Hidzab

Rasprave o vjerskim temama.
Pearl

Post by Pearl »

Abu FEED el-Castro wrote:
Pearl wrote:
Abu FEED el-Castro wrote: Bravo zeno, tema je bas fina, ali je kao i dobar broj tema na religiji od starta nakrivo nasadjena. Isto koda imamo ljude zaduzene za miniranje tema. Tako da bih radije često istu temu otvorio ponovo, sa pokusajem da to bude jedan pismen razgovor... :roll:
prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..

e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom :-) :D .. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. .. :)
Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista vise :sad: :-?
vjera moze biti savrsena, ljudi nisu ;)
ne mozes svim ljudima usaditi isti nacin razmisljanja, cak i da zelis.. onda bismo postali Borg i svaka rasprava bi bila nemoguca :D
a svako zeli da misli da je u pravu i da je njegovo shvatanje istine ispravno.. ;)

ja zato radije kazem: "ja ne znam, ali se nadam".. nego: "znam da ti nisi u pravu jer ja jesam" ;) to je pocetni uzrok svih nesuglasica :) ocito, da se zna tacno sta je bog htio da kaze ne bi na 2 stranice bilo ispisano sa razlicitim misljenjima.. a posto smo mi ljudi, premisa nam je pogresna: umjesto da se trudimo da shvatimo sta nam je poruceno i da zivimo najbolje sto mozemo, mi letimo da druge ubijedimo da smo bas mi shvatili poruku na pravi nacin...
put do pakla je poplocan najboljim namjerama... iz silne zelje da se bude ispravan i dobar, prave se greske prema drugim ljudima.. :( tako je lako osuditi....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ljudi cesto ne razumiju koliko je zivo i dinamicno bilo drustvo u kojem je zivio Boziji Poslanik a.s.... Cudim se kako ne vide energicnost njegova djelovanja i zivota, te ljudi koji su ga okruzivali...
Nakon njegova preseljenja, Aisa r.a., je "vedrila i oblacila" Medinom, događanja unutar te zajednice bila su vrlo cesto ekscesna, prvenstveno zbog "mladih" građana tog drustva...te nacina na koji su razumijevali odrzavanje drzave i Ustava koji im je stavljen u amanet...

I pored pogresaka koje su se dogodile, ne moze im se zamjeriti ucmalost, neinventivnost, strah ili slijepo pokoravanje... Autoriteti su imali svoje mjesto, ali nikako nisu bili subjekt kojem se vjerovalo bez pitanja i bez trazenja objasnjenja...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

black wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:
Pearl wrote: prvo zamolis moderatora da te "podrzi", otvoris novu temu i sve subverzivne elemente uklanjas po kratkom postupku..

e sad, to granici sa tvrdolinijaskom cenzurom :-) :D .. jer sankcionisanje po principu "ko nije sa mnom protiv mene je" ipak nije bit foruma jer se sankcionise prema tvom misljenju i razmisljanju.. .. :)
Ma jok Pearl, takav način je barem meni stran. Ja, i da sam tamam vlasnik foruma, ne bih radio takvo sto, cenzure i sl. To gubi smisao i ukus. Čisto je ovo jos jedan apel da se učesnici fino izrazavaju, suzdrzavaju, drze teme i pravca... nista vise :sad: :-?
tesko..i naravno da namjerno miniraju i dolaze na ovakve teme..ako se kaze nesto u tom pravcu onda se vecina brani "slobodom govora" bla bla..i pricom o cenzuri, tvrdolinijasima itd. niko nesmeta naprotiv, ali kamo srece da je vise tolerancije i zdrave i normalne diskusije..slabo toga ovde ima..svi hoce da su za sve kompetentni i pametni..inace smo kao narod takvi..
I jeste vala :-)
Gost123

Post by Gost123 »

