HIROSHIMA 06/O8/45

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shana_majka

#1 HIROSHIMA 06/O8/45

Post by shana_majka »

Vjerujem da nema potrebe za prevodjenjem:

"Anyone who studies Hiroshima and
the atomic bombing is likely to encounter
the story of a girl named Sadako.
 Sadako Sasaki experienced the atomic
bombing at the age of two. Struck by
leukemia ten years later,
her short life ended.
 Through Sadako Sasaki, people around
the world have come to understand how
war makes children suffer-in particular,
the unhappiness inflicted on them
by the atomic bombing. And they
take courage from the image
of Sadako battling leukemia
and clinging to her hope for
life till the end.
 Sadako was one of the
many children who suffered
and died because of the
atomic bomb. Let us use her
short, twelve-year life to learn
about the damage the bombing brought."

Sa hiljadama drugih, nevinih,pocivaj u miru!!!
:( :( :( :(
encian

Post by encian »

:(

u mom gradu danas je poceo festival. grad je okicen hiljadama ukrasa karakteristicnim bas za danasnji dan. jedno od posebnih mjesta zauzima ukras napravljen od ljudi u hiroshimi.

naime, kad je mala sadako bila bolesna htjela je napraviti 1000 papirnih figura (origamija) ptice zdral. po staroj japanskoj legendi, bogovi ce od bolesnog napraviti zdravog ako ispuni ovaj zadatak. sadako je pravila ali nije uspjela napraviti 1000 prije nego je umrla.

stanovnici hiroshime za danasnji dan prave mnogo zdralova i salju ih u druge japanske gradove. moj grad je dobio preko 1 000 000 zdralova i uoblicio ih u lijep ukras. barem je svako zastao, procitao popratni tekst i sjetio se.

japance boli atomska bomba jos uvijek. mislim da nikad nece oprostiti.
Bumbar

Post by Bumbar »

Zenba no tottemo chisana
Anata no negai ni yorisotte
Egao mo kaesezu ni tada
Toiki wo kazoete ita kioku no saigo ni
Anata no koe ga kikoete
Subete wo naku shita asa
“Hitotsu ni narenu futari”

1000 jako malih papirnatih ždralova.
Sakupljaju se u tvojoj želji.
Nasmijano lice ne može biti vraćeno.
Do zadnjih trenutaka sjećanja koje je brojalo uzdahe
Tvoj glas se čuje
Jutro kod kojeg sve nestaje.
“Dvoje koje nisu postali jedno”

Image
sibelius

Post by sibelius »

još kad znamo da su ti mrtvi štovali onog kloca od cara kao boga...

stigla kazna...
shana_majka

Post by shana_majka »

sibelius wrote:još kad znamo da su ti mrtvi štovali onog kloca od cara kao boga...

stigla kazna...

Zbog takvih( kao shto si) namjerno sam postavio ovako da ne bi otishlo daleko.Za ovog "shtovaoca" josh jednom:

Sadako was one of the
and died because of the
about the damage the bombing brought.

Mozda imash problema da "prevedesh" u glavi.
encian

Post by encian »

sibelius wrote:još kad znamo da su ti mrtvi štovali onog kloca od cara kao boga...

stigla kazna...
nek si nas prosvijetlio. bez tebe bismo svi u dzehenemske vatre :x

jos samo da znas malo vise o religiji u japanu, odnosno sta se sve i zasto zove bogom.
sibelius

Post by sibelius »

encian wrote:

stigla kazna...

jos samo da znas malo vise o religiji u japanu, odnosno sta se sve i zasto zove bogom.
kako se nasmijem kad cujem: ,jos samo da znas'

ti mora da si neke skole izucavo' :lol: :lol:

bas si nacitan...
Bumbar

Post by Bumbar »

sibelius wrote:
encian wrote:

stigla kazna...

kako se nasmijem kad cujem: ,jos samo da znas'

ti mora da si neke skole izucavo' :lol: :lol:

bas si nacitan...
Vazno je da ti znas :x :x
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Ti da èita¹ znao bi da encian ¾ivi tamo...

