Hipoteza

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zlotscha

Post by zlotscha »

suncokret13 wrote:
zlotscha wrote:
suncokret13 wrote: da napisem 1 ili 100 kakve bi to veze imalo.
ljudi moraju da zive,
da jedu, jeDu,
sada zamisli covjeka od 45-50 godina,koji je bio profesor u srednjoj skoli,koji posjeduje neko znanje,pa hajmo reci mnogo vece nego npr. opcinski sluzbenici,a danas......... - radi,radi.......nosa vrece.
stari posao ne moze da dobije.
jer nije podoban.
bio je u vojsci,
ranjen...

e sad' ostaje tvoja zadnja recenica,

zar nije lakse nekoga i proglasiti

radno nesposobnim,

nego mu dozvoliti da udje u FABTASTICNI % NACIONALNO ZAPOSLENIH.
pitam zato sto ih ja ne poznajem puno. ili su otisli, ili ovdje zive solidno i rade u drzavnim institucijama!

kakve veze imaju radno nesposobni? kapitalizam znaci stalnu borbu i ODUMIRANJE slabijih! a kapitalizam u povojima to isto+ nebriga za slabije.

ti si ih prva navela ( vidi plavo )

pod uslovom da su radno sposobni i zele da rade?

kakve veze imaju radno nesposobni? kapitalizam znaci stalnu borbu i ODUMIRANJE slabijih! a kapitalizam u povojima to isto+ nebriga za slabije.

ono sto bi profesor Fahrudin Sebic ( s nadimkom ZIJO )na ekonomiji,znao reci :
''kapitalizam je OPLODNJA kapitala i to mu je osnovni cilj i zadaca.
sve ostalo je marginalno !

mi ovdje ne pricamo o kpitalizmu ili socijalizmu, vec o necem drugom,trecem,
a to je PROVEDBA Anexa 7 Daytonskog sporazuma.
pa Sarajevska deklaracija i itd.[/quote]
necu da se svadjam s tobom, mislim da ti smisao izmice!
bas je u BiH lijepo biti radno nesposoban! mos mislit!
to sam htjela reci!
suncokret13

Post by suncokret13 »

zlotscha wrote:
suncokret13 wrote:
zlotscha wrote: pitam zato sto ih ja ne poznajem puno. ili su otisli, ili ovdje zive solidno i rade u drzavnim institucijama!

ti si ih prva navela ( vidi plavo )

pod uslovom da su radno sposobni i zele da rade?

ono sto bi profesor Fahrudin Sebic ( s nadimkom ZIJO )na ekonomiji,znao reci :
''kapitalizam je OPLODNJA kapitala i to mu je osnovni cilj i zadaca.
sve ostalo je marginalno !

pa Sarajevska deklaracija i itd
.[/
quote]
necu da se svadjam s tobom, mislim da ti smisao izmice!
bas je u BiH lijepo biti radno nesposoban! mos mislit!
to sam htjela reci!
[/quote]

daleko od toga da se ja zelim svadjati s Tobom,

ali :

pa Sarajevska deklaracija i itd
.[/

''oni'' potpisase i OBAVEZASE se da ce ispostovati,
povratak izbvjeglih njihovim kucama,OBEZBJEDITI im DOSTOJAN zivot, egzistenciju ( a nje nema bez zaposlenja,a sada oko povratka na stari posao - rjesiti problem NEZAKONITIH otkaza u Sarajevu u periodu 1992 - 1995 ),
nadam se da se ne gubi s ovim smisao svega.
xon_sa

Post by xon_sa »

Ja licno ne poznajem nijednog pripadnika "manjina" u Sarajevu koji je nezaposlen (a koji je radno sposoban i zeli da radi)... Ta prica o nekoj njihovoj nezaposlenosti je cisto sranje...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

xon_sa wrote:Ja licno ne poznajem nijednog pripadnika "manjina" u Sarajevu koji je nezaposlen (a koji je radno sposoban i zeli da radi)... Ta prica o nekoj njihovoj nezaposlenosti je cisto sranje...
Onda ih nešto malo znaš!
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

xon_sa wrote:Ja licno ne poznajem nijednog pripadnika "manjina" u Sarajevu koji je nezaposlen (a koji je radno sposoban i zeli da radi)... Ta prica o nekoj njihovoj nezaposlenosti je cisto sranje...
da u pravu si
Klodovik

