Higijena, nauka... diskusija za evropski svijet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cazinjanin

#1 Higijena, nauka... diskusija za evropski svijet

Post by Cazinjanin »

U zadnje vrijeme sam pomalo primjetio da neki od nemuslimana muslimane smatraju prljavim ljudima koji ne drze ni do licne higijene ni do cistoce prirode dacu vam par dokaza o tome kako je upravo Islam donio cistocu na zapad a i na nase prostore...

Npr neki slucajevi iz proslosti:

* Primjer br. 1: Kad je francuski kralj Luj IV bio na samrti, i kad su mu doktori rekli da cu umrti ako se ne okupa, on je odbio da se okupa pa makar umro... jer kako on rece Pagani se samo kupaju (tad su u francuskoj muslimane smatrali paganima).

* Primjer br. 2: Kad su Osmanlije dosli skoro do zidina Beca da se bore protiv Austrijske vojske, prije napada (u vrijeme priprema za bitku) vojnici Osmanske vojske su prali zube, a to su vidjeli vojnici Austrijske vojske... vojnici Austrijske vojske nisu znali sta to ovi rade (Evropljani nisu ni znali a kamo li prali zube), pa su vojnici Austrijske vojske pomislili da Osmanski vojnici ostre zube i da ce ih klati zubima...

Mislim da su ova dva primjera dovoljni dokazi kako Evropa nista nije znala o higijeni dok tu nije dosao Islam!

A, sto se tice opste cistoce prirode npr. Svi vidimo kako se danas ne cijeni prirodna ljepota npr. BiH. Cesto ces danas vidjeti na cesti negdje vozi auto i baci flasu ili kesu kroz prozor... U Islamu ima ona prica od Muhameda a.s. kad je govorio za covjeka kojem je pomoglo da ode u dzenet (raj) tako sto je sklonio trn sa puta...
A, vidite kakvi smo mi muslimani danas! Ne drzimo se ni najosnovniji principa Islama a jos unistavamo prirodu. BiH je na 3. mjestu u Evropi po razlicitosti biljnog svijeta a mi i dalje uvozimo caj!!! I dalje ljudi kazu «najbolji je Francov caj» a koliko samo nasih cajeva imamo...

Jos nesto... jedan katolik je dok je isao u posjet Pakistanu kao turista rekao: «Vama je Kuranom naredjeno da radite i da se cistite, a vi to ne radite... vi se ni ne cistite a ni ne radite». Inace, Pakistan je u islamskom svijetu poznata zemlja kao zemlja sa najvise «profesionalnih» prosjaka i poznati su kao najnecistiji ljudi u islamskom svijetu. Iako je Kuranom naredjena strogo cistoca i rad... toga se ne pridrzavaju.

Stoga kazem da danas u svijetu ima mnogo Islama al jako malo muslimana... to je jedan razlog zasto Islam danas uveliko zaostaje. Nepridrzavanje islamskih duznosti pocev od nauke, preko higijene do opcih poznavanja Islama!
bug

#2 Re: Higijena, nauka... diskusija za evropski svijet

Post by bug »

Cazinjanin wrote:U zadnje vrijeme sam pomalo primjetio da neki od nemuslimana muslimane smatraju prljavim ljudima koji ne drze ni do licne higijene ni do cistoce prirode dacu vam par dokaza o tome kako je upravo Islam donio cistocu na zapad a i na nase prostore...

Npr neki slucajevi iz proslosti:

* Primjer br. 1: Kad je francuski kralj Luj IV bio na samrti, i kad su mu doktori rekli da cu umrti ako se ne okupa, on je odbio da se okupa pa makar umro... jer kako on rece Pagani se samo kupaju (tad su u francuskoj muslimane smatrali paganima).
znas li zasto je toliko razvijena proizvodnja parfema u francuskoj?
Prenj

Post by Prenj »

