znam dosta raje sto studira u vitezu i travniku vikendom....otvoreno kazu ne moras uciti puno, cim uplatis imas prolaznu ocjenu ako hoces vise pise seminarske itd...veliki broj profesora tih fakulteta je bas sa univerziteta u sarajevu gdje imaju jedne kriterije a u vitezu druge...al sta ces para cini cudaChuckie wrote:Mene samo interesuje hocemo li ikad dozivjeti reviziju nasih fakultetskih diploma, smijesno je ljudi sta se radi na fakultetima u Travniku, Kiseljaku, Vitezu i slicnim.
Kako se tamo stancaju diplome to nije normalno. I takve stavljaju u rang sa nasima, cak i ispred diploma drzavnih univerziteta.
Hiperprodukcija kadrova
- starii
#101 Re: Hiperprodukcija kadrova
- ExNihilo
#102 Re: Hiperprodukcija kadrova
afrodita11 wrote:Moje misljenje je da medicinski radnici i treba da imaju dosta vece plate bilo da su doktori , sestre ili bilo koji drugi i da budu jos placeni jer trenutno za ono sto rade nisu placeni dovoljno. Ipak spasavati neciji zivot i voditi brigu o tome je jedan od veoma odgovornih poslova i uvek ce trebati takvih radnika, a to ipak ne moze svako da radi i da se suocava svaki dan sa tom odgovornoscu.Ellinor wrote:Završio sam fucks. Nisam studirao nijedan od pomenuta dva fakulteta, nisi mogao teoretski više ofulati.DreamOblivion wrote:Ellinor je vjerovatno ide na filozofski ili akademiju umjetnosti...Telepatske veze nema. Ne znam samo po čemu moji postovi odaju dojam studenta filozofskog faxa ili akademije umjetnosti?
![]()
DreamOblivion wrote:Jednom je jedan profesor govorio na mf da su ranije u sfrj gledali inžinjere kao gospodine i gledali su ih visoko a sada inžinjeri primaju bijednu platu a ekonomisti i pravnici imaju u nekim slučajevima 2x ili 3x veću platu a rade poslove koji nisu nikako produktivni..
U SFRJ moja mama (medicinska sestra) imala platu veću od oca koji je mašinski inžinjer. Toliko o tome.
Treba njima dati nebeske plate, uz paralelno nebesko povećanje odgovornosti i borbu protiv korupcije. Pa tako, kad ubiju čovjeka nemarom ili uzmu mito - momentalno i doživotno gube licencu i idu u zatvor? Slažemo li se?
- ExNihilo
#103 Re: Hiperprodukcija kadrova
Kada bi danas svi koji žele studirati upisali fakultete koji izbacuju deficitarna zanimanja, za dvije godine bi ti fakulteti produkovali suficitarna zanimanja. Već sam rekao - u BiH danas postoje 2-3 fakulteta sa kojima se bez problema može zaposliti po završetku studija. To nije dovoljno. Rješenje: širiti privredu i otvarati nove fakultete koji su potrebni tržištu rada.Lajavikrelac wrote: Ne treba prestati se obrazovati čovjek se uči dok je živ, ali treba se obrazovati u pravom smjeru. Suficitaran kadar ne korisi nikom....samo smeta.
- afrodita11
#104 Re: Hiperprodukcija kadrova
Naravno da se slazem sa tobom , a ti sto rade sve te nemoralne stvari su isto tako i dosli do diplome. Ovi sto uce i muce se koliko godina i imaju iskustva dovoljno ne bi ucinili tako katastrofalnu gresku,i mislim da imaju dovoljno savesti da ne primaju mito, makar ja imam tako misljenje i ne bih nikada pristala na tako nesto.Treba njima dati nebeske plate, uz paralelno nebesko povećanje odgovornosti i borbu protiv korupcije. Pa tako, kad ubiju čovjeka nemarom ili uzmu mito - momentalno i doživotno gube licencu i idu u zatvor? Slažemo li se?
Ovi sto placaju da bi dosli do diplome naravno da ce ciniti takve greske, jer im je znanje nula, a tu isto spadaju i privatni fakulteti jer koliko sam cula od drugih koji studiraju na privatnim dovoljno je samo pojaviti se na ispitu i prolazis sa veoma malim znanjem.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#105 Re: Hiperprodukcija kadrova
Ima i tog...ali najveći broj neperspektivnog kadra dolazi sa fakulteta društvenih nauka koje ne može zaposliti privreda da je u usponu narednih 20 godina. Pravnik, ekonomista, mašinac, ETFovac su univerzalna i fleksibilna zanimanja koja mogu da se koriste u više grana i segmenata privrede, dok profesori razredne nastave, socijalni radnici, profesori jezika su ograničeni po tom pitanju.Ellinor wrote:Kada bi danas svi koji žele studirati upisali fakultete koji izbacuju deficitarna zanimanja, za dvije godine bi ti fakulteti produkovali suficitarna zanimanja. Već sam rekao - u BiH danas postoje 2-3 fakulteta sa kojima se bez problema može zaposliti po završetku studija. To nije dovoljno. Rješenje: širiti privredu i otvarati nove fakultete koji su potrebni tržištu rada.Lajavikrelac wrote: Ne treba prestati se obrazovati čovjek se uči dok je živ, ali treba se obrazovati u pravom smjeru. Suficitaran kadar ne korisi nikom....samo smeta.
-
miki.ba
#106 Re: Hiperprodukcija kadrova
http://www.klix.ba/forum/nova-expertna- ... l#p7932324
Ovo ima veze sa ovom temom...visokoobrazovani/neobrazovani.
Ovo ima veze sa ovom temom...visokoobrazovani/neobrazovani.