Hitno potrebna krv, 0+ krvna grupa

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Pearl

#1 Hitno potrebna krv, 0+ krvna grupa

Post by Pearl »

Upravo mi je kolegica iz firme javila da trogodisnji sin njene prijateljice ima rak limfnih cvorova. Hitno mu je potrebna krv i to 0 + grupa. Ukoliko je neko u mogucnosti da mu bude donator, moze to uciniti na tranzfuziologiji. Naglasiti da je za djecaka Vedad Kubata.

Problem je sto djecak ima rak limfnih cvorova i kostane srzi pa mu trebaju velike kolicine krvi svakodnevno a bolnica je pri kraju sa zalihama.

Ko moze nek ode, i ako moze neka mi javi, moze i na pp, da mogu kolegici da prenesem.

Hvala vam unaprijed. Veliki pozdrav svima
jaca78

Post by jaca78 »

koga nije strah pravac transfuziologija
danas

Post by danas »

0+ je veoma cesta grupa, te ovo ne bi trebao biti veliki problem.
na zalost, ja nisam u BH inace bih odmah dosla... :(
Šandor

Post by Šandor »

U mene 0-

Transfuziologija je u ulici Čekaluša br. 4 (bivša Nemanjina). Odmah do medicine & farmacije.
Pearl

Post by Pearl »

danas wrote:0+ je veoma cesta grupa, te ovo ne bi trebao biti veliki problem.
na transfuziologiji imaju spisak davalaca po krvim grupama, pa oni obicno zovu redom, cim isteknu 3 obavezna mjeseca cekanja izmedju 2 darivanja :)

pretpostavljam da i sad zovu, ipak je ovo vanredna situacija..

problem je sto stalno isti ljudi darivaju krv, nema bas puno "novih snaga" :S
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Pearl wrote: problem je sto stalno isti ljudi darivaju krv, nema bas puno "novih snaga" :S
onda je na nama da organizujemo masovno davanje krvi kao jednu od akcija... da imaju u rezervi...jer ja koliko znam, ta krv mora proci testove, da ne bi doslo do transfuzije krvi sa nekim bolescurama...
danas

Post by danas »

0+ pacijent moze primiti i 0- grupu.
idi pomozi ovom djetetu, izgleda da ima hodgkins lymphoma... :(
deset_u_pola

#8 Re: Hitno potrebna krv, 0+ krvna grupa

Post by deset_u_pola »

Pearl wrote:Upravo mi je kolegica iz firme javila da trogodisnji sin njene prijateljice ima rak limfnih cvorova. Hitno mu je potrebna krv i to 0 + grupa. Ukoliko je neko u mogucnosti da mu bude donator, moze to uciniti na tranzfuziologiji. Naglasiti da je za djecaka Vedad Kubata.

Problem je sto djecak ima rak limfnih cvorova i kostane srzi pa mu trebaju velike kolicine krvi svakodnevno a bolnica je pri kraju sa zalihama.

Ko moze nek ode, i ako moze neka mi javi, moze i na pp, da mogu kolegici da prenesem.

Bili smo na transfuziologiji u subotu i došlo je hvala Allahu dosta raje. Ali zna li iko kako je danas to dijete.
Pearl

Post by Pearl »

evo novih informacija, i nisu fine :( sad mi je kolegica javila:

Vedadova majka kaze da Zavod pokriva troskove njegovog lijecenja. Oni su vec zvali i raspitivali se u razlicitim evropskim klinickim centrima o mogucnosti lijecenja i saznali da u sustini bi i drugdje koristili istu terapiju koja mu je pruzena ovdje. Prvi ciklus terapije je zavrsen i Vedad je trebao da ide na kucnu njegu , ali mu se stanje pogorsalo i jutros je opet bio na intenzivnoj njezi. Izgleda da mu ti lijekovi nisu pomogli.

Uglavnom trenutna situacija je prilicno losa :(

obavjestavat cu vas cim i ja budem imala bilo kakve informacije..
sabanss

Post by sabanss »

danas wrote:0+ je veoma cesta grupa, te ovo ne bi trebao biti veliki problem.
Upravo, kako mi doktorica rece oko 40% ljudi u BiH ima tu grupu, dobro ste me podsjetili da dam krv...
baby_angel

Post by baby_angel »

Pretuzno :( Ja sam AB+ :(
deset_u_pola

#12 Re: Hitno potrebna krv, 0+ krvna grupa

Post by deset_u_pola »

Pearl wrote:Upravo mi je kolegica iz firme javila da trogodisnji sin njene prijateljice ima rak limfnih cvorova. Hitno mu je potrebna krv i to 0 + grupa. Ukoliko je neko u mogucnosti da mu bude donator, moze to uciniti na tranzfuziologiji. Naglasiti da je za djecaka Vedad Kubata.

Zna li neko kako je mali Vedad?
rmesa

Post by rmesa »

VEDAD I VEDDAH SU BOLNICKI PANDASI DA IH ALLAH OZDRAVI.KO I PROSLI PUT TREBA OBAVJESTIT RADIO NABU ONI VEC IMAJU APEL ZA KRV MALOM VEDADU:HITAM CIM PRIJE NA DAVANJE.NISAM ZNAO DA JE POTREBNA KRV,BABU MU NISAM VIDO OD KAKO SMO JA I VEDDAH IZASLI IZ BOLNICE PRIJE 10 DANA,A CUO SAM DA SE BOLEST POGORSALA .DA NAS ALLAH POMOGNE.
rmesa

Post by rmesa »

samo se zna reci dobio bi i drugdje istu terapiju .TO SU REKLI MOM VEDDAHU AL KOD NJEGA NEMA CAK VISE NI NIKAKVOG LEKA DA UKLJUCE.VEC CEKAJ KONACNI BOZIJI ISHOD SVEZANIH RUKU.
OBAVJESTAVAJTE TELEFONOM SVE 0 POZITIV U FAMILIJI I PRAVO GORE NA DAVANJE KRVI
FortunaBela

Post by FortunaBela »

I ja imam 0 pozitivnu, steta sto nisam tamo.... :(
rmesa

Post by rmesa »

danas sam bio u kosevu VEDAD za sada netreba krv 0+ dobio je dovoljno i dobro se osjeca za sada.al treba biti spreman jer je to rijetka krvna grupa i nekad im zatreba ,nemaju dovoljno
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

rmesa wrote:danas sam bio u kosevu VEDAD za sada netreba krv 0+ dobio je dovoljno i dobro se osjeca za sada.al treba biti spreman jer je to rijetka krvna grupa i nekad im zatreba ,nemaju dovoljno
e dobila sam i ja nove informacije....

kazu da ce vedad uskoro ici na transplantaciju kostane srzi, donator ce biti njegova sestra...
on mora zavrsiti jos jednu ili dvije terapije ( a svaka kosta 800 KM) i onda ce ganjati izmjestanje...
kako je meni receno, dobice dio sredstava iz nekog fonda, ali ce se morati skupiti sredstva za njegovu sestru....
mozes li ikako javiti moj mail njegovim roditeljima, da mi daju pune i tacne informacije? Hvala
rmesa

Post by rmesa »

KOLKO SAMUSPIO SAZNATI JOS TRAJU PREGOVORI O IZMJESTANJU CIM BUDE KAKVE AKCIJE JAVLJAM AKO BOG DA
Post Reply