"HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pascal

#1 "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by pascal »

ZELIM DA SE ZNA

PRIJE SAT VREMENA JE HITNA POZVANA...NJIH JOS NEMA!!!
drot

#2 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by drot »

pascal wrote:ZELIM DA SE ZNA

kakav je to hitan slucaj da imas vremena mahalati po forumu umjesto da ih zoves opet i objasnis situaciju malo detaljnije
starii

#3 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by starii »

da ti je hitno ne bi bio/la na forumu nego bih ih ponovo pozvao/la..
sabanss

#4 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by sabanss »

Jednom u zivotu sam ih zvao i bili su u roku "odmah" na adresi.
Cholina_Lokica

#5 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by Cholina_Lokica »

ja sam ih jednom u zivotu zvala, i dosli su za ravno sat i 45 minuta... u tom periodu su bili nazvani jos jedno 4-5 puta...
minjonja

#6 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by minjonja »

drot wrote:

kakav je to hitan slucaj da imas vremena mahalati po forumu umjesto da ih zoves opet i objasnis situaciju malo detaljnije
ne mora uvijek biti u pitanju zivot ili smrt. ima slucajeva kad imas bolesnika koji place od bolova, zoves hitnu da joj daju nesto da je ne boli, a njima treba 45 minuta da dodju.
alibaba_i_30_godina

#7 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by alibaba_i_30_godina »

To je nasa hitna. Vole oni da ih nekoliko puta nazoves jer zna se desiti da slucajno zaborave na poziv. Samo dosadjuj, ako treba zovi svakih 10 minuta.

Medjutim, ima i gradjana koji su krivi za zacepljenje. Zovu hitnu da im dodje jer ih npr. boli noga a imaju auto i drugu osobu koja moze voziti i koja moze dovuci tu osobu sa bolovima u hitnu. A znamo da broj vozila hitne pomoci nije na zavidnom nivou i eto odmah problema.
Azamo

#8 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by Azamo »

NeyDan wrote:To je nasa hitna. Vole oni da ih nekoliko puta nazoves jer zna se desiti da slucajno zaborave na poziv. Samo dosadjuj, ako treba zovi svakih 10 minuta.

Medjutim, ima i gradjana koji su krivi za zacepljenje. Zovu hitnu da im dodje jer ih npr. boli noga a imaju auto i drugu osobu koja moze voziti i koja moze dovuci tu osobu sa bolovima u hitnu. A znamo da broj vozila hitne pomoci nije na zavidnom nivou i eto odmah problema.

Potpuno se slažem,sam naziv govori da se hitna zove samo ako je nešto hitno,a ne zbog kojekakvih zajefrkancija,tipa boli me zub kahnom sam 3 puta i sl.
AF81

#9 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by AF81 »

Meni je hitna dolazila dva-tri puta radi nane, i svaki put bi dosli nakon 10-15 min. od poziva..A isto tako sam jednom štopala :-D , neka djevojka je pala u nesvijest u Štrosmajerovoj ulici i hitna je došla za 10 min. a bila je subota i to oko dva sata po podne, kad je najveća gužva :thumbup: ..
van Basten

#10 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by van Basten »

bilo bi fino da smo pročitali kakav je to hitan slučaj bio pa da donesemo svoj sud (ako je to svrha teme na forumu, valjda). Ili bar da smo dobili informaciju kada na kraju dođe hitna i šta bi na kraju. Nije sve što zove hitnu automatski hitno. Postoji nešto što se zove trijaža hitnosti, a to znači da ima poziva kada se treba reagovati odmah, kada je baš život u pitanju, postoje posjete koje mogu malo pričekati, gdje treba pomoći unutar 30-60 minuta, onda postoje posjete koje mogu podobro pričekati i reći hvala što su uopšte došli pa makar i za 2 sata, a postoje posjete koje bi trebalo naplaćivati jer uopšte ne pripadaju hitnoj kao takvoj i ljudi zbog svoje zubobolje npr uzurpiraju ekipu koja bi nekome u tom trenutku bila preča. Kada bi se znale barem osnove te trijaže ljudi bi manje zvali, bili precizniji u pozivima i time bi omogućili hitnoj da bude efikasnija i da im brže dođe kada im i treba.
Široka oblast, na kraju se svede na individualna prepucavanja primjerima sa boljim ili lošijim arguemntima, a najčešće bez ikakvih argumenata i sa puno strasti i egoizma.
pascal

#11 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by pascal »

nisam se vise željela javljati na ovoj temi jer smatram da poziv hitne, ma kakav god da je, zahtjeva njenu intervenciju- HITNU!

međutim, pošto ja očigledno griješim...očigledno ima svakakvih ljudi...a ja jednostavno tako ne razmišljam jer mi naumpalo ne bi da ih radi "zanoktice" zovem a posto sam očigledno dužna objašnjenje nekim
evo i objasnjenja

