goran16v wrote:motor wrote:sto se tice rent a car vozila nije sve tako crno kako se ovdje predstavlja. Sve vece rent a car kuce vrlo dobro paze na svoja vozila i dobro ih odrzavaju. Check vozila se vrsi poslije svakog iznamljivanja, dakle puno cesce nego sto to rade privatna lica. Potrosni dijelovi, ulje i filteri se mjenjaju u kracim intervalima.., bas iz razloga sto su auta ostrije vozena od ostalih. Osim toga sva vozila predju dosta km pod garancijum i ako nesto nije u redu, sve se mjenja kod ovlastenog prodavca. Ne tvrdim da je bolje kupiti rent a car vozilo nego privat, ali to nije pravilo. Znam rent a car vozila koja su puno bolja nego ona od prvog vlasnika. Kad kupujes auto ili imas srece ili nemas.
Zavisi s koje strane gledas... Ja sam prosle sedmice iznajmio 6 mj star auto srednje klase iz ugledne rent-a-car kuce, na stranu sto sam za dan zgazio s njim 1300 km zestoke voznje, auto je vec presao 33k km, znaci 5k km mjesecno, bio je pod garancijom, ispravan, sve divno krasno, ali unutra i u gepeku vec prilicno ofucan tj zapusten, daleko od toga da je mirisao na novo kako mirisu auta stara svega 6 mj, na par mjesta oko prozora trage ciogarete itd... Dok sam cekao na granici iz znatizelje pogledam servisnu knjizicu, prvi servis na 15k km, drugi na poslije 18k km, tj dan prijenego sam ga ja iznajmio. Iskreno, ne bih bio previse sretan da kupim auto koji je 3-4 godine vozen tim tempom i na takav nacin.
Prvo svaka cast na 1300 km u jednom danu, mislim da je to moj rekord. Par puta sam bio preko 1100 u jednom danu, ali cini mi se samo jedanput preko 1300. Vise od toga je skoro nemoguce bez ugrozavanja sigurnost.
Sve je individualno...., sta podrazumjevas pod zestokom voznjom? Koliko zestoko mozes voziti po evropskim autocestama? Pretpostavljam da si dobar dio toga napravio po njemackoj, jer pravog gazenje nema po austriji, sloveniji, italiji... Njemacka je ostala jedina oaza za "daj da vidim koliko moze". Osim toga tih 1300 km nije bio nikakav veci napor za to auto, motor zagrijan, duga relacija, dobra cesta. Dosta su opasnije krace relacije, upali, ugasi, preparkiraj.
Prosle sedmice sam sa sefom isao u posjetu nasem dobavljacu, uvjek iznamljujemo auta kompakte ili srednje klase pa poslovna putovanja. Sixt ima automate na svojim parkinzima, gdje platis karticom i odmah dobijes kljuc. Dobili smo kljuc od nove BMW trojke, iako smo trazili neki hunday i30. Na kljucu je stajalo 330d

Sport paket opreme, koza, 8-gang automatik, head up i sve ostale pizdarije. Na satu je stojalo 27k km, prosjecna potrosnja 8,5 L. Kada smo ga vratili poslije 400 km stojala je potrosnja 7,7 L. Sto znaci prethodnik ga je dobro hajco, iako smo mi isto tako po snijegu i kisi vozili 150-160 km/h i opet smanjili potrosnju. Auto je bio kao nov, ustvari i jest nov.., iako stoji tih 27k km. Kao sto rekoh sve je induvidualno..., zavisi ko je hajco i koga je hajco