Post by Klodovik »

@suncokret13

Da pređemo iz domena teorije u domen prakse? Zamisli da si ti danas direktor škole u kojoj ja radim kao (taj spomenuti) profesor. Ne dodjem na posao npr. mjesec dana i dobijem otkaz (ti ga potpišeš kao direktor). Ili dobijem otkaz iz nekog drugog razloga. Ili me jednostavno nije bilo dvanaest godina u školi. Prolazi vrijeme i ja dođem u školu 2019. godine i kažem "ja bih stari posao". Zamislimo i da si ti još uvijek direktor (iako je to gotovo nemoguće). Šta bi mi rekao?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mislim da je smjesnije od rasprave o nekakvom povratku na radno mjesto od prije petnaest godina samo zaista ocekivati takvo nesto.
*mima*

#33 Re: Hipoteza

Post by *mima* »

suncokret13 wrote:hipotetičko pitanje,

Zamislite,vraca se srbi ili hrvat u Sarajevo,nakon 10 -12 godina,bistvovanja ( boravka ) negdje vani ( Kina,Japan,U.S.A. Svedska - nije bitno ).

Kako i koliko ce moci DANAS ostvariti neka prava.

( toliko ima donesenih i POTPISANIH akata o povratnicima,Dayton,Sarajevska deklaracija ....)

Stan ( manje vise to je rjeseno ),
POSAO ( povratak na stari posao ),Zdravstvena zastita,
Skolovanje
itd,

uglavnom sve ono sto bi trebalo da budu ELEMENTI za neki normalan zivot

:shock:
barby02

Post by barby02 »

Se izvinjAJEM, jel to mislite na krstase da su nacionalna manjina ili. . jooooj ne da mi se od pocetka citati. . . :roll: ili mislite na Jevreje ili sam ja umorna :sad:
Downunda

Post by Downunda »

Jesi li 100% sigurna?
Ako ih TI ne poznaješ, ne znači da ih nema! Ja ih recimo znam, koji su čak sa VSS pa ne rade (kaoi ostali "konstitutivni", koji nemaju stranačkih veza)!
:sad:
Hajde ti nama navedi ijednog, jedinog pripadnika "manjina"(mada po meni niko ne bi trebao biti ni manjina ni većina, ali...) koji radi u nekoj državnoj, entiteskoj, kantonalnoj ili opštinskoj instituciji (osim Svena Alkalaja, i Jakoba Fincija)? :?
Jedan jedini Rom je radio u ADS, pa su ga izbacili (da ne govorim o ostalim Romima, Albancima, Jevrejima, Makednocima - koji su se morali pisati kao B ili H ili S kako bi dobili posao), prema tome, raspitaj se, informiši se, pa ćemo poslije svega lako sa donošenjem zaključaka.
Nemojmo na pamet govoriti! :)
Downunda

Post by Downunda »

Zaboravio sam još dodati da se masa ljudi morala (protiv svoje volje) pisati kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati , kako bi zadržali svoje poslove (u javnim ustanovama, tipa MUP, obrazovne institucije i sl), jer je "nacionalni balans" bio presudan! (Propada firma ako nisi Bošnjak nego Bosanca-iskustvo i znanje u nebitni)
Ljudi su se, treba li uopšte naglasiti, osjećali čitav život kao Bosanci i Hercegovci!
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja kao Bosanc nisam mogao da konkurišem u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica...morao sam se izjasniti kao pripadnik nekog od naroda...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pogledajte malo na konkursima za zaposljavanje, a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama trazite i specifikaciju radnih mjesta drzavnih sluzbi, pa cete vidjeti da kafe kuharica mora biti strogo iz reda tog i tog naroda, cistacica iz tog i tog, direktor iz tog, sistem administrator iz tog... Znaci, sve je uredno podjeljeno.