Jučer kasno je mojoj tetki, ženi koja je na samrti, pozlilo...nakupila joj se voda u plućima...NIJE MOGLA DISATI
njena porodica je zvala hitnu koja nije došla...na svaki njihov ponovni poziv odgovarali su...sad ce...na kraju su pozvali privatnike (za koje nisam znala ni da postoje)

Ovo je ukratko sta se dešavalo...jednostavno nemam snage prepričavati čitavu priču...za mene je jedino bitno da hitna nije došla u pomoć čovjeku kojem je pomoć potrebna
MAN-lion's coach

#12 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by MAN-lion's coach »

....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:24, edited 1 time in total.
reLoaded

#13 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by reLoaded »

Naravno da ih nema, jer ce prije otici na mjesto gdje je bas hitno, kao sto je udes ili slicno, nego kod pacijenta kome je npr. pozlilo pa pozvao hitnu... Osim toga, nase zdravstvo nema dovoljno tih kola hitne pomoci i kadra kako bi se efikasno svima moglo pomoci u sto kracem roku.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.vitalis.ba/kontakt.htm wrote:Osim pružanja usluga zdravstvene njege bolesnika u kući ili u našoj ordinaciji, pružamo usluge i sanitetskog prijevoza pacijenata, i to;

prijevoza u modernom sanitetskom vozilu na principu od kreveta do kreveta
prijevoza nepokretnih i teško pokretnih osoba iz bolnice kuci od 0-24
sanitetskog prijevoza nepokretnih ili teško pokretnih osoba na medicinske preglede
mogućnost liječničkog nadzora tijekom transporta
Prijevozima pokrivamo cijelo područje Sarajeva I BiH, a tim je spreman i za obavljanje prijevoza pacijenata u inostranstvo (diljem Europe).
Kao ekipa stručno smo potkovani i stoga vrlo uspjesni. Naša služba odlikuje se predanošću i brzim reagiranjem u svim situacijama.
Ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno nas nazovite.
VITALIS - Kućna njega i liječenje
Azize Šaćirbegović bb
71000 Sarajevo
Mob. 061/ 172 948
Tel/Fax: 033 618 259, 618 655
E-mail: [email protected]
Kontakt telefon 061-482 882
Ova privatnica hitno vozi samo IZ BOLNICE DO KUĆE od 0-24, a obratno, OD KUĆE DO BOLNICE, YOK od 0-24
Dakle, u situaciji kada je potreban prevoz od kuće do bolnice,kao što je meni večeras zatrebao, ne rade takav prevoz.
metar_drva

#15 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by metar_drva »

reLoaded wrote:Naravno da ih nema, jer ce prije otici na mjesto gdje je bas hitno, kao sto je udes ili slicno, nego kod pacijenta kome je npr. pozlilo pa pozvao hitnu...
npr, ima srcani udar, koji se nekad manifestuje kao "pozlilo mu"? mislim da ne znaš o čemu pričaš...
Cholina_Lokica

#16 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by Cholina_Lokica »

reLoaded wrote:Naravno da ih nema, jer ce prije otici na mjesto gdje je bas hitno, kao sto je udes ili slicno, nego kod pacijenta kome je npr. pozlilo pa pozvao hitnu... Osim toga, nase zdravstvo nema dovoljno tih kola hitne pomoci i kadra kako bi se efikasno svima moglo pomoci u sto kracem roku.
ma jasta radi...
kod mene konkretno je bio u pitanju mozdani udar... osoba se gusila, nije reagovala na vanjske podrazaje nikakve... i nije bilo hitno nikako, pa su dosli za sat i 45 minuta...
samo malo

#17 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by samo malo »

Prije dosta godina mojoj komsinici pozlilo, zena je cesto padala u komu (u medjuvremenu je i preminula) i ljudi dosli kod nas da mi nazovemo, jer njima vise nisu htjeli da dodju kao cesto zovu a ona je ionako stara, umrijet ce ionako, tako im odgovore bukvalno :-)

I ja kad sam zvao, pitali me "koliko je star bolesnik?"

Bezobrazluk, znaci ako je onaj kome pomoc treba stariji od 60 godina, neka umre. Jebo im ja mater, i onom seljacini koji ih je pozaposljavao tamo po zavicajnom principu.
sabanss

#18 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by sabanss »

samo malo wrote:Prije dosta godina mojoj komsinici pozlilo, zena je cesto padala u komu (u medjuvremenu je i preminula) i ljudi dosli kod nas da mi nazovemo, jer njima vise nisu htjeli da dodju kao cesto zovu a ona je ionako stara, umrijet ce ionako, tako im odgovore bukvalno :-)

Bezobrazluk, znaci ako je onaj kome pomoc treba stariji od 60 godina, neka umre. Jebo im ja mater, i onom seljacini koji ih je pozaposljavao tamo po zavicajnom principu.
Covjek prije je spominjao trijazu... Osim toga ima li igdje da se ne spomene "zavicajni princip"? Pomisli li neko da su ti ljudi morali zavrsiti i neku skolu? Recimo medicinski fakultet? U kakvim uslovima rade?