Nego - i da su vjerovali u francuski kljuè, do¹la kazna u vidu USA atomske bombe, da bi se pokazala sila SSSR-u, nema neke veze s bogom kao ¹to ni razlog pogibije tih civila nema veze sa Japanom...
Hendrix

Post by Hendrix »

Ja nikad nisam mogao da shvatim zašto oni tu bombu nisu bacili recimo 100 km od nekog grada u pustaru , Japanci bi vidjeli o čemu se radi i efekat bi bio isti. Jedino što mi pada na pamet je ispitivanje bombe na živim ljudima po prvi put , pokusni kunići , ništa više.
sibelius

Post by sibelius »

ztluhcs wrote:Ti da čitaš znao bi da encian živi tamo...

Nego - i da su vjerovali u francuski ključ, došla kazna u vidu USA atomske bombe, da bi se pokazala sila SSSR-u, nema neke veze s bogom kao što ni pogibija tih civila nema veze sa Japanom...
nije baš da bi se pokazala sila sssr-u već da bi se isti onemogućio u sirenju na japanska ostrva...al' tu najvise pomaze tvrdoglavost cara...

bolno žalosno, al' narod (stado) je uvijek osudjeno na propast...
encian

Post by encian »

pa istina je da ne zna encian mnogo. ali zna da se u japanu bogovima zove i ono sto mi ne mozemo zamisliti kao boga. moj posljednji sok u vezi sa japanskim bogovima dosao je od unuka budistickog svestenika, mog dragog kolege. naime, jednog dana je na faksu dijelio kartice u cast bogu novcu (bog zvani novac) :shock: :? zasto, kako pitam ga. kaze zato jer je novac mocan, mocan da napravi dobre stvari, pomaze ljudima svaki dan, olaksava im zivot, radi za ljude.

vidis neke slicnosti sa carem?

meni je trebalo neko vrijeme da vidim ljepotu i u tome. ali, hajdemo realno, koliko nas se zahvali Bogu sto nam je dao novac? bez njega bi sistem pao a mi ga i ne primjecujemo :-).
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Hendrix wrote:Ja nikad nisam mogao da shvatim zašto oni tu bombu nisu bacili recimo 100 km od nekog grada u pustaru , Japanci bi vidjeli o čemu se radi i efekat bi bio isti. Jedino što mi pada na pamet je ispitivanje bombe na živim ljudima po prvi put , pokusni kunići , ništa više.
O ovome i ja stalno razmisljam.
Ali je izgleda bila potrebna i druga da bi potpisali kapitulaciju.
Poginulo je nevinih i po Srbiji koji nisu bili za Milosevica i rezim, a izgleda je to moralo da se desi da bi se nesto promijenilo.
Morate shvatiti koliki je bio nivo mrznje prema Japancima u WWII, oni su za Amere bili "zivotinje".
Sve je sada drugacije kada se posmatra iz ovog vremena.
A da ne spominjem japansku invaziju na Kinu i kakva su zvjerstva tamo cinili.
Za amere su atomske su bile osveta i nista vise.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

To da je ABiH imala atomsku bombu, nisu je trebali 1992 baciti u Srbiju?

Amerika je na dva otoka, 30 milja sirine, dakle vulkaniski jedan atol - izgubila 30.000 ljudi (Iwo Jima) i oko 100 milja na Saipanu i Okinawi.

Da ne spominjemo Pearl Harbor.

Da ne spominjemo da je za projekat izgradnje atomske bombe potroseno 2000 miliona dollara.

Da ne spominjemo da je na Tokyio 500 letecih tvrdjava u jednom danu bacilo 4000 tona bombi - sravnili su industrijski sektor, doduse mnogi se nisu ni vratili.

Nakon toga - trazili su predaju Japana bezuslovnu - na sta je dosao odgovor da se Japan nece predati, narucit ne bezuslovno i da ce istrajati - do konacne pobjede. Ako se uzme u obzir da je ovo - ljeto 1945 - nakon sto je pao Treci Rajh, i da nije niko bio previse zainteresiran da ide ginuti u milionima da bi se svrgnula carska familija - atomska bomba je bila najoptimalnije rijesenje za onu ko ju je imao.