Cazinjanin, u pravu si.
Zbilja nema par mjesta na svijetu gdje je koncentrisano toliko prirodne ljepote, a gdje istovremeno zivi takva ljudska stoka, barem kada je odnos prema prirodi u pitanju.
Naravno, u Bosni to nema veze ni sa nacionalnoscu, ni sa religijom, svi su isti = stoka.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Prenj wrote:Cazinjanin, u pravu si.
Zbilja nema par mjesta na svijetu gdje je koncentrisano toliko prirodne ljepote, a gdje istovremeno zivi takva ljudska stoka, barem kada je odnos prema prirodi u pitanju.
Naravno, u Bosni to nema veze ni sa nacionalnoscu, ni sa religijom, svi su isti = stoka.
Eh, i to sam cuo. Naime to je historijski vezano za Francusku. Jer, davno prije dolazka muslimana u Spaniju u Evropi su se zene kupale samo jednom godisnje. A, koristile su jake mirise... odatle je i ostala ta "tradicija" pravljenja mirisa... a, ljudi se nisu nikad ni kupali. Tek kad su muslimani dosli u Spaniju poceli su se praviti wc-ovi, javna kupatila i prvi put medju evropljanima je pocela da se razmatra higijena.
Znas, kao musliman postujem (i moram postovati) sve narode i pogotovo ljude koji su miroljubivi. Al, ne mogu nikako razumjeti muslimana koji prvenstvo ne predaje higijeni jer mu je higijena strogo naredjena Kuranom.

Ima jedan hadis kojim Muhamed a.s. kaze "Namaz koji je klanjan sa opranim zubima je vrijedniji 70 puta od obicnog namaza". Dakle, cak 70 puta vrijedniji, dok je namaz u dzematu vrijedniji cini mi se 25 puta. Vidimol mi vrijednost higijene.

Pa, onda toliko poziva iz Kurana da se postuje priroda koju nam je bog podario... i, ne mogu nikako nas razumjeti, citamol mi ikako Kuran ili Hadis???
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Mogu ti reci nesto iz licnog iskustva...U kompaniji gdje radim ima veliki broj zaposlenika iz Pakistana, Indije itd...Ljudi nevjerovatno tuknu, pa to je uzas jedan.... :-) :-)
Ne jedanput smo morali drzati sastanke i skrenuti im paznju da malo bolje obrate paznju na licnu higijenu.... :D :D
digger

Post by digger »

Kaktusssss wrote:Mogu ti reci nesto iz licnog iskustva...U kompaniji gdje radim ima veliki broj zaposlenika iz Pakistana, Indije itd...Ljudi nevjerovatno tuknu, pa to je uzas jedan.... :-) :-)
Ne jedanput smo morali drzati sastanke i skrenuti im paznju da malo bolje obrate paznju na licnu higijenu.... :D :D
To je nazalost i moje iskustvo: "uzeglo" ulje u kosi, i miris koze u kombinaciji od svih zacina koje upotrebljavaju.
digger

#7 Re: Higijena, nauka... diskusija za evropski svijet

Post by digger »

Cazinjanin wrote: * Primjer br. 1: Kad je francuski kralj Luj IV bio na samrti, i kad su mu doktori rekli da cu umrti ako se ne okupa, on je odbio da se okupa pa makar umro... jer kako on rece Pagani se samo kupaju (tad su u francuskoj muslimane smatrali paganima).

* Primjer br. 2: Kad su Osmanlije dosli skoro do zidina Beca da se bore protiv Austrijske vojske, prije napada (u vrijeme priprema za bitku) vojnici Osmanske vojske su prali zube, a to su vidjeli vojnici Austrijske vojske... vojnici Austrijske vojske nisu znali sta to ovi rade (Evropljani nisu ni znali a kamo li prali zube), pa su vojnici Austrijske vojske pomislili da Osmanski vojnici ostre zube i da ce ih klati zubima...!
Pagani su svi oni koji ne upraznjavaju katolicanstvo i generalno se klanjaju simbolima. Na primjer, hrastova grancica kod pravolslavaca za bozic je dio ostatka opaganskog vjerovanja. Pagani su mogli biti razni "nevjernici" a ne samo muslimani.

Zasto se evropska vlastela nije kupala? Jer samo onaj koji radi u polju ili generalno radi, znoji se, a to njima nije pristajalo. Sta vise, kada su god mogli drzali su ruke od lakata uspravno da im se ne bi vidjele vene na rukama.
pitt

Post by pitt »

Ne mali put sam cuo AMere kako se zale na higijenu nekih BAlkanaca. KUpanje samo nedeljom je ovdje zlocin :roll:
savjest

Post by savjest »

pitt wrote:Ne mali put sam cuo AMere kako se zale na higijenu nekih BAlkanaca. KUpanje samo nedeljom je ovdje zlocin :roll:
A vala zna se ko izgradi takvu reputaciju.
Da li smo nacija koja drži do higijene ...

... ili verujemo da je dovoljno samo kupanje subotom ?

Da je čistoća pola zdravlja govore i podaci da je prošle godine od šuge obolelo 4.791, od bolesti prljavih ruku umrlo petoro, a obolelo 27.394 ljudi.

