Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Moderator: anex
-
Simran
#1 Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Već godinu dana imam problem sa Štitnom žlijezdom,dijgnosticirana mi je hipertireoza i struma difuza.Od ljekova sam pila Favistan i Atiryazol ali sam na njih alergična trenutno sam na PTU tj Propitirauacil počela sam sa 8 tableta dnevno i sada nakon godinu dana pijem 4 dnevno od 50mg sa tim da nema nekog napretka preporučili su mi radiojodnu terapiju a ja se ne mogu odlučiti za ili protiv kao prvo zbog posljedica na organizam, zatim imam dječaka od 3,5 godine-zračenje, a i da li bi poslije toga smjela ostati ponovo u drugom stanju? Sada mi je doktorica preporučila drugu trudnoću, a mene je i toga strah kakve posljedice ljekovi mogu ostaviti na sam plod i koliko je moj organizam tj moja štitna spremna to da podnese? A iako u strahu suprug i ja smo pokušavali drugu trudnoću ali već tri mjeseca bez rezultata.Ako iko ima slično iskustvo ili savjet bila bih zahvalna... 
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#2 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Tri mjeseca pokušavate pa bez rezultata. Nasmijavate nas ili ste totalno neinformisani. Kod 100% zdravih ljudi i kad nema medicinski nikakvog razloga dešava se da ne dođe do oplodnje duži period u nekim slučajevim nikad. Znaći romantika i sobna filskutura što više. Malo više koristite dogy pozu.
Nemate razloga za strah. Hipertiroiza se pojavi često kao reakcija na pojačan stres. Strah ti ne ide na ruku. PTU u nekim razumnim dozama ne bi trebao da izazove nikakve posljedice na plod.
Pokušaj malo sa promjenom životnih navika. To ti može biti bolja terapija nego PTU.
Poslije radiojodne terapije bolje da podvežeš jajnike jer više ne bi smjela zatrudniti nikako, osim ako ne želiš roditi novi lik iz X-Men-a.
Nemate razloga za strah. Hipertiroiza se pojavi često kao reakcija na pojačan stres. Strah ti ne ide na ruku. PTU u nekim razumnim dozama ne bi trebao da izazove nikakve posljedice na plod.
Pokušaj malo sa promjenom životnih navika. To ti može biti bolja terapija nego PTU.
Poslije radiojodne terapije bolje da podvežeš jajnike jer više ne bi smjela zatrudniti nikako, osim ako ne želiš roditi novi lik iz X-Men-a.
-
Simran
#3 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Hvala puno na savjetima i odgovorima...ovaj post sam otvorila da bi podijelila svoje iskustvo i čula mišljenja onih koji se nalaze u sličnoj situaciji.Kada je u pitanju trudnoća nisam se šalila,niti sam neinformirana o tome jer sam prošla kroz to.Iako sam prvi put zatrudnila već u prvim mjesecima braka,ne očekujem da će tako biti i drugi put jer sam hormon štitne TSH određuje mogućnost začeća a kod mene on pravi najviše problema.Na UZ štitne pokazalo se da mi je uvećan desni i lijevi režanj.Tako da je dijagnoza: difuzno promjenjena ehosturktura štitne žlijezde,a hormonalni status je u hipertireoidnim vrijednostima.TSH je konstantno između 0,07-0,09 i tako već godinu dana.Svi simptomi koje sam imala u vrijeme otkrivnja problema sa štitnom su se povukli,opadanje kose,lupanje srca,mršanje,tremor....A isto tako sam čula za mnogo žena koje su rodile zdravu dijecu i poslije radiojodne terapije.Ako bilo ko ima slično iskustvo da ga podijeli bila bih zahvalna... Također sam zaboravila nevesti da sam radila i scintigrafiju na njemu se pokazalo da nema nikakvih čovrića... Unaprijed zahvalna.
-
dzana
#4 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Draga, zabrinuta mamice a ako Bog da i dupla mamice.