Sretni neka su Japanci - da ista nije bacena na Tokyio jer je to i bio orginalni plan. Medjutim - zbog pogorsanih vremenskih uslova, to nije ucinjeno i onda su se odlucili za Nagasaki (ja mislim da je ovo 1 bomba). Nakon te receno je da ce ih bacati na Japan dok se ne predaju.

Sve u svemu - ovo im je bio Americki odgovor za Pearl Harbor, koji je defakto unistio cijelu Americku mornaricu, u jednom napadu i ubio na hiljade ljudi.

U poredenju s brojem ljudi - koji su poginuli od atomske, vjerujem da bi - rat za okupaciju Japana - odnjeo mnogo vise ljudskih zivota. Pitanje jedino koje se namece - jel to uopste bilo potrebno, uzevsi u obzir da su na Japan uvedene ekonomske sakcije s kojima je - onemoguceno im da imaju kontakte s bilo kim.

Naravno odluka o atomskoj bombi - u trenutku kad je bacena, nije imala - podlogu naucnu po kojoj takva podrucja ostaju radio-aktivna dugi niz godina, kao i kakve uzasne deformacije i rakovi - bivaju uzrokovani s atomskom bombom - dovoljo je reci da je 1947 Watson i Crick otkrio strukturu DNK, odatle kasnije - definiralo se ja zasto sluzi i kako "fercera".

Na drugu ruku - Harry Truman je jedan seljacki Americki predsjednik, koji je dosao poslje 12 godina FDR-a, covjek koji je imao nesto Bush-evosko u sebi a to je - da je bio ponosan na svoju sposobnost donosenja odluka i uzimanja odgovornosti za iste (navodno, doduse u ovome je i razlika izmedju njega i danasnjeg predsjednika).

Sto se tice Rusije i tog dijela - tek kasnije, 1950-te dolazi do rata u Koreji, koja je bila podjeljena a onda su - invaziju izvrsili Sjevernjaci uz pomoc Kineza i Rusa u MTS-u, Amerika je odgovorila - na ovaj napad i pokusala ujediniti Koreju medjutim u tom momentu se je Kina aktivno ukljucila u rat, sto je znacilo da ce Koreje ostati podjeljenje. Ovo je i prvi aktivni rat - u suzbijanju komunizma. Kasnije je Harry Truman bio poznat po svojoj doktrini koja se nekim segmentima koristi i danas a to je - da svim rezimima na svijetu - koji su za demokratiju i koju pokusavaju uplasiti manjine ili odredjeni segmenti do tada vladajuci drustva - da ce Amerika pruziti svu pomoc koja je potrebna da bi u svojoj borbi - prevagnuli.

U Koreji je Amerika imala 50.000 mrtvih, Vjetnam 70.000.

Al' to se ne moze ni sa cim porediti - s bitkama na zivot i smrt na Pacificu.

Japanci su - sami krivi sto nisu - od svog cara napravili pastetu i servirali je svojoj djeci za dorucak. Al' u patrijahalnom tradicionalnom drustvu - ljepse je zavariti kapak od podmornice, staviti par torpeda, ili se obrusiti iz visine od par km, pod pravim uglom - na Americki brod kakav. Tu imamo i zacetke - kako terorizma, tako i samoubica bombasa.

I to je istorijska lekcija. Ko prvi rat zapocinje ( u ovom slucaju Japan s Amerikom dok su sporazumno, dogovorili primirije) nece biti taj koji ce moci birati sredstva ni nacin na koji ce se zavrsiti. Zna se samo jedno - danas kad se vidi RS - zna se zasto se ide do kraja. I u ratu je vrlo jednostavna matematika - postoje dvije strane. I svako ima svoju. Humanizma se mogu igrati samo oni - koji nisu dozivjeli Japansku imperijalnu cizmu u ustima od Koreje do Filipina.

