Hipersenzitivnost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Amy82

#51 Re: Hipersenzitivnost

Post by Amy82 »

kako prepoznati jeste li preosjetljivi

lako vas je uzrujati ili rastužiti
često ste zabrinuti, neraspoloženi, bezvoljni
lako se i brzo umarate (fizički ili psihički)
često se osjećate napušteno i izolirano
ponekad se umorni povlačite u samoću da se napunite energijom i zacijelite rane
ne trpite neizvjesnost i iščekivanje
izdaleka uočavate moguće probleme i opasnosti

Evo ja za sebe mogu reći da sam se pronašla u ovim gore navedenim stavkama. Iskreno, nisam nikad o ovom razmišljala kao o nekom ozbiljnom problemu. Za sebe mogu reći da imam relativno normalan život (radim, izlazim, družim se itd), ali u nekim situacijama reagujem "drugačije". Uvijek sam mislila da je do mene, do mog odgoja, da jednostavno nisam "naučena" da posmatram i "gutam" stvari kao drugi ljudi. Uvijek su mi bile strane velike drame, laži i intrige, kalkulacije, scene, posmatranje ljudskih relacija na način "ko mi može valjat"... Uvijek sam teže podnosila konflikte, razočarenja, uvrede, nepravdu i sl. Imala sam periode kad me je želudac bolio mjesecima, nesanicu, čak sam nedavno imala i epizodu sa užasnom alergijom (probudila se sa crvenim flekama, da bi se ispostavilo da je to bilo "na nervnoj bazi"). Umorim se od diskusija, priča, mahalanja i kako sam starija, nekako sam najmirnija kod kuće. Zvuči grozno, ali je tako. Lijepa kućica, dekica, internet, filmovi, knjige...ah da, a moje intuicije me je posebno "strah". To je ustvari moj BFF :trepp: :eh: :helou:
dita von teese

#52 Re: Hipersenzitivnost

Post by dita von teese »

neko je spomenuo kortizol...ja volim da vjerujem da je do hormona, nekako mislim da na to lakse mogu uticati nego na karakter.

Maloprije vidjeh unuka od desetak godina i djeda od sedamdesetak zajedno u McDonaldsu...suze mi krenuse na lice. Dirnula me je ta scena, ko zna sta sam sve iskonstruisala u svojoj glavi, ali me je pogodilo. Jedna sasvim obicna normalna scena, ali pogled na to, odmah pocnem razmisljati o smislu zivota, o prolaznosti.
Takve gluposti.
Big Ang

#53 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

Big Ang

#54 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

Da li genetika utiče na to? Moji roditelji, oboje, su hipersenzitivci. brat nije al njega su zamjenili u porodilištu :lol: . Šalim se, ali ako je genetika... kako sam ja povukla taj gen a on nije? :roll:
JaneEyre

#55 Re: Hipersenzitivnost

Post by JaneEyre »

Big Ang wrote: Kako prepoznati jeste li preosjetljivi

- lako vas je uzrujati ili rastužiti

- često ste zabrinuti, neraspoloženi, bezvoljni

- teško podnosite velike gužve, bučna i jarko osvijetljena mjesta

- lako se i brzo umarate (fizički ili psihički)

- slamate se pod stresom i pritiskom

- žudite za tuđom pažnjom, prisnošću, komplimentom

- ne volite biti u središtu pažnje veće grupe ljudi

- jako vas boli kad vas drugi odbijaju ili zanemaruju

- često se osjećate napušteno i izolirano

- ponekad se umorni povlačite u samoću da se napunite energijom i zacijelite rane

- ne trpite neizvjesnost i iščekivanje

- dobro opažate nijanse tuđih emocija i raspoloženja

- tuđe emocije imaju velikog utjecaja na vas

- užasavaju vas nasilje i prijetnje

- izdaleka uočavate moguće probleme i opasnosti

Ima li vas? :eh:
uh, poprilično me pogodio ovaj tekst i poprilično sam se našla u njemu...tako da hvala postavljaču teme jer prvi put čujem za ovaj termin i definitivno ću na internetu to detaljnije istražiti u nadi da će mi pomoći u svakodnevnom životu.