Ja sam sa hipotireozom, koja je pod kontolom, rodila dvoje djece ali sam cula da je hipertireoza mnogo teza sa aspekta zatrudnjivanja i odrzavanja trudnoce. Da ti ja ne bi neke stvari laicki pricala i zavlacila te ja ti od srca preporucujem da odes do doktorice Zelije. Mozes naci njen broj telefona i mail adresu i vjerujem da ce ti ona dati najstruciji savjet u vezi tvog problem a vjerujem da ce te i umiriti. Ja sam zadnji put provela u razgovoru i slusala njena tumacenja oko pola sata a to je manje nego prethodna pacijentica koja je ostala u ordinaciji punih 40 minuta. To je znak koliko se posveti pacijentu - a mislim da ce ti dati odgovore na sva tvoja pitanja.
Puno srece i javi nam sta se desilo..
Ja sam sa hipotireozom, koja je pod kontolom, rodila dvoje djece ali sam cula da je hipertireoza mnogo teza sa aspekta zatrudnjivanja i odrzavanja trudnoce. Da ti ja ne bi neke stvari laicki pricala i zavlacila te ja ti od srca preporucujem da odes do doktorice Zelije. Mozes naci njen broj telefona i mail adresu i vjerujem da ce ti ona dati najstruciji savjet u vezi tvog problem a vjerujem da ce te i umiriti. Ja sam zadnji put provela u razgovoru i slusala njena tumacenja oko pola sata a to je manje nego prethodna pacijentica koja je ostala u ordinaciji punih 40 minuta. To je znak koliko se posveti pacijentu - a mislim da ce ti dati odgovore na sva tvoja pitanja.
Puno srece i javi nam sta se desilo..
Last edited by dzana on 03/11/2010 09:29, edited 1 time in total.
- arman1
#5 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
LIJEČENJE HIPERTIREOZE RADIOAKTIVNIM JODOM
Liječenje radioaktivnim jodom primjenjuje se kod difuzne hipertireoze nakon što lijekovima nije moguće u određenom razdoblju postići izliečenje ili ako se lijekovima nikako ne može kontrolirati povećana razina hormona u krvi, kao i kod nuspojava uzrokovanih medikamentima. Terapija s I-131 sve više zamjenjuje i kirurško liječenje jer je jednostavna, ekonomična i praktična te najčešće nema nikakvih komplikacija.
Apsolutna kontraindikacija za primjenu I-131 su trudnoća i dojenje, a relativna kontraindikacija teži oblik očnih simptoma, tj. egzoftalmusa. Liječenje je osobito pogodno za starije bolesnike, pogotovo ukoliko zbog drugih (najčešće srčanih) bolesti postoji kontraindikacija za kirurški zahvat. Osnovu čini specifično nakupljanje radiojoda u štitnjači i zračenjem izazvano oštećenje koje smanjuje funkciju folikularnih stanica štitnjače. Terapijska doza se najčešće temelji na davanju fiksne doze po gramu tkiva štitnjače ili čvora što se procjenjuje ultrazvukom te ovisno o 24-satnom nakupljanju radiojoda u štitnjači koje se prethodno mjeri u bolesnika.
Preciznija, ali kompliciranija metoda, izračunavanja doze temelji se na apsorbiranoj radijacijskoj dozi u tkivu štitnjače. Doze su kod bolesnika s toksičnim adenomom štitnjače i toksičnom nodoznom strumom veće nego kod difuzne hipertireoze. Nakon terapije obično se u roku od 1-3 mjeseca postiže uredno funkcioniranje štitnjače, no kod primjene većih doza veća je i učestalost hipotireoze, dakle smanjenja funckije štitnjače. Kako se hipotireoza pojavljuje i kod bolesnika u kojih je primijenjena manja doza I-131, obično tada nakon duljeg vremenskog razdoblja, a može se javiti i nakon medikamentoznog i kirurškog liječenja pa čak i bez liječenja, dakle kao posljedica prirodnog tijeka bolesti, potrebno je bolesnike, tj. njihovu razinu hormona u serumu pratiti doživotno radi pravovremenog uvođenja supstitucijske terapije, tj. nadomjestka hormona štitnjače.
U određenog broja bolesnika dolazi do recidiva, tj. povrata bolesti, i u tom se slučaju terapija radioaktivnim jodom može ponoviti. Komplikacije liječenja su rijetke, najčešći je radijacijski tireoiditis, tj. osjetljivost ili bolnost štitnjače te prolazno povećanje koncentracije hormona štitnjače u krviu roku od 3-14 dana nakon liječenja. Nema dokaza o porastu učestalosti karcinoma štitnjače, leukemije ili genetskih mutacija u bolesnika liječenih radioaktivnim jodom.