Tako da o nekakvim manjinama i ostalim stvarno je suvisno raspravljati.

A takodje znam ljudi koji su za manje od godinu dana bili i Bosnjaci, i Hrvati, na kraju i Srbi, kako bi zadrzali svoje radno mjesto, shodno promjeni specifikacije istog po nacionalnom kljucu.
xon_sa

Post by xon_sa »

Ja sam to "manjina" stavio pod navodnike jer su neki od vas srbe i hrvate u Sarajevu poceli tako nazivati. Mozete vi reci da ne poznajem dovoljno srba i hrvata (iako znam da to nije istina, ali nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u to), ali takvo je moje iskustvo. S druge strane poznajem veliki broj bosnjaka koji su bez posla. Etnicka odrednica pri zaposljavanju u drzavnim orgainma i njima je cesto prepreka da dodju do posla za koji su cesto bolje kvalifikovani od nekog pripadnika drugog naroda. Bezveze je praviti neku vjestacku ugrozenost zbog te cinjenice.

Rado bih vidio statistiku nezaposlenosti po nacionalnoj strukturi u Sarajevu recimo, jer sam ubijedjen da je daleko veci procenat nezaposlenih bosnjaka nego ovih ostalih...
suncokret13

Post by suncokret13 »

xon_sa wrote:Ja sam to "manjina" stavio pod navodnike jer su neki od vas srbe i hrvate u Sarajevu poceli tako nazivati. Mozete vi reci da ne poznajem dovoljno srba i hrvata (iako znam da to nije istina, ali nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u to), ali takvo je moje iskustvo. S druge strane poznajem veliki broj bosnjaka koji su bez posla. Etnicka odrednica pri zaposljavanju u drzavnim orgainma i njima je cesto prepreka da dodju do posla za koji su cesto bolje kvalifikovani od nekog pripadnika drugog naroda. Bezveze je praviti neku vjestacku ugrozenost zbog te cinjenice.

Rado bih vidio statistiku nezaposlenosti po nacionalnoj strukturi u Sarajevu recimo, jer sam ubijedjen da je daleko veci procenat nezaposlenih bosnjaka nego ovih ostalih...
pa s obzirom na danasnju nacionalnu strukturu stanovnika grada Sarajeva,za ocekivat je da ima najvise nezaposlenih muslimana.
dok manjinski narodi - ima ih - nezaposlenih.
Da pređemo iz domena teorije u domen prakse? Zamisli da si ti danas direktor škole u kojoj ja radim kao (taj spomenuti) profesor. Ne dodjem na posao npr. mjesec dana i dobijem otkaz (ti ga potpišeš kao direktor). Ili dobijem otkaz iz nekog drugog razloga. Ili me jednostavno nije bilo dvanaest godina u školi. Prolazi vrijeme i ja dođem u školu 2019. godine i kažem "ja bih stari posao". Zamislimo i da si ti još uvijek direktor (iako je to gotovo nemoguće). Šta bi mi rekao?
@Klodovik,
tu si POTPUNO u pravu !

draga lora,
( Lora - Splitska ratna luka ili zensko ime ili kartaska igra......) :

Code: Select all

Povratak na stari posao  Pa koliko prijeratnih preduzeca uopste danas radi ili bi mozda neki univerzitetski profesor trebao ocekivati da katedra ceka samo njega, da ce ljudi koji su radili i napredovali posljednjih 12 godina biti otpusteni kad se njegovo velicanstvo udostoji vratiti u grad i podariti nam malo svog znanja, prosirenog i produbljenog u dalekom svijetu...
procitaj malo topic : POVJERENJE.

................
.................