A ljudi? Postoje individualne tragedije i grupne statistike. Bitno je da je Japan naucio - da ima jos nesto, pored vracanja na kod Samuraja, Harakiri i Kamikaza. Samo radi goleme sujete - nisu htjeli prihvatiti i potpisati kapitulaciju. To ih je i skupo kostalo, doduse - opet ne cara. Car je - kako znate i sami - nominalno ostao vladar iz sijene i poslje 2-gog svijetskog.

Inace dobra knjiga, napisana na ovu temu je - John Hersey - Hiroshima. Objavljena je 1946, kao esej od 30.000 rijeci. John Hersey je inace poznat po svojoj knjizi The Algires Motel Incident - u kojoj se obraduje do u tancine dogadaji koji su uzeli mjestu - u rasnoj buni u Detroitu 1967 godine...
encian

Post by encian »

stoji sve to da su japanci radili grozote svugdje van japana, pa i u japanu strancima. meni medjutim to oko za oko, zub za zub nikako ne prija. japan danas ima antiratnu politiku, o drugom svjetskom ratu u skolama uce tek toliko da su MORALI uci u rat da odbrane SVOJE interese u kini, da su izgubili i da je to sramno, i da zbog toga japan vise nikad ne treba da ratuje. tu zavrsava znanje prosjecnog univerzitetski obrazovanog japanca o drugom svjetskom ratu. ali atomska bomba ih jos uvijek boli. i evo ja da kazem da ne bih nikad odlucila baciti atomsku bombu na srbiju iako sam cijeli rat provela u bosni i dan danas se borim sa sjecanjima na one uzase i predrasudama prema srbima.

japan danas nema vojsku (antiratni japan), ali ima po jednoj policajca na svakih 50 gradjana (ratni japan?), ima i special forces (ratni japan?), japanci zagovaraju mir i jok ratu za zivu glavu, ali, kako neko rece, ovdje samo treba da se pritisne dugme pa da svi obuku maskirne uniforme. najvise zapravo podjecaju na borgove - kao da imaju kolektivnu svijest. doduse mlade generacije su dosta razlicite. ne interesira ih mnogo red, rad i disciplina, pa ni nacionalni interes.

bottom line, ni antiratni japan nije neko s kim bi ko volio imati posla u slucaju rata.
chuchumbamayumbe

encian wrote:stoji sve to da su japanci radili grozote svugdje van japana, pa i u japanu strancima. meni medjutim to oko za oko, zub za zub nikako ne prija. japan danas ima antiratnu politiku, o drugom svjetskom ratu u skolama uce tek toliko da su MORALI uci u rat da odbrane SVOJE interese u kini, da su izgubili i da je to sramno, i da zbog toga japan vise nikad ne treba da ratuje. tu zavrsava znanje prosjecnog univerzitetski obrazovanog japanca o drugom svjetskom ratu. ali atomska bomba ih jos uvijek boli. i evo ja da kazem da ne bih nikad odlucila baciti atomsku bombu na srbiju iako sam cijeli rat provela u bosni i dan danas se borim sa sjecanjima na one uzase i predrasudama prema srbima.

japan danas nema vojsku (antiratni japan), ali ima po jednoj policajca na svakih 50 gradjana (ratni japan?), ima i special forces (ratni japan?), japanci zagovaraju mir i jok ratu za zivu glavu, ali, kako neko rece, ovdje samo treba da se pritisne dugme pa da svi obuku maskirne uniforme. najvise zapravo podjecaju na borgove - kao da imaju kolektivnu svijest. doduse mlade generacije su dosta razlicite. ne interesira ih mnogo red, rad i disciplina, pa ni nacionalni interes.

bottom line, ni antiratni japan nije neko s kim bi ko volio imati posla u slucaju rata.
Tako da ispada da je atomska bilo jedino rjesenje u tadasnjem trenutku, NAZALOST!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Vidio bih ja prijatelju bi'l ti bilo drago udisat plutonijum ni kriv ni duzan!

