HIFA Grupacija
Moderator: anex
-
kikkan
#1 HIFA Grupacija
Pozdrav svima.
Nadam se da tema nece biti zatvorena jer vidim da slične teme, o drugim firmama, već postoje.
Temu otvaram ponukan vjestačkom pelet krizom ove sezone koja je uzrokovana megalomanskim apetitima Hifa grupacija koja zeli uspostaviti monopol nad ovim energentom.
Naime, HIFA je otkupila većinu proizvodnje peleta u FBiH i samim tim izazvala veliki problem kod sve veceg broja potrosača ovog energenta.
Oni koji koriste pelet dobro znaju sa čime se suočavaju ove godine, a vjerujem i narednih.
Radi ovoga su poskupila i drva tako da ne vjerujem da će se i naredne godine kriza održati samo na nivou peleta.
Vec je dosta toga je rečeno na temi o peletu kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-t110324s ... #p14005937
Zanima me vaše mišljenje o poslovanju ove domaće grupacije i da li se ovaj vid monopola može opravdati trgovinom i slobodnim formiranjem cijena.
Jedan prijatelj mi kaže da HIFA grupacija ima promet oko 900 mil KM godišnje (nije provjereno, ali čovjek je iz struke tako da vjerujem da ne priča napamet)
Nadam se da tema nece biti zatvorena jer vidim da slične teme, o drugim firmama, već postoje.
Temu otvaram ponukan vjestačkom pelet krizom ove sezone koja je uzrokovana megalomanskim apetitima Hifa grupacija koja zeli uspostaviti monopol nad ovim energentom.
Naime, HIFA je otkupila većinu proizvodnje peleta u FBiH i samim tim izazvala veliki problem kod sve veceg broja potrosača ovog energenta.
Oni koji koriste pelet dobro znaju sa čime se suočavaju ove godine, a vjerujem i narednih.
Radi ovoga su poskupila i drva tako da ne vjerujem da će se i naredne godine kriza održati samo na nivou peleta.
Vec je dosta toga je rečeno na temi o peletu kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-t110324s ... #p14005937
Zanima me vaše mišljenje o poslovanju ove domaće grupacije i da li se ovaj vid monopola može opravdati trgovinom i slobodnim formiranjem cijena.
Jedan prijatelj mi kaže da HIFA grupacija ima promet oko 900 mil KM godišnje (nije provjereno, ali čovjek je iz struke tako da vjerujem da ne priča napamet)
Last edited by kikkan on 25/10/2017 12:11, edited 1 time in total.
- bersK
#2 Re: HIFA Grupacija
Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
- dječak sa šibicama
#3 Re: HIFA Grupacija
Njih petorica su prava braca Dalton.
A moze im se, jer stranka stoji iza ledja.
-
kikkan
#4 Re: HIFA Grupacija
isto.. tu barem ima alternative dok se ne sjete i to da otkupebersK wrote:Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
-
detroit-mercy
#5 Re: HIFA Grupacija
Ili stranka njima ili oni strancidječak sa šibicama wrote:Njih petorica su prava braca Dalton.
Jos zet minister poljoprivrede i sumarstva, pride
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6 Re: HIFA Grupacija
Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
- Maraschino
#7 Re: HIFA Grupacija
Bojkot ''Todorica'' dok ne dodje neka normalna vlast.
- orinoco
#8 Re: HIFA Grupacija
_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
HIFA proizvodi i svoj pellet, i ja sumnjam da su pokupovali tuđi pellet, da bi postigli monopol. Peletare u Zvorniku, u Drvaru, u Novom Gradu, FIS-ova u Vitezu, peletare u Kotor Varoši, u Olovu, i desetine drugih u BiH, imaju ogromne potencijale i proizvode ogromne količine pelleta. Pellet se izvozi, a plaćanje je avansno. Prodaja na domaćem tržištu je s odgođenom naplatom.
http://euro-stil.ba/pelet/
http://www.akta.ba/bs/Vijest/news/novo- ... elet/51283
-
kikkan
#9 Re: HIFA Grupacija
Monopol + izvoz vani. Vec sam na temi peleta napisao da imam informaciju iz prve ruke da je HIFA upravo kupila isporuku peleta iz Poljske koju je realizovala domaća firma. Znam jer sam isti pelet čekao da dođe, međutim HIFA otkupila prije nego je isporuka stigla u BiH.orinoco wrote:_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.Upravo tako... U životu, jedva 20 lit kod njih kupila. Nedavno gledam, u Višegradu, gorivo im za 20 pf skuplje nego u Sarajevu. I tamo imaju monopol.
HIFA proizvodi i svoj pellet, i ja sumnjam da su pokupovali tuđi pellet, da bi postigli monopol. Peletare u Zvorniku, u Drvaru, u Novom Gradu, FIS-ova u Vitezu, peletare u Kotor Varoši, u Olovu, i desetine drugih u BiH, imaju ogromne potencijale i proizvode ogromne količine pelleta. Pellet se izvozi, a plaćanje je avansno. Prodaja na domaćem tržištu je s odgođenom naplatom.
