Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ibrotuzla

#1 Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Post by ibrotuzla »

Vjerovatno su rijetki od vas čuli za komediju koju je režirao John Landis pod imenom "Animal House". Scenarij su adaptirali Douglas Kenney, Chris Miller i Harold Ramis na osnovu teksta kojeg je Miller napisao i objavio u magazinu "National Lampoon" o svojim iskustvima u "Alpha Delta Phi" bratsvu u koledžu Dartmouth, kao i o Ramisovim iskustvima u "Zeta Beta Tau" bratstvu na univerzitetu Washington u Saint Louisu.

Komedija je snimljena sada već davne 1978. godine i sve gore navedene informacije su manje bitne sve dok ne dođemo do muzike koja prati ovaj uradak.

Možete poslušati intro koji neodoljivo podsjeća na himnu Bosne i Hercegovine. Riječ je "Faber College" temi koja prati ovu komediju, a koju je komponovao Elmer Bernstein. Možda i ne znamo ko je kompozitor naše himne? Da li su to Dušan Šestić i Benjamin Isović ili možda Elmer Bernstein?

Slučajnost ili intelektualna krađa, na vama je da prosudite...

http://www.tvhayatvideo.com/video/himna_final.wmv

(Hayat)
fixer

#2 Re: Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Post by fixer »

53 tema :roll:
medeni medo

#3 Re: Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Post by medeni medo »

u bosni zivi 80 % svjetske populacije supaka tako da je sve moguce...
bijelo_dugme

#4 Re: Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Post by bijelo_dugme »

Ova tema je plagijat...
industrial

#5 Re: Himna Bosne i Hercegovine plagijat?

Post by industrial »

nisam cuo tu verziju iz te komedije, al ne bi me zacudilo da je 100% preuzeta iz te il nekih mozda drugih serija, i ovaj tekst novi je nak pobezveze, plitak il nemam pojma ono neka samo bude neki text, ne znam do sad po meni je najbolji JEDNA SI JEDINA BOSNA I HERCEGOVINA............ i ne vidim da se tu bilo ko od bosanskog trojstva izuzima il ne daj boze nacionalno ugrozava il ugnjetava, al o tom potom.......
Post Reply