Hitna pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Arminusher

#1 Hitna pomoc

Post by Arminusher »

Zdravo, ucestvovao sam u nekom giveawayu i trazili su mi da slikam licnu kartu sa obje strane kao da bi bili sigurni da nije koristeno vise profila u nagradnoj igri. Nakon sto sam mu ja to poslao napisao je kao bice dostavljeno u utorak i onda je ta stranica izbrisana.Zanima me da li moze sta uraditi sa slikom moje licne i podacima jer sam sve slikao i sta da uradim prijavim policiji ili sta?
Krokodajl

#2 Re: Hitna pomoc

Post by Krokodajl »

Mogu uradit sa podacima svašta, da li je stranica naša ili strana ?

Sumnjam da će stranac imati neke koristi od podataka neke osobe iz BiH, i fotografija lične karte izdane u BiH.

A što se podataka tiče koje oni sada imaju, znaš i sam šta imaju, tvoju fotografiju, ime, prezime, datum i mjesto rođenja, potpis, broj lične karte, adresu...

Ako nije problem okači adresu te stranice, a prijavi policiji ako sumnjaš na oguću krađu identiteta.
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Hitna pomoc

Post by O'zone »

Prijavi policiji za svaki slučaj. A može da uradi sa slikom tvoje lične šta god hoće ne bi bilo prvi put.

Jbm ga ljudi pa gdje Vam je pamet.
zrakomlat

#4 Re: Hitna pomoc

Post by zrakomlat »

Kakav givavej i pm, sigurno je neka stranica tipa s 28 lajkova a djele pet komada iPhone X. A kad si već odlučio poslati sliku lične, čemu zadnja strana s JMBG. Sasvim dovoljna bi bila prednja sa zamagljenim brojem lične. Mada je i to budalaština.

Znam da ovim ne pomažem, al jbg.

PS meni je jedan pitao sliku lične da me prijavi na neki servis za klađenje, tipa bet365, njega blokirali.

Jedan drugi me pitao da mu nabavim spisak ljudi slabijeg imovinskog stanja s podacima koje ustvari stoje na ličnoj, da im podijeli stranka ramazanske pakete :D ustvari bi se ti ljudi pojavili kao simpatizeri stranke vjerovatno.

Može biti i nešto tako bezveze kao ovo u mene, s tim da ja ni za ovo nisam dao
uglavnomja

#5 Re: Hitna pomoc

Post by uglavnomja »

promijeni licnu, dobices novi broj lk, ali ce i dalje imati tvoj jmbg

zato idi u sluzbeni list i prijavi da ti je ukradena licna, da se zastitis ako neko pokusa da koristi tvoje podatke

slika je najmanje bitna, ima slika po drustvenim mrezama :D
zrakomlat

#6 Re: Hitna pomoc

Post by zrakomlat »

uglavnomja wrote:promijeni licnu, dobices novi broj lk, ali ce i dalje imati tvoj jmbg

zato idi u sluzbeni list i prijavi da ti je ukradena licna, da se zastitis ako neko pokusa da koristi tvoje podatke

:thumbup:
Arminusher

#7 Re: Hitna pomoc

Post by Arminusher »

uglavnomja wrote:promijeni licnu, dobices novi broj lk, ali ce i dalje imati tvoj jmbg

Pitao sam policajca i kaze da prijavim samo da sam je izgubio i da ne govorim za ovo nista i bice kao nevazeca ali nisam znao da ostaje isti JMBG. Da li je pametnija da samo zamijenim ili da to uradim nisam siguran...
uglavnomja

#8 Re: Hitna pomoc

Post by uglavnomja »

Arminusher wrote:

Pitao sam policajca i kaze da prijavim samo da sam je izgubio i da ne govorim za ovo nista i bice kao nevazeca ali nisam znao da ostaje isti JMBG. Da li je pametnija da samo zamijenim ili da to uradim nisam siguran...

ukradena, izgubljena ... nebitno

bitno je da izadje u sluzbenom listu da je nevazeca lk sa sadasnjim brojem.
a jmbg ostaje ciatv zivot isti

moze neko dici kredit sa tvojim podacima, ili nesto slicno vezano za pare - e tu je problem i zato se trebas pokriti objavom u sl

a ako te neko upotrijebi kao statistiku - jesto ruzno, ali nema materijalnih posljedica
Arminusher