-
kikkan
#10 Re: HIFA Grupacija
kikkan wrote:Monopol + izvoz vani. Vec sam na temi peleta napisao da imam informaciju iz prve ruke da je HIFA upravo otkupila isporuku peleta iz Poljske koju je realizovala domaća firma. Znam jer sam isti pelet čekao da dođe, međutim HIFA otkupila prije nego je isporuka stigla u BiH.orinoco wrote:_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.Upravo tako... U životu, jedva 20 lit kod njih kupila. Nedavno gledam, u Višegradu, gorivo im za 20 pf skuplje nego u Sarajevu. I tamo imaju monopol.
- dječak sa šibicama
#11 Re: HIFA Grupacija
I onda mi neki muto, taksista ili neki drugi ljendohan, pocne hvaliti ove govnare.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: HIFA Grupacija
sve je to naš čovjek
uplatit će koji 10000 našoj mladoj sportskoj zvijezdi zbog publiciteta
a vamo odro 100 milijuna
isto kao kad bih ja nekome dao 15 pfeninga
a vamo odro 100 milijuna
- Roccohljup
#13 Re: HIFA Grupacija
Ljudi koji su naručili pelet još u junu/julu po cijenama < 300 KM isti jos uvijek nisu dobili, jer se HIFI više isplati prodavati po 500+ KM koliko je sada. Toliko o domaćoj firmi....
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#14 Re: HIFA Grupacija
Kupujmo domace
bosnjo konacno pocinje shvacati da patriotizma nema preko njegovog novcanika.
-
probook
#15 Re: HIFA Grupacija
Nece se nikada opametiti... samo baci pogled na temu o Bingu.un1ted wrote:Kupujmo domacebosnjo konacno pocinje shvacati da patriotizma nema preko njegovog novcanika.
-
mirzasut
#16 Re: HIFA Grupacija
Uradio je to kada su počele sumnje i zatim kritike na trgovanje peletom... da skrene pažnju ovaj "dobrotvor".Black swan wrote:sve je to naš čovjek![]()
a vamo odro 100 milijuna
I ja ne sipam kod njih iz istog razloga, a i cijene su im onako, da te skinu do gola.... ali treba imati u vidu da im je maloprodaja goriva na benzinskim samo paravan za firmu prometa derivatima. Tu se ne ostvaruje neki profit, ali zato distribuiranje naveliko tih derivata putem namještenih tendera cvjeta do neba.bersK wrote:Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
- nepass1
#17 Re: HIFA Grupacija
ne sipam ni ja, nit sam kad sipao. nisam nikad ni bio na njihovoj pumpi.
a za pelet je istina, znam da su sve pokupovali od fekrya. i sve sto ce jos proizvesti unaprijed su kupili.
a za pelet je istina, znam da su sve pokupovali od fekrya. i sve sto ce jos proizvesti unaprijed su kupili.
- studiorum_tuzlaensis
#18 Re: HIFA Grupacija
Drže nestvarno visoke cijene goriva. Mutne radnje, iskorištavanje monopola. Na njihovim pumpama se samo dobro istovarim
kad mi je usput.
I jedno pitanje ako neko zna. Koliko je legalno i normalno prodavanje vreća peleta na benzinskim pumpama gledajući sa aspekta propisa o prometu opasnim materijama?
Na HIFI na Ilidži pelet se prodaje u zapaljivim PVC vrećama 5 metara od crijeva za točenje goriva.
I jedno pitanje ako neko zna. Koliko je legalno i normalno prodavanje vreća peleta na benzinskim pumpama gledajući sa aspekta propisa o prometu opasnim materijama?
Na HIFI na Ilidži pelet se prodaje u zapaljivim PVC vrećama 5 metara od crijeva za točenje goriva.
-
hizo ramidovic
#19 Re: HIFA Grupacija
daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
alvi pljuje te ponjemu samo zato jerboje bosnjak
-
probook
#20 Re: HIFA Grupacija
hizo ramidovic wrote:daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
-
zrakomlat
#21 Re: HIFA Grupacija
hizo ramidovic wrote:daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
-
meteorit135531
#22 Re: HIFA Grupacija
Jel istina da radnici na HIFINIM pumpama imaju platu 800 KM? tako sam cuo, negdje na manje prometnim pumpama 750 KM.
- bersK
#23 Re: HIFA Grupacija
studiorum_tuzlaensis wrote:Drže nestvarno visoke cijene goriva. Mutne radnje, iskorištavanje monopola. Na njihovim pumpama se samo dobro istovarimkad mi je usput.
Donedavno sam konto da u onim vrećama prodaju zasade i zemlju za cvijeće. Faking šit anojing. Ma može ko Ahmetlića sve.
A natel vi dae on pomogo jenoj maloj daode u tarife đe se marišu? Yato treba sipa nahifi. Xexe
- jao_situacije
#24 Re: HIFA Grupacija
samo domaće pumpe
kake ine gazpromi i kurci
kake ine gazpromi i kurci
-
Itsoktobealone
#25 Re: HIFA Grupacija
Ne znam samo više sta valja ljudima u Bosni. Ne valja vlast, ne valja stranac, ne valja domaći, ne valja državno, ne valja privatno. Ne znam.