Dosad sam mislio da imas suvisla razmisljanja!
seljak_cojek

#18 Re: HIROSHIMA 06/O8/45

Post by seljak_cojek »

shana_majka wrote:Vjerujem da nema potrebe za prevodjenjem:

"Anyone who studies Hiroshima and
the atomic bombing is likely to encounter
the story of a girl named Sadako.
 Sadako Sasaki experienced the atomic
bombing at the age of two. Struck by
leukemia ten years later,
her short life ended.
 Through Sadako Sasaki, people around
the world have come to understand how
war makes children suffer-in particular,
the unhappiness inflicted on them
by the atomic bombing. And they
take courage from the image
of Sadako battling leukemia
and clinging to her hope for
life till the end.
 Sadako was one of the
and died because of the
about the damage the bombing brought."

Sa hiljadama drugih, nevinih,pocivaj u miru!!!
chuchumbamayumbe

Citizen-X wrote:Vidio bih ja prijatelju bi'l ti bilo drago udisat plutonijum ni kriv ni duzan!

Dosad sam mislio da imas suvisla razmisljanja!
Ne bih volio i zao mi je sto i dan danas nevini ljudi umiru od posljedica atomskih bombi koje su tada ubile desetine hiljada nevinih ljudi, a dugorocno i stotine hiljada.
Vec sam rekao da mi nije jasno ako Japanci nisu htjeli da kapituliraju, zasto im nisu roknuli atomsku negdje pored ostrva, ili na neku nenaseljenu povrsinu, valjda bi onda shvatili sta ih ceka i da je vrijeme da kapituliraju.
Ovako, desila se katastrofa.
Pa da ne spominjem saveznicko bombardovanje Drezdena i ostaljih Njemackih gradova, i tu su poginule hiljade civila.
Mislim da je WWII bio najprljaviji u istoriji ratovanja (do tada).
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ako cemo pravo, japanska armija je imala vojnike za koje su danasnji mala maca...

Mislim, poletis bombarderom i znas da nema povratka (aludiram na Pearl Harbour), i da, udarili jesu po luci al sa namjerom da uniste vojne instalacije, brodove i mornaricu...

Spominjes Drezden, to je bio jedan od najljepsih gradova u Njemackoj, al sta to znaci majmunu - nista - "kolateralna steta" uf kako mi se gadi na ovaj "diplomatski izraz"... Ko biva mi smo MORALI pa HALALITE :) :D
Nacifasisticki imperijalizam u vidu globalnokorporativnog kolonizacijskog prosirenja na svaki nacin gledas i danas na Al-Jazeeri, CNN-u itd itd...

A bacanje bombe po gradu, atomske, je bio svjestan potez najobicnije p***e... I danas to rade, malo na jutub pa ces vidjet! Nigdje veze sa vojnom doktrinom i herojstvom! A gube na svim frontovima! Ako je tad Japan bio takav da je zasluzio FatBoy na sta bi amere trebalo osudit koji siju smrt godinama od Nikaragve, Salvadora, Hondurasa, Vietnama itd itd...

Off topic al eto da znas!
shana_majka

Post by shana_majka »

07/12/41 god. Japan napada Pearl Harbor, iskljucivo vojnu bazu.Gradove u blizini,nisu napali ni bombardovali.Nakon toga, USA taj napad su proglasile za "ratni zlocin"da bi imali opravdanje za ono shto su oni uradili civilnom stanovnishtvu. Sluzeci se lazima i uticajem po prvi put u istoriji covjecanstva koriste oruzje za masovno unishtavanje civilnih ciljeva!!!
Japan (660 B.C.),u svojoj dugoj istoriji je uvijek imao pretenzije za "proshirenjem" (Kina,Korea).Mala teritorija,velika naseljenost,nestabilno podrucje,izlozeno zemljotresima,vulkanima,tsunamijima su jedni od (bitnih) razloga.Regionalni sukobi "naravno" ne mogu proci bez americkog uplitanja(30-tih) tako da njihove intervencije imaju za posljedicu ekonomsku blokadu Japana.."Ispravnost" takvog mijeshanja USA u regionalne probleme i posljedice "ispravnosti" su svuda oko nas primjetne. .Ekonomska snaga,tradicija istocnjacke filozofije i religije(Shinto,Buddisti i danas sacinjavaju oko 85% stanovnika) pretstavljaju i dalje veliki problem za "demokrate".Razni pokushaji ulaska na "mala vrata" ne uspijevaju da srushe tradiciju i "amerikaniziraju" iste.
Na Kurilskim ostrvima živi oko 30 000 naroda Aina (potomci najstarijeg stanovništva Japana), ruskih doseljenika, pripadnika oružanih snaga Rusije.
Po mirovnom ugovoru iz San Franciska 1951. godine Japan se odrekao svih prava na Kurilska ostrva mada danas trazi povrat istih...
Na kraju, Japan je priznao nezavisnu i suverenu Crnu Goru, čime je završen rat koji traje više od jednog vijeka. :-D
Naime, Crna Gora je kada su Rusija i Japan ušle u rat, stala na stranu Rusije i objavila rat Japanu. :D
Hakala

