HIPOHONDRIJA

Sve o zdravlju...
Post Reply
enushky
Posts: 36
Joined: 05/08/2011 17:30
Location: Medju svojim sestricama :)

#1 HIPOHONDRIJA

Post by enushky » 05/12/2011 03:25

Cao svima! Evo ja sam nova na forumu i nedavno sam se registrovala samo kako bih otvorila ovu temu jer sam vidjela da je nema nigdje na cijelom forumu. Uglavnom ja sam hipohondor,teski oblik :D . Ako ima iko u ovom sarajevu ko ima iste probleme bilo bi divno da se javi jer mi fkt treba neko s kim cu moci ikako o tome popricati. Nekad mislim da cu poluditi od toga,dobijem fkt napad panike,pogotovo kasno navece(kao npr.SADDD:D).
Oni koji su kao i ja znaju vec sve i nema potrebe da objasnjavam kako je zivjeti s tim,oni koji ne znaju nadam se da nece nikad ni saznati. Jer i ja sam bila"normalna" i sretna sasvim,cak i vesela 24/7, a evo me sad.
Evo npr. sad sam imala bradavicu na ruci koju sam krenula skinuti onom tecnosti obicnom iz apoteke. Ta bradavica se pojavila prije 4-5 mjeseci. Skinula se do pola,vise ne. Sad ja mislim kako imam melanom. Prije toga je bila leukemija,multipla skleroza( POSEBNO ONA),tumori svi zivi koje moze covjek zamisliti i tako redom. To je sve pocelo otkako sam imala 2 problema sa zdravljem i od tad sam konstantno nervozna u full-u,tek su mi 22. tako da se osjecam kako trosim mladost na paniku i brigu stalnu, a ne mogu se rijesiti tog osjecaja nikako. Najgore je sto sam besposlena,imam samo faks,ali tu je ucenje jedina preokupacija na koje se tesko fokusiram jako zbog bolesti koje umisljam konstantno.Pokusala sam i psihica,ali hoce da me stavi na tablete(da ne zaboravim da mu je jedna posjeta 100 KM sto je bilo :O),pila sam ih zbog svoje bolesti vec 4 na dan,a i kontala sam ako je 100 Km onda cu moci jedva 1 mjesecno da dodjem kod njega, tako da....I SAID NO NO NO :))


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: HIPOHONDRIJA

Post by PipiDugaDevetka » 05/12/2011 22:06

Samo da se prijavim u klub hipohondara. Imam 50+ godina, oduvijek sam bio moje gospođe mame maza. Naklonost bližnjih sam ''kupovao'' bolešću. Teškom mukom sam se oslobodio navike da svakodnevno čitam www.bakije.com i posljednje stranice ''Oslobodjenja''. Jednog dana sam rekao Šta ti je.ba vidiš da nema nikog poznatog na web. stranicama Bakija i Oslobodjenja. Smrt je sastavni dio života kada organizam nađe izlaz. Jedini u tom momentu. Ne treba se bojati smrti. NIJE ČOVJEK KO NE UMRE.

Malo je lakše vjernicima jer oni to primaju kao želju božiju/alahovu. Bajram im je taj dan odlaska u Dženet.

Eh, sad kada neko ko ima 22 godine pati od hipohondrije, treba se posavjetovati sa stručnjakom.
Stručnjak mogu biti i ja, pa ti savjetujem da se pod hitno zaljubiš jer je hipohondrija, valjda, nedostatak ljubavi. Uskraćenost za te osjećaje.
Mojne se zatvarati, stvarati neki ''naelektrisani'' oklop oko sebe. Dopusti potencijalnim ljubavima da ti nekako ''priđu''.
Internet je ''k'o stvoren'' za taj neki prvi kontakt. Oprez, na internetu možeš sresti i predivne ljude i one sa najgorim karakterom.