Što se mene tiče, otkad znam, za sebe, ja sam:
- uvijek bila povučeno dijete, u nekom svom svijetu
-osjetljiva u osjećajima, posebno kad je u pitanju tuga...često nekad izbjegavam situacije koje bi me mogle rastužiti jer se teško nosim sa prevelikim količnim osjećaja...tako npr. nisam otišla rahmetli nani na mevlud koji je bio organiziran na dan njene dženaze jer bih cijelo vrijeme plakala tog dana a smatrala sam da bi to bilo neprilično...
-ne volim velike gužve, uvijek mi je smetalo jako osvjetljenje, i naravno buka(volim muziku ali nikad je ne slušam odvrnutu do daske)
-često sam umorna i nenaspavana, a bliža okolina me radi toga često kritikuje, te smatraju da sam lijena osoba. Međutim, ja rijetko kad uspijem da zaspim čvrstim snom...kada mi to uspije, od ta dva tri sata čvrstog sna se bolje naspavam nego od onih 8-10 mojih uobičajenih lakog sna
-također volim da se povlačim u samoću i čini mi se da se najbolje odmorim kad sam sama sa sobom
-jako brzo mogu procjeniti kakva je ko osoba i moje procjene se obično pokažu tačne
-također ne trpim nezivjesnost i oščekivanje, želim da se sve brzo riješi...
-mogu da predvidim moguće probleme
-imam problema sa koncentracijom kada trebam nešto zapamtiti

Također, kada sam u društvu osjećam se bolje i opuštenije kada popijem koju čašicu. Inače, jako mi se teško opustiti bez alkohola. Daleko od toga da se opijam, ali primjetila sam da postoje osobe koje su sasvim opuštene sa alkoholom, ili bez njega.Eh, kod mene je to bez alkohola malo teže, u tom slučaju budem više povučenija...Osim toga, ne predstavlja mi problem druženja sa osobama koje su prema mom shvatanju hajmo reći ''prosječne'' ali mi je problem s takvim osobama ostvariti ljubavnu vezu, odnosno teško mi je naći partnera koji bi dijelio sličan senzibilitet prema životu kao ja, a koji ne bi mislio samo na ''uobičajene'' životne potrebe: ono - imamo šta pojest, popit, otići na odmor, seks dobar i šta kao tu više treba?...eh, pa treba...
annoy

#56 Re: Hipersenzitivnost

Post by annoy »

Big Ang wrote:Da li genetika utiče na to? Moji roditelji, oboje, su hipersenzitivci. brat nije al njega su zamjenili u porodilištu :lol: . Šalim se, ali ako je genetika... kako sam ja povukla taj gen a on nije? :roll:
Ja sam uvjerena da je do genetike... kod mene je mama isto preosjetljiva, otac nije. I ja i sestra smo to pokupile, samo se kod nas to malo drugačije manifestira. Sestra je više sklona depresiji i napadima panike, kod mene je drugo.
A sad, genetika valjda tako funkcionira... ne naslijede svi sve :D
Big Ang

#57 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

annoy wrote:
Big Ang wrote:Da li genetika utiče na to? Moji roditelji, oboje, su hipersenzitivci. brat nije al njega su zamjenili u porodilištu :lol: . Šalim se, ali ako je genetika... kako sam ja povukla taj gen a on nije? :roll:
Ja sam uvjerena da je do genetike... kod mene je mama isto preosjetljiva, otac nije. I ja i sestra smo to pokupile, samo se kod nas to malo drugačije manifestira. Sestra je više sklona depresiji i napadima panike, kod mene je drugo.
Ama brat nije naslijedio ništa, a ja sve :lol: :cry:
Imam ja još jednu verziju zašto sam ovakva al me stid reć :oops1:
Big Ang

#58 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

JaneEyre wrote:
Big Ang wrote: Kako prepoznati jeste li preosjetljivi

- ponekad se umorni povlačite u samoću da se napunite energijom i zacijelite rane

Ima li vas? :eh:
uh, poprilično me pogodio ovaj tekst i poprilično sam se našla u njemu...tako da hvala postavljaču teme jer prvi put čujem za ovaj termin i definitivno ću na internetu to detaljnije istražiti u nadi da će mi pomoći u svakodnevnom životu.

