Hidzretska Nova godina

Rasprave o vjerskim temama.
ABAP

#26 Re: Hidzretska Nova godina

Post by ABAP »

seneh dzedide mubarek olsun.sretna i mubarek 1430. nova hidzretska godina.
sesalmir

#27 Re: Hidzretska Nova godina

Post by sesalmir »

Sretna svima 1430. hidzretska godina i da se potrudimo i sami i nadjemo snage da budemo svi na pravome putu jer kao sto se u casnome Kur'anu kaze:
''3.185. Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plate vaše, i ko bude od vatre udaljen i u džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.''
Furby

#28 Re: Hidzretska Nova godina

Post by Furby »

Sretna Nova Godina! :)
d2

#29 Re: Hidzretska Nova godina

Post by d2 »

pridruzujem se cestitkama :)
mayab

#30 Re: Hidzretska Nova godina

Post by mayab »

Pridružujem se čestitkama !
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#31 Re: Hidzretska Nova godina

Post by grunt »

Sretna nova hidzretska godina :) !!!
Asana

#32 Re: Hidzretska Nova godina

Post by Asana »

Moze li mi neko pojasniti, ovo je za mene novo:
Je li obiljezavanje Hidretske nove godine u bosanskoj/bosnjackoj/muslimanskoj tradiciji, ili je neka novotarija?
pure_love

#33 Re: Hidzretska Nova godina

Post by pure_love »

jeste u nasoj tradiciji,ali je bilo zaboravljeno dugo godina pa se sada obnavlja :)
uvijek dobar post

#34 Re: Hidzretska Nova godina

Post by uvijek dobar post »

ma jeste vi normalni. kakva tradicija.
obiljezavanje nove hidzretske godine nije tradicija nigdje na svijetu pa nije bila ni bosni. sta vise ona se i neobiljezava jer nije vjerski praznik!
a ovi sto su dosli tobe, hajde vi ponovo otiđite gdje ste bili!
pure_love

#35 Re: Hidzretska Nova godina

Post by pure_love »

uvijek dobar post wrote:ma jeste vi normalni. kakva tradicija.
obiljezavanje nove hidzretske godine nije tradicija nigdje na svijetu pa nije bila ni bosni. sta vise ona se i neobiljezava jer nije vjerski praznik!
bili uvijek u BIH

istina,hidzra nije praznik ali se obiljezava,i uvijek je..ne tako "velicanstveno" ali ipak
uvijek dobar post

#36 Re: Hidzretska Nova godina

Post by uvijek dobar post »

besana wrote:
uvijek dobar post wrote:ma jeste vi normalni. kakva tradicija.

Zbilja ne možemo, mi što smo došli tobe moramo takve kao ti naučiti nekim stvarima, prije svega pismanosti ... :roll:

1. Bosna se piše velikim slovom,
2. i nije neobilježava , već je ne obilježeva

A ti svoju mržnju i frustracije istresaj nekamo drugdje :x fuj :roll:
mislim da je dovoljno da citiram tvoj post i da ne raspravljamo o pismenosti a šta je "pismanost" nemam pojma. cijeli moj post je pisan malim slovom pa tako i rijec bosna.
ne znam u kojem jeziku se neobiljezava pise odvojeno i takođe ne znam sta znači obilježeva. razumijem tipografske greške ali ako nekog napadaš na pismenost, onda provjeri dva puta šta si napisala ili ti latinoica ne ide baš od ruke :D

da se vratim na temu. kao to rece pure_love, nije praznik a pogotovo ne vjerski praznik, znači u pravu sam. "otiđite gdje ste bili" je više figurativan izraz koji se nadovezuje na "došli tobe" (doći-otići :D ).
nikoga ne mrzim niti sam frustriran (osim novopečenim velikim muslimanima koji ne daju drugima iliti drugačijima živjeti u vlastitom gradu),
samo pokušavam raspravljati o stvarima koje se zloupotrebljavaju u svrhu ispiranja mozga što djeci (dedo hidžra npr) što odraslima (umjetna proslava nove h. godine koja, kako smo zaključili nije vjerski praznik)
s obzirom da je nemoguće postaviti kontraargument a da te odmah ne optuže da mrziš muslimane, ja lagano odoh sa ove teme!
Asana

#37 Re: Hidzretska Nova godina

Post by Asana »

uvijek dobar post ... to kao neka parafraza na nick poznatog forumasha uvijek dobar gost?
Post Reply