Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pisistratus
#1 Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Da li mislite da treba povećati fond časova historije u osnovnim i srednjim školama?
Historija kao nauka naravno nije produktivna u smislu da doprinosi konkretnoj materijalnoj koristi društva, ali se smatra kao jedan od osnovnih alata za razvoj svijesti kod djece o vrijednosti čuvanja domovine, solidarnosti s narodom, razvijanja patriotizma, te razvijanja svijesti o važnosti očuvanja identiteta, tradicionalnih vrijednosti i svijesti o poštivanju države. U mnogim razvijenim zemljama historija se uči od samog početka školovanja, tako npr. djeca u Francuskoj u prvom razredu osnovne škole uče ep o Rolandu, dok se kod nas historija uvodi tek u 5. razredu osnovne škole, i to u osnovnim školama se uči po dva časa sedmično, što je premalo po mom mišljenju.
Volio bih čuti vaša mišljenja po ovom pitanju, da li ste za povećanje ili ne i konkretne razloge za ili protiv.
Hvala.
Historija kao nauka naravno nije produktivna u smislu da doprinosi konkretnoj materijalnoj koristi društva, ali se smatra kao jedan od osnovnih alata za razvoj svijesti kod djece o vrijednosti čuvanja domovine, solidarnosti s narodom, razvijanja patriotizma, te razvijanja svijesti o važnosti očuvanja identiteta, tradicionalnih vrijednosti i svijesti o poštivanju države. U mnogim razvijenim zemljama historija se uči od samog početka školovanja, tako npr. djeca u Francuskoj u prvom razredu osnovne škole uče ep o Rolandu, dok se kod nas historija uvodi tek u 5. razredu osnovne škole, i to u osnovnim školama se uči po dva časa sedmično, što je premalo po mom mišljenju.
Volio bih čuti vaša mišljenja po ovom pitanju, da li ste za povećanje ili ne i konkretne razloge za ili protiv.
Hvala.
- cyprus
#2 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Geografija se nalazi na sramotno malom broju časova, tako mislim da ona mora imat prioritet pri povećanju... U 8. i 9. razredu samo jedan čas sedmično, a većina srednjih škola uopšte nema geografiju 
- al_akhisari
#3 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
..."historija je učiteljica života, koja nikoga ničemu nije naučila"
...pratim
...pratim
- Pisistratus
#4 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
cyprus wrote:Geografija se nalazi na sramotno malom broju časova, tako mislim da ona mora imat prioritet pri povećanju... U 8. i 9. razredu samo jedan čas sedmično, a većina srednjih škola uopšte nema geografiju
I historija i geografija u 8. i 9. imaju po jedan čas, dok vjeronauka ima po 2 časa. Gledajući realno, obje su korisnije od vjeronauke.
- vaučer
#5 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Vjeronauk ukinuti.
Povijest i zemljopis isto.
Povećati matematiku i umjetnost.
Jednostavno.
Jednostavno.
- Pisistratus
#6 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Drugo pitanje koje sam također htio postaviti, al' mi se izmaklo; konkretno što se tiče historije i geografije, previše se forsiraju po mom mišljenju teme koje nisu vezane ni za regiju, a kamoli za BiH. Npr. djeca uče tamo o Mongolima i Kolumbu, što naravno nije pogrešno, dok Ilire u BiH ili Srednji vijek u BiH tek uzgred spomenu. Sam koncept predmeta historije i geografije je pogrešan po mom mišljenju. I trebalo bi mnogo više pažnje posvetiti izučavanju nacionalne historije i geografije BiH nego ostatka svijeta, bar u osnovnoj školi.
- cyprus
#7 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Dobro, za historiju nisam bio siguran oko 8. i 9. časa... Ipak, historija je prisutna u skoro svim srednjim školama, za razliku od geografije...Pisistratus wrote:cyprus wrote:Geografija se nalazi na sramotno malom broju časova, tako mislim da ona mora imat prioritet pri povećanju... U 8. i 9. razredu samo jedan čas sedmično, a većina srednjih škola uopšte nema geografiju
I historija i geografija u 8. i 9. imaju po jedan čas, dok vjeronauka ima po 2 časa. Gledajući realno, obje su korisnije od vjeronauke.
Za vjeronauku se slažem...
- cyprus
#8 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Ne spadaš mi više među draže forumaševaučer wrote:Vjeronauk ukinuti.
Jednostavno.