Danko_Bananko wrote: Ne, nije rijec o idolizaciji ljudi, rijec je o postovanju njihovih djela i njihovog odnosa prema Allahu Uzvisenom.
Nije to nikakvo idoliziranje, to je samo postovanje prema takvim ljudskim velicinama koji su lijegali gladni da bi druge nahranili, koji su sav svoj imetak sa izbjeglicama dijelili 50:50, koji su zivjeli za onaj, a ne za ovaj svijet.
Nazalost, vakat je takav da je u drustvu, i vecini njegovih sitnijih elemenata, normalno da se ove vrijednosti omalovazavaju i obezvrijedjuju iznosenjem lazi i predrasuda, a da se ljudi koji ih pokusavaju obraniti promptno pribijaju na stub srama, i lijepe im se etikete poput extrema, radikala, fundamentalista, kod nas popularnih vehabija i ostalih babarognih nadimaka.
ja cu ipak malo drugacije protumaciti ono sto si citirao:)
ali kad procitam nesto ovako, bez sumnje idolizacija:
http://www.monteislam.com/index.php?akc ... main_id=31
"fenomen poslanikova vida", kao da je jedan od likova x-mena...
skolski primjer idolizacije.
nedopustanje kritike prvih muslimana jer je to automatski omalovazavanje... na granici idolizacije. bili su drugaciji, ali stavljanje na pijadestal je nerealno, jer su ipak bili ljudi pored svih svojih vrlina. razumijem da se tu necemo usuglasiti.
da ne budem potpuno ot, evo i link na temu:
http://www.monteislam.com/index.php?akc ... ain_id=140
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
Danko_Bananko wrote: Ne, nije rijec o idolizaciji ljudi, rijec je o postovanju njihovih djela i njihovog odnosa prema Allahu Uzvisenom.
Nije to nikakvo idoliziranje, to je samo postovanje prema takvim ljudskim velicinama koji su lijegali gladni da bi druge nahranili, koji su sav svoj imetak sa izbjeglicama dijelili 50:50, koji su zivjeli za onaj, a ne za ovaj svijet.
Nazalost, vakat je takav da je u drustvu, i vecini njegovih sitnijih elemenata, normalno da se ove vrijednosti omalovazavaju i obezvrijedjuju iznosenjem lazi i predrasuda, a da se ljudi koji ih pokusavaju obraniti promptno pribijaju na stub srama, i lijepe im se etikete poput extrema, radikala, fundamentalista, kod nas popularnih vehabija i ostalih babarognih nadimaka.
ja cu ipak malo drugacije protumaciti ono sto si citirao:)
ali kad procitam nesto ovako, bez sumnje idolizacija:
http://www.monteislam.com/index.php?akc ... main_id=31
"fenomen poslanikova vida", kao da je jedan od likova x-mena...
skolski primjer idolizacije.
nedopustanje kritike prvih muslimana jer je to automatski omalovazavanje... na granici idolizacije. bili su drugaciji, ali stavljanje na pijadestal je nerealno, jer su ipak bili ljudi pored svih svojih vrlina. razumijem da se tu necemo usuglasiti.
da ne budem potpuno ot, evo i link na temu:
http://www.monteislam.com/index.php?akc ... ain_id=140

Odgovorit cu ti ovaj put, jer se dosad nisi sluzio takvim rijecnikom, ali ako nastavis sa ovim kao da je jedan od likova x-mena, onda uopce nemamo sta pricati, jer ako odgovrim na slican nacin, vjerovatno cu zavrsit u Banatu

Sam ovaj tekst je bezveze, spominjanje nekakvih ultra-ljubicastih zraka je bez ikakvog osnova. Hadis postoji, a kako i na koji nacin pijetao vidi meleka ne zna niko, pa ni autor teksta, jer o tome nema apsolutno nikakvih dokaza, osim vlastitih nagadjanja. Vise puta rekoh da misljenje nije nikakav argument bez bilo kakvih drugih dokaza.
A smijesno je sad da ti odgovaram na pitanje fenomena Poslanikovog s.a.w.s vida kada znas da kao musliman vjerujem da je Muhammed s.a.w.s Allahov Poslanik, koji je samu Objavu primao od jednok meleka - Dzibrila a.s. Tu je vec pitanje - il vjerujes jaro, il ne vjerujes !

Ovaj drugi link si vjerovatno greskom postavio, jer govori o pokrivanju zena, a ti govoris o kritici prvih muslimana.

Kritika prvih muslimana je generalno dopustena, jer oni ipak nisu bili cisti od grijeha poput Poslanika s.a.w.s, a u pravu si da nije bas previse pozeljna ni tolerirana jer je ogromna emocionalna povezanost u pitanju, i nekako smatramo "bezobraznim" izdvojiti neku gresku,od 1000 dobrih stvari i osobina koje su se rijetko kad nalazile kod ljudi kao sto je to bio slucaj sa ashabima,
Ono sto nije dozvoljeno je omalovazavanje, nipodastavanje i vrijedjanje ashaba Allahovog poslanika s.a.w.s i to se od vecine uleme ( osim bezbei siitske ) smatra djelom kufra jer automatski se odbacuje Allahov govor o ashabima : " Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: trazite da se cine dobra djela, a od nevaljalih odvracate, i u Allaha vjerujete. "
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Danko_Bananko wrote:Tempora, ti se jesi krivo izrazila.
Ono o cemu si pitala se zove nikab ( zar ) dok si ga ti nazvala hidzab, a hidzab je rijec koja se koristi za samiju.

