HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amrica

#376 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

arman1 wrote:
amrica wrote:
arman1 wrote: Nije kreten, svak pogriješi nekad s posljedicama, nekad ne.
Ko od nas vozača bar jednom u godini danan ne pogriješi?

Pogrijesi svako neku sitnicu, ali ne gazi svako ljude :cry:
Zlato moje on nije nikog zgazio, a par "svjedoka" su dali interesantne dokaze. Sve su vidjeli iako je između njih i mjesta događaja bilo kojekakvih prepreka(ljudi, vozila, objekti/zgrade). Imamo supermene među nama.

Duso, svako ko vozi dozivi cesto da mu pjesak izleti na svoje crveno, pa prikoci, stane, smota...
Koliko pjesaka dnevno predje na crveno, a koliko ih bude zgazeno :?:

Svako ko vozi auto ima ORUZJE u rukama, i, definirao ti to kako hoces, bez obzira cija je krivica, auto je udario, zgazio, ... pjesaka.

I to sve pod uslovom da dijete preslo na crveno... :roll:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#377 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by arman1 »

amrica wrote:
arman1 wrote:
amrica wrote:
Pogrijesi svako neku sitnicu, ali ne gazi svako ljude :cry:
Zlato moje on nije nikog zgazio, a par "svjedoka" su dali interesantne dokaze. Sve su vidjeli iako je između njih i mjesta događaja bilo kojekakvih prepreka(ljudi, vozila, objekti/zgrade). Imamo supermene među nama.

Duso, svako ko vozi dozivi cesto da mu pjesak izleti na svoje crveno, pa prikoci, stane, smota...
Koliko pjesaka dnevno predje na crveno, a koliko ih bude zgazeno :?:

Svako ko vozi auto ima ORUZJE u rukama, i, definirao ti to kako hoces, bez obzira cija je krivica, auto je udario, zgazio, ... pjesaka.

I to sve pod uslovom da dijete preslo na crveno... :roll:
Lutko lijepa, auto nije udarilo pješaka/biciklistu nego je dijete naletilo na kombi. Kao što realni reće da je bilo obrnuto dijete ne bi palo na samom semaforu nego ko zna gdje. Nedavna nesreća na vilsu pokazuje da pad sa bicikla bez zaštitne opreme lako može biti fatalan.
Jalijaš ne znam šta ti je bio cilj ali prvi postovi na temi su blago rečeno tendeciozni.
Lično sam se jednom našao na haubi, svojom krivicom. Svjedok je bio i policajac koji baš i nije obratio pažnju u momentu udara šta se tačno desilo. Pošto osim manjih uboja na nozi nije bilo drugih posljedica uspio sam ubijedit policajca da momka koji je vozio ostavi na miru, iako pravno bio je odgovoran. Realno i pošteno ja sam nenajavljeno promijenio pravac kretanja i "izletio" pred vozilo koje se kretalo u skladu sa propisima. Vozač je zakočio i skoro uspio zaustavit vozilo(sreća moja).
Hipotetički ko bi bio kriv da je biciklo prelazeći ulicu na pješačkom prelazu udarilo vozilo koje je zaustavljeno tik uz isti? Zakon fizike kažu da kod sudara dva tijela kod oba dolazi do promjene putanje(pojednostavljeno). Znaći biciklista bi pao na drugu stranu pješačkog i laički, sve bi ukazivalo da ga je vozilo oborila pa makar u tom momentu i bio ugašen motor, dignuta ručna i vozač izvan automobila.
Šta hoću da kažem?
Greške se dešavaju svima. Ako si htio da skreneš pažnju da se dijeca moraju upozorit na opasnost i tamo gje je po pravilima ne bi smjelo biti potpuno si u pravu.
Što se konkretnog slučaja tiće, raspitao sam se kod ljudi koji su malo više u toku. Vozilo nije išlo po čevape nego je sa kučne posjete žurilo na mjesto saobračajne nesreće. Vozać je iskusan i odgovorna osoba koja se za volanom nikad ne ludira. Nije nepogrešiv ali u konkretnom slučaju mislim da je njegova odgovornost minimalna.
Žao mi je malog. Po informacijama koje imam došlo je do manjeg poboljšanja stanja.
Pozz i pamet u glavu kako vozaći tako i pješaci i biciklisti.
VjecitiStudent

#378 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by VjecitiStudent »

arman1 wrote: Lutko lijepa, auto nije udarilo pješaka/biciklistu nego je dijete naletilo na kombi.
...
Vozać je iskusan i odgovorna osoba koja se za volanom nikad ne ludira. Nije nepogrešiv ali u konkretnom slučaju mislim da je njegova odgovornost minimalna.
:-)
Malog onda treba u zatvor cim izadje iz kome, ko je to jos vidio, prelaziti ulicu na pjesackom i udarat' tamo auta koja prolaze kroz crveno takvom snagom da ona budu ostecena.

