Hipotekarni kredit
Moderator: anex
-
ZaGx
#1 Hipotekarni kredit
Jedno pitanje u vezi hipotekarnog kredita jer sam laik pa bih zelio da saznam par informacija..
Zamislite sljedecu hipoteticku situaciju..
Zelite da dignete hipotekarni kredit ali nekretnina nije 1/1 u vašem vlasnistvu , nego 1/2 pri cemu su poznate etaze (gornji i doljnji sprat i jasno se zna sta je cije ) e sada da bi jedan od suvlasnika digao hipotekarni kredit na cijelu nekretninu mora da ima pismenu saglasnost drugoga ili ?? I pri toj saglasnosti da li on svoj dio prepisuje drugom suvlasniku ili svoj dio samo ZALAZE. Recimo da nemate 100 % povjerenje u tu osobu ona vas ( ne ) moze prevariti na neki nacin da mu prepisete svoj dio u svrhu hipotekarnog kredita lafo ???
Mozda malo glupo pitanje i pocetnicko ali zanima me ovo....
Molio bi za odgovore .. Hvala !
Zamislite sljedecu hipoteticku situaciju..
Zelite da dignete hipotekarni kredit ali nekretnina nije 1/1 u vašem vlasnistvu , nego 1/2 pri cemu su poznate etaze (gornji i doljnji sprat i jasno se zna sta je cije ) e sada da bi jedan od suvlasnika digao hipotekarni kredit na cijelu nekretninu mora da ima pismenu saglasnost drugoga ili ?? I pri toj saglasnosti da li on svoj dio prepisuje drugom suvlasniku ili svoj dio samo ZALAZE. Recimo da nemate 100 % povjerenje u tu osobu ona vas ( ne ) moze prevariti na neki nacin da mu prepisete svoj dio u svrhu hipotekarnog kredita lafo ???
Mozda malo glupo pitanje i pocetnicko ali zanima me ovo....
Molio bi za odgovore .. Hvala !
-
*mima*
#2 Re: Hipotekarni kredit
Ne moze dic kredit bez tvog potpisa i ako nemas povjerenja nista ne potpisuj.
- Locker
#3 Re: Hipotekarni kredit
Racimo da ste ti i brat vlasnici te kuće. On zeli da uzme hipotekarni kredit. Svoje pola kuce on zalozi, a sada mu treba i tvoja polovina da bi bili ispunjeni uslovi. Ti samo trebas da potpises ugoror o hipoteci (tj. zalazes svoj dio kuce kao jedan od nacina osiguranja kredita) i to je to.
U slucaju da tvoj brat ne vraca kredit, banka uzima kucu sebi i prodaje je na aukciji. Ti ostajes bez svoje polovine kuce. To je to...
Ali, banke ce to uraditi samo u krajnjem slucaju, jer im se ne isplati tako dug proces (sud i sve ostalo). Prvi nacin naplate kredita je od samog duznika, ako ne moze on platiti - placaju ziranti (barem 2)... Rijetkost je da banka uzme nekretninu...
Tako da ako ti je ta osoba imalo sumnjiva - ne zalazi svoj dio kuce!
U slucaju da tvoj brat ne vraca kredit, banka uzima kucu sebi i prodaje je na aukciji. Ti ostajes bez svoje polovine kuce. To je to...
Ali, banke ce to uraditi samo u krajnjem slucaju, jer im se ne isplati tako dug proces (sud i sve ostalo). Prvi nacin naplate kredita je od samog duznika, ako ne moze on platiti - placaju ziranti (barem 2)... Rijetkost je da banka uzme nekretninu...
Tako da ako ti je ta osoba imalo sumnjiva - ne zalazi svoj dio kuce!
- pustopoljina
#4 Re: Hipotekarni kredit
.
Last edited by pustopoljina on 20/07/2009 22:55, edited 1 time in total.
