Big Ang wrote:
Kako prepoznati jeste li preosjetljivi
- lako vas je uzrujati ili rastužiti
- često ste zabrinuti, neraspoloženi, bezvoljni
- teško podnosite velike gužve, bučna i jarko osvijetljena mjesta
- lako se i brzo umarate (fizički ili psihički)
- slamate se pod stresom i pritiskom
- žudite za tuđom pažnjom, prisnošću, komplimentom
- ne volite biti u središtu pažnje veće grupe ljudi
- jako vas boli kad vas drugi odbijaju ili zanemaruju
- često se osjećate napušteno i izolirano
- ponekad se umorni povlačite u samoću da se napunite energijom i zacijelite rane
- ne trpite neizvjesnost i iščekivanje
- dobro opažate nijanse tuđih emocija i raspoloženja
- tuđe emocije imaju velikog utjecaja na vas
- užasavaju vas nasilje i prijetnje
- izdaleka uočavate moguće probleme i opasnosti
Ima li vas?

uh, poprilično me pogodio ovaj tekst i poprilično sam se našla u njemu...tako da hvala postavljaču teme jer prvi put čujem za ovaj termin i definitivno ću na internetu to detaljnije istražiti u nadi da će mi pomoći u svakodnevnom životu.
Što se mene tiče, otkad znam, za sebe, ja sam:
- uvijek bila povučeno dijete, u nekom svom svijetu
-osjetljiva u osjećajima, posebno kad je u pitanju tuga...često nekad izbjegavam situacije koje bi me mogle rastužiti jer se teško nosim sa prevelikim količnim osjećaja...tako npr. nisam otišla rahmetli nani na mevlud koji je bio organiziran na dan njene dženaze jer bih cijelo vrijeme plakala tog dana a smatrala sam da bi to bilo neprilično...
-ne volim velike gužve, uvijek mi je smetalo jako osvjetljenje, i naravno buka(volim muziku ali nikad je ne slušam odvrnutu do daske)
-često sam umorna i nenaspavana, a bliža okolina me radi toga često kritikuje, te smatraju da sam lijena osoba. Međutim, ja rijetko kad uspijem da zaspim čvrstim snom...kada mi to uspije, od ta dva tri sata čvrstog sna se bolje naspavam nego od onih 8-10 mojih uobičajenih lakog sna
-također volim da se povlačim u samoću i čini mi se da se najbolje odmorim kad sam sama sa sobom
-jako brzo mogu procjeniti kakva je ko osoba i moje procjene se obično pokažu tačne
-također ne trpim nezivjesnost i oščekivanje, želim da se sve brzo riješi...
-mogu da predvidim moguće probleme
-imam problema sa koncentracijom kada trebam nešto zapamtiti
Također, kada sam u društvu osjećam se bolje i opuštenije kada popijem koju čašicu. Inače, jako mi se teško opustiti bez alkohola. Daleko od toga da se opijam, ali primjetila sam da postoje osobe koje su sasvim opuštene sa alkoholom, ili bez njega.Eh, kod mene je to bez alkohola malo teže, u tom slučaju budem više povučenija...Osim toga, ne predstavlja mi problem druženja sa osobama koje su prema mom shvatanju hajmo reći ''prosječne'' ali mi je problem s takvim osobama ostvariti ljubavnu vezu, odnosno teško mi je naći partnera koji bi dijelio sličan senzibilitet prema životu kao ja, a koji ne bi mislio samo na ''uobičajene'' životne potrebe: ono - imamo šta pojest, popit, otići na odmor, seks dobar i šta kao tu više treba?...eh, pa treba...