Hiperprodukcija kadrova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1 Hiperprodukcija kadrova

Post by Velkoski »

Poznato nam je da svake godine miliJon studenata završava fakultet te za njih nema posla jer je sve popunjeno ! Kako riješiti ovaj gorući problem ?

Mnogo ovih studenata ne može da voda djevojke jer nemaju posla..
Kemal Malovčić

#2 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Kemal Malovčić »

studente u logore
sarajlija_ba

#3 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

studenti u logoru :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#4 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Velkoski »

sarajlija_ba wrote:studenti u logoru :D
Kolega uozbiljite se molim vas..
miki.ba

#5 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Jedva nađoh edukaciju, al zato znam krecit, pa cu za koju godinu i :dance:
p206

#6 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by p206 »

nek ambiciozne djevojke vodaju njih, da nebi pali u ambis, frka panika pakao droga i tako to
sarajlija_ba

#7 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

p206 wrote:nek ambiciozne djevojke vodaju njih, da nebi pali u ambis, frka panika pakao droga i tako to
Čuj ambiciozne djevojke..a koje su to ?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#8 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Velkoski »

sarajlija_ba wrote:
p206 wrote:nek ambiciozne djevojke vodaju njih, da nebi pali u ambis, frka panika pakao droga i tako to
Pa ove što doktoriraju..

Još nemamo konkretno rješenje problema !
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Velkoski »

Je li ovo tvoja mala moKe ? :thumbup:
p206

#11 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by p206 »

sarajlija_ba wrote:
One što podozrivo pitaju što si završio fax za 6 godina, kad isti traje 3 godine.
E onda im moraš ispričati svoju historiju jer ih to strašno zanima. A kad dođeš kući stiže poruka da im je lijepo bilo, da si sjajan dečko koji se trudio u životu da stekne nešto, ali da možete biti samo prijatelji, iz nekog razloga..
sarajlija_ba

#12 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

p206 wrote:
sarajlija_ba wrote:
One što podozrivo pitaju što si završio fax za 6 godina, kad isti traje 3 godine.
E onda im moraš ispričati svoju historiju jer ih to strašno zanima. A kad dođeš kući stiže poruka da im je lijepo bilo, da si sjajan dečko koji se trudio u životu da stekne nešto, ali da možete biti samo prijatelji, iz nekog razloga..
Reci joj da ćeš vrlo rado biti prijatelj sa njom i da ćeš je zvati kad ti dođe čumur da ti pomogne jer to prijatelji rade jedni drugima.
To su neke budale sa kojima se ti družiš jarane.
miki.ba

#13 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

p206

#14 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by p206 »

sarajlija_ba wrote:
Reci joj da ćeš vrlo rado biti prijatelj sa njom i da ćeš je zvati kad ti dođe čumur da ti pomogne jer to prijatelji rade jedni drugima.
To su neke budale sa kojima se ti družiš jarane.
vidiš taj ćumur mi nije pao na pamet... sreća ne družim se, okrenem za 360 stepeni što reče jedna ambiciozna voditeljica na tv-u
ExNihilo

#15 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

leet wrote:Poznato nam je da svake godine miliJon studenata završava fakultet te za njih nema posla jer je sve popunjeno ! Kako riješiti ovaj gorući problem ?

...što dovodi do seksualnih frustracija. Što, opet, vodi ka društvu nezadovoljnih, agresivnih i napaljenih.

Rješenje? Nemojte se obrazovati! :D
sarajlija_ba

#16 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

Ellinor wrote:
leet wrote:Poznato nam je da svake godine miliJon studenata završava fakultet te za njih nema posla jer je sve popunjeno ! Kako riješiti ovaj gorući problem ?

...što dovodi do seksualnih frustracija. Što, opet, vodi ka društvu nezadovoljnih, agresivnih i napaljenih.

Rješenje? Nemojte se obrazovati! :D
Neće ova omlaTina da radi...u tome je problem.
Bez rada nema ni para.
ja sam Bogme sebi zarađivao i za ljetovanje i za dobre patike i za izlaske (zvučim ko kakav dedo :lol: ) .
Nisam pitao šta se radi...od kopanja do istovaranja al' sam zato bio hadžija u nekim normalnim okvirima.
Naveče repa u padže i trebu sa sobom.
Jes' da su me ruke i noge bolile ali onaj osjećaj da imaš pare u džepu i curu pored sebe - neprocjenjivo :D
XeuX

#17 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by XeuX »

Malo ko će to spomenuti ali danas imamo problem zvan tehnološka nezaposlenost.Mašine i ostale tehnologije uzimaju ljudima posao.Ne možemo se protiv toga boriti možemo se samo prilagoditi
sarajlija_ba