Što se mene tiče, otkad znam, za sebe, ja sam:
- uvijek bila povučeno dijete, u nekom svom svijetu
-osjetljiva u osjećajima, posebno kad je u pitanju tuga...često nekad izbjegavam situacije koje bi me mogle rastužiti jer se teško nosim sa prevelikim količnim osjećaja...tako npr. nisam otišla rahmetli nani na mevlud koji je bio organiziran na dan njene dženaze jer bih cijelo vrijeme plakala tog dana a smatrala sam da bi to bilo neprilično...
-ne volim velike gužve, uvijek mi je smetalo jako osvjetljenje, i naravno buka(volim muziku ali nikad je ne slušam odvrnutu do daske)
-često sam umorna i nenaspavana, a bliža okolina me radi toga često kritikuje, te smatraju da sam lijena osoba. Međutim, ja rijetko kad uspijem da zaspim čvrstim snom...kada mi to uspije, od ta dva tri sata čvrstog sna se bolje naspavam nego od onih 8-10 mojih uobičajenih lakog sna
-također volim da se povlačim u samoću i čini mi se da se najbolje odmorim kad sam sama sa sobom
-jako brzo mogu procjeniti kakva je ko osoba i moje procjene se obično pokažu tačne
-također ne trpim nezivjesnost i oščekivanje, želim da se sve brzo riješi...
-mogu da predvidim moguće probleme
-imam problema sa koncentracijom kada trebam nešto zapamtiti

Također, kada sam u društvu osjećam se bolje i opuštenije kada popijem koju čašicu. Inače, jako mi se teško opustiti bez alkohola. Daleko od toga da se opijam, ali primjetila sam da postoje osobe koje su sasvim opuštene sa alkoholom, ili bez njega.Eh, kod mene je to bez alkohola malo teže, u tom slučaju budem više povučenija...Osim toga, ne predstavlja mi problem druženja sa osobama koje su prema mom shvatanju hajmo reći ''prosječne'' ali mi je problem s takvim osobama ostvariti ljubavnu vezu, odnosno teško mi je naći partnera koji bi dijelio sličan senzibilitet prema životu kao ja, a koji ne bi mislio samo na ''uobičajene'' životne potrebe: ono - imamo šta pojest, popit, otići na odmor, seks dobar i šta kao tu više treba?...eh, pa treba...

:kiss:
LilBoom

#59 Re: Hipersenzitivnost

Post by LilBoom »

Apsolutno u svemu sam se pronasla... Hvala pokretacici teme na prosvjetljenju.
Obradovala me je spoznaja da nas ima jos, i da nisam neki freak.
NEMOHOES

#60 Re: Hipersenzitivnost

Post by NEMOHOES »

Big Ang wrote:
annoy wrote:
Ama brat nije naslijedio ništa, a ja sve :lol: :cry:
Imam ja još jednu verziju zašto sam ovakva al me stid reć :oops1:
:shock: nije valjda :shock: ma ne mogu da vjerujem :D
Big Ang

#61 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

Ne zezaj me :)
NEMOHOES

#62 Re: Hipersenzitivnost

Post by NEMOHOES »

Big Ang wrote:Ne zezaj me :)
:kiss:
iz zadnje klupe

#63 Re: Hipersenzitivnost

Post by iz zadnje klupe »

Recimo da zensko tijelo proizvodi 90% estrogena, 10% testosterona, musko obrnuto.

ako se kod oba pola ova ravnoteza poremeti u korist estrogena, kod zena se to moze manifestirati kao presenzitivnost, kod muskaraca kao njezni muskarci, baby face svileni momci, puni paznje i razumijevanja ali i strasljivi.