Izreka kaže da je čistoća pola zdravlja. U Srbiji se te istine niko ne pridržava, sudeći po mirisu znoja, prljavštine, trodnevnog duvana i preko toga naprskanog dezodoransa, koji vam snažno udari u nozdrve čim uđete u prepun gradski autobus. A kad najzad uspete da se smestite tako da vam nos ne bude direktno zaboden pod nečiji pazuh, verovatno vam kroz glavu proleti pitanje: "Da li su ovi ljudi ikada čuli za sapun i vodu".

Smrdi na amonijak

- Na znoj se čovek leti i navikne, ali na smrad čoveka koji se danima nije kupao ili promenio majicu, koja zaudara na štroku i duvan - nikako. I uvek se više osećaju muškarci. Ne znam ko ih je lagao da su muževniji ako više smrde. Ovim autobusom se jedan vozi svakog jutra i to uvek u istoj garderobi, a zaudara na nešto ustajalo, slično amonijaku, prosto da ti se želudac prevrne. Kad uđe, oko njega se napravi krug, a vozač posle njega tri stanice luftira autobus - požalila nam se Marija Kovačević, koja je u prepunom "tridesetkecu" lepezom pokušavala da odagna neprijatne mirise.

Kad se uz to slože i gradski kontejneri, pored kojih se leti obično prolazi po receptu "prst na nos i zadrži vazduh", onda vam se učini da svaka iz širokog spektra bolesti koje nastaju zbog nečistoće, od blagog svraba do šuge, prosto vreba baš vas.

Primera radi, zvanični podaci Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je od šuge u Srbiji prošle godine obolelo 4.791 ljudi, a zabeležene su i četiri manje epidemije. Stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti ove ustanove, doduše, naglašavaju da je broj obolelih od šuge iz godine u godinu sve manji, ali se gotovo nameće pitanje da li je 21. vek Srbiju malo zaobišao kada ovakve bolesti na našim prostorima još postoje i koliko značaja uopšte polažemo na ličnu higijenu.

Pokušavši da se u Republičkom zavodu za statistiku raspitamo koliko Srbi kupuju sapune, šampone i ostala sredstva za higijenu. Saznali smo da je poslednje ovakvo istraživanje obavljeno pre četiri godine. Tada je prodato 2.736 tona sapuna za pranje, 24.332.000 komada toaletnih sapuna i 33.314 tone deterdženata. Računajući da u Srbiji živi više od sedam miliona stanovnika, skoro da je poražavajuća činjenica da je prosečan Srbin cele te godine potrošio nešto više od tri sapuna.

Dezodorans je luksuz

Prosečna četvoročlana porodica u Beogradu, po podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, prošlog meseca je na sredstva za higijenu potrošila 629 dinara. U potrošačkoj korpi za četvoročlano domaćinstvo, odlukom zakonodavca, našla su se četiri sapuna, flaša šampona za kosu, tuba paste za zube, dva kilograma deterdženta za veš i 10 toalet papira. Četvoročlana porodica tokom leta teško da može da "nategne" flašu šampona i četiri sapuna da im traje mesec dana. Dalje, potrošačka korpa nije predvidela sijaset stvari potrebnih za higijenu - tečnost za sudove, sredstva za pranje u domaćinstvu, dezodoransi i mirisi, štapići za uši, pena za tuširanje, mleko za telo...

Uneredio se nasred autobusa

Desetak putnika, na čelu s vozačem autobusa GSP na liniji 65, dugo će prepričavati prošlonedeljni direktan susret s domaćim primitivizmom. Na jednom od prvih polazaka, oko 5.45, na početnoj stanici kod carine, retke ranoranioce je prvo zapahnuo smrad, a onda dočekala gomila ljudskog izmeta nasred autobusa. Zgranuti ljudi u početku su bežali od smrada prema drugim delovima autobusa, dok nisu odlučili da slučaj prijave vozaču. U potpunoj neverici, on je u blizini Brankovog mosta zaustavio "šezdesetpeticu" da bi se lično uverio u tvrdnje putnika. Posle pogleda na pogolemu "istovarenu" gomilu, vozač ih je zamolio da izađu napolje i odvezao se pravo u perionicu GSP-a.
T. K.

