i ako sam neku gresku u rukopisu napravio izvini te..
historija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
liberty02
#1 historija
e ovako da pocnem, ja nisam okusio bosansku historiju posto sam okusio svabsku historiju u skoli.. sad mene zanima, gdje mogu dobit historiju da naucim o proslosti bosne, nesto sam pokupio i na youtube a i ovde nesto.. ako ima neko da mi pomogne nek se javi na ovu temu.. literatura i knjige ili neki dokumentarac.. hvala vam unaprijed. mene jako zanima historija, ali kao djete nisam mogo da ucim bosansku historiju, nisam u bosni isao u skolu..
- bruce lee
#2 Re: historija
noel malcolm: povijest bosne. postoji i njemacki prevod (geschichte bosniens), pa biraj. i mani se upoznavanja istorije preko youtuba, pliz 
- arapinho1
#3 Re: historija
Historija Bosnjaka - Mustafa Imamovic
- cyprus
#4 Re: historija
Moj savjet je da izbjegavaš autore čija prezimena završavaju na -ić 
-
CungaLunga
#5 Re: historija
Preporucena prije, a ovako izgleda (na originalnom engleskom), imas sve od Ilira pa do agresije na BiH

- p206
#6 Re: historija
pronađi na netu i
Povijesni atlas Bosne i Hercegovine - Zijad Šehić i Ibrahim Tepić
ima dosta zanimljivih karti i kratka, i što je važno na našim prostorima, vrlo objektivna uputa u dešavanja od srednjovjekovne Bosne do danas
Povijesni atlas Bosne i Hercegovine - Zijad Šehić i Ibrahim Tepić
ima dosta zanimljivih karti i kratka, i što je važno na našim prostorima, vrlo objektivna uputa u dešavanja od srednjovjekovne Bosne do danas
-
gomilego
#7 Re: historija
procitao i takodje preporucujemCungaLunga wrote:Preporucena prije, a ovako izgleda (na originalnom engleskom), imas sve od Ilira pa do agresije na BiH
odlicna knjiga
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#8 Re: historija
A, zanima li te i istorija Hercegovine?
- ljiljan89
#9 Re: historija
hercegovina je dio BosneWoody wrote:A, zanima li te i istorija Hercegovine?
ne spamaj bezveze
-
liberty02
#10 Re: historija
hvala vam ljudi svima koji ste se potrudili da mi pomognete.

- asurbanipal
#11 Re: historija
Moja preporuka je "Historija BiH od najstarijih vremena do kraja 2. svjetskog rata" od grupe autora, kao i "Bošnjačka politika u 20. stoljeću" od Šaćira Filandre...Obavezna literatura za historiju BiH u okviru Osmanskog carstva je i "Bosanski pašaluk" od Hazima Šabanovića...
-
kowalski1
#12 Re: historija
ništa posljednjih dvadeset godina i posebno ne noela malkoma koji je izdanak najgore linije oreign officea koji istoriju falsifikuje potrebama britanske politike na balkanu, koja je i dalje po mentalitetu imperijalna. ne može neko ko bosnu proučava svega par godina (tako je napisao) da izvlači dalekosežne zaključke o njenoj istoriji. naši nacionalni odnosi su previše komplikovani da bi se tako pojednostavljivali.liberty02 wrote:e ovako da pocnem, ja nisam okusio bosansku historiju posto sam okusio svabsku historiju u skoli.. sad mene zanima, gdje mogu dobit historiju da naucim o proslosti bosne, nesto sam pokupio i na youtube a i ovde nesto.. ako ima neko da mi pomogne nek se javi na ovu temu.. literatura i knjige ili neki dokumentarac.. hvala vam unaprijed. mene jako zanima historija, ali kao djete nisam mogo da ucim bosansku historiju, nisam u bosni isao u skolu..
na znam koji period istorije te zanima ali ja ti preporučujem:
čitaj originalna dokumenta (objavljene izvore, građu)
čitaj putopisce koji su putovali kroz bosnu (njemačke, francuske, ruske)
čitaj memoare stranca o bosni. itd...
- Challenger__
#13 Re: historija
Istorije su postale poprište političkih borbi, samim tim - notornih nebuloza - i falsifikata. Budi oprezan.
Čitaj izvore i čitaj relevantne strane autore. Od domaćih autora preporučujem velikog dr. Antu Babića (Travnik 1899. godine, Sarajevo 1974) na čijim radovima niko ozbiljan nema značajnijih primjedbi.
Bibliografija:
- "Kancelarija bosanskih vladara"
- "O odnosima vazaliteta u sednjovjekovnoj Bosni"
- "O pitanju formiranja srednjovjekovne bosanske države"
- "Diplomatska služba u srednjovjekovnoj Bosni"
- "Bosanski heretici"
I, po meni najzanimljivija: "Iz istorije srednjovjekovne Bosne". Na osnovu nepristrasno iznesenih činjenica, sam donosi zaključke, ne dozvoli da te budaletine uče.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Anto_Babi%C4%87
Čitaj izvore i čitaj relevantne strane autore. Od domaćih autora preporučujem velikog dr. Antu Babića (Travnik 1899. godine, Sarajevo 1974) na čijim radovima niko ozbiljan nema značajnijih primjedbi.
Bibliografija:
- "Kancelarija bosanskih vladara"
- "O odnosima vazaliteta u sednjovjekovnoj Bosni"
- "O pitanju formiranja srednjovjekovne bosanske države"
- "Diplomatska služba u srednjovjekovnoj Bosni"
- "Bosanski heretici"
I, po meni najzanimljivija: "Iz istorije srednjovjekovne Bosne". Na osnovu nepristrasno iznesenih činjenica, sam donosi zaključke, ne dozvoli da te budaletine uče.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Anto_Babi%C4%87