Ovo je naravno pseudonauka, ali evo izazivam svaku zensku preosjetljivicu, ako je nije strah da ce joj porasti brkovi, kada je uhvati to stanje, nek samo malo izmedju prstiju uzme 2% testosteronski gel i namaze na ruku ili nogu, imace zelju da se odmah penje na himalaje

Interesatno isti princip ne vazi kod muskih, vec tijelo na dodatak testosterona reaguje proizvodnjom dodatnog estrogena (cudne su te hormonske stvari)
Big Ang

#64 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

Veoma zanimljivo.
Oprosti na znatizelji ti iz zadnje klupe, jesi li ti doktor? :)
iz zadnje klupe

#65 Re: Hipersenzitivnost

Gledao sam jednu emisiju, veoma zanimljivu

Kada zeni dajete testosteron (npr zenski bodybilderi ili FMS ( zene koje operacijom postaju muskarci) dovoljno su male količine testoserona da steknu osobine odvaznih muskaraca, vrlo brzo razvijaju siroke celjusti, postaju snazne, sklone riziku itd)

Medjutim kada muskarcu dajete testosteron, tijelo automatski odgovara proizvodnjom dodatnog testosterona, lako ces znati koji bilder koristi steroide jer ima puffy(napuhano) lice i misice, to je visak estrogena koji cirkulira tijelom, i on mora poslije steroida proci tzv PCT da ukloni taj estrogen i obnovi sopstvenu proizvodnju testosterona

Ono što sam napisao o kortizolu i estrogenu, tu ima nesto, ali ne odgovara na sva pitanja vezana za hipersenzitivnost, ali ima nesto u tome da su uglavnom zene i njezni muskarci zrtve toga, ali postoji jos i neki drugi faktori

Ne nisam doktor, nego sam obolio od seboroicnog dermatitisa, i poslije dugog samoispitivanja skontao da sam ga izazvao jer sam konstantno u nekom stanju povisenog uzbudjenja i da pumpam suvise kortizola nego prosjecna osoba.
Big Ang

#66 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

:)
Big Ang

#67 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

Jeste živi? :D
lavorpunvode

#68 Re: Hipersenzitivnost

Post by lavorpunvode »

zivi i ... hipersenzitivni :D
Big Ang

#69 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

lavorpunvode wrote:zivi i ... hipersenzitivni :D

i brige nas :lol: :D
sour cherry

#70 Re: Hipersenzitivnost

Post by sour cherry »

Ovo je naravno pseudonauka, ali evo izazivam svaku zensku preosjetljivicu, ako je nije strah da ce joj porasti brkovi, kada je uhvati to stanje, nek samo malo izmedju prstiju uzme 2% testosteronski gel i namaze na ruku ili nogu, imace zelju da se odmah penje na himalaje
Gdje se ima nabaviti?Mislim,skinuću brkove,nije problem :lol: :lol: :lol: Eh što se nasmijah.
iz zadnje klupe

#71 Re: Hipersenzitivnost

Gdje se ima nabaviti?Mislim,skinuću brkove,nije problem :lol: :lol: :lol: Eh što se nasmijah.
Postoji način da žene provjere da li je ta njihova preosjetljivost posljedica poremećene ravnoteže u proizvodnji estrogen-testosteron u korist estrogena.

Znate kada žena luči najviše testosterona, odgovor će vas vrlo iznenaditi, kad je napaljena ( za heteroseksualni sex , da ne bi bilo nedoumica), što je nelogično, ali kako rekoh čudni su putevi hormonski.

Potražite na internetu biljke koje su namijenjene za povećanje ženskog libida (nemojte se iznenaditi ako se radi o istim biljkama koje su i za muški libido), probajte, ako djeluje i horny ste u tom trenutku, preispitajte se da li je privremeno nestalo nekih od vaših problema vezanih za preosjetljivost

Ako da, onda znate sta je problem, ako ne, onda su razlozi druge prirode
lavorpunvode

#72 Re: Hipersenzitivnost

Post by lavorpunvode »