Ne sumnjam da jako dobro znas vozaca.
arman1

#379 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by arman1 »

VjecitiStudent wrote:
arman1 wrote: Lutko lijepa, auto nije udarilo pješaka/biciklistu nego je dijete naletilo na kombi.
...
Vozać je iskusan i odgovorna osoba koja se za volanom nikad ne ludira. Nije nepogrešiv ali u konkretnom slučaju mislim da je njegova odgovornost minimalna.
:-)
Malog onda treba u zatvor cim izadje iz kome, ko je to jos vidio, prelaziti ulicu na pjesackom i udarat' tamo auta koja prolaze kroz crveno takvom snagom da ona budu ostecena.
Ne sumnjam da jako dobro znas vozaca.
Ne znam vozača čak ni ime ne znam.
Želio bih da se dijete što oporavi, a idioti koji pišu nastavni plan i program za osnovce da osjete čari prijavljivanja na biro za nezaposlene. Djecu nam slomiše glupostima, a večina nezna ni kako se pravilno(bezbjedno) ponašati u saobrčaju. Da budemo pošteni očito to ne zna ni večina roditelja.
Comrad

#380 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Comrad »

@arman1
Fino ti je covjek objasnio sta je vidio i postao slike. Ne vidim razlog da laze. Eto pratio hitnu cijeli mjesec, ne bi li ih uhvatio kako prave gresku pa da moze osuti paljbu na forumu. Jesi li ti mozda bio na licu mjesta pa znas sve? Ako nisi, poklopi se.

I kazes nije kreten, ja kazem da jeste. Moze se svakome desiti nesreca, ali ako barem postujes semafor, umanjices podobro sanse za to. I takvo licemjerje, fuj. Eto tebe da udari na tvom zelenom, ti bi mu rekao, ma ok je pasha, svima se desava.

Djecak je kriv. Sram nek ga bude. :roll:
amrica

#381 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

Hronologija prebacivanja krivice:

-kriv jalijas zato sto laze
-kriv pencilin, na koje dijete nije alergicno
-kriva uprava HP
-nedostatak sredstava u budzetu
-preduge smjene
-samo dijete krivo
-roditelji

i na kraju
-krivi su ljudi koji pravi nastavni plan i program :shock:

:roll:

sljedece ce biti:
kriv semafor, ne valja mu interval
kriv komsija
kriva teta sto prodaje krompir
kriv i kunto i panto

samo vozac nije ni pod razno kriv :run:
arman1

#382 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by arman1 »

Koliko frustracije. Hajte malo na godišnji. Odmorite se. Definitivno niste u elementu.
bambi:)

#383 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by bambi:) »

Comrad wrote:@arman1
Fino ti je covjek objasnio sta je vidio i postao slike. Ne vidim razlog da laze. Eto pratio hitnu cijeli mjesec, ne bi li ih uhvatio kako prave gresku pa da moze osuti paljbu na forumu. Jesi li ti mozda bio na licu mjesta pa znas sve? Ako nisi, poklopi se.

I kazes nije kreten, ja kazem da jeste. Moze se svakome desiti nesreca, ali ako barem postujes semafor, umanjices podobro sanse za to. I takvo licemjerje, fuj. Eto tebe da udari na tvom zelenom, ti bi mu rekao, ma ok je pasha, svima se desava.

Djecak je kriv. Sram nek ga bude. :roll:

Slažem se u potpunosti ,mislim da je totalni apsurd izjavljivati da je dječak udario u kombi, degutantno!!!
atko

#384 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

Ja se samo nadam da ce istraga biti fer ...

Ima li kakvih novosti o stanju decka???

P.S.

