"HITNA MEDICINSKA POMOĆ" i sarajevski bolnicki cen

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mocart kuglica

#1 "HITNA MEDICINSKA POMOĆ" i sarajevski bolnicki cen

Post by Mocart kuglica »

Ne daj boze pasti im saka. Ponukana skorasnjim nemilim dogadajem, ne mogu, a da ne zatrazim i vase misljenje dragi forumasi. Taj dogadaj ne bih ovdje prepricavala, a moram svoj bijes sa nekim podijeliti (necete zamjeriti).
Pomoc koju ovdje mozete dobiti je sve, samo ne hitna i medicinska. Ekipe neopremljene, doktori nestrucni (cast izuzetcima), a generalna ocjena = jako su nezainteresirani i oholi. A o Općoj i Koševskoj bolnici i njihovom osoblju i da ne govorim (primjera bezbroj).

Moja pitanja glase:

1.Imate li vi slicnih dojmova ili sam ja previse gledala "ER"?

2.Sta bi trebalo uciniti da se situacija promjeni?
Pooll

Post by Pooll »

Ma grozni su. Iznenadim se svaki put kad cujem dogodovstine bilo iz HP ili drzavne bolnice... ambulanti...

Posebno su neljubazni i neprofesionalni doktorcici u ambulantama... opce prakse... valjda su isfrustrirani sto su zavrsili u ambulantama... pa mora neko i to.. nisu im pacijenti krivi... a sestre su posebna prica!

Al treba biti bezobrazan i zauzeti stav... tada su i oni drugaciji...
Mocart kuglica

Post by Mocart kuglica »

Al dokle tako? Gotova je prica kad se covjeku zdravlje iskomplikuje zbog njihove nemarnosti. Problem je sto nas narod nece da ih tuzi. Cim bi izrecena bila prva presuda sa povelikim iznosom koji bi trebali platiti za naknadu stete, mislim da bi prica bila drugacija...
Pooll

Post by Pooll »

Ma problem je sto.. radio ne radio.. oni dobiju platu.. i slab je sistem nadzora radnika...

A posebna je prica etika... vec ako su se odlucili pomagati ljudima i odabrali su taj poziv trebaju biti ljubazni i prijatni. Nekad lijepa rijec lijeci bolje od aspirina... 8-)

A dokle... opet je narod kriv, nazalost... ljudi su pasivni kao i u svemu... tako da bolje nece biti...
Ivy

Post by Ivy »

Scena 1, cin 1:

Ljeto gospodnje 2003, 22. Juni, 7 sati navece, nedelja
Dolazim u Hitnu Pomoc, temperatura 39, jaki bolovi u maloj zdjelici, sa desne strane. Doktor mi kaze da nije nista, da mi je to na psihickoj bazi i da sam umislila [jer imam istoriju IBS sindroma tj neredovnog praznjenja crijeva]...u medjuvremenu su mi se ohladile i ukocile i noge i ruke...tu ti on mene posalje kuci...

Scena 1, cin 2:

Moj stari, izrevoltiran njihovim ponasanjem i mojim bolom, vozi mene u CUM...vec je 8 sati...

Scena 2, cin 1:

08:30, ja na infuziji, cekam ultrazvuk...

Scena 2, cin 2:

Nakon sat vremena, posto mi se mjehur dovoljno napunio da se uradi ultrazvuk, dolazim na radiologiju....Pregled je u toku....

Scena 3, cin 1:

09:30 - 10:00 - Nalaz potvrdio - PUKLO MI SLIJEPO CRIJEVO...

Scena 3, cin 2:

EKG, Rengen, analiza ova-ona....11:00 ja u operacionoj sali!

Scena 3, cin 3:

12:00 - ponoc Operacija uspjela, pacijent spasen...a da sam otisla kuci [po preporuci doktora iz HP], ne bih docekala jutro!

Eto toliko! :x
Pooll

Post by Pooll »

grrr.... ovakvih je primjera bezbroj! :x

Mene kad su previjali u previJaoni... grr... jedan sestra je tako bila gruba... da su mi suze frcale... jer je rana bila svjeza... al boli nju ku***... ja fino pravo doktoru ... i doktor ode i naruzi je... poslje je bila fina i prefina...

a bio neki fini cikica... i sad ona odmotala stari zavoj i zdraza se nad covjekom.. kao gadna rana, uzas... ovo ono... mislim se glupaco to ti je pos'o.. previjaj i suti... :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: "HITNA MEDICINSKA POMOĆ" i sarajevski bolnicki

Post by Truba »

Mocart kuglica wrote: doktori nestrucni (cast izuzetcima)
pa čovječe svi plaćaju ispite na medicini
i oni koji nemaju para ne ljute e na kolege koji plate 4 000 za jedan ispit

banda zločinačka :x
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Mojoj jaranici su konstatovali vanmatericnu trudnocu. Cura, naravno, pala unesvjest iste sekunde. Kasnije se ispostavilo da je bila upala slijepog crijeva i da je morala biti hitno operisana.