Predlažem ti da se uključiš na teme kao što su Ginisovci, Kaladont, Asocijacije, na podforumu Bez cenzure ili neku od tema na LJ&S.

enushky
Posts: 36
Joined: 05/08/2011 17:30
Location: Medju svojim sestricama :)

#3 Re: HIPOHONDRIJA

Post by enushky » 05/12/2011 23:11

Zaljubljena sam ja :D i ide mi i faks dobro ...sve je ok ....samo ja nisam ok :) Hipohondor bas i nije osoba koju je strah smrti ,vec bolesti,pa tako i na kraju tek smrti. Ne znas dok ne prozivis. Ima ljudi sa djecom i supruznicima divnim,sa divnim zivotima koje koci ista stvar kao i mene. To se razvije odjednom kao neki blagi oblik i onda prerasta samo u nesto ogromno sto ne moze nestati tek tako kad ti odlucis da ce smrt doci svejedno. Veliki je proces to.
Ja kad bih se samo mogla osloboditi toga da kad mi dlaka s glave otpadne ne pomislim na leukemiju ili slicno meni bi bilo divno,ali nazalost u tom trenutku ne razmisljam ovako racionalno,ma u tom trenutku ne razmisljam nikako ustvari....Ne mogu razmisljati od panike....

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: HIPOHONDRIJA

Post by PipiDugaDevetka » 06/12/2011 10:06

To je jednostavno objašnjenje: Muškarci i žene koji boluju od neke opake bolesti oćelave zbog jake terapije nekim lijekovima i zbog zračenja. Nema potrebe da se ti plašiš kada u češlju ostane mnogo dlaka.

I ja sam bio zaljubljen, samo što mi ljubav nije bila uzvraćena. Ima ona pjesmica američka Everybody loves somebody, a moj bivši šef, stranac, je to pjevušio ovako: Everybody loves somebody who loves somebody else.

User avatar
L.e.g
Posts: 724
Joined: 30/04/2009 09:27

#5 Re: HIPOHONDRIJA

Post by L.e.g » 06/12/2011 10:12

Image

Jbg, nisam mogao odoliti :-)

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: HIPOHONDRIJA

Post by PipiDugaDevetka » 06/12/2011 10:44

L.e.g wrote:Image

Jbg, nisam mogao odoliti :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 21953
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#7 Re: HIPOHONDRIJA

Post by O'zone » 06/12/2011 11:18

Hipohondrija je teško stanje. Imadoh u bližoj porodici jedan slučaj na žalost osoba je sebi presudila zbog tog stanja moja majka je isto tako podložna pripisivanju raznih bolesti sebi i ako su joj svi nalazi kao u djevojke i ako joj je 71 godina.

Evo Vam malo moja medicinska historija a nisam uopšte opterećen sa time jer čovjek mora umrijeti kad tad a nešto mora biti uzrok smrti jal starost, jal bolest jal da Vas neko rokne :mrgreen: :

31x ležao u bolnici većinom na sedmoj stanici bolnice Jezero
2x klinička smrt
3 slomljena rebra i deformisana jedna strana grudnog koša kao posljedica velikog kašlja u moji rtanim danima
2 slomljena pršljena (pao u ratu na stepenicama Božijom voljom nisam ostao nepokretan i ako sam po svim doktorskim analizama trebao) posljedice toga osjećam kako starim :mrgreen:
Hidronefrozan lijevi bubreg sa kamenom veličine 1-1,5 cm u mokraćnom kanalu koji tu stoji od 2000 godine +1 u bubregu cca 1-,15 cm desni bubreg takođe pokazuje znake hidronefroze.
Diskopatija vratnog dijela kičme (opet mladost ludost i jedan jak udarac u glavu)
Hijatalna hernija

To je odprilike ono čega se sad mogu da sjetim. Nemoj te brinuti toliko čovjek se kvari kao i sve drugo na ovoj planeti to što postajete paranoični neće napraviti ništa bolje može samo gore a znam da je teško vjerujte da znam.