Naredba pokrivanja zene je u ajetu sure An-Nur, 31. ajet i nema nikakve veze sa surom Merjem, i onim sto godpodja koja konstantno laze na Allaha, iznosi.

"
A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje **, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim,......
" An-Nur,31

** - "ionako spoljasnje" je po velikoj vecini uleme lice, sake i stopala

Za ono "nek spuste velove svoje na grudi svoje" pametnom insanu ne treba objasnjenje. Samo oni koji se ne stide lagati na Allaha s.w.t nakon toga mogu reci da pokrivanje zene nije naredjeno i Kur'anom
nema veze sa @Tempora, nego se i to sto ti zoves samijom ne zove hidzab nego dzilbab na arapskom (samo lingvisticka cinjenica) a tu rijec Bog koristi u smislu odjece tj. dzilbab, sto jednostavno znaci odjeca, ogrtac -opet se neko upusta u arapski koji ne poznaje i oslanja potpuno na prevode koji (s postovanjem prevodiocu) pod uticajem tradicionalnih prica (hadisa)

sta su "ukrasi" ne treba biti genij pa znati da je ukras sve sto se dodaje na VEC STVORENO i Bogom dato tijelo - jer ako su "ukrasi" zenama sve osim ruku i lica (i po nekima stopala) - onda to isto treba da vazi i za muskarce - ukras je ukras na svakome

ako ce vjernici "oboriti poglede" svoje (VJERNICI i VJERNICE) - od CEGA ce ih obarati kad se nista i ne vidi? - narocito u sovinistickom tumacenju o pokrivanju lica i cak ociju (tj dva vela, jedan providni preko ociju i preko drugog za lice) - ovo je bio, i ostao ponegdje, OBICAJ arapskih bogatasica koje nisu morale raditi i izlagati se suncu, te time pokvariti ten - i nema nista sa vjerom,- za razliku od siromasnijih koje su morale raditi vani i podvrnuti rukave na vrelom suncu bez "kopertona" ili ikakve zastite osim platna

nista me ne vrijedja, nazivaj me kako hoces, ali se ne dotici moje ljubavi i odanosti Poslaniku Muhammedu kao i ostalimm Poslanicima i Vijesnicima - ali njemu izuzetno jer je prenio usavrsenu vjeru - ne ostavlja se SVE, i mati i otac i brat i cijela familija i prijatelji nemuslimani, i bilo ko drugi kome nije po volji sto se trazi Istina - za nekoga koga se ne voli, ne cijeni i ne vjeruje punim srcem - to sto neko "donese salawat" jezikom a u praksi radi OBRATNO od toga sto je Poslanik donio u Objavi od Uzvisenog Boga - to je nedostatak ljubavi i nepostovanja - "slusajte Boga i Njegova Vijesnika" - je isto, slusajmo Boga preko VIJESTI (Objave) koju nam Vijesnik donosi - to nije ni qvantum ni astronomska fizika za shvatiti.
i u njemu imamo najljepsi primjer jer se on drzao Qur'ana i sve sto je oprecno onome sto mu je objavljivano on je ostavljao i samo Qur'an poucavao i Objave se drzao - u TOME je najljepsi primjer...

vecina onih koji su RODJENI u Islamu, da su RODJENI u bilo kojoj drugoj religiji - bili bi kao i vecina - tj. drzali bi se onoga sta su RODJENI dok samo mali broj ima snage i zudi za Istinom dovoljno da se okrene protiv svega sto mu je prepreka Istini - makar to bili i njegovi krvno-najblizi

tako da se ne treba "diciti" previse da je neko "ucevniji" jer je rodjen u muslimansu familiju - naprotiv - bas ZATO uzimaju Islam "zdravo za gotovo" i NE CIJENE neprocjenjivi dragulj koji drze u ruci sav zamagljen i zaprljan natruhama i praznovjerjem ("rekao" je Poslanik (Boze oprosti) ako se hoce imati musko dijete treba uraditi to i to" i slicne izmisljotine ignorantog naroda, a procitaj Bibliju pa ces vidjeti koliko "hadisa" su direktno iz nje proizvedeni kada su muslimani poceli proucavati knjige Ehlul-Kitaba)