- pustopoljina
#5 Re: Hipotekarni kredit
samo zalazes-ne prepisujes vlasnistvo.
ja koliko znam kod hipotekarnog kredita nema ziranata ( u tome je i car valjda)-i ako on ne vrati kredit-ostajete obojica bez kuce.jer je hipoteka na cijelu kucu (tj.dao si potpis za svoju polovinu).
evo jedan slucaj:
brat zivi u stanu drugog brata (koji zivi vani)-brat u stanu dize hipotekarni kredit na taj nacin sto brat -vlasnik stana potpisuje da svoj stan zalaze za bratov kredit. ovjera potpisa kod notara-slanje u bosnu-gotova stvar.
da ti je najrodjeniji-ako mu ne vjerujes,ako te izradio milion puta-nisi lud potpisati.
ja koliko znam kod hipotekarnog kredita nema ziranata ( u tome je i car valjda)-i ako on ne vrati kredit-ostajete obojica bez kuce.jer je hipoteka na cijelu kucu (tj.dao si potpis za svoju polovinu).
evo jedan slucaj:
brat zivi u stanu drugog brata (koji zivi vani)-brat u stanu dize hipotekarni kredit na taj nacin sto brat -vlasnik stana potpisuje da svoj stan zalaze za bratov kredit. ovjera potpisa kod notara-slanje u bosnu-gotova stvar.
da ti je najrodjeniji-ako mu ne vjerujes,ako te izradio milion puta-nisi lud potpisati.
-
gaius
#6 Re: Hipotekarni kredit
i kad je založena samo njegova polovina banka može tražiti da se proda cijela nekretnina pa da se onda dobijeni iznos podjeli između založnog povjerioca i drugog suvlasnika..
zato je mudro svako suvlasništvo razdijeliti na vrijeme.. a ako se već može etažirati.. tim bolje.. uraditi etažiranje pa nek on zalaže svoje koliko hoće...
zato je mudro svako suvlasništvo razdijeliti na vrijeme.. a ako se već može etažirati.. tim bolje.. uraditi etažiranje pa nek on zalaže svoje koliko hoće...
- Locker
#7 Re: Hipotekarni kredit
Ja kad sam uzim'o ''hipotekarni kredit'' za stan, prvo mi trazili 2 ziranta pa onda hipoteku 1/1pustopoljina wrote:samo zalazes-ne prepisujes vlasnistvo.
evo jedan slucaj:
- Haris.ba
#8 Re: Hipotekarni kredit
Znaci suvlasnistvo?ZaGx wrote:Zelite da dignete hipotekarni kredit ali nekretnina nije 1/1 u vašem vlasnistvu
Znaci nije suvlasnistvo?ZaGx wrote:nego 1/2 pri cemu su poznate etaze (gornji i doljnji sprat i jasno se zna sta je cije )
Ako je "etazirana" kuca (kuca?) ti mozes kao hipoteku zaloziti taj dio kuce, jer se smatra kao zasebna stambena jedinica kojom se moze raspolagati samostalno. Slicno ko i kod stana. Ne ides pitati komsije smijes li prodati svoj stan.ZaGx wrote:e sada da bi jedan od suvlasnika digao hipotekarni kredit na cijelu nekretninu mora da ima pismenu saglasnost drugoga ili ?? I pri toj saglasnosti da li on svoj dio prepisuje drugom suvlasniku ili svoj dio samo ZALAZE.
Ako je kuca u suvlasnistvu te dvije osobe moraju potpisati hipoteku. I citava kuca ide pod hipoteku.
Pravac u Zemljisno-knjizni odjel i vadi vlasnicki list za tu nekretninu i upoznaj se sa svojim vlasnistvom. Troskovi: max. cenera
Ako je suvlasnistvo, i to samo ako se drugi suvlasnik potpisao na hipoteku. (samo da dopunimgaius wrote:i kad je založena samo njegova polovina banka može tražiti da se proda cijela nekretnina pa da se onda dobijeni iznos podjeli između založnog povjerioca i drugog suvlasnika..
-
ZaGx
#9 Re: Hipotekarni kredit
E hvala ljudi a najbitnije mi je to sto ste naveli da SE ZALAZE A NE PREPISUJE dio ...Btw. rata ce biti oko 700-800 KM tako da nema sanse da sve propadne a i on ima vise izgubiti nego ja jer su njegovi ulozi visi nego moji 10 puta
... meni je bitno da on mene ne moze prevarit da ja prepisem
) mislim nije da ne vjerujem bratu ali kao sto se kaze i najblizi te zaj*** dok si reko keks..