User avatar
ciki4
Posts: 317
Joined: 04/09/2011 14:42

#8 Re: HIPOHONDRIJA

Post by ciki4 » 06/12/2011 12:14

Čitajući tvoj post nasmijala sam se jer kao da sam ga ja pisala prije godinu-dvije. Znam kroz kakve muke prolaziš, nije lako i niko ko to nije prošao, ne može shvatiti kako ti je. Ja sam također bila "normalna" prije nego sam obolila od jedne bolesti,koju sam hvala Bogu pobijedila, ali tad je nastala druga - hipohondrija. Okidač za nju i jeste "prava" bolest koja ti uvuče strah u kosti i svaka promjena u organizmu za tebe je simptom nekog "teškog" oboljenja. Moj najveći strah bio je MS, i još uvijek čuči u meni, a imala sam sve - od ptičije, svinjske, tumora :-) Eh, ono što može pomoći,pomoglo je meni, je razgovor s nekim ko ti neće odmah reći da su to gluposti, već će te saslušati kad god je tebi "kriza". Znači neko s kim si baš bliska, kome se možeš otvoriti bez stida, ko te zaista želi saslušati i razumjeti, odnosno neko ko te voli :) U mom slučaju je to bio muž :Ddakle teorija o nedostatku ljubavi definitivno pada u vodu. Psiholog ili bolje psihijatar mošesigurno pomoći da taj proces brže prođe, a budući da si student, imaš na student. klinici neuropsihijatra koji je pomogao nekoliko osoba koje poznajem, a ne plaćaš ništa :) Meni je žao što ga nisam iskoristila :D dok sam studirala. Još uvijek se borim s hipo. i ne znam hoču li je se ikad u potpunosti riješiti, ali ono što sad praktikujem kad me uhvate crne misli, kađem sebi " pa šta i ako imaš (tumor, ms...)i ako ćeš brzo umrijeti, hoćeš li dopustiti da ti to malo vremena prođe u kukanju, sekiranju ili ćeš nastojati iskoristit ga i uživati u životu :-) tad se malo "razdrmam" i brzo zaboravim na tu "bolest". Dok ne dođe druga... :lol: Šalim se, ali ono što hoću reći da nema instant recepta koji će ti odmah pomoći, ali stručna pomoć i posebno otvoren razgovor s bliskom osobom, definitivno hoće. Sretno

enushky
Posts: 36
Joined: 05/08/2011 17:30
Location: Medju svojim sestricama :)

#9 Re: HIPOHONDRIJA

Post by enushky » 06/12/2011 19:12

ciki4 wrote:Čitajući tvoj post nasmijala sam se jer kao da sam ga ja pisala prije godinu-dvije. Znam kroz kakve muke prolaziš, nije lako i niko ko to nije prošao, ne može shvatiti kako ti je. Ja sam također bila "normalna" prije nego sam obolila od jedne bolesti,koju sam hvala Bogu pobijedila, ali tad je nastala druga - hipohondrija. Okidač za nju i jeste "prava" bolest koja ti uvuče strah u kosti i svaka promjena u organizmu za tebe je simptom nekog "teškog" oboljenja. Moj najveći strah bio je MS, i još uvijek čuči u meni, a imala sam sve - od ptičije, svinjske, tumora :-) Eh, ono što može pomoći,pomoglo je meni, je razgovor s nekim ko ti neće odmah reći da su to gluposti, već će te saslušati kad god je tebi "kriza". Znači neko s kim si baš bliska, kome se možeš otvoriti bez stida, ko te zaista želi saslušati i razumjeti, odnosno neko ko te voli :) U mom slučaju je to bio muž :Ddakle teorija o nedostatku ljubavi definitivno pada u vodu. Psiholog ili bolje psihijatar mošesigurno pomoći da taj proces brže prođe, a budući da si student, imaš na student. klinici neuropsihijatra koji je pomogao nekoliko osoba koje poznajem, a ne plaćaš ništa :) Meni je žao što ga nisam iskoristila :D dok sam studirala. Još uvijek se borim s hipo. i ne znam hoču li je se ikad u potpunosti riješiti, ali ono što sad praktikujem kad me uhvate crne misli, kađem sebi " pa šta i ako imaš (tumor, ms...)i ako ćeš brzo umrijeti, hoćeš li dopustiti da ti to malo vremena prođe u kukanju, sekiranju ili ćeš nastojati iskoristit ga i uživati u životu :-) tad se malo "razdrmam" i brzo zaboravim na tu "bolest". Dok ne dođe druga... :lol: Šalim se, ali ono što hoću reći da nema instant recepta koji će ti odmah pomoći, ali stručna pomoć i posebno otvoren razgovor s bliskom osobom, definitivno hoće. Sretno
Ma ne moras se saliti kad i jeste tako :DDDD Taman sto uradim sve nalaze da se uvjerim kako nemam jedno dodje drugo pa onda opet :DDD A MS mi je najveci strah ne znam sto,to je ono bas kriticna tacka i primjetila sam da je mnogim hipohondorima bas MS konstantno u podsvjesti i leukemija cesto,ali MS je No.1.
I hvala na savjetima :)