@arman1 da je djecak neko tvoj bas me zanima da li bi tako pricao ... :roll:
Last edited by atko on 14/07/2011 13:19, edited 1 time in total.
vratnik

#385 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by vratnik »

Sacekati rezultate istrage, sacekati rezultate istrage, sacekati rezultate istrage.
svjezi_ustipak

#386 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

arman1 wrote:
arman1 wrote:Ne znam vozača čak ni ime ne znam.

kako onda znas da je iskusan kad ne znas covjeka?
delightful

#387 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by delightful »

armin1, ne obracaj se nikome sa lutko lijepa. hvala.
Ali_G

#388 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Ali_G »

Znaci prvo se tvrdilo da su kola HP udarila djecaka. Sad se ipak ispostavilo da se dijete zabilo u bocnu stranu sto je i istina. Ja se nadam da ce odgovorni organi da provedu valjanu istragu i da presude kako treba. Zao mi je djeteta sto je u komi, al nije nemoguce da se ispostavi da je i on kriv. Jel to cinjenica da je u komi automatski njega oslobadja bilo kakve krivice?
A najgori od svega su mi ovi svjedoci sa lica mjesta koji nisu kako treba nista vidjeli, nego su vidjeli djete na cesti, kola HP i odmah konstruisana prica.
jalijas74

#389 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by jalijas74 »

...Što se konkretnog slučaja tiće, raspitao sam se kod ljudi koji su malo više u toku. Vozilo nije išlo po čevape nego je sa kučne posjete žurilo na mjesto saobračajne nesreće. Vozać je iskusan i odgovorna osoba koja se za volanom nikad ne ludira...

Onda su zvanicne izjave iz hitne laz jer u rekli da se vozilo vracalo sa intrevencije na naplatnim kucicama (Vogoscanska petlja)

A za mog bivseg komsiju Vratnika
Nikad necemo znati da li ce istraga dospjeti u javnost

Manite se postapalica "niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno..." kriv je sto nije pazio i tacka
svi koji misle sprotno u ovom slucaju za mene licno su isti kao i oni koji poricu genocid
(replicirajte slobodno 100000 x)
svjezi_ustipak

#390 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

jalijas74 wrote:...Što se konkretnog slučaja tiće, raspitao sam se kod ljudi koji su malo više u toku. Vozilo nije išlo po čevape nego je sa kučne posjete žurilo na mjesto saobračajne nesreće. Vozać je iskusan i odgovorna osoba koja se za volanom nikad ne ludira...

Onda su zvanicne izjave iz hitne laz jer u rekli da se vozilo vracalo sa intrevencije na naplatnim kucicama (Vogoscanska petlja)

A za mog bivseg komsiju Vratnika
Nikad necemo znati da li ce istraga dospjeti u javnost

Manite se postapalica "niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno..." kriv je sto nije pazio i tacka
svi koji misle sprotno u ovom slucaju za mene licno su isti kao i oni koji poricu genocid
(replicirajte slobodno 100000 x)
gdje stoji ta zvanicna izjava iz Hitne?

i zasto je ostecenje na bocnoj strani vozila?
jalijas74

#391 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by jalijas74 »

U Zavodu nam je potvrđeno da je njihovo vozilo danas, na poziv policije išlo na intervenciju zbog udesa kod naplatnih kučica na magistralnom putu gdje je došlo do slijetanja jednog vozila. Prilikom povratka ekipe Hitne pomoći, na glavnoj saobraćajnici u Vogošći kod semafora došlo je do kontakta njihovog vozila sa dječakom koji se kretao na biciklu.
Avaz

To za bocno ostecenje je glupost, ja koliko znam da hitna nema nista stakleno na bocnim stranama. Na slici 2 gdje jedan od radnika hitne trci prema vozili metar iza njega na cesti se nalazi komad plastike koji je otpao sa hitne a ispod lijevih vrata (vrata do srebrenog auta) je gomila razbijenog stakla koji je spao sa kombija kada je kocio.
svjezi_ustipak

#392 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

jalijas74 wrote:U Zavodu nam je potvrđeno da je njihovo vozilo danas, na poziv policije išlo na intervenciju zbog udesa kod naplatnih kučica na magistralnom putu gdje je došlo do slijetanja jednog vozila. Prilikom povratka ekipe Hitne pomoći, na glavnoj saobraćajnici u Vogošći kod semafora došlo je do kontakta njihovog vozila sa dječakom koji se kretao na biciklu.
Avaz

To za bocno ostecenje je glupost, ja koliko znam da hitna nema nista stakleno na bocnim stranama. Na slici 2 gdje jedan od radnika hitne trci prema vozili metar iza njega na cesti se nalazi komad plastike koji je otpao sa hitne a ispod lijevih vrata (vrata do srebrenog auta) je gomila razbijenog stakla koji je spao sa kombija kada je kocio.
I gdje je isla ekipa u povratku? U Hitnu ili na drugu intervenciju? Hitna nije negirala da se nesreca desila.