#9 Re: Hitna pomoc

Post by Arminusher »

uglavnomja wrote:
Arminusher wrote:

ukradena, izgubljena ... nebitno

bitno je da izadje u sluzbenom listu da je nevazeca lk sa sadasnjim brojem.
a jmbg ostaje ciatv zivot isti

moze neko dici kredit sa tvojim podacima, ili nesto slicno vezano za pare - e tu je problem i zato se trebas pokriti objavom u sl

a ako te neko upotrijebi kao statistiku - jesto ruzno, ali nema materijalnih posljedica
Znaci jmbg ne mogu mijenjati ali nadam se da ce zamjena licne pomoci u slucaju kakvih problema
Krokodajl

#10 Re: Hitna pomoc

Post by Krokodajl »

JMBG mjenjati ne možeš, ali nije ti on problem toliki broj lične jeste.

Ima na ličnoj i tvoj potpis, neko može bez problema dić kredit na tebe, znam slučaj gdje su liku tako, mislim da je ličnu poslao na neku stranicu trgovine kriptovalutama ili forex i te neke fore šta ja znam, gdje je neko na njegovo ime potpisao paket u nekom teleoperateru i kupio neki ekstra skup mobitel.
Naslovnica

#11 Re: Hitna pomoc

Post by Naslovnica »

Arminusher wrote:Zdravo, ucestvovao sam u nekom giveawayu i trazili su mi da slikam licnu kartu sa obje strane kao da bi bili sigurni da nije koristeno vise profila u nagradnoj igri. Nakon sto sam mu ja to poslao napisao je kao bice dostavljeno u utorak i onda je ta stranica izbrisana.Zanima me da li moze sta uraditi sa slikom moje licne i podacima jer sam sve slikao i sta da uradim prijavim policiji ili sta?
Šta su poklanjali? 100 komada Samsunga S9 ???
Lajkuj, podijeli i dobiješ nagradu!
HA HA HA
8-)
problemnatravunu

#12 Re: Hitna pomoc

Post by problemnatravunu »

Već su ti sve rekli, samo da ponovim, ako si zabrinut, obavjesti policiju koja je to stranica (a mogao bi i nama napisati!), ličnu u Službenom listu proglasi nestalom, izgubljenom , pa vadi novu....

Nego, imam pitanje, nije bas u vezi LK, ali na FB-uku mi (i ne samo meni!) zadnjih mjesec dana izlaze reklame za praaavooo povoljne pametne satove, lupam sat normalno 200 USD, tu se moze kupiti za 60 - 70 USD (čak i manje), odem na stranicu i sve pregledam, oni ukupno prodaju max desetak nekih proizvoda, ali regularno piše da je plaćanje PayPalom, a preko PayPala si prilično zaštićen od prevaranata, pa sam baš u dilemi, jeli to kakva prevara ili ipak sve pošteno! :-?
Dope_Man

#13 Re: Hitna pomoc

Post by Dope_Man »

Dobijem osip svaki put kad vidim da neko iz moje raje podijeli neku od tih ''Dijelimo ________. Lajk i share kao public post da dobijes qurac za usi''. Pa hoce li ljudi ikad nauciti da se tu nikad, nista ne dijeli?

Jedini kojima iole ima smisla vjerovati kod takvih postova su pravo ozbiljne firme, ali ozbiljne firme nagradne igre ne prave na takav nacin - Pogledati Ledo, Coca Cola i ostale.

Sve ti je vec receno, licnu odmah prijavi kao izgubljenu i bice ponistena, dakle dalje ne mogu nista sa tim brojem licne, tj. ako ista urade koristice taj broj po kom se moze lako onda dokazati da je bila nevazeca. I pamet u glavu hebote.
Naslovnica

#14 Re: Hitna pomoc

Post by Naslovnica »

problemnatravunu wrote:Već su ti sve rekli, samo da ponovim, ako si zabrinut, obavjesti policiju koja je to stranica (a mogao bi i nama napisati!), ličnu u Službenom listu proglasi nestalom, izgubljenom , pa vadi novu....