Liječenje radioaktivnim jodom primjenjuje se kod difuzne hipertireoze nakon što lijekovima nije moguće u određenom razdoblju postići izliečenje ili ako se lijekovima nikako ne može kontrolirati povećana razina hormona u krvi, kao i kod nuspojava uzrokovanih medikamentima. Terapija s I-131 sve više zamjenjuje i kirurško liječenje jer je jednostavna, ekonomična i praktična te najčešće nema nikakvih komplikacija.
Apsolutna kontraindikacija za primjenu I-131 su trudnoća i dojenje, a relativna kontraindikacija teži oblik očnih simptoma, tj. egzoftalmusa. Liječenje je osobito pogodno za starije bolesnike, pogotovo ukoliko zbog drugih (najčešće srčanih) bolesti postoji kontraindikacija za kirurški zahvat. Osnovu čini specifično nakupljanje radiojoda u štitnjači i zračenjem izazvano oštećenje koje smanjuje funkciju folikularnih stanica štitnjače. Terapijska doza se najčešće temelji na davanju fiksne doze po gramu tkiva štitnjače ili čvora što se procjenjuje ultrazvukom te ovisno o 24-satnom nakupljanju radiojoda u štitnjači koje se prethodno mjeri u bolesnika.
Preciznija, ali kompliciranija metoda, izračunavanja doze temelji se na apsorbiranoj radijacijskoj dozi u tkivu štitnjače. Doze su kod bolesnika s toksičnim adenomom štitnjače i toksičnom nodoznom strumom veće nego kod difuzne hipertireoze. Nakon terapije obično se u roku od 1-3 mjeseca postiže uredno funkcioniranje štitnjače, no kod primjene većih doza veća je i učestalost hipotireoze, dakle smanjenja funckije štitnjače. Kako se hipotireoza pojavljuje i kod bolesnika u kojih je primijenjena manja doza I-131, obično tada nakon duljeg vremenskog razdoblja, a može se javiti i nakon medikamentoznog i kirurškog liječenja pa čak i bez liječenja, dakle kao posljedica prirodnog tijeka bolesti, potrebno je bolesnike, tj. njihovu razinu hormona u serumu pratiti doživotno radi pravovremenog uvođenja supstitucijske terapije, tj. nadomjestka hormona štitnjače.
U određenog broja bolesnika dolazi do recidiva, tj. povrata bolesti, i u tom se slučaju terapija radioaktivnim jodom može ponoviti. Komplikacije liječenja su rijetke, najčešći je radijacijski tireoiditis, tj. osjetljivost ili bolnost štitnjače te prolazno povećanje koncentracije hormona štitnjače u krviu roku od 3-14 dana nakon liječenja. Nema dokaza o porastu učestalosti karcinoma štitnjače, leukemije ili genetskih mutacija u bolesnika liječenih radioaktivnim jodom.
-
Simran
#6 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Draga Arman1 hvala puno za ovaj tekst o radio jodnoj terapiji
draga Dzana i tebi se mnogoo zahvaljujem danas sam krenula u potragu za dr Zelijom i nakon nepuna tri sata stupila sam u kontakt sa njom...Pošto se ja trenutno nalazim izvan BiH rekla mi je da joj pošaljem E-mail o svom problemu,ona a će se potruditi da što prije odgovori na njega, a 25 kad se vratim da je kontaktiram u ordinaciju da bi se dogovorile oko termina...još jednom se od srca zahvaljujem...i javim vam se uskoro. 
-
dzana
#7 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
suuper.. bas mi je drago sto ste dogovorile detalje oko termina i konsultacija.
zelim ti puno srece i bas bih voljela da nam javis ako bude nekih novih (nadam se pozitivnih) informacija.
puno pozdrava.
zelim ti puno srece i bas bih voljela da nam javis ako bude nekih novih (nadam se pozitivnih) informacija.
puno pozdrava.
- arman1
#8 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Možda dragi, muško sam bar je moja bolja polovina uvjerena.Simran wrote:Draga Arman1 .....
-
Simran
#9 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Sorry na greški,izvinjavam se i tvojoj ljepšoj polovini tj,djevojci
a za svaki slučaj izostavit ću ovo draga/gi...
a ja ti se još jednom zahvaljujem... 
-
Simran
#10 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Evo da vam javim kako je prošlo kod doktorice.