Ta glupost za bocno ostecenje se moze vidjeti na parkingu saobracajne policije i nikome nije jasno odakle ostecenje tu. Komad plastike na asfaltu je obloga koja stoji sa bocne strane vozila sa obje strane. Vozilu nisu osteceni farovi, razbijeni prozori, jedino da su popravili vozilo u tih 20 minuta od momenta nesrece do momenta kad je izuzeto od strane policije. Cudno je da stakla nema bas oko djecaka i cijelom duzinom ceste nego da se pocelo rasipati 20-25 metara dalje. Valjda cekalo da vozilo stane pa da se bas raspe ispod vrata.

Koji dio vozila je dosao u kontakt sa djetetom?
atko

#393 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

Djete je udareno na pjesackom ... ko je i u kojem stepenu kriv pokazace ISTRAGA.

Dva pitanja su bitna
1. kako je decko?
2. dokle je istraga?
poznanik

#394 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:
jalijas74 wrote:U Zavodu nam je potvrđeno da je njihovo vozilo danas, na poziv policije išlo na intervenciju zbog udesa kod naplatnih kučica na magistralnom putu gdje je došlo do slijetanja jednog vozila. Prilikom povratka ekipe Hitne pomoći, na glavnoj saobraćajnici u Vogošći kod semafora došlo je do kontakta njihovog vozila sa dječakom koji se kretao na biciklu.
Avaz
I gdje je isla ekipa u povratku? U Hitnu ili na drugu intervenciju? Hitna nije negirala da se nesreca desila.
Ta glupost za bocno ostecenje se moze vidjeti na parkingu saobracajne policije i nikome nije jasno odakle ostecenje tu. Komad plastike na asfaltu je obloga koja stoji sa bocne strane vozila sa obje strane. Vozilu nisu osteceni farovi, razbijeni prozori, jedino da su popravili vozilo u tih 20 minuta od momenta nesrece do momenta kad je izuzeto od strane policije. Cudno je da stakla nema bas oko djecaka i cijelom duzinom ceste nego da se pocelo rasipati 20-25 metara dalje. Valjda cekalo da vozilo stane pa da se bas raspe ispod vrata.

Koji dio vozila je dosao u kontakt sa djetetom?
Ukoliko je vozač Hitne prošao kroz crveni signal na semaforu, sasvim je svejedna tačka dodira sa biciklistom - bilo da je s bočne ili prednje strane, pa čak i da je krajnjim dijelom vozila to učinjeno, jer je u tom slučaju u potpunosti oduzeo biciklisti - pješaku, pravo prvenstva prolaza preko kolovozne trake.

Pitanje koje treba preferirati zbog određivanja pravne - krivične odgovornosti u ovoj nesreći je "prolazak kroz crveno", iako odgovornost imaju obje strane - i vozač (ne samo Hitne), koji je morao usporiti vožnju na mjestu obilježenom za prelazak pješaka, posebno na toj vogošćanskoj raskrsnici za koju svi znamo da je jako frekventna i za koju, takođe, svi znamo da je prelaze mahom "nedisciplinirani" pješaci, iako godinama prisutni u urbanoj sredini, ipak još uvijek nenavikli i nenaučeni na ovakvu opasnost od vozila, kao i mladi biciklist, koji je takođe s nepažnjom prelazio preko jako prometne saobraćajnice, a uz to ni kacigu na glavi nije imao. Odgovornost u ovom slučaju je prvenstveno na njegovim roditeljima, ali i cjelokupnoj lokalnoj zajednici, koja nikad ništa nije učinila na ovoj raskrsnici da ublaži, kako frekventnost motornih vozila, tako i neposrednu opasnost za stanovništvo. Da li je lokalna zajednica Vogošće ikad pokrenula dodatnu edukaciju stanovništva i upozorila na sličnu opasnost, obzirom da se kroz centar Vogošće pruža regionalni put, jedan od dva izlazna iz polumilionskog grada, a da su pješaci osigurani samo jednim loše postavljenim semaforom? Ili pokrenula zahtjev kantonalnom ministarstvu saobraćaja za postavljanje "ležećih policajaca" u blizini ove raskrsnice, i tako spriječi svaki pokušaj brze vožnje kroz nju?

Ili - kad je policajac ovdje kaznio pješaka zbog prelaska ceste kroz crveni signal?