Btw. biti ce tu i interni ugovor izmedju nas dvojice kod notara u kojem cemo sve razjasniti i u kojem cu traziti protuunaknadu u novcu, na koju ce on pristati jer bez mog potpisa mu propada hipoteka a samim tim i firma
Pozz hvala !
Btw. biti ce tu i interni ugovor izmedju nas dvojice kod notara u kojem cemo sve razjasniti i u kojem cu traziti protuunaknadu u novcu, na koju ce on pristati jer bez mog potpisa mu propada hipoteka a samim tim i firma
Pozz hvala !
-
gaius
#10 Re: Hipotekarni kredit
netačno.. suvlasnički dio se može založiti (dakle ne cijela kuća).. ali kada krene prodaja prema odredbama Zakona o izvršnom postupku - tražitelj izvršenja može tražiti da se prodaje i suvlasnički dio koji nije pod hipotekom..Haris.ba wrote:ZaGx wrote:Zelite da dignete hipotekarni kredit ali nekretnina nije 1/1 u vašem vlasnistvuAko je suvlasnistvo, i to samo ako se drugi suvlasnik potpisao na hipoteku. (samo da dopunimgaius wrote:i kad je založena samo njegova polovina banka može tražiti da se proda cijela nekretnina pa da se onda dobijeni iznos podjeli između založnog povjerioca i drugog suvlasnika..)
- Haris.ba
#11 Re: Hipotekarni kredit
Vrtimo se u krug. Tacno je to sto kazes(u slucaju da je hipoteka zasnovana kako treba), ali ja govorim o tome da se ne moze suvlasnicki dio bez aminovanja svih suvlasnika podvrgnuti hipoteci. A ako cemo da pricamo pravnim jezikom, kuca se ne moze dati u zalog. Zalog je za pokretne stvari. Na kucu ide hipoteka(al' vjerujem da ti je to lapsus).gaius wrote:netačno.. suvlasnički dio se može založiti (dakle ne cijela kuća).. ali kada krene prodaja prema odredbama Zakona o izvršnom postupku - tražitelj izvršenja može tražiti da se prodaje i suvlasnički dio koji nije pod hipotekom..
Za poduzimanje poslova redovnog upravljanja stvarju potrebna je suglasnost suvlasnika ciji dijelovi zajedno cine vise od jedne polovine vrijednosti stvari. Ako se ne postigne potrebna suglasnost, a poduzimanje posla je neophodno za redovno odrzavanje stvari, svaki suvlasnik ima pravo zahtijevati da o tome odluci sud. Za poduzimanje poslova koji prelaze okvir redovnog upravljanja (promjena namjene stvari, otudjenje cijele stvari, izdavanje cijele stvari u zakup, zasnivanje hipoteke na cijeloj stvari, zasnivanje sluznosti, vece popravke ili prepravke stvari koje nisu nuzne za odrzavanje i sl.) potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Ako se u slucajevima iz stava 3. ovog clana, ne postigne suglasnost svih suvlasnika, a za poduzimanje posla postoje narocito opravdani razlozi, svaki suvlasnik ima pravo zahtijevati da o tome odluci sud.
-
gaius
#12 Re: Hipotekarni kredit
hajd ti sad lijepo pročitaj moj zadnji post pa ćeš vidjeti da ja pišem jedno a ti čitaš nešto drugo.. naravno da suvlasnik ne može opteretiti cijelu nepokretnost - ali može vlastiti suvlasnički dio.. vrlo prosto i jednostavno.. i nemoj se više vrtiti u krug.. od tog se zamanta 
pročitaj član 15 st. 3. ZOVO pa ćeš vidjeti da sam ipak ja u pravu
eh sada kako to što optereti samo vlastiti suvlasnički dio može dovesti da se proda i cijela kuća daje ti odgovor član 69. ZIP-a
istina to se uči tek na četvrtoj godini 
ah da..
hypoteka je "založno pravo na nekretnini".. prema tome i nekretnina se zalaže.. čl. 66. ZOVO: "Pravo zaloga može postojati na pokretnim stvarima, nekretninama i na pravima".. prema tome nikakva greška..
pročitaj član 15 st. 3. ZOVO pa ćeš vidjeti da sam ipak ja u pravu
eh sada kako to što optereti samo vlastiti suvlasnički dio može dovesti da se proda i cijela kuća daje ti odgovor član 69. ZIP-a
ah da..