- Do marta ove godine, pri čemu evidencijom nije obuhvaćen promet privatnih trgovinskih radnji i ono što se proda na ulicama, u vrednosti od 787.376.000 dinara prodato je aparata i preparata za ličnu negu. Pri tom je teško oceniti vrednost prodatih sredstava za ličnu higijenu, jer u ovu kategoriju, uz sapune i šampone, spadaju i fenovi za kosu, kreme i drugo - rekao nam je Boško Trmčić, načelnik Odeljenja statistike unutrašnje trgovine, ugostiteljstva i turizma Zavoda.

Vaške i salmonela

Izveštaj "Batuta" pokazuje da je upravo od "bolesti prljavih ruku", odnosno crevnih zaraznih bolesti lane umrlo petoro, a obolelo 27.394 ljudi, što je za 7,36 odsto više nego 2002. Među njima najviše je obolelih od crevnih bakterioloških infekcija, salmoneloze i hepatitisa A. Ako je za utehu, od 2002. godine nije zabeležen nijedan slučaj vašljivosti tela.

Ni statistika Zavoda za zaštitu zdravlja Beograda nije mnogo sjajnija, jer je u prvih šest meseci ove godine evidentirano osam epidemija bakterijske infekcije i po jedna šarlaha, šuge, virusne infekcije creva, vašljivosti i salmonele.

U Gradskom zavodu za kožno-venerične bolesti rekli su nam da nema bolesti iz njihovog faha koje nastaju zbog loše higijene. Tamo kažu da se ljudi "u ovo doba češće tuširaju" i da su leti zastupljenije alergijske reakcije na znoj i sunce. Iskustva privatnih praksi su nešto drugačija. Jadranka Krstić, specijalista dermatovenerologije, napominje da najviše slučajeva nastalih zbog loše lične higijene u svojoj privatnoj ordinaciji "Dermaluks" ima tokom leta.

- Ljudi se tada više znoje, a mnogi koriste i javna kupališta na kojima se kožne bolesti mnogo brže prenose. Uglavnom je reč o bakteriološkim, gljivičnim i parazitarnim bolestima kože, usne duplje i polnih organa - kaže Krstićeva.

Što je higijena više zanemarena, dodaje ona, stvara se pogodno tle za preterano razmnožavanje ovih organizama, koji i inače žive na koži.

Gljivična oboljenja

- Na prljavoj koži oni se brže razvijaju, jer se ne skida površinski masan sloj. Nama se uglavnom javljaju pacijenti s gljivičnim oboljenjima (kandida ili dermatofitije) i sa streptokoknim i strefilokoknim bakteriološkim infekcijama - dodaje Krstićeva.

Zato je, savetuje doktor Krstić, u slučaju osoba koje se bave nekim "čistim" poslom, tuširanje leti neophodno najmanje dva puta u toku dana, ujutro i uveče, i to uz korišćenje najblažeg, dečjeg sredstva za kupanje da se koža ne bi previše isušivala. U slučaju fizičkih aktivnosti ili bavljenja poslom u kom se čovek više prlja, tuširanje mora biti i češće.

(preuzeto sa http://www.glas-javnosti.co.yu)
Lojo_Hasanovic

#10 Re: Higijena, nauka... diskusija za evropski svijet

Post by Lojo_Hasanovic »

Cazinjanin wrote: Stoga kazem da danas u svijetu ima mnogo Islama al jako malo muslimana... to je jedan razlog zasto Islam danas uveliko zaostaje. Nepridrzavanje islamskih duznosti pocev od nauke, preko higijene do opcih poznavanja Islama!
Realno, 100% tacno....i zalosno :? :? :?
Ja sam primijetio da Turci imaju obicaj da se kupaju 1- 2 puta sedmicno, i nemju gotov nikakvog kratkog tusiranja izutra ili navece...al ope sto jest jest cisci su od voih iz Srednje Azije....
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ja sam negdje čuo(vjerovatno daleko od istine) da možeš dobiti dijabetes svakodnevnim tuširanjem jer ga ja u proljeće ljeto i na jesen upražnjavam skoro svaki dan zimi doduše dovoljno je 2-3 puta sedmično.
JBT

Post by JBT »

Kad se ne bih svakog jutra istusirao pomislio bih da sam opet u ratu. A taj osjecaj nije bas podstrekacki.