Ukoliko imate primjedbu na rad hitne, put pod noge pa otidjite u 1:30 na njihovo radno mjesto. Mogli bi se iznenaditi obimom posla.
zonbirile

#19 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by zonbirile »

samo malo wrote:Prije dosta godina mojoj komsinici pozlilo, zena je cesto padala u komu (u medjuvremenu je i preminula) i ljudi dosli kod nas da mi nazovemo, jer njima vise nisu htjeli da dodju kao cesto zovu a ona je ionako stara, umrijet ce ionako, tako im odgovore bukvalno :-)

-----------------------------
taj bjelašnički seljak ti je postavio bez znanja MUP-a kamere u svlačionice da bi uhvatio zaposlenika Hitne ,kako bunari pacijente.hojrat kamere samovoljno postavio i u ženske svlačionice-idiot.
reLoaded

#20 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by reLoaded »

Dile wrote:
reLoaded wrote:Naravno da ih nema, jer ce prije otici na mjesto gdje je bas hitno, kao sto je udes ili slicno, nego kod pacijenta kome je npr. pozlilo pa pozvao hitnu... Osim toga, nase zdravstvo nema dovoljno tih kola hitne pomoci i kadra kako bi se efikasno svima moglo pomoci u sto kracem roku.
ma jasta radi...
kod mene konkretno je bio u pitanju mozdani udar... osoba se gusila, nije reagovala na vanjske podrazaje nikakve... i nije bilo hitno nikako, pa su dosli za sat i 45 minuta...
Vidim koliko je bilo hitno kad ta osoba nije umrla za sat i 45 minuta...
Cholina_Lokica

#21 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by Cholina_Lokica »

reLoaded wrote:
Dile wrote:
ma jasta radi...
ne brini, umirala je 24h, nije lako umrijeti od mozdanog udara...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by Truba »

činjenica je da ljudi za svašta zovu hitnu i da za svašta idu u hitnu i tako zatrpavaju ljude koji tamo rade... a naravno znamo stanje u kojem se nalazi naša zemlja

mogu dati 2-3 primjera kad sam procijenio da ne trebam u hitnu iako su mi drugi govorili da idem... i na kraju ne bi nista... a da sam išao... i ja i još 1000 ljudi sa istim simptomima hitna bi imala red od nekoliko stotina metara...
minjonja

#23 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by minjonja »

reLoaded wrote:
Dile wrote:
ma jasta radi...
sta je po tebi onda hitan slucaj ako nije mozdani? jel se trebalo cekati da osoba umre pa da dodju ozivljavati ili sta?

jucer jedna djevojka u krcatom tramvaju pala u nesvijest. svi govore "da nije secer", "da nije trudna", niko nista konkretno da poduzmu osim sto joj masu fasciklom u lice. ja govorim da je iznesemo, ali niko nista, kao da su gluhi, milion puta rekla jasno i glasno "idemo je sad iznijeti, mora se iznijeti i staviti u lezeci polozaj". djevojka nije sebi dolazila nikako. pred stanicom na pofalicima neka djevojka iz tramvaja je nazvala hitnu i rekla da cemo sad upravo iznijeti djevojku bez svijesti na stanicu i da hitno nekog posalju. osoba iz hitne joj rekla da djevojku u hitnu prenesu :? valjda kontali blizu je to, sta li. uglavnom rece opet ova djevojka da ne moze, jer je u nesvijesti. nije mi prvi put da vidim da se neko onesvijesti, ali obicno su se ljudi vracali sebi nakon 1-2 minute. sad to nije bio slucaj i mene je stvarno strah bilo za nju. izasli smo na pofalicima nas 3 i ova djevojka koja je u tom trenutku imala otvorene oci, ali opet nije bila pri sebi. na stanici smo je hladili, umivali i tada je jedva dosla sebi. sjedila sam tako sa njom jos neko vrijeme dok skroz sebi nije dosla. cekali smo hitnu koja se nije pojavila uopste. djevojka je mogla imati srcani, mozdani sta ja znam sta sve ne, a oni nisu dosli. nek se stide. hvala Bogu djevojci nije nista bilo, ali opet nisam htjeli preci preko toga jer zaista nije uredu da tako ostave ljude na cjedilu kojima treba pomoc.otisla sam danas u hitnu, citavu zgradu obisla dok ne dodjoh kod nadleznog. sve sam mu ispricala i zahvalio se sto sam prijavila. rekao je da se to obicno ne desava da ne dodju u takvim hitnim slucajevima, ali da ce provjeriti sta se desilo da se vise ne ponovi. zato ko god moze, neka ode i zali se. kad bi se svi zalili, ne bi imali takvu hitnu kakvu imamo.
metar_drva

#24 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by metar_drva »

reLoaded wrote:
Dile wrote:
ma jasta radi...
ti si ograničen ko balkon
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#25 Re: "HITNA POMOC" NE DOLAZI HITNIM SLUCAJEVIMA

Post by ladyblue18 »

@ metar_drva - kulturnije komuniciraj sa kolegama forumasima
Post Reply