HIFA Grupacija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

kikkan

#1 HIFA Grupacija

Post by kikkan »

Pozdrav svima.

Nadam se da tema nece biti zatvorena jer vidim da slične teme, o drugim firmama, već postoje.

Temu otvaram ponukan vjestačkom pelet krizom ove sezone koja je uzrokovana megalomanskim apetitima Hifa grupacija koja zeli uspostaviti monopol nad ovim energentom.
Naime, HIFA je otkupila većinu proizvodnje peleta u FBiH i samim tim izazvala veliki problem kod sve veceg broja potrosača ovog energenta.
Oni koji koriste pelet dobro znaju sa čime se suočavaju ove godine, a vjerujem i narednih.
Radi ovoga su poskupila i drva tako da ne vjerujem da će se i naredne godine kriza održati samo na nivou peleta.

Vec je dosta toga je rečeno na temi o peletu kvalitet-i-cijena-peleta-u-bih-t110324s ... #p14005937

Zanima me vaše mišljenje o poslovanju ove domaće grupacije i da li se ovaj vid monopola može opravdati trgovinom i slobodnim formiranjem cijena.

Jedan prijatelj mi kaže da HIFA grupacija ima promet oko 900 mil KM godišnje (nije provjereno, ali čovjek je iz struke tako da vjerujem da ne priča napamet)
Last edited by kikkan on 25/10/2017 12:11, edited 1 time in total.
bersK

#2 Re: HIFA Grupacija

Post by bersK »

Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
dječak sa šibicama

#3 Re: HIFA Grupacija

Post by dječak sa šibicama »

Njih petorica su prava braca Dalton.

A moze im se, jer stranka stoji iza ledja.
kikkan

#4 Re: HIFA Grupacija

Post by kikkan »

bersK wrote:Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
isto.. tu barem ima alternative dok se ne sjete i to da otkupe ;)
detroit-mercy

#5 Re: HIFA Grupacija

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:Njih petorica su prava braca Dalton.

A moze im se, jer stranka stoji iza ledja.
Ili stranka njima ili oni stranci :mrgreen: .
Jos zet minister poljoprivrede i sumarstva, pride :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6 Re: HIFA Grupacija

Post by _BataZiv_0809 »

Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
Maraschino

#7 Re: HIFA Grupacija

Post by Maraschino »

Bojkot ''Todorica'' dok ne dodje neka normalna vlast.
orinoco

#8 Re: HIFA Grupacija

Post by orinoco »

_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
:thumbup: Upravo tako... U životu, jedva 20 lit kod njih kupila. Nedavno gledam, u Višegradu, gorivo im za 20 pf skuplje nego u Sarajevu. I tamo imaju monopol.

HIFA proizvodi i svoj pellet, i ja sumnjam da su pokupovali tuđi pellet, da bi postigli monopol. Peletare u Zvorniku, u Drvaru, u Novom Gradu, FIS-ova u Vitezu, peletare u Kotor Varoši, u Olovu, i desetine drugih u BiH, imaju ogromne potencijale i proizvode ogromne količine pelleta. Pellet se izvozi, a plaćanje je avansno. Prodaja na domaćem tržištu je s odgođenom naplatom.

http://euro-stil.ba/pelet/

http://www.akta.ba/bs/Vijest/news/novo- ... elet/51283
kikkan

#9 Re: HIFA Grupacija

Post by kikkan »

orinoco wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
:thumbup: Upravo tako... U životu, jedva 20 lit kod njih kupila. Nedavno gledam, u Višegradu, gorivo im za 20 pf skuplje nego u Sarajevu. I tamo imaju monopol.

HIFA proizvodi i svoj pellet, i ja sumnjam da su pokupovali tuđi pellet, da bi postigli monopol. Peletare u Zvorniku, u Drvaru, u Novom Gradu, FIS-ova u Vitezu, peletare u Kotor Varoši, u Olovu, i desetine drugih u BiH, imaju ogromne potencijale i proizvode ogromne količine pelleta. Pellet se izvozi, a plaćanje je avansno. Prodaja na domaćem tržištu je s odgođenom naplatom.

Monopol + izvoz vani. Vec sam na temi peleta napisao da imam informaciju iz prve ruke da je HIFA upravo kupila isporuku peleta iz Poljske koju je realizovala domaća firma. Znam jer sam isti pelet čekao da dođe, međutim HIFA otkupila prije nego je isporuka stigla u BiH.
kikkan

#10 Re: HIFA Grupacija

Post by kikkan »

kikkan wrote:
orinoco wrote:

Monopol + izvoz vani. Vec sam na temi peleta napisao da imam informaciju iz prve ruke da je HIFA upravo otkupila isporuku peleta iz Poljske koju je realizovala domaća firma. Znam jer sam isti pelet čekao da dođe, međutim HIFA otkupila prije nego je isporuka stigla u BiH.
dječak sa šibicama

#11 Re: HIFA Grupacija

Post by dječak sa šibicama »

I onda mi neki muto, taksista ili neki drugi ljendohan, pocne hvaliti ove govnare.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: HIFA Grupacija