Cuj, dijabetes od kupanja? :?
Gdje si cuo to? (Tita ti)
cowboy

Post by cowboy »

Kaktusssss wrote:Mogu ti reci nesto iz licnog iskustva...U kompaniji gdje radim ima veliki broj zaposlenika iz Pakistana, Indije itd...Ljudi nevjerovatno tuknu, pa to je uzas jedan.... :-) :-)
Kaktusss jarane radim i ja (a idem i u skolu) sa ljudima iz Pakistana, Indije, itd. i nikad nisam primjetio da neko od njih "tukne" ili cuo da im neko skrece paznju na licnu higijenu. Bas se pitam gdje i s kim radis?
Zadig

Post by Zadig »

cowboy wrote:
Kaktusss jarane radim i ja (a idem i u skolu) sa ljudima iz Pakistana, Indije, itd. i nikad nisam primjetio da neko od njih "tukne" ili cuo da im neko skrece paznju na licnu higijenu. Bas se pitam gdje i s kim radis?
razlicita iskustva sa razlicitim ljudima.
Evo meni se desilo isto da su mi pakici i indijci smrduckali onako potajno.

Dok sam znao i raje sa faxa koja su bila ok potpuno.

Ima gi razni
car-x

Post by car-x »

A wrote:Zavisi od ishrane - ima zacina koji na kozu izlaze danima, kari je jedan od takvih. I bijeli luk, ali na to smo imunizirani :D
ja sam dva put izaso s jednom indijkom.. prelijepa cura.. ali kad smo se poljubili, kad dusu ne povratih.. ufff.. te zacine sto oni jedu, to treba zakonom zabranit..
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

A da ti iz Pakistana i Indije nisu kojim slucajem Hindusi ili Sikhi? :-) :-) :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Pesnitluk je nemoguce iskorijeniti... Nema teorije da zaspim ako se isti dan nisam tusirao, o nervozi & srkletu da i ne govorim...
Helem to i nije toliko bitno, ako neko ne voli sapun - njegov problem - samo nek se kloni mene... :D

Ono sto mi se fakat gadi je odnos nasih ljudi prema okolini, ne mislim sad na recikliranje, cistu energiju i hibridna auta, vec na Bosnju koji gurne pezejca u rijeku 10 metara od svoje kuce - valjda konta "Nek ide komsiji, ko ga jebe". Gledam sad za 1. maj sta sve raja radi, kako je to jadno ljudi moji, a prije par mjeseci, kad se topio snijeg putujem, gledam Bosnu i Sprecu pune plasticnih boca, olupina i drvece na obalama ukraseno kesama, ko' da behara. Krasno. O cestama da i ne pricamo, izgleda da puno volimo nasa kola, pa necemo da u njima ostavljamo smece, vec onako lezerno - kroz prozor, sve je u zglobu, 3 poena.

Definitivno treba zabraniti prodaju plasticnih kesa i nepovratnih boca (ili zavalit nevjerovatne poreze na njih), jer smo najgora stoka i nista nas nece promijeniti. :sad:
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

cowboy wrote:
Jawrane dragi ja tebi samo govorim iz svog licnog iskustva.
Evo ja bas sa sastanka, izgleda da fakat nepali ono sto mi njima govorimo... oni i dalje po svome :D :D

Za tvoju informaciju, nalazim se na bliskom istoku, firma je iz usa, tacnije iz texasa... :)
bosniaque

Post by bosniaque »

a evo kako nasi bosanci proslavljaju 1. maj, dovukli se ko hajvani najeli napili smece ostavili i odvukli se kuci ko stoka, ma ni stoka se tako ne ponasa i hajvan ima svoje neke norme ponasanja....sramota ziva! :-?
Deponije nakon proslave
Izletišta širom BiH su i ove godine nakon proslave 1. maja ličila na divlje deponije. Vrelo Bosne i Rimski most osvanuli su juče pod gomilom smeća, a ni popularno banjolučko izletište Trešnjik nije prošlo mnogo bolje.

"Radnici su gotovo pola dana čistili smeće na Trešnjiku", potvrdio je Milan Plavšić, tehnički direktor "Čistoće" AD Banja Luka.

Na Trešnjiku smo juče vidjeli posvuda papire, ostatke hrane i polomljeno staklo, a čini se da je sve što je moglo da se razbije i razbijeno na kraju slavlja.

Plavšić je istakao da ove godine nisu ni pokušavali postavljati metalne kante, jer je iskustvo prošlih godina pokazalo da su kante bile razbijane i bacane.

Safet Čolaković, član Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Ilidža, takođe se požalio na nekulturu svojih sugrađana.