Post by Hakala »

ovo je bio istinski holokaust,kao i bombardovanje nebranjenog Dresdena
Hendrix

Post by Hendrix »

Ja i dalje mislim da su bombu bacili negdje gdje nema ljudi i da su Japanci vidjeli kakvu pustoš pravi da bi se isto predali.
Ali hajd eto jednu su bacili a što onda i na Nagasaki drugu?
I onda se kao oni naučnici što su je pravili sjebali pravo žao im ljudi , to su gamad i hladnokrvne ubice , kao da nisu znali šta će se desiti.

Preporučujem da preslušate pjesmu Atomskog skloništa , Saznao sam dijagnozu tekst se ubio za ove godišnjice.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Na sva ta pitanja sam ti dao odgovore Hendrix.

Na Tokijo je baceno u jednom danu 4000 tona ekploziva - pa se nije predao.

Kako ce se predati Japan kad po selima i livadama bace bombu - za koju su tada potrosili 2000 miliona US dollara?

Japanu je dat ulitmatum koji glasi - bezuslovna predaja.

I receno im je - bacemo atomske bombe dok ne potpisete kapitulaciju.

Onda se je i preslo na stvar.

U ratu je vrlo jednostavno. Sve ono sto bi moj neprijatelj upotrijebio na meni - upotrijebio bih i ja na njemu. Dakle - napad u vrijeme mira - smrt hiljade neduznih momaka - od 20 godina koji su pobijeni - iz samo jednog razloga koji bi glasio - Japanska dominacija na Pacifiku. Dakle - napad na Pear Harbor je uradjen u vrijeme mira. Amerika nije aktivno participirala u ratu. Jedino je slala pomoc Britaniji - s kojom Japan nije imao nikakve veze.

Takodje - nacin na koji su se Japanci borili - dakle - bili su zestoko protiv Amerikanaca u isto vrijeme sljepa podrska rezimu koji je nafilovao grobnicama sve i jedan otok - dakle brainwashirana jedna masa - koja uopste nije znala - u sta se je upustila niti s kim, na Filipinima su 2 Japanca 20 godina poslje drugog svijetskog rata - pronadjena, tj. jedan je ubijen u pokusaju pljacke valjda stoke i namirnica, drugi se krio godinama u brdima i nije se htjeo predati vlastima dok nije poslan - Japanski ambasador da dodje i od cara direktno mu dadne naredbu da je rat zavrsen i da se preda i da ga prebace u Japan, sto je uradio samo djelomicno jer nakon predaje je dobio azil i otisao u Argetinu uzgajati stoku.

To je dakle - razlog Americke bestijalnosti nad civilima. Dok je - Amerika bila puna - Svaba, i kao zarobljenika - koji su bili po kampovima i ostali u Americi poslje 2 svijetskog rata, i ljudi koji su pobjegli od Nazi rezima pa se spasili u Americi - na drugu stranu - rat s Japancima je imao vise dimenzija, jedna rasna - dakle Amerikanci su Azijate zamrzili u tom periodu - iz razloga sto je i tokom i poslje 2 svijetskog rata Azija bila mnogo manje pod uticajem Amerike od Europe. Na drugu ruku - Azijati sa svojom sposobnoscu da idu u krajnosti kreiraju gluposti za glupostima - od komunisticke Kine - koja se tek danas trga, preko Sjeverne Koreje koja je i dan danas najopresivniji od rezima, do Japana pod car-skom lozom. Pa onda sracka sa Taiwanom, Vijetnam i sirenje komunizma. U Indoneziji supresija istog, pod uticajem korporacija, 1 milion mrtvih. Itd, itd. Naravno - ovo je doslo kasnije - al' je postojao domino efekat - da nakon nuklearne bombe - jedan Azijata je bio blizi drugom, nego sto je Amerikanac ijedom od njih.