Nego, imam pitanje, nije bas u vezi LK, ali na FB-uku mi (i ne samo meni!) zadnjih mjesec dana izlaze reklame za praaavooo povoljne pametne satove, lupam sat normalno 200 USD, tu se moze kupiti za 60 - 70 USD (čak i manje), odem na stranicu i sve pregledam, oni ukupno prodaju max desetak nekih proizvoda, ali regularno piše da je plaćanje PayPalom, a preko PayPala si prilično zaštićen od prevaranata, pa sam baš u dilemi, jeli to kakva prevara ili ipak sve pošteno! :-?
Ne bih rizikovao sa takvom vrstom stranica, bez obzira na Paypal.
Kupujem samo ne provjerenim stranicama.
kabal1337

#15 Re: Hitna pomoc

Post by kabal1337 »

Moze uraditi sa njom sve i svasta, od prevara pa na dalje. Kada uvozi nesto u drzavu steceno legalnim ili ilegalnim putem moze priloziti sliku tvoje licne karte da dobije paket i sl.
Prijavi ti njega za krađu ličnih podataka, mogu oni njega locirati.
_Belaj_Bager_

#16 Re: Hitna pomoc

Post by _Belaj_Bager_ »

Možeš dobit i novi JMBG ako se ponovo rodiš...
Logovan

#17 Re: Hitna pomoc

Post by Logovan »

Arminusher wrote:

Poduzmi nešto, brzo i pametno odradi.

Što duže čekaš to ti je gore.
Roccohljup

#18 Re: Hitna pomoc

Post by Roccohljup »

neki dan su upozoravali na te prevare, naručito za klađenje kao bviva dobit ces namještene rezultate. Hebiga jarane, nasjeo si sad mjenjaj sve dolkumente kolko prije i prijavi muriji......da imas ako bude kakav belaj kasnije dokaz da si reagovao.
belfy

#19 Re: Hitna pomoc

Post by belfy »

dovoljno je otici i promijeniti prezime (bez razloga). tada ti se mijenja i JMBG i moras mijenjati sve dokumente od zdravstvene, licne pasosa pa nadalje...
insomnia78

#20 Re: Hitna pomoc

Post by insomnia78 »

Sa slikom tvoje licne moze se samo slikati. Joj strucnjaka
Streptokok

#21 Re: Hitna pomoc

Post by Streptokok »

insomnia78 wrote:Sa slikom tvoje licne moze se samo slikati. Joj strucnjaka
Citam i ne mogu da vjerujem, koji parmaci.
belfy

#22 Re: Hitna pomoc

Post by belfy »

neki odavno nisu bili u BiH izgleda...
insomnia78

#23 Re: Hitna pomoc

Post by insomnia78 »

Ma ja. ‘ta će dijaspora. Kaze cojk koji misli da se promjenom prezimena mjenja jedinstveni maticni broj
zrakomlat

#24 Re: Hitna pomoc

Post by zrakomlat »

Nešto kontam jedino mu može valjati slika tuđe lične za one stranice za klađenje gdje traže potvrdu ko se krije iza nekoga username. Npr. mom drugu su tražili sliku lične na mail iz wwina da mu isplate dobitak, i isplatili kad je poslao, nekih 300 BAM.

S druge strane znam lika koji je tražio ljude, između ostalog pitao i mene, da mu daju sliku lične, da otvori profil na bet365 čini mi se, plaćao je to 50 KM. Pošto je uplaćivao velike pare na male kvote, često je prolazio, i nakon npr dva takva prolaza ograniče mu uplate na, lupam, max 20 eura i onda traži nekoga pa na njegovo ime pravi profil.

......
A ako neko može uzeti kredit s mojom ličnom, da mu sliku pošaljem. Uslov, meni pola para :D
MMM1977

#25 Re: Hitna pomoc

Post by MMM1977 »

Ne može ništa jer da može recepcioneri po hotelima bi onda bili mnogo moćni ljudi. Oni čak i originale imaju, lična bez prisustva vlasnika ne znači ništa.
Post Reply