JaneEyre wrote:Osim toga, ne predstavlja mi problem druženja sa osobama koje su prema mom shvatanju hajmo reći ''prosječne'' ali mi je problem s takvim osobama ostvariti ljubavnu vezu, odnosno teško mi je naći partnera koji bi dijelio sličan senzibilitet prema životu kao ja, a koji ne bi mislio samo na ''uobičajene'' životne potrebe: ono - imamo šta pojest, popit, otići na odmor, seks dobar i šta kao tu više treba?...eh, pa treba...
problem je u tome sto, ne znam da li na svijetu postoji muskarac koji se "zamara" stvarima koje nama, zenama, padaju na pamet. evo, pogledaj ko se javio na temu. sve same zene.
mozda je ovo ustvari uobicajeno ponasanje za zenu. mozda, one koje nisu tako osjetljive, osjecajne.. mozda one odudaraju? :D
Big Ang

#73 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

lavorpunvode wrote:
JaneEyre wrote:Osim toga, ne predstavlja mi problem druženja sa osobama koje su prema mom shvatanju hajmo reći ''prosječne'' ali mi je problem s takvim osobama ostvariti ljubavnu vezu, odnosno teško mi je naći partnera koji bi dijelio sličan senzibilitet prema životu kao ja, a koji ne bi mislio samo na ''uobičajene'' životne potrebe: ono - imamo šta pojest, popit, otići na odmor, seks dobar i šta kao tu više treba?...eh, pa treba...
problem je u tome sto, ne znam da li na svijetu postoji muskarac koji se "zamara" stvarima koje nama, zenama, padaju na pamet. evo, pogledaj ko se javio na temu. sve same zene.
mozda je ovo ustvari uobicajeno ponasanje za zenu. mozda, one koje nisu tako osjetljive, osjecajne.. mozda one odudaraju? :D
Ima žena ko kamen hladnih :roll:
dada 37

#74 Re: Hipersenzitivnost

Post by dada 37 »

Pozdrav za hypersenzitivne. Otkrih sinoc ovu temu i sama sebi propisah dijagnozu. Tacno ostadoh bez daha citajuci simptome. Recimo u 90% cinjenica sam se nasla. Osjetljivost na zvukove me je najvise dojmilo. sto neko rece, ne da mi smeta hrkanje nego ne mogu spavati kad neko jace dise. Uvijek mi je problem bio kad moram spavati kod nekog, ne daj Boze da ima sat pa da mi kuca(obavezno sam izbacivala baterije onako na pola pa bih se ljudi poslije cudi sto im sat ne radi).
Imam osjecaj sto sam starija da je gore, pogotovo kako imam djecu, imam neopisiv strah, najgore moguce scenarije u svim mogucim situacijama. Taj strah za sve, sprecava me da budem opustena, non-stop razmisljam sta bih se moglo desiti. Cesto sebi kazem, to je normalano, svaka majka je osjetljiva na svoju djecu ali mene cesto za druge bezazlene situacije izbace iz takta. Odnos sa ljudima, nije bio nikada problem, davno sam shavatila da je malo ljudi koji su kao i ja i uopste ne ocekujem da mi se vraca istom mjerom.Kada covjek dodje u odredjene godine manje je bitno da ima puno ljudi oko sebe. Ko mi ne odgovara i nije sa mnom. sto je pozitivno u svemu tome jeste da mogu brzo ljude " prokuziti" .
Samo citanje teme, meni je doneklo pomoglo, jupi nis sam, ima nas jos.
Vjerujem da ovi cajevi od kantarion mogu pomoci i sigurno cu da probam, ovo sa muskim/ zenskim hrmonima sam malo skepticna to ne kontam bas.
da ne zaboavim imam " Bolest Hoshimoto" stitna zlijezda mi ne readi nikako, nastala uz velik stres i kao autoimuna reakcija. sto sve ovo jos pogorsava.
Big Ang

#75 Re: Hipersenzitivnost

Post by Big Ang »

ne daj Boze da ima sat pa da mi kuca(obavezno sam izbacivala baterije onako na pola pa bih se ljudi poslije cudi sto im sat ne radi).
ista ja :lol: :lol: :lol:

Dobro došla u klub :kiss:
Post Reply