- cyprus
#9 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Bar što se tiče geografije, dva časa u nekadašnjem osmom razredu su bila dovoljna za proučavanje Bosne i Hercegovine, posebno uz činjenicu da se BiH izučavala i u 4. razredu u predmetu Poznavanje društva (nisam siguran dal isti još postoji)...Pisistratus wrote:Drugo pitanje koje sam također htio postaviti, al' mi se izmaklo; konkretno što se tiče historije i geografije, previše se forsiraju po mom mišljenju teme koje nisu vezane ni za regiju, a kamoli za BiH. Npr. djeca uče tamo o Mongolima i Kolumbu, što naravno nije pogrešno, dok Ilire u BiH ili Srednji vijek u BiH tek uzgred spomenu. Sam koncept predmeta historije i geografije je pogrešan po mom mišljenju. I trebalo bi mnogo više pažnje posvetiti izučavanju nacionalne historije i geografije BiH nego ostatka svijeta, bar u osnovnoj školi.
Međutim, jedan čas sedmično u sadašnjem 9. razredu je jednostavno premalo
- vaučer
#10 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
cyprus wrote:Ne spadaš mi više među draže forumaševaučer wrote:Vjeronauk ukinuti.
Jednostavno.
Nisam mislio ukinuti povijest i zemljopis, već da ostaju na istim satnicama.
Višak od vjeronauka preusmjeriti u matematiku i umjetnost.
- cyprus
#11 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Nije da sam neki matematikomrzac, ali brat bratu imamo i ovako previše matematikevaučer wrote:cyprus wrote:Ne spadaš mi više među draže forumaševaučer wrote:Vjeronauk ukinuti.
Jednostavno.![]()
Nisam mislio ukinuti povijest i zemljopis, već da ostaju na istim satnicama.
Višak od vjeronauka preusmjeriti u matematiku i umjetnost.
A vjeronauka se neće ukinut u ovom stoljeću sigurno
- vaučer
#12 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Samo razmišljam praktično.
Matematika je kamen temeljac znanja za mnoge tražene profesije.
Umjetnost nasušno potrebna kako bi zastavili plimu aljkavosti, osrednjosti i kiča koja erodira društvo.
Vjeronauk ništa od tog - samo sjeme razdora u samoj školi (tko koji pohađa a tko ne pohađa).
Matematika je kamen temeljac znanja za mnoge tražene profesije.
Umjetnost nasušno potrebna kako bi zastavili plimu aljkavosti, osrednjosti i kiča koja erodira društvo.
Vjeronauk ništa od tog - samo sjeme razdora u samoj školi (tko koji pohađa a tko ne pohađa).
- ioannes
#13 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
ima ona poznata izrecica "tko ne poznaje svoju Povijest,ne poznaje i Buducnost",
sto god vise vremena prolazi,dolazim do zakljucka da je pogresna
-
Bodkin
#14 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
umjesto vise historije ubaciti korisnije stvari kao sto su bolja i modernija informatika ( a ne da uce paskal), fotografija, primjenjena nauka i sajmovi i takmicenja u tome itd
- Pisistratus
#15 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
Koji apsurd; u osnovnim školama u Zenici u 8. razredu ukinuta informatika potpuno. Zato imaju 2 časa vjeronauke sedmično. Nevjerovatno.Bodkin wrote:umjesto vise historije ubaciti korisnije stvari kao sto su bolja i modernija informatika ( a ne da uce paskal), fotografija, primjenjena nauka i sajmovi i takmicenja u tome itd
-
dragan.s
#16 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
A ko da im predaje nešto jače od paskala? Ni to malo paskala što uče ne nauče kako treba već profesori otaljavaju posao koji su većinom naučili na nekim kursevima. Šta misliš šta bi bilo da ti isti moraju predavati c ili c++?Bodkin wrote:umjesto vise historije ubaciti korisnije stvari kao sto su bolja i modernija informatika ( a ne da uce paskal), fotografija, primjenjena nauka i sajmovi i takmicenja u tome itd
A što se samog paskala tiče, on je više uveden kao prikaz programskog jezika, da nauče osnovne stvari tipa varijabli, petlji itd.
- Zokipfc
#17 Re: Historija u školama - povećanje časova, DA ili NE?
To je zato sto je tumacis na pogresan nacin.ioannes wrote:ima ona poznata izrecica "tko ne poznaje svoju Povijest,ne poznaje i Buducnost",