Post by Truba »

sve je to naš čovjek :mrgreen:

uplatit će koji 10000 našoj mladoj sportskoj zvijezdi zbog publiciteta
a vamo odro 100 milijuna :D

isto kao kad bih ja nekome dao 15 pfeninga
Roccohljup

#13 Re: HIFA Grupacija

Post by Roccohljup »

Ljudi koji su naručili pelet još u junu/julu po cijenama < 300 KM isti jos uvijek nisu dobili, jer se HIFI više isplati prodavati po 500+ KM koliko je sada. Toliko o domaćoj firmi....
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#14 Re: HIFA Grupacija

Post by un1ted »

Kupujmo domace :thumbup: bosnjo konacno pocinje shvacati da patriotizma nema preko njegovog novcanika.
probook

#15 Re: HIFA Grupacija

Post by probook »

un1ted wrote:Kupujmo domace :thumbup: bosnjo konacno pocinje shvacati da patriotizma nema preko njegovog novcanika.
Nece se nikada opametiti... samo baci pogled na temu o Bingu.
mirzasut

#16 Re: HIFA Grupacija

Post by mirzasut »

Black swan wrote:sve je to naš čovjek :mrgreen:

uplatit će koji 10000 našoj mladoj sportskoj zvijezdi zbog publiciteta
a vamo odro 100 milijuna :D

isto kao kad bih ja nekome dao 15 pfeninga
Uradio je to kada su počele sumnje i zatim kritike na trgovanje peletom... da skrene pažnju ovaj "dobrotvor".
bersK wrote:Kako sam čuo različite priče o ovim krimosima, prestao sipati kod njih. PETROL 4life.
I ja ne sipam kod njih iz istog razloga, a i cijene su im onako, da te skinu do gola.... ali treba imati u vidu da im je maloprodaja goriva na benzinskim samo paravan za firmu prometa derivatima. Tu se ne ostvaruje neki profit, ali zato distribuiranje naveliko tih derivata putem namještenih tendera cvjeta do neba.
nepass1

#17 Re: HIFA Grupacija

Post by nepass1 »

ne sipam ni ja, nit sam kad sipao. nisam nikad ni bio na njihovoj pumpi.
a za pelet je istina, znam da su sve pokupovali od fekrya. i sve sto ce jos proizvesti unaprijed su kupili.
studiorum_tuzlaensis

#18 Re: HIFA Grupacija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Drže nestvarno visoke cijene goriva. Mutne radnje, iskorištavanje monopola. Na njihovim pumpama se samo dobro istovarim :novine: kad mi je usput.

I jedno pitanje ako neko zna. Koliko je legalno i normalno prodavanje vreća peleta na benzinskim pumpama gledajući sa aspekta propisa o prometu opasnim materijama?

Na HIFI na Ilidži pelet se prodaje u zapaljivim PVC vrećama 5 metara od crijeva za točenje goriva. :?
hizo ramidovic

#19 Re: HIFA Grupacija

Post by hizo ramidovic »

daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
alvi pljuje te ponjemu samo zato jerboje bosnjak
probook

#20 Re: HIFA Grupacija

Post by probook »

hizo ramidovic wrote:daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
:lol: :lol: dobra zajebancija
zrakomlat

#21 Re: HIFA Grupacija

Post by zrakomlat »

hizo ramidovic wrote:daje srece svibi toci li uhife dahin pomogne te njiha ima peterica brace sevapabi zaradi li pasta ako muje gorivo skuplje koi feling dadnes vise para inatocis isto koitamo dzeje jevtinie
:thumbup:
meteorit135531

#22 Re: HIFA Grupacija

Post by meteorit135531 »

Jel istina da radnici na HIFINIM pumpama imaju platu 800 KM? tako sam cuo, negdje na manje prometnim pumpama 750 KM.
bersK

#23 Re: HIFA Grupacija

Post by bersK »

studiorum_tuzlaensis wrote:Drže nestvarno visoke cijene goriva. Mutne radnje, iskorištavanje monopola. Na njihovim pumpama se samo dobro istovarim :novine: kad mi je usput.

I jedno pitanje ako neko zna. Koliko je legalno i normalno prodavanje vreća peleta na benzinskim pumpama gledajući sa aspekta propisa o prometu opasnim materijama?

Na HIFI na Ilidži pelet se prodaje u zapaljivim PVC vrećama 5 metara od crijeva za točenje goriva. :?

Donedavno sam konto da u onim vrećama prodaju zasade i zemlju za cvijeće. Faking šit anojing. Ma može ko Ahmetlića sve.

A natel vi dae on pomogo jenoj maloj daode u tarife đe se marišu? Yato treba sipa nahifi. Xexe
jao_situacije

#24 Re: HIFA Grupacija

Post by jao_situacije »

samo domaće pumpe
kake ine gazpromi i kurci
Itsoktobealone

#25 Re: HIFA Grupacija

Post by Itsoktobealone »

Ne znam samo više sta valja ljudima u Bosni. Ne valja vlast, ne valja stranac, ne valja domaći, ne valja državno, ne valja privatno. Ne znam.
Post Reply