enushky
Posts: 36
Joined: 05/08/2011 17:30
Location: Medju svojim sestricama :)

#10 Re: HIPOHONDRIJA

Post by enushky » 06/12/2011 19:13

L.e.g wrote:Image

Jbg, nisam mogao odoliti :-)
ahahahahahhaa umirem od smjeha :D Ali utjesio si me ipak ,vidis on je 75 godina govorio da je bolestan :D
Nadam se da cu dozivjeti te njegove godine zdrava :D

allem_77
Posts: 3391
Joined: 17/09/2015 15:46

#11 Re: HIPOHONDRIJA

Post by allem_77 » 12/03/2020 21:11

O'zone wrote:
06/12/2011 11:18
Hipohondrija je teško stanje. Imadoh u bližoj porodici jedan slučaj na žalost osoba je sebi presudila zbog tog stanja moja majka je isto tako podložna pripisivanju raznih bolesti sebi i ako su joj svi nalazi kao u djevojke i ako joj je 71 godina.

Evo Vam malo moja medicinska historija a nisam uopšte opterećen sa time jer čovjek mora umrijeti kad tad a nešto mora biti uzrok smrti jal starost, jal bolest jal da Vas neko rokne :mrgreen: :

31x ležao u bolnici većinom na sedmoj stanici bolnice Jezero
2x klinička smrt
3 slomljena rebra i deformisana jedna strana grudnog koša kao posljedica velikog kašlja u moji rtanim danima
2 slomljena pršljena (pao u ratu na stepenicama Božijom voljom nisam ostao nepokretan i ako sam po svim doktorskim analizama trebao) posljedice toga osjećam kako starim :mrgreen:
Hidronefrozan lijevi bubreg sa kamenom veličine 1-1,5 cm u mokraćnom kanalu koji tu stoji od 2000 godine +1 u bubregu cca 1-,15 cm desni bubreg takođe pokazuje znake hidronefroze.
Diskopatija vratnog dijela kičme (opet mladost ludost i jedan jak udarac u glavu)
Hijatalna hernija

To je odprilike ono čega se sad mogu da sjetim. Nemoj te brinuti toliko čovjek se kvari kao i sve drugo na ovoj planeti to što postajete paranoični neće napraviti ništa bolje može samo gore a znam da je teško vjerujte da znam.
Nadam se da ćete korona zaobići? :D

User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 21953
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#12 Re: HIPOHONDRIJA

Post by O'zone » 12/03/2020 22:31

allem_77 wrote:
12/03/2020 21:11
O'zone wrote:
06/12/2011 11:18
Hipohondrija je teško stanje. Imadoh u bližoj porodici jedan slučaj na žalost osoba je sebi presudila zbog tog stanja moja majka je isto tako podložna pripisivanju raznih bolesti sebi i ako su joj svi nalazi kao u djevojke i ako joj je 71 godina.