Nisu normalni, :x
Mocart kuglica

Post by Mocart kuglica »

Nego, jedino sto ce ih nauciti pameti jeste uspjela tužba. Stoga, prilikom posjeta predmetnoj i slicnim ustanovama, jedino sto covjek moze uraditi jeste zapisati ime doktora, traziti pismeno misljenje predmetnog ljekara, nalaze i upute sa datumom, sacuvati naravno sve ostale prikladne dokumente i pravac sud = tužba radi naknade štete. Cifra na kraju krajeva nije ni bitna, bitno je da se toj profesiji vrati osjecaj odgovornosti, a ja ne vidim drugi nacin.
idic

Post by idic »

Slaba fajda od tuze, kuglice. Ima staro nepisano pravilo da nikada ni jedan doktor nije svjedocio protiv kolege na sudu. To je neka njihova interna etika. Ja znam za slucaj, doduse iz Njemacke, covjek je dosao na operaciju da mu amputiraju lijevu nogu zahvacenu gangrenom usljed secera u krvi. Doktor mu greskom amputira zdravu nogu !!!!!!!!!
Covjek je tuzio bolnicu i u medjuvremenu kod nekog bioenergicara uspio izlijeciti tu bolesnu nogu. Presuda na sudu je bila sljedeca, bez ikave sale: Dao je izjavu i potpisao se da mu se amputira noga, srecom je bolesnu izlijecio pa je ostalo na istom............. :-x
clone033

Post by clone033 »

hajde drzavna bolnica i nekako, ali klinicki centar, je katastrofa, bivsa mi je djevojka imala napad bubrega u 6 ujutro, i dodjemo na cum, nema ni jednog doktora, samo sestra, kad smo je upitali za doktore, odgovara na nekoj komemoraciji su, i da ona ne smije prekidati komemoraciju, hajde kad je konacno dosao doktor nakon nekih pola sata, nakon sto sam napravio sce, pita je, da li je boli, kada ona potvrdno odgovori, govori doktor pa vidite dobro je sto vas boli, ma ne mozes vjerovati, e onda su je hospitalizirali, e onda je dosao drugi doktor, koji je iznjeo svoje misljenje da bi se bubreg trebao operisati i ubaciti stent, koji kosta 200KM, mi slucajno zatrazimo misljenje privatnog doktora koji kaze da je operacija totalno nepotrebna.
sto znaci da su spremni da vas otvore zbog 200 KM, mene siu rezali na zivo u hitnoj pomoci, i niko me nije upozorio da to nije konacno, nego da je to samo da se smanji upala, i ocisti rana i da cu morati ici na operaciju, i kada mi se boljka vratila nakon 6 mjeseci, e onda su mi rekli kako bi se to trebalo operisati nakon sto me drugi put nazivo rezalli, po mom misljenju suptilniji su mesari od nasih doktora, a kako to izmjeniti? kada naucimo narod da ime ne nose poklone, jer sada placamo zdravstveno, placamo participaciju itd. i nismo mi krivi sto su njima male plate
Blue_Ocean

Post by Blue_Ocean »

Potpuno se slazem. Situacija je ocajna. Znam gomilu slucajeva.

Nazalost, mi NEMAMO ZDRAVSTVENI SISTEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ovo sto vidite ispred sebe je samo korumpirana banda i cista administracija.

Najzalosniji su kad nasi ljekari vrate pacijente nazad uz "caj" terapiju. Cudni neki cajevi pa sve zivo i ne zivo lijece.

Ja samo kazem ne dao bog da neko zavrsi kod nasih ljekara i da mu STVARNO treba ozbiljna ljekarska pomoc.

Ja odavno ne idem kod njih. Za mene ne postoje. Osiguranja imam takva da za bilo kakvo lijecenje ozbiljno idem gdje hocu i kako hocu. A za sitnice, sam ih lijecim i znam odlicno dobro sta mi treba.

Jedino postujem nase ZUBARE, koji su svjetska klasa. Svaka im cast. Naravno ne svi, ali ima ih jedno 10%-20% ODLICNIH. Provjerio sam njihov rad duz cijelog svijeta i samo su dobili najvece ocjene.
Kokola

Post by Kokola »

Tužbe nisu loša ideja. Ali ne individualno nego napraviti akciju, da se grudva zakotrlja. Utvrditi rok, napr. od 1. septembra...idemo. Do tada pripremiti (uz pomoć donacija) cijeli projekat: pravnike, medije, javnost i sl. I onda jasno reći ko prvi kiksa pokrećemo postupak. I nema prijatelja doktora jer je cijela operacija uvezana a istrage se vode nezavisno i ako treba uz pomoć stranih eksperata i advokata. Mediji trebaju da prate. Za skrivanje, gubljenje dokumentacije najaviti žestoke sankcije protiv šefova klinika.
Stvarno se hitno mora nešto poduzeti. Nedavno sam vodila dijete na EKG jer je moralo ići na operaciju. EKG nije bio ispravan ali su ipak napisali da je sve ok. Čemu uopće tražiti da se radi EKG pred operaciju? Vrijeme koagulacije ne znaju uraditi jer tamo neka ne zna raditi sa najnovijim digitalnim satom!!! Ma, primjera bezbroj. To što su korumpirani i nije toliko važno. Važno mi je da imam barem osrednje usluge. Ovako su korumpirani a za novac koji im dam ne dobijem ništa a najvjerovatnije pogrešno liječenje. Mislim da nisu doktori glavni krivci nego kompletan sistem subordinacije gdje jedan šef klinike ne može nikome ništa narediti. Šef mora znati da ako zaposli nekog svog a taj neko kiksa, on će kao šef odgovarati, pa neka prima rodbinu i plaća tužbe ako mu se isplati.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

(čast izuzecima)
Laparaskopska operacija žuči na Koševu=svaka čast, osim što nisu imali kopče! Bez ikakve protekcije, dr.Tanović.
Post Reply