Malo je reći da sam oduševljena,iskreno u početku sam bila skeptična ali sam nakon deset minuta potpuno promijenila mišljenje
. Nalazi su opet isti znači ni bolji ni gori nego do sada,radila sam ponovo ultrazvuk i po njemu je zaključila da nema ni jednog razumnog razloga zbog kojeg bi uzimala Radioaktvni jod-jedino ako meni smeta nodularna struma tj uvećana štitna, zbog estetski razloga ali kod mene je ona samo blago uvećana i ko ne zna da imam taj problem to uopšte ne primjeti, a meni ne smeta. Iako sama Radiojodna terapija danas često zamjenjuje kirurške zahvate,isto tako se zazire od liječenja bolesnika mlađih od četrdeset godina. Što se tiče trudnoće nakon primjene Radioaktivnog joda,predlaže se odlaganje trudnoće 6 mjeseci do 2 godine. Terapija je ostala ista: 2x2 od 50mg,možda bi do poboljšanja došlo brže da pijem Favistan ili Athyrazol ali pošto sam alergična na njih i to odpada. Eto to je to od mene,borba i dalje traje pa ko zna.

Malo je reći da sam oduševljena,iskreno u početku sam bila skeptična ali sam nakon deset minuta potpuno promijenila mišljenje
-
dzana
#11 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Simran wrote:Evo da vam javim kako je prošlo kod doktorice.
Malo je reći da sam oduševljena,iskreno u početku sam bila skeptična ali sam nakon deset minuta potpuno promijenila mišljenje. Nalazi su opet isti znači ni bolji ni gori nego do sada,radila sam ponovo ultrazvuk i po njemu je zaključila da nema ni jednog razumnog razloga zbog kojeg bi uzimala Radioaktvni jod-jedino ako meni smeta nodularna struma tj uvećana štitna, zbog estetski razloga ali kod mene je ona samo blago uvećana i ko ne zna da imam taj problem to uopšte ne primjeti, a meni ne smeta. Iako sama Radiojodna terapija danas često zamjenjuje kirurške zahvate,isto tako se zazire od liječenja bolesnika mlađih od četrdeset godina. Što se tiče trudnoće nakon primjene Radioaktivnog joda,predlaže se odlaganje trudnoće 6 mjeseci do 2 godine. Terapija je ostala ista: 2x2 od 50mg,možda bi do poboljšanja došlo brže da pijem Favistan ili Athyrazol ali pošto sam alergična na njih i to odpada. Eto to je to od mene,borba i dalje traje pa ko zna.
![]()
hvala ti na update-u.. bas mi je drago da ti se svidjela doktorica. znaci ona ti je predlozila da nista ne diras je li tako? terapija za hipertireozu ti je ista i ona ne preporucuje tu terapiju Radioaktivnog joda.. dala ti je jednu dobru smjernicu - da ne moras ici na tu terapiju - to je veliko i znaci da se mozes opustiti i planirati trudnocu
zelim ti srecu
- arman1
#12 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Udate savjeta:
- Što više Tahina(tahan) unosi. Možeš kroz konzumaciju Tahan-halve(uzimaj onu na vagu u provjerenim prodavnicama) ili tahan u teglama pa ga miješaj sa prirodnim medom(uzet od pčelara, a ne melasu koju prodaju kraj ceste).
- Uzimaj Japanskih jabuka/japanki(lat. Diospyros kaki).
- Inaće što više slatka.
- Izbjegavaj ljutu hranu.
- Ni slučajno cigarete.
- Ni pod razno alkohol. dok je bezalkoholna piva kažu poželjna.
- Koliko možeš eliminiši stres.
SRETNO
- Što više Tahina(tahan) unosi. Možeš kroz konzumaciju Tahan-halve(uzimaj onu na vagu u provjerenim prodavnicama) ili tahan u teglama pa ga miješaj sa prirodnim medom(uzet od pčelara, a ne melasu koju prodaju kraj ceste).
- Uzimaj Japanskih jabuka/japanki(lat. Diospyros kaki).
- Inaće što više slatka.
- Izbjegavaj ljutu hranu.
- Ni slučajno cigarete.
- Ni pod razno alkohol. dok je bezalkoholna piva kažu poželjna.
- Koliko možeš eliminiši stres.