Evo Vam malo moja medicinska historija a nisam uopšte opterećen sa time jer čovjek mora umrijeti kad tad a nešto mora biti uzrok smrti jal starost, jal bolest jal da Vas neko rokne :mrgreen: :

31x ležao u bolnici većinom na sedmoj stanici bolnice Jezero
2x klinička smrt
3 slomljena rebra i deformisana jedna strana grudnog koša kao posljedica velikog kašlja u moji rtanim danima
2 slomljena pršljena (pao u ratu na stepenicama Božijom voljom nisam ostao nepokretan i ako sam po svim doktorskim analizama trebao) posljedice toga osjećam kako starim :mrgreen:
Hidronefrozan lijevi bubreg sa kamenom veličine 1-1,5 cm u mokraćnom kanalu koji tu stoji od 2000 godine +1 u bubregu cca 1-,15 cm desni bubreg takođe pokazuje znake hidronefroze.
Diskopatija vratnog dijela kičme (opet mladost ludost i jedan jak udarac u glavu)
Hijatalna hernija

To je odprilike ono čega se sad mogu da sjetim. Nemoj te brinuti toliko čovjek se kvari kao i sve drugo na ovoj planeti to što postajete paranoični neće napraviti ništa bolje može samo gore a znam da je teško vjerujte da znam.
Nadam se da ćete korona zaobići? :D
Evo sjedim grlo me pecka i lagano nos curka i smješkam se na ovaj tvoj post
:) Ujutro po 4-ti put idem na ESWL (razbijanje onog kamena u kanalu) već dva mjeseca nosim urinarni stent I nosit ću ga još minimum mjesec (užasno žulja). Mala iz vrtića donijela laringitis pa sad evo izgleda i na mene hoće da pređe nije valjda corona 🤣🤣🤣🤣

allem_77
Posts: 3391
Joined: 17/09/2015 15:46

#13 Re: HIPOHONDRIJA

Post by allem_77 » 12/03/2020 23:19

Od srca želim ti svako dobro. :thumbup:
Dobro si ti ovo sve izdržao.

StelaVrti
Posts: 245
Joined: 05/01/2020 01:33

#14 Re: HIPOHONDRIJA

Post by StelaVrti » 12/03/2020 23:41

O'zone wrote:
12/03/2020 22:31
allem_77 wrote:
12/03/2020 21:11
O'zone wrote:
06/12/2011 11:18
Hipohondrija je teško stanje. Imadoh u bližoj porodici jedan slučaj na žalost osoba je sebi presudila zbog tog stanja moja majka je isto tako podložna pripisivanju raznih bolesti sebi i ako su joj svi nalazi kao u djevojke i ako joj je 71 godina.

Evo Vam malo moja medicinska historija a nisam uopšte opterećen sa time jer čovjek mora umrijeti kad tad a nešto mora biti uzrok smrti jal starost, jal bolest jal da Vas neko rokne :mrgreen: :

31x ležao u bolnici većinom na sedmoj stanici bolnice Jezero
2x klinička smrt
3 slomljena rebra i deformisana jedna strana grudnog koša kao posljedica velikog kašlja u moji rtanim danima
2 slomljena pršljena (pao u ratu na stepenicama Božijom voljom nisam ostao nepokretan i ako sam po svim doktorskim analizama trebao) posljedice toga osjećam kako starim :mrgreen:
Hidronefrozan lijevi bubreg sa kamenom veličine 1-1,5 cm u mokraćnom kanalu koji tu stoji od 2000 godine +1 u bubregu cca 1-,15 cm desni bubreg takođe pokazuje znake hidronefroze.
Diskopatija vratnog dijela kičme (opet mladost ludost i jedan jak udarac u glavu)
Hijatalna hernija

