P.S. Izvinjavam se ako sam temu otvorio na pogresnom mjestu..
HITNO-KNO3
-
rođen
#1 HITNO-KNO3
Ima jedno pitanje gdje nabaviti KNO3 u Sarajevu molio bih da sve one koji znaju odgovore,unaprijed hvala???
- Angelina84
#2 Re: HITNO-KNO3
rođen wrote:Ima jedno pitanje gdje nabaviti KNO3 u Sarajevu molio bih da sve one koji znaju odgovore,unaprijed hvala???
A šta ti je KNO3?
- nellington
#3 Re: HITNO-KNO3
Salitra (kalij nitrat). Vidi u poljoprivrednoj apoteci. Ne kažem da ćeš naći, ali eto... samo se nadam da planiraš istu koristiti u mirnodopske svrhe.
-
Fuzio
#4 Re: HITNO-KNO3
Nećeš to naći ne boj se, samo da mi je znati za šta ti tako hitno treba? 
-
ljeto75
#5 Re: HITNO-KNO3
Ako ti čistoća nije bitna, ima ga u poljo apotekama, konkretno u onoj u onoj u Hadžićima kod Binga sam viđo.
Ako ti treba labaratorijska čistoća, onda Semikem (progooglaj adresu i br. tel), kod Autopraonice Slon su, ali sretno sa njima.
Ako ti treba labaratorijska čistoća, onda Semikem (progooglaj adresu i br. tel), kod Autopraonice Slon su, ali sretno sa njima.
- The Nightwatchman
#6 Re: HITNO-KNO3
treba čoeku za dimnu bombu.
KNO3 ima nevjerovatno gust dim kad se zapali, a moze se i obojiti u razne boje.
(uvjek sam imo 5 iz hemije)

KNO3 ima nevjerovatno gust dim kad se zapali, a moze se i obojiti u razne boje.
(uvjek sam imo 5 iz hemije)
Last edited by The Nightwatchman on 15/01/2010 21:49, edited 1 time in total.
-
Rambo-Amadeus
#7 Re: HITNO-KNO3
Zar to nije umjetno gnojivo ili nesto tako? 
- The Nightwatchman
#8 Re: HITNO-KNO3
uzmes najobicniji barut koji se sastoji od cca 15% sumpora, 10% ugljika i 75% KNO3 ilitiga salitre. barut rastvoris u vodi i zagrijes na 50°. s obzirom na to da se jedini KNO3 rastvara u vodi, smjesu profiltriras kroz improvizirani filter od drvenog uglja i
voila!
imas KNO3
voila!
imas KNO3
- chengaba
#9 Re: HITNO-KNO3
Kao prvo i prvo, piše se labOratorija!!!!!ljeto75 wrote: Ako ti treba labaratorijska čistoća,
Eh sad, probaj kupiti u semikemu (nalazi se na Malti gdje je prije bio Tito), samo očekuj jako neljubaznog šefa koji baš ne voli prodavati na malo...
Ja sam se nekada divno zabavljao sa KNO3 i izradi dimnih bombi, a isto možeš koristiti i KMnO4 kojeg je igrom slučaja uvijek bilo lakše maznuti iz labOratorija
Možeš isto se lijepo zabaviti i sa plamenom i svim što stvara isti
Za početak, probaj farbati vatru. Npr. dodavanjem bakra plamen se boji plavo, a dodavanjem natrija u žuto.
Da li si znao da čisti natrij (koji možeš relativno jednostavno dobiti iz kuhinjske soli) kao i ostali alkalni metali, gori kada se ubaci u vodu, odnosno eksplodira kada se radi o večim količinama.