SRETNO
-
njonjica
#13 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
ja sam se opredijelila za homeopatiju.
uzimala sam Lachesis (naravno nakon pregleda i razgovora a po preporuci homeopate)...nikakav Favistan, nista......
uzimala sam Lachesis (naravno nakon pregleda i razgovora a po preporuci homeopate)...nikakav Favistan, nista......
-
Simran
#14 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Da rekla mi je da Radioaktivni jod ne dolazi u obzir,pogotovo jer imam 29 godina,a to se ne preporučuje tako mladim osobama,plus toga i nemam razloga da primjenim tu terapiju jer su mi samo hormoni problem a do poboljšanja ne dolazi tako brzo pogotovo jer sam ja krenula je liječiti kad je već bila u poodmakloj fazi...Za trudnoću sam dobila zeleno svjetlo sa tim da će to biti malo teže zbog TSH hormona,ali sa tim sam bila već upoznata... 
-
Simran
#15 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
- arman1
#16 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Čestitam.Simran wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Čuda se događaju....danas sam na testu ugledala plusić
![]()
![]()
![]()
![]()
,sutra odmah idem doktoru....pa šta Bog da...
![]()
![]()
-
Simran
-
dzana
#18 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Pridruzujem se cestitkama i zelim ti puuuno srece i lijepu trudnocuarman1 wrote:Čestitam.Simran wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Čuda se događaju....danas sam na testu ugledala plusić
![]()
![]()
![]()
![]()
,sutra odmah idem doktoru....pa šta Bog da...
![]()
![]()
-
Simran
#19 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Evo samo da se malo stupasim i kažem da trudnoća za sada hvala Bogu super napreduje
sada sam u 6 mjesecu tj 23+4 nedelje i termin je u julu aBd, I curica je
Eto puno pozzz od nas
Eto puno pozzz od nas
- arman1
#20 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostalo...
Mogu Samo rećiSimran wrote:Evo samo da se malo stupasim i kažem da trudnoća za sada hvala Bogu super napredujesada sam u 6 mjesecu tj 23+4 nedelje i termin je u julu aBd, I curica je
![]()
![]()
![]()
Eto puno pozzz od nas
-
Simran
#21 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostal
Evo mene nakon pooodužeg vremena, opet da se stupasim na ovu svoju temu
. Krajem jula mjeseca 2011 godine rodila sam zdravu i preljepu djevojčicu, tešku 3.600kg i dugu 65cm. Sada je to već živahna i pametna djevojčica i što je najvažnije zdrava
. Porođaj super završio, ovaj put na carski ali sada je to sve daleko iza nas. Kćerkici su uradili gatrijev test na rođenju i sve ok, išli smo redovno na kontrole kod dječijeg endokrinologa, super se razvija bez ikakvih naznaka da bi išta moglo poći krivo hB. Kontrolisat će je svake godine za svaki slučaj. Za štitnu sam nastavila piti PTU. Toliko od mene. lp
-
MrsJ
#22 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostal
Drago mi je da je sve ok sa curicom.
Samo mi reci jesu li ti savjetovali doktori da je vodis svake godine na kontrolu ili ti tako zelis iako je nalaz uredan? Ja imam hipotireozu i sa 4 mjeseca su mi curici radili hormone stitne ali je nalaz bio uredan i dr mi vise nije spominjao nista da trebam provjeravati svake godine. 
-
Simran
#23 Re: Hipertireoza-ubrzan rad štitne žlijezde,trudnoća i ostal
MesJ pozdravljam. Mi idemo kod dječijeg endokrinologa i ona nas je naručila sa 3 mjeseca da dođemo i sa godinu dana. Kad sam je odvela sa godinu dana dr je rekla da je sve ok, ali da ćemo kontrolisati, jer pubertet, trudnoća, klimaks + stres i današnji tempo je okidač kod djevojčica i žena, pa ćemo godišnje vršiti kontrolu.... Do kad, ne znamMrsJ wrote:Drago mi je da je sve ok sa curicom.Samo mi reci jesu li ti savjetovali doktori da je vodis svake godine na kontrolu ili ti tako zelis iako je nalaz uredan? Ja imam hipotireozu i sa 4 mjeseca su mi curici radili hormone stitne ali je nalaz bio uredan i dr mi vise nije spominjao nista da trebam provjeravati svake godine.