To je odprilike ono čega se sad mogu da sjetim. Nemoj te brinuti toliko čovjek se kvari kao i sve drugo na ovoj planeti to što postajete paranoični neće napraviti ništa bolje može samo gore a znam da je teško vjerujte da znam.
Nadam se da ćete korona zaobići? :D
Evo sjedim grlo me pecka i lagano nos curka i smješkam se na ovaj tvoj post
:) Ujutro po 4-ti put idem na ESWL (razbijanje onog kamena u kanalu) već dva mjeseca nosim urinarni stent I nosit ću ga još minimum mjesec (užasno žulja). Mala iz vrtića donijela laringitis pa sad evo izgleda i na mene hoće da pređe nije valjda corona 🤣🤣🤣🤣
Hvala Ti
za sve postove koje si napisao iz ratnog doba s Grbavice

Luca40
Posts: 21
Joined: 24/11/2019 13:08

#15 Re: HIPOHONDRIJA

Post by Luca40 » 13/03/2020 11:27

:run:
Last edited by Luca40 on 14/03/2020 13:07, edited 1 time in total.

nijebioofsajd
Posts: 48
Joined: 15/03/2016 12:43

#16 Re: HIPOHONDRIJA

Post by nijebioofsajd » 13/03/2020 11:40

Hipohondrija je jedina bolest koju nemam.

neki
Posts: 5239
Joined: 17/02/2005 07:57

#17 Re: HIPOHONDRIJA

Post by neki » 13/03/2020 14:37

Luca40 wrote:
13/03/2020 11:27
enushky wrote:
05/12/2011 03:25
Cao svima! Evo ja sam nova na forumu i nedavno sam se registrovala samo kako bih otvorila ovu temu jer sam vidjela da je nema nigdje na cijelom forumu. Uglavnom ja sam hipohondor,teski oblik :D . Ako ima iko u ovom sarajevu ko ima iste probleme bilo bi divno da se javi jer mi fkt treba neko s kim cu moci ikako o tome popricati. Nekad mislim da cu poluditi od toga,dobijem fkt napad panike,pogotovo kasno navece(kao npr.SADDD:D).
Oni koji su kao i ja znaju vec sve i nema potrebe da objasnjavam kako je zivjeti s tim,oni koji ne znaju nadam se da nece nikad ni saznati. Jer i ja sam bila"normalna" i sretna sasvim,cak i vesela 24/7, a evo me sad.
Evo npr. sad sam imala bradavicu na ruci koju sam krenula skinuti onom tecnosti obicnom iz apoteke. Ta bradavica se pojavila prije 4-5 mjeseci. Skinula se do pola,vise ne. Sad ja mislim kako imam melanom. Prije toga je bila leukemija,multipla skleroza( POSEBNO ONA),tumori svi zivi koje moze covjek zamisliti i tako redom. To je sve pocelo otkako sam imala 2 problema sa zdravljem i od tad sam konstantno nervozna u full-u,tek su mi 22. tako da se osjecam kako trosim mladost na paniku i brigu stalnu, a ne mogu se rijesiti tog osjecaja nikako. Najgore je sto sam besposlena,imam samo faks,ali tu je ucenje jedina preokupacija na koje se tesko fokusiram jako zbog bolesti koje umisljam konstantno.Pokusala sam i psihica,ali hoce da me stavi na tablete(da ne zaboravim da mu je jedna posjeta 100 KM sto je bilo :O),pila sam ih zbog svoje bolesti vec 4 na dan,a i kontala sam ako je 100 Km onda cu moci jedva 1 mjesecno da dodjem kod njega, tako da....I SAID NO NO NO :))
Vidi drugarice, bolest je sastavni dio života. Normalno je da se čovjek razboli. Nije normalno da je zdrav cijeli život. Tebi je 22 godine i život je pred tobom ...

-
Nisu njoj 22 godine nego 31..

Luca40
Posts: 21
Joined: 24/11/2019 13:08

#18 Re: HIPOHONDRIJA

Post by Luca40 » 13/03/2020 16:04

:run:

Post Reply