Žrtva sa više štete je maloljetni dječak, čiji je život u opasnosti i koji može ostati invalidan, ali je žrtva i vozač Hitne. Ne može biti nikom svejedno i ugroziti ičiji život, nije vozač bezglavo i iz hira "jurcao" Vogošćom, već je u svojevrsnoj humanoj misiji spašavanja tuđih života i on sam uzročio tuđu nesreću. Osuđujem svaki pokušaj i zagovaranje "linča" vozača, posebno divljački ispad lokalnog stanovništva u trenutku nesreće pri namjeri da se fizički razračunaju sa vozačem. To je najprostiji izraz primitivizma i prenosa odgovornosti sa sebe na drugog, na vozača, bez imalo svijesti da je u tom trenutku mladom djetetu potrebnija smirena i koncentrisana osoba koja će mu najadekvatnije pomoći, a ne proglašenje krivca.

Problem treba rješavati na drugom mjestu - u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, ali i u skupštinskim klupama Općine Vogošća, ne na forumu i ne na ulici, jer ova nesreća nije prva, a siguran sam - ni zadnja :(
Last edited by poznanik on 15/07/2011 11:09, edited 2 times in total.
amrica

#395 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

@poznanik

Vogosca je par km od centra grada, koja, bolan, crna edukacija stanovnistva o semaforima i saobracaju :shock:
svjezi_ustipak

#396 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

amrica wrote:@poznanik

Vogosca je par km od centra grada, koja, bolan, crna edukacija stanovnistva o semaforima i saobracaju :shock:
trebalo bi i veci dio grada podobro educirati i semaforima i saobracaju. kod nas je svaki vid postovanja prava i pravila minimiziran do krajnjih granica. al da ne offtopicim.

@poznanik nisam siguran koliko se pojam "obostrana krivica" moze koristiti kad je rijec o nesreci u kojoj ucestvuje malodobna osoba. i ne bih da u momentima kada se dijete bori za zivot roditeljima dodatno prisjedao na muku. slazem se sa tvojim postom, adekvatna rjesenja se mogu dobiti samo u odgovarajucim institucijama. neka od naprednih rjesenja koja se koriste u pojedinim drzavama jeste sistem promjene intervala semafora prilikom nailaska hitne. u momentu kada se pale sredstva signalizacije emituje se istovremeno signal koji prilaskom semaforu pali crvena za bocne trake i pjesake a ambulantnim vozilima otvara zeleno svjetlo. to je jedna od dobrih solucija.

saobracajne nesrece hitnih medicinskih sluzbi su stalni pratilac rada istih i predmet interesovanja profesionalaca sirom svijeta. dobar dio strucnih sastanaka/seminara/kongresa/konferencija protekne upravo u raspravi i savjetovanjima kako se saobracajne nesrece mogu izbjeci. nazalost, nekog zlatnog pravila nema.
zateznistub

#397 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zateznistub »

Ogromnoj vecini pjesaka (ucesnika u saobracaju) treba dobra edukacija o koristenju prelaza i nacina koristenja semafora, dobar dio njih ne gleda ni u semafore ni gdje su pjesacki prelazi. Ne opravdavam vozaca ali je itekakva cinjenica da pjesaci ne postuju nikakva pravila kad je u pitanju prelaz preko ulice.
poznanik

#398 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

Kad se vratiš iz Norveške, sjedi neko vrijeme u strogi centar Sarajeva, i uvjeri se da je ista edukacija svima potrebna, ne samo Vogošćanima, čije stanovništvo u velikom procentu čine izbjeglice i oni koji su svoje ruralno mjesto prijeratnog prebivališta zamijenili nakon rata useljenjem u Vogošću. Mnogi su tada prvi put u životu vidjeli semafor :(
amrica

#399 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

Rat je zavrsen prije 15 godina.

Nastavlja se prebacivanje krivice, samo se siri krug potencijlnih krivaca, lokalna zajednica, pa kanton, pa federacija... na kraju ce Zeljko Komsic biti kriv :roll:
poznanik

#400 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

amrica wrote:Rat je zavrsen prije 15 godina.

Nastavlja se prebacivanje krivice, samo se siri krug potencijlnih krivaca, lokalna zajednica, pa kanton, pa federacija... na kraju ce Zeljko Komsic biti kriv :roll:
Ja mislim na stalnu migraciju stanovništva, ne toliko na ratnu. I - ne širi se krug krivaca, već samo ustanovljavaju stvarni. Žao mi je što ne razumiješ nastanak odgovornosti i značaj prevencije :(
Post Reply