......kako dobiti posao ?
Downunda

Post by Downunda »

xon_sa wrote:Ja sam to "manjina" stavio pod navodnike jer su neki od vas srbe i hrvate u Sarajevu poceli tako nazivati. Mozete vi reci da ne poznajem dovoljno srba i hrvata (iako znam da to nije istina, ali nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u to), ali takvo je moje iskustvo. S druge strane poznajem veliki broj bosnjaka koji su bez posla. Etnicka odrednica pri zaposljavanju u drzavnim orgainma i njima je cesto prepreka da dodju do posla za koji su cesto bolje kvalifikovani od nekog pripadnika drugog naroda. Bezveze je praviti neku vjestacku ugrozenost zbog te cinjenice.

Pa fino bi bilo vidjeti koliko Bosnjaci cine od ukupnog stanovnistva Sarajeva, pa je i logicno da ih ima najvise nezaposlenih.
To je kao da kazes da u Pekingu ima najvise nezaposlenih Kineza, mislim... :?
Problem i tuga je sto se Bosnjaci ne mogu zaposliti ako nemaju neke stranacke i familijarne stele, kao uostalom ni ostali (mrzim ovu rijec pravo)!
a to za drzavnenorgane nema veze sa zivotom; tamo se zaposljava po nacionalnom kljucu, tako da mjesto Hrvata sigurno ne moze zauzeti niti Srbin niti Bosnjak (to se zahvali ovim sto su na vlasti od 1995. pa na ovamo), jer ako nema dovoljno prvih drugih ili trecih onda ce dovesti nekog van Sarajeva da popuni to upraznjeno nacionalno mjesto! Ja znam koliko hoces ljudi koji nisu iz Sarajeva a rade u DO jer ismo dovoljno multietnicni (nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad: )
suncokret13

Post by suncokret13 »

Downunda wrote:

Pa fino bi bilo vidjeti koliko Bosnjaci cine od ukupnog stanovnistva Sarajeva, pa je i logicno da ih ima najvise nezaposlenih.
Problem i tuga je sto se Bosnjaci ne mogu zaposliti ako nemaju neke stranacke i familijarne stele, kao uostalom ni ostali (mrzim ovu rijec pravo)!
a to za drzavnenorgane nema veze sa zivotom; tamo se zaposljava po nacionalnom kljucu, tako da mjesto Hrvata sigurno ne moze zauzeti niti Srbin niti Bosnjak (to se zahvali ovim sto su na vlasti od 1995. pa na ovamo), jer ako nema dovoljno prvih drugih ili trecih onda ce dovesti nekog van Sarajeva da popuni to upraznjeno nacionalno mjesto! Ja znam koliko hoces ljudi koji nisu iz Sarajeva a rade u DO jer ismo dovoljno multietnicni (nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad: )

(nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad:

iz filma ''gori vatra''

gradonacelnik tesnaj,obraca se svoj srpskom jarana, valjda je i on neki gradonacelnik rjecima:

Ozrene,treba mi srba !!!!!!!!
Downunda

Post by Downunda »

suncokret13 wrote:
Downunda wrote:

(nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad:

iz filma ''gori vatra''

gradonacelnik tesnaj,obraca se svoj srpskom jarana, valjda je i on neki gradonacelnik rjecima:

Ozrene,treba mi srba !!!!!!!!
Upravo tako, baš kao iz filma "Gori vatra" ili iz TLN 3: "Treba nam još jedan Hrvat" :-?
selena84

Post by selena84 »

Downunda wrote:[
U svim drzavnim institucijama je tako, shodno tome dobivas posao ili ga gubis, dakle, ljudi moji, sta se vise raspravljate kad su vam roditelji odabrali pogresno ime za vasu struku! :D:D:D
sesalmir

Post by sesalmir »

