Hitno!Nashao bolesno mache!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Eborg

#1 Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Pozdrav!

Danas prodjoh pored jednog macheta misleci da je mrtvo.Priblizhim se i vidim da dishe ali kontajuci da spava nisam ga htio buditi.

Sad opet prodjoh vidim mache na istom mjestu.Isti polozhaj,mrshavo za moje poznavanje machaka i trese se.Ja ga malo procharkam rekoh probudit ce se a ono nishta,samo se trese,kao da mu je hladno.Zatvorene okice i glava kao da je klonula na zemlju...Bash sklupchano,jedva dishe...Je li to normalno?Dodje mi evo da ga donesem kod sebe pred kucu da mu pomognem ali fakat ne znam shta mu mozhe biti niti shta mogu uchiniti.Veterinaru ga ne mogu odvesti tako da bih da uradim shto vishe sam.

Molio bih za savjet. :(
jaca78

#2 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by jaca78 »

nema druge nego da ga odvedes vetu. najbolje bi bilo kad bi mace odveo pred svoju kucu i zvao veta. dam ti broj na pp ako hoces
Eborg

#3 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Kao shto napisah u PP ja sam u Zenici.

Donio sam mache i dao mu malo toplijeg mlijeka.Ostatak maci nije interesantan,malo mesa (skoro velichine mrava) je takodjer odbila.Sada sam tupo pilji u ono mlijeko.Izgleda da tek uchi da hoda... :(
jaca78

#4 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by jaca78 »

ako je mace skroz malo mozda nezna jesti samo. ako imas spricu stavi u nju malo mlijeka razblazenog s vodom i hrani ga time. ja sam tako radila kad sam u kutiji nasla macice koje je neko ostavio dok nisu ni progledali. prezivjeli su, mada ih kad su porasli nisam pustila vani kako sam isprva planirala.
obavjestavaj nas dalje, pliz
Eborg

#5 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Pilo je mache u pochetku samo iz posudice.Sada je malo uzelo i iz shprice no josh uvijek izgleda jako umorno iako je cijeli dan spavalo i jako se malo micalo (u podne sam ga nashao na jednom mjestu,prije sat vremena mozhda 1,5 m pored,bilo je svo vrijeme u hladu).Sklonio sam je s kishe pod strehu no i dalje mi nije jasno shta mu je... :(

Trebam li na silu ubrizgati hranu jer mache sada zatvori njushkicu a ja necu da budem napadan?
damir-ze

#6 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by damir-ze »

ja sam imao iskustva sa tako malim macicima, samo ti njemu u spricu naspi ( navuci )mlijeka, moze ona sprica koja sluzi sa davanje inekcije ili bilo koja druga, malo razblazi mlijeko, i slobodno ti njemu malo " na silu " otvori usta i polako mu apliciraj( ubrizgaj to mlijeko ) inace je zemljak mace mrtvo u protivnom..i pretrazi malo po netu sta da radis, ali djeluj brzo, nemas puno vremena, i jos jedna vrlo vrlo vazna stvar je da ga utoplis, da ga ususkas u nesto da mu bude toplo, najbolje u neku deku ili stari vuneni dzemper...sretno i pisi sta se desava
Eborg

#7 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Stavio sam ga u kutiju od cipela sa stiroporom,prekrio platnom...

Ajde pokushat cu nasilu da mu dam mlijeko...
Eborg

#8 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Ne znam fakat,mache je utopljeno,pokushavam mu davati hranu no jako malo je proshlo...Koliko im je potrebno?

Mache nije bash TOLIKO malo ali opet je dosta mlado.Spushtene je glavice i tako non-stop,nishta ne radi...Je li ovo normalno?
damir-ze

#9 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by damir-ze »

ma ti pokusaj to sa mlijekom i spricom, nadati se je da ce akoBogda prezivjeti, a sta znam daji mu otprilike svakih 2-3h pomalo mlijeka na spricu, polako mu uspricavaj usta, gutace ono vjeruj mi, ja tacno neznam koliko je ono, ali ako prezivi, pokusavaj mu davati malo one tunjevine iz konzerve, ali moras mu isitniti i nije ti skupa ona gotova hrana za mace, ali koliko vidim to je malo mace, nema sanse ono sad da to jede,jer kad su sa svojom"mamom" oni doje oko 40dana pa pocnu pomalo jesti...
Eborg

#10 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Borim se s machkom da joj dam mlijeko,stalno je moram sushiti jer okrene glavu...Najvishe me brine shto se stanje u ovih par sati uopce nije promijenilo...Sestra mi kazhe da ju je par puta htjela malo razvedriti izvadivshi je iz kutije no maca se vratila u kutiju shto je pozitivan pomak u odnosu na stanje u kojem je doshla...
jedna

#11 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by jedna »

ja se nadam da ce macabiti dobro. mozda je najbolje da kontaktiras vetrinara. evo ti nesto sa neta:
Mačići bez majke

Hranjenje mačića siročića poseban je problem. Mačići bez majke imaju dve vitalne potrebe:

* Odgovarajuću okolinu
* Odgovarajuću ishranu

Mačići moraju da borave na toplom. U prvoj nedelji, inkubator najbolje kontroliše temperaturu, ali i grejna lampa, ili boca tople vode umotana u pokrivače može da bude dovoljna. U prve tri nedelje života mačiće treba stimulisati da obavljaju nuždu. Možete da oponašate majku mačku, tako što ćete da nadražujete ano-genitalno područje mokrim komadićem pamučne vate nežno trljajući anus, genitalno područje i trbuh.

Mačići mlađi od nedelju dana moraju da se hrane šest puta na dan, ili svaka četiri sata, danju i noću. Mleko njihove majke bogatije je kalorijama, belančevinama i laktozom od kravljeg i kozijeg mleka.

Zbog toga ne možete da ih hranite "običnim" mlekom, nego nabavite posebnu zamenu za mleko za mačke, a naći ćete ga kod uzgajivača i veterinara. Polako hranite mačiće malim špricom. Mleko mora uvek da bude sveže pripremljeno na temperaturi od oko 38° C (na telesnoj temperaturi).
Sa otprilike tri nedelje starosti, mačići počinju sve više i više da istražuju svoju okolinu. Sada bi već mogli sami da piju zamenu za mleko iz posudice, te čak i da grickaju čvrstu hranu. Malim mačićima dajte hrane kolikogod hoće - u ovoj fazi života oni će se retko prejesti. Neka to bude ukusna, kalorična i hranljiva hrana za mačiće.

Sa oko osam nedelja starosti, mačići više nemaju potrebu za mlekom.

Evo i ovo pogledaj:
http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=17913

SRETNO
Eborg

#12 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Zahvaljujem! ;-)

Maca je konachno zaspala u svojoj kutijici pa cemo vidjeti ujutro kako ce se osjecati...Volio bih da to izadje na dobro... :(
jedna

#13 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by jedna »

ima li novih vijesti?
Skyfox

#14 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Skyfox »

odnesi je veterinaru, a mozes i zvat da ti dode kuci. Mogu ti poslat broj na PM
Eborg

#15 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Mache je malo zhivnulo.Jutros sam ga nashao kako je izashlo iz kutije i sjedi u dvorishtu.Kasnije se samo vratilo u kutiju shto je dosta simpatichno izgledalo... :)

Hranimo ga na shpricu josh uvijek ali mache iako u boljem stanju nego jucher izgleda poprilichno nezainteresirano i ubrzano dishe.Poshto sam je nashao pored puta je li moguce da je dozhivjela neki shok (izbjegla auto/bicikl/prolaznika) ili je to normalno za machice da nishta ne rade?
fixer

#16 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by fixer »

dobra vijest. kad cemo dobiti slikice? :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#17 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:Mache je malo zhivnulo.Jutros sam ga nashao kako je izashlo iz kutije i sjedi u dvorishtu.Kasnije se samo vratilo u kutiju shto je dosta simpatichno izgledalo... :)

Hranimo ga na shpricu josh uvijek ali mache iako u boljem stanju nego jucher izgleda poprilichno nezainteresirano i ubrzano dishe.Poshto sam je nashao pored puta je li moguce da je dozhivjela neki shok (izbjegla auto/bicikl/prolaznika) ili je to normalno za machice da nishta ne rade?
Hrani ga svaki sat ako mozes, po malo. Mace malo se razvija, disu prebrzo za nase oci, pa te hvata panika bez razloga. malom macetu je potrebna hrana u stvari svaka 3 sata, a ti probaj ono mlijeko za kafu otvorit i dat mu, punomasno je i mirishe ko majcino mlijeko, pa kad vidis da capca ko ludo, znaces da je sve ok. U FISu imas kupiti mlijeko u prahu za male mace, 10KM pakovanje kosta...ja sam ovog svog demona sto ga nadjosmo u motoru auta tako digla na noge...macici inace teturaju i sepaju do 20og dana, tek onda pocnu hodati...jesu li mu oke plave jos?
Eborg

#18 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Provjerim vec...

Vidim da mache ima buhe.Kako to rijeshiti?

P.S. Sada kada je mIRCi doshla ne sekiram se,kad je od Husnije onakvog kabadahiju napravila sigurno i za mene ima koji savjet! :D
mIRCerka

#19 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:Provjerim vec...

Vidim da mache ima buhe.Kako to rijeshiti?

P.S. Sada kada je mIRCi doshla ne sekiram se,kad je od Husnije onakvog kabadahiju napravila sigurno i za mene ima koji savjet! :D
za buhice ima ampule koje su najbolje za macice. Stavis 2 kapi na vrat, i 2 kapi na korjen repa odozgo (znaci mjesta gdje se ne moze lizati) i dobro ga iscesljas. Znas eborg, nekad mame mace ostave macice koji su bolesni ili nisu napredni ko ostali, pa se mi ljudotinje moramo boriti za njihov opstanak. Tvoje je da das sve od sebe da mace ojaca, i onda uzivas u njegovom rastu. Husnija ima 7 kg a i dalje je moja beba koja voli mlijeko iz moje solje (pa nije on macka da pije iz zdjele) ili komad mesa iz mojih usta. kad jednom krenes, nema ti stajanja. Vidim zagrizo si opasno. Drago mi je to :D

PS Postavi sliku do kraja dan ili cu te banirat, znas da ne mozes pricati o necemu dlakavom i slatkom a da ne postavis sliku :D
Eborg

#20 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Aplicirane ampulice...Ima da buhe budu hepekirane! :D

Ubrzo ce i cheshljanje te tabletica...Mache se jako treslo,pogotovo kada sam malo stavljao tog "otrova" na trbuh gdje je bilo dosta baja...Chim je malo ishcheshljam budu i slike... ;-)
mIRCerka

#21 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:Aplicirane ampulice...Ima da buhe budu hepekirane! :D

Ubrzo ce i cheshljanje te tabletica...Mache se jako treslo,pogotovo kada sam malo stavljao tog "otrova" na trbuh gdje je bilo dosta baja...Chim je malo ishcheshljam budu i slike... ;-)
kao sto rekoh NE TAMO GDJE SE MACE MOZE LIZATI....
te buhe nisu opasne za covjeka...
imas na pijacu kupiti cesalj vrlo gust, kad iscesljas buhu, samo je noktom puknes ko bubuljicu...
Eborg

#22 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Kupio sam gusti cheshalj u radnji za kucne ljubimce...Ma ne brini,ovo mache se nigdje ne lizhe,samo lezhi,valjda su ga baje toliko iscrpile...
mIRCerka

#23 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:Kupio sam gusti cheshalj u radnji za kucne ljubimce...Ma ne brini,ovo mache se nigdje ne lizhe,samo lezhi,valjda su ga baje toliko iscrpile...
iscrpi ga odvojenost od majke i nedostatak topline drugog tijela...a tek buhe...
seln

#24 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by seln »

mIRCerka wrote:ne mozes pricati o necemu dlakavom i slatkom a da ne postavis sliku :D
mirci, hoces li moju topless sliku? :D :D
Eborg

#25 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Ne vidim nekih bitnijih promjena od vremena kada sam stavio to sredstvo.Mozhda je mache za mrvicu zhivahnije iako vidim da buhe josh uvijek hodaju,pogotovo po glavi i i trbuhu.Ishcheshljao sam je svu ali prstima sam uspio ubiti tek dvije baje,ne mogu ih nikako uhvatiti... :(

Elem,nadam se da ce sutra to vec bolje izgledati...
Post Reply