#18 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

XeuX wrote:Malo ko će to spomenuti ali danas imamo problem zvan tehnološka nezaposlenost.Mašine i ostale tehnologije uzimaju ljudima posao.Ne možemo se protiv toga boriti možemo se samo prilagoditi
Autopraonice po cijelo ljeto traže radnike, kafići konobare...a 4-5 stoja u džepu mjesečno je bolje nego postavljati teme tipa "nemam curu jer imam samo 2 KM u džepu".
Neće ba raja da radi i to je to.
Sve go dingospo 8-)
XeuX

#19 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by XeuX »

sarajlija_ba wrote:
XeuX wrote:Malo ko će to spomenuti ali danas imamo problem zvan tehnološka nezaposlenost.Mašine i ostale tehnologije uzimaju ljudima posao.Ne možemo se protiv toga boriti možemo se samo prilagoditi
Autopraonice po cijelo ljeto traže radnike, kafići konobare...a 4-5 stoja u džepu mjesečno je bolje nego postavljati teme tipa "nemam curu jer imam samo 2 KM u džepu".
Sve go dingospo 8-)

Vidiš recimo autopraonice se polako zamjenjuju samouslužnim.

Biti konobar je najgori mogući posao,ti si rob i sluga bez ikakve perspektive.A zbog te logike bolje 4-5 stoja nego ništa nam i daju mizerne plate jer smo spremni crnčit za siću.Bolje je biti dostojanstveno siromašan nego biti rob za male pare.
sarajlija_ba

#20 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by sarajlija_ba »

XeuX wrote:
sarajlija_ba wrote:
Sve go dingospo 8-)

Vidiš recimo autopraonice se polako zamjenjuju samouslužnim.

Biti konobar je najgori mogući posao,ti si rob i sluga bez ikakve perspektive.A zbog te logike bolje 4-5 stoja nego ništa nam i daju mizerne plate jer smo spremni crnčit za siću.Bolje je biti dostojanstveno siromašan nego biti rob za male pare.
Ma ja, klasika 8-)
ExNihilo

#21 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

@sarajlija_ba

Nisi upravu. Tema je složena, može joj se pristupiti sa raznih strana, ali generalno nisi upravu. Posla nema. Ja znam mlade ljude (ima ih i na ovom forumu, javit će se vjerujem) koji su besplatno spremni raditi samo da steknu iskustvo, ali ne može ni tako. Ljude koji plaćaju da besplatno rade da steknu iskustvo. Ne znam da li kontaš: dadneš pare nekome da mu besplatno radiš. Mladi, visokoobrazovani, ljudi. Kolika je to želja, žrtva i borba. Naravno, može on otić i kopat kanale. Međutim, na šta liči država u kojoj visokoobrazovani treba da konobarišu ili kopaju jer im je to jedina opcija zaposlenja. Ako to ne žele, onda mora da su lijena stoka. Država konobara i kopača kanala.
XeuX

#22 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by XeuX »

Da nastavim sa onim što sam htio reći.Tehnologija uzima ljudima poslove.S obzirom da je naš cijeli ekonomski sistem zasnovan na dugovima,onda smanjena zaposlenost znači da ljudi ne mogu vraćati kredite,što vrši pritisak na već zaposlene ljude i onda se uvode mjere štednje.Sve to slabi kupovnu moć stanovništva.pa ljudi sve manje troše na manje bitne stvari,zabavu,umjetnost itd,što još više ljudi ostavlja bez posla.
Još jedan bitan razlog visoke nezaposlenosti je neodrživost ciklične potrošnje.Drugim rječima tržžište će se kad tad zasititi proizvodima kao što su mobiteli,satovi, i sl. što će proizvođaće istih ostaviti bez posla.
Muhamed Đakmić

#23 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Muhamed Đakmić »

A šta ako oboje završe fakultet za pet godina?
Erased

#24 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Erased »

Mi smo ti prava univerzitetska drzava. Univerzitet u Kiseljaku, Univerzitet u Vitezu, Univerzitet u Travniku i da ne nabrajam dalje. FJU-Fakultet javne uprave. Pa kome to treba pored koliko toliko renomiranog PF-a u Sarajevu? Jel se to tamo izucava neko "drugo" pravo?
ExNihilo

#25 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Erased wrote:Mi smo ti prava univerzitetska drzava. Univerzitet u Kiseljaku, Univerzitet u Vitezu, Univerzitet u Travniku i da ne nabrajam dalje. FJU-Fakultet javne uprave. Pa kome to treba pored koliko toliko renomiranog PF-a u Sarajevu? Jel se to tamo izucava neko "drugo" pravo?
Šta je sa ljudima koji nemaju novac da odu u Sarajevo? Oni ne zaslužuju obrazovanje?
Post Reply