Dakle - u to vrijeme opcija za Ameriku nije bila - dopustiti Japanu da prodje ni a) ne kaznjeno ni b) bez kapitulacija i submisije Saveznicima. Zbog toga je i koristena atomska bomba. Ona jeste spasila zivote - Amerikanaca u prvu ruku, ali i Japanaca jer - broj poginulih na Hirosimi i Nagasakiju smatram jos uvijek - manjim od broja mrtvih da je bila izvrsena invazija na Japanski mainland. Tu zna se sta bi se desilo - Americka vojska desenzitirana naspram Japanaca, na drugu ruku Japanski fanatici se nebi na cara ni pomislili okrenuti - dakle borba na sve ili nista. Kao takva - sigurno bi trajala barem godinu-dvije. I na kraju iste pitanje je - da li bi Japan ikad bio potpuno kontroliran, iako bi vladu, cara i slicno - oborili, slicno kao i Saddama u Iraku. Tako da - zivot a ne smrt - nije ni bila opcija. Bila je opcija samo - koliko mrtvih kojim sredstvima s kojim rezultatom. Naravnom - tu je i awe shock - jer koristiti jednu takvu bombu u svijetu koji je tek - novo formiran je oznacio pocetak ere dominacije Americke, ako nista vojne u klasicnom stilu - drzavne vojske. Medjutim - ta forma je danas, uveliko prevazidjena, narucito kad se susretne - s ideologijom. Bilo Japanaca bilo Islamista militantnih bilo Nazista ili Skinhead-sa i slicno. Svi ti - desnicari - nisu skloni pregovaranju niti kompromisima. Ili je - ili nije. Na kraju toga - Amerika je imala i jednog neiskusnog predsjednika koji je bio na vlasti 6 mjeseci, nasljedio jednog FDR-a koji je vise od 3 mandata bio predsjednik i izabran za 4-ti, dakle - covjek koji je pobjedio - fakticki 2 svijetski iako nije dozivjeo da vidi predaju Svaba ili Japana.

A sto se naucnika tice - veliki broj tih - su bili Jevreji, protjerani iz Europe. Za potrebe gradnje atomske bombe podigla su se tri grada u Americi. Za testiranje i pravljenje te HQ naucnika. Naucnici - s odlukom o bacanju bombe nisu imali nista. Njihovo je bilo da stvore ovo oruzije prije Hitlera. Koji je takodje radio na ovom projektu ali je - postalo nemogue usljed sveopceg rata da uspije materijalizovati planove. Dakle - odluka je bila politicka, na zahtjev generala Americke armije, od strane predsjednika i savjetnika njegovih. Njihova je kljucna greska - sto Japan nisu ekonomski supresirali i odrzali ekonomske blokade - kao sto su npr. na Kubi. Takve su bile koristene i vrlo se bile efektivne u Japanu - gdje je doslo do kolapse totalnog jer je Japan bio kontra - cijelog svijeta - i Rusije i Kine i Amerike. Dakle - trebalo ga je izolirati i dovesti na koljena na taj nacin, ali - niko nije znao u sta bi sistem evoluirao po svojoj malignosti - zbog toga Amerikanci su cijenili da im ne smiju dati nikakvog predaha - jer to je ucinjeno s NJemackom nakon 1 svijetskog rata - pa je doslo do 2-gog svijetskog.Dakle - sprijeciti a ne ljeciti - je bila klauzula.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

:zzzz:
Last edited by Citizen-X on 09/08/2007 09:15, edited 1 time in total.
Post Reply