Samo preporuka, nemoj kao ja pa u kuhinji ovakve stvari raditi, tegoba je poslije čistiti (ili ako ste još šta gore desi)
-
rođen
#10 Re: HITNO-KNO3
bio sam u semikemu i pozelio da se vise nikad nne vratim tamo,da bi dobio potrebna je procedura a uz to je skupo.Sigurno mora biti negdje u SA da se moze nabaviti KNO3chengaba wrote:Kao prvo i prvo, piše se labOratorija!!!!!ljeto75 wrote: Ako ti treba labaratorijska čistoća,![]()
![]()
Eh sad, probaj kupiti u semikemu (nalazi se na Malti gdje je prije bio Tito), samo očekuj jako neljubaznog šefa koji baš ne voli prodavati na malo...
Ja sam se nekada divno zabavljao sa KNO3 i izradi dimnih bombi, a isto možeš koristiti i KMnO4 kojeg je igrom slučaja uvijek bilo lakše maznuti iz labOratorija![]()
Možeš isto se lijepo zabaviti i sa plamenom i svim što stvara isti![]()
Za početak, probaj farbati vatru. Npr. dodavanjem bakra plamen se boji plavo, a dodavanjem natrija u žuto.
Da li si znao da čisti natrij (koji možeš relativno jednostavno dobiti iz kuhinjske soli) kao i ostali alkalni metali, gori kada se ubaci u vodu, odnosno eksplodira kada se radi o večim količinama.![]()
Samo preporuka, nemoj kao ja pa u kuhinji ovakve stvari raditi, tegoba je poslije čistiti (ili ako ste još šta gore desi)![]()
-
rođen
#11 Re: HITNO-KNO3
mozes li molim te bolje objasniti proces filtracije te smjese,max u skoli mi je bila 3 iz hemijeThe Nightwatchman wrote:uzmes najobicniji barut koji se sastoji od cca 15% sumpora, 10% ugljika i 75% KNO3 ilitiga salitre. barut rastvoris u vodi i zagrijes na 50°. s obzirom na to da se jedini KNO3 rastvara u vodi, smjesu profiltriras kroz improvizirani filter od drvenog uglja i
voila!
imas KNO3
-
rođen
#12 Re: HITNO-KNO3
mozes li molim te bolje objasniti proces filtracije te smjese,max u skoli mi je bila 3 iz hemijeThe Nightwatchman wrote:uzmes najobicniji barut koji se sastoji od cca 15% sumpora, 10% ugljika i 75% KNO3 ilitiga salitre. barut rastvoris u vodi i zagrijes na 50°. s obzirom na to da se jedini KNO3 rastvara u vodi, smjesu profiltriras kroz improvizirani filter od drvenog uglja i
voila!
imas KNO3
- Angelina84
#13 Re: HITNO-KNO3
rođen wrote:mozes li molim te bolje objasniti proces filtracije te smjese,max u skoli mi je bila 3 iz hemijeThe Nightwatchman wrote:uzmes najobicniji barut koji se sastoji od cca 15% sumpora, 10% ugljika i 75% KNO3 ilitiga salitre. barut rastvoris u vodi i zagrijes na 50°. s obzirom na to da se jedini KNO3 rastvara u vodi, smjesu profiltriras kroz improvizirani filter od drvenog uglja i
voila!
imas KNO3![]()
Živ bio kani se toga hoćeš koga ubit
- Miki123
#14 Re: HITNO-KNO3
Pa nije džaba toliko procedura jebo ga tibio sam u semikemu i pozelio da se vise nikad nne vratim tamo,da bi dobio potrebna je procedura a uz to je skupo.Sigurno mora biti negdje u SA da se moze nabaviti KNO3
Ovo bi bila scena, neko objasni kako da dobije kno3, kad sutra čitaš u crnoj hronici, sastrugali lika sa zida...
- Amazonka27
#15 Re: HITNO-KNO3
Posto se autor teme nije izjasnio za sta mu treba KNO3, zatim, zbog izjave da je imao 3 iz hemije
i da moze izazvati opasnost u slucaju da dodje do KNO3 - tema se zakljucava a autor teme se moli na savjesno ponasanje