Hidzama - starinska medicina ili ......?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked
Orbini

#1 Hidzama - starinska medicina ili ......?

Post by Orbini »

Slusam zadnjih dana o novoj popularnoj medicini posebno oko Sarajeva, a pricao sam sa jednim sto je isao na to.

Radi se o pustanju krvi muskarcima(neznam cime) i zove se hidzama.

Prijatelj mi je isao kod jednog dervisa(ili ga barem tako oslovljavaju), zajedno sa jaranima. I pravilo je da mora biti 8 muskaraca, gdje dervis nakon pustanja krvi prouci neku specijalnu dovu i onda kaze pacijentu da je zavrsen tretman ili da dodje za 6 mjeseci. Po pricanju - potoji tacka na ledjima gdje se skupi necista krv. Zene izbacuju necistu krv u menstrualnom ciklusu ali kod muskaraca se zadrzava. I taj vidar(neznam kako drugacije da nazovem) kada nadje tacku na ledjima, probode i pusti kontrolisanu dozu krvi da izadje. Nakon toga se prouci i dogovori dali da se ponovi tretman za 6 mjeseci koliko treba da prodje vremena.

Pustanje krvi je inace starinska medicina i dosta ucinkovita po predanjima i pisanjima,.. ali ova tkzv. hidzama ima po meni pomalo i sufijske mistike.

Dali neko zna vise o ovome, jeli stvarno ozivljavanje nekog starinskog obicaja ili praznovjerje? Navodno po prici je i sam Muhamed a.s. isao na ovakav tretman, ali je podatak od hodze a neznam odakle njemu. A ako je stvarno starinski obicaj - koliko je ucinkovito.
rika

#2 Re: Hidzama - starinska medicina ili ......?

Post by rika »

Orbini wrote:Slusam zadnjih dana o novoj popularnoj medicini posebno oko Sarajeva, a pricao sam sa jednim sto je isao na to.

Radi se o pustanju krvi muskarcima(neznam cime) i zove se hidzama.

Prijatelj mi je isao kod jednog dervisa(ili ga barem tako oslovljavaju), zajedno sa jaranima. I pravilo je da mora biti 8 muskaraca, gdje dervis nakon pustanja krvi prouci neku specijalnu dovu i onda kaze pacijentu da je zavrsen tretman ili da dodje za 6 mjeseci. Po pricanju - potoji tacka na ledjima gdje se skupi necista krv. Zene izbacuju necistu krv u menstrualnom ciklusu ali kod muskaraca se zadrzava. I taj vidar(neznam kako drugacije da nazovem) kada nadje tacku na ledjima, probode i pusti kontrolisanu dozu krvi da izadje. Nakon toga se prouci i dogovori dali da se ponovi tretman za 6 mjeseci koliko treba da prodje vremena.

Pustanje krvi je inace starinska medicina i dosta ucinkovita po predanjima i pisanjima,.. ali ova tkzv. hidzama ima po meni pomalo i sufijske mistike.

Dali neko zna vise o ovome, jeli stvarno ozivljavanje nekog starinskog obicaja ili praznovjerje? Navodno po prici je i sam Muhamed a.s. isao na ovakav tretman, ali je podatak od hodze a neznam odakle njemu. A ako je stvarno starinski obicaj - koliko je ucinkovito.
Tacno je da obicaj potjece iz vremena Bozhjeg Poslanika a postoji i pouzdani opisi o tome kako se to radilo..
Posto mene po prirodi interesuju sve drevne stvari,jednom sam krenuo sa prijateljem koji se zhalio na jake bolove u ledjima da mu rade hidzamu...
Praksa pustanja krvi nije samo tradicionalna u islamu,nego je imate recimo i u kineskoj drevnoj medicini...
Ja sam se sa hidzamom prvi put sreo za vrijeme rada u arapskom svijetu i mogu reci da je bilo interesantno iskustvo... :D
Suma sumarum,ovome prijatelju je na tih par mjesta u ledjima isteklo ne dosta krvi ali koja je bila nekakva sva zgrusana,tako da sam se i sam zacudio odakle to dolazi..
uglavnom procedura ne boli,na tom mjestu ti ostane mali oziljak kao da si se posjekao ziletom a moj prijatelj nije vise imao bolova u ledjima...
Ne mozhes nista izgubiti ako probas... :D
PS.
I sufijstvo nema veze sa mistikom nego demistifikacijom ;)
Last edited by rika on 06/01/2009 20:01, edited 2 times in total.
rika

#3 Re: Hidzama - starinska medicina ili ......?

Post by rika »

:)
pure_love

#4 Re: Hidzama - starinska medicina ili ......?

Post by pure_love »

to je poslanikova medicina.tacno je da je praktikovao i preporucio da se praktikuje,t.j sunnet i praksa Muhammeda a.s,o tome imas vise u hadisima

evo jednog hadisa:

“Hidzama je najbolji lijek kojim se lijece ljudi”(Ahmed u Musnebu, 20096)
Leonid Breznjev

#5 Re: Hidzama - starinska medicina ili ......?

Post by Leonid Breznjev »

evo ima tema i na zdravlju sa nekoliko odgovora. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=56522
Locked