"Mi smo od 5.30 jutros na terenu i čistimo smeće koje su izletnici ostavili iza sebe, iako se apelovalo da to ne čine. Ima tu limenki, flaša i pelena. Sramota je kako se odnose prema okolini", kazao je on.
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-01.php
The_Fluid

Post by The_Fluid »

bosniaque,
to tako treba, jer cijeli svijet je u zabludi shto baca smetje u kantu i josh ga razvrstava, te ovaj te onaj te bio, te staklo tamno, te staklo zeleno, te prozirno, onako fino sve na livadu nek svijet vidi da se mozhe pojesti i popiti. Generacije tje o tome prichati.

cazinanjin,
glavni problem propagatora Islama je beskrajno povlachenje po proshlosti, pogledaj svoj prvi post, ti prichash o vremenu od prije par stotina godina...znash li ti kakve je peshta kupleraje imala? :D:D
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

The_Fluid wrote:bosniaque,
cazinanjin,
glavni problem propagatora Islama je beskrajno povlachenje po proshlosti, pogledaj svoj prvi post, ti prichash o vremenu od prije par stotina godina...znash li ti kakve je peshta kupleraje imala? :D:D
Gledaj, znam da je po Islamu zabranjeno slavljenje proslih naroda. Onaj ko to radi po islamskom vjerovanju on onda tapka u mjestu. Al, ove primjere sam naveo kao primjer kako smo se onda ponasali a danas ne ponasamo. Mi se danas ponasamo gore nego ljudi od prije 500 godina i to je jedan realni apsurd, u tome je stvar.
Poznate su mi banje u Madjarskoj, i koliko znam sve su im to izradile Osmanlije. Cini mi se od gradica Šiofoka u Madjarskoj pa preko onih "poznatih" evropskih banja do Budimpeste.
digger wrote:
Cazinjanin wrote: * Primjer br. 1: Kad je francuski kralj Luj IV bio na samrti, i kad su mu doktori rekli da cu umrti ako se ne okupa, on je odbio da se okupa pa makar umro... jer kako on rece Pagani se samo kupaju (tad su u francuskoj muslimane smatrali paganima).

* Primjer br. 2: Kad su Osmanlije dosli skoro do zidina Beca da se bore protiv Austrijske vojske, prije napada (u vrijeme priprema za bitku) vojnici Osmanske vojske su prali zube, a to su vidjeli vojnici Austrijske vojske... vojnici Austrijske vojske nisu znali sta to ovi rade (Evropljani nisu ni znali a kamo li prali zube), pa su vojnici Austrijske vojske pomislili da Osmanski vojnici ostre zube i da ce ih klati zubima...!
Pagani su svi oni koji ne upraznjavaju katolicanstvo i generalno se klanjaju simbolima. Na primjer, hrastova grancica kod pravolslavaca za bozic je dio ostatka opaganskog vjerovanja. Pagani su mogli biti razni "nevjernici" a ne samo muslimani.

Zasto se evropska vlastela nije kupala? Jer samo onaj koji radi u polju ili generalno radi, znoji se, a to njima nije pristajalo. Sta vise, kada su god mogli drzali su ruke od lakata uspravno da im se ne bi vidjele vene na rukama.
Konkretno u ovom primjeru je navedeno da je kralj francuski mislio na muslimane jer je on tad sa Islamom bio u sukobu i zbog toga nije htio da se kupa. Ostali pagani se isto nisu kupali.

A, to sto pricas o polju i zasto se nisu kupali, to opet nije nikakvo opravdanje da se ljudi ne kupaju pa makar to bilo u srednjem vijeku. Stvar je u tome da se niko tad nije kupao a upravo Islam je donio cistocu u Evropu.
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Vi ste meni fakat smijesni ljudi, pa to je uzas jedan...Uvala borova sto bi rekao dr. Arslanagic...O cemu vi raspravljate :lol: :-)
pitt

Post by pitt »

Kaktusssss wrote:
cowboy wrote:
Jawrane dragi ja tebi samo govorim iz svog licnog iskustva.
Evo ja bas sa sastanka, izgleda da fakat nepali ono sto mi njima govorimo... oni i dalje po svome :D :D

Za tvoju informaciju, nalazim se na bliskom istoku, firma je iz usa, tacnije iz texasa... :)
Vjeruj da ima i amera koji tuknu pravo :D Nije stvar kulture koliko do licne higijene i odgoja.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

The_Fluid wrote:znash li ti kakve je peshta kupleraje imala? :D:D
Hehe ni London nakih kupleraja nije imo! :D :D :D
Prenj

Post by Prenj »

1. maj je prosao, brda smeca su ostala ...
Post Reply