Ma dosta je te vise price i vadione te neko srbin te neko hrvat pa mu tesko u Sarajevu, eto svi bosnjeci jedu kavijar i sampanjac piju, i svi ferarije vozaju. Pa kome to pricate, kao sto neko rece danas imate pripadnike romanijskog korpusa koji su mi pucali po stanu, i granate bacali po zgradi, pa rade u momi i uzeiru po raznoraznim firmama i cine visi sloj danasnjeg drustva. U Sarajevu se od svih dijelova BiH najmanje moze osjetiti, razlicitost ili da bude neki hendikep nacionalna pripadnost, ili stvari koje je ta osoba u prijasnjosti radila. Tako da ako hoces vrati se i pokusaj se probiti iz blata u kojem smo se svi nasli bili ovdje sav period ili se sad odjednom pojavili i uz puno puno truda i dozu i srece mozes i uspjeti i jednake su ti sanse bas kao i muji i sulji i sl. Al ako hoces da te fotelja ceka a da prstom ne maknes i to samo sto ti noga kroci u Sarajevo, onda ne dolazi i bolje ti je potrazi zemlju Nedođiju i idi druzi se sa Petar panom i sl. likovima (pod ovim mislim da onda sa tobom nesta nije uredu i da hitno potrazis pomoc psihologa).
pitarozder

Post by pitarozder »

sta ste se svi Sarajeva ufatili kojeg qurca ... ovi hipotetiku potrazi u Bjeljini, Banja luci, Visegradu pa ce ti se sve fino rec ... tamo bosnjacki dio naroda razvaljuje na pozicijama ... za sve one nacelnike opstina sto ih mile smjeni niko ni rijeci da kaze a hocete nazad poso i stan u Sarajevu ... fuj stoko , mater pa provociraj sa hipotetikom :x
Downunda

Post by Downunda »

Ne znam na osnovu čega dolazi iko do zaključaka da u Sarajevu Srbi i Hrvati nemaju posao, riječ je bila o tome da nacionalna vlast u Sarajevu zapošljava po nacionalnom ključu, pa s'toga u Uniticu i rade oni koji su bili u Romanijskom korpusu ili koji su sa Pala, iz Kiseljaka i sl. O tome je bilo riječi, niko nije rekao Srbi ili Hrvati ne mogu raditi zbog Bošnjaka - ni jedni ni drugi ni treći ne mogu raditi (bar u državnim organima) bez jake štele ili stranačkih veza, i nemojte molim vas okretati priču na stranu koja vama (svađalicama) odgovara- pokušajte jednu temu bez prepucavanja! (ovo se naravno odnosi na ljude koji su na skoro svim temema skloni psovkama ili svađanju)! :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kad bude popis stanovnistva, pa kad se pocnu izvlaciti statistike, mislim da ces se iznenaditi, i to dobro. Naravno, pricamo samo i iskljucivo o drzavnoj sluzbi.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Downunda wrote:Ne znam na osnovu čega dolazi iko do zaključaka da u Sarajevu Srbi i Hrvati nemaju posao, riječ je bila o tome da nacionalna vlast u Sarajevu zapošljava po nacionalnom ključu, pa s'toga u Uniticu i rade oni koji su bili u Romanijskom korpusu ili koji su sa Pala, iz Kiseljaka i sl. O tome je bilo riječi, niko nije rekao Srbi ili Hrvati ne mogu raditi zbog Bošnjaka - ni jedni ni drugi ni treći ne mogu raditi (bar u državnim organima) bez jake štele ili stranačkih veza, i nemojte molim vas okretati priču na stranu koja vama (svađalicama) odgovara- pokušajte jednu temu bez prepucavanja! (ovo se naravno odnosi na ljude koji su na skoro svim temema skloni psovkama ili svađanju)! :)
Osim sto je nas mali naci xon_sa rekao da Bosnjaci ne mogu raditi zbog Srba i Hrvata ;)

A znamo i da Sarajlije ne mogu raditi zbog onih koji za Boga dodjose sa strane u NJIHOV grad.

I ovo opet nema nikakve veze s tezom iz teme koja prica o nekakvom povratku na prijeratno/ratno radno mjesto :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

pitarozder wrote:sta ste se svi Sarajeva ufatili kojeg qurca ... ovi hipotetiku potrazi u Bjeljini, Banja luci, Visegradu pa ce ti se sve fino rec ... tamo bosnjacki dio naroda razvaljuje na pozicijama ... za sve one nacelnike opstina sto ih mile smjeni niko ni rijeci da kaze a hocete nazad poso i stan u Sarajevu ... fuj stoko , mater pa provociraj sa hipotetikom :x
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply