i da ta firma ima sindikat,e sad nisam siguran koliko to pije vode,i koliko ce uprava da se oslanja na sidikat..
-
gaius
#19 Re: Hitno!!Pravna pomoc!!
ma bolje je upravi to ne spominjati da ne srede saglasnost sindikata nekako..ovako će glupani otkazati čovjeku ugovor bez saglasnosti sindikata i onda to na sudu pada ko kruška.. nije baš zgodno ali gledajući s vedrije strane čovjek neće raditi a na kraju će mu morati isplatiti i plaću i doprinose zbog svoje gluposti..