da nisi rodjen u Islamu veoma je mala sansa da bi ga aktivno trazio i prihvatio i to uprkos svojoj familiji koja te od malih nogu ucila da se samo preko Hrista Gospoda ide u Raj, i da su muslimani tvoji krvni neprijatelji kao i protestansti, katolici, ili vec kojoj denominacii "pripada" ta tvoja MOGUCA familija, zato nos malo nize - jer Bog upucuje koga On hoce - mi uputiti ne mozemo NIKOGA - ko vec sam nije na putu TRAZENJA Istine

takodje "pametni" nas ucenjace - procitaj suru Merjem i vidi da u njoj pise da je (na arapskom) uzela "hidzaab" tj. zastor da se zakloni iza njega - nadji mi JEDNO mjesto gdje se HIDZAAB (arapska rijec) u Qur'anu pominje u smislu odjece - i prihvaticu da je sve sto kazes ispravno a da ja nisam, vazi?

uposte se nije trebalo upustati u raspravu i "poucavati" osobu necemu sto nije u Qur'anu - narocito ako se ne poznaje arapski jezik - moze se iznijeti svoje misljenje o tome - i to iznosim ovdje - a Istina je samo u Bozijoj Knjizi i samo treba upoznati arapske termine podrobnije kada su u pitanju prevodi koji su "prilagodjeni" hadisima

- kao o kamenovanju na smrt - GDJE u Qur'anu Bog uopste pominje kamenovanje nekoga za preljubu ili vanbracne odnose?
- cijeli svijet "zna" da muslimani kamenuju (narocito zene, ne znam zasto :roll: ) dok je to HADIS kojem je - jos jednom - data prednost nad Bozijom Rijecju... GDJE, nadji @Danko - i prihvatam da si u pravu za sve
.. to je bio davni jevrejski obicaj koji je iz njihove tradicije presao u muslimanske "price" tj hadise - a koji se i ne spominje u Qur'anu

Eh.. GDJE bi bio ti i takvi kao ti da ste RODJENI u nekoj drugoj religiji?! - najzesci biste bili protiv drugih religija u vecini slucajeva, a narocito protiv Islama - jer ko bez pogovora i slijepo slijedi u Islamu tako bi slijedio i da je rodjen u drugoj denominaciji, to je psiholoska cinjenica - hvala Bogu pa ste rodjeni da znate Istinu (makar i kontradiktorno) - i za to se treba zahvaljivati svakog momenta, jer ne bi imao ni razloga a ni snage da se usprotivis onome sto su te ucili, da si rodjen u nekoj drugoj religiji - jer nemas petlje ni snage da potrazis odgovore u Islamu i istrazis UZROK zasto je Bog dozvolio da se muslimani razdijele (samo oko HADISA) i da padne onolika civilizacija - a civilizacije padaju samo kada se udalje od originalne Objave koju im je donio Poslanik ili na koju ih je pozivao neki Vijesnik

da svoj cijeli zivot samo na sedzdi provedem i samo govorim "hvala ti Boze " (elhamdulillah) ne bih se mogla zahvaliti na ovome sto mi je dato - da trazim Istinu, da nadjem usavrsenu vjeru i da ne odustanem dok i iz nje izoblicene kako jeste ne nadjem srz koja je Istina bez umijesane neistine (baatil) i jos ucim, i ako Bog da, nikad necu prestati da proucavam Njegove ajete (znakove) u Qur'anu i u Njegovom stvaranju i diviti se sve vise i vise i slaviti Ga koliko mogu jer Ga niko ne moze slaviti kolika Slava Mu je dostojna, niti mu se zahvaliti kolika Zahvala Mu je dostojna...

dok se ti prepires oko prica i predaja koje nemaju dokaze - ima ih mudrih bez daljnjeg, ali toliko vremena se provede (a koliko tek na islamskim fakultetima o fiqhu ovom ili onom) dok pored njih prolaze Boziji DOKAZI neprimjeceni i necijenjeni - dok se prepire o duzini hlaca i brade, i koliko daleko se treba otputovati da se bude "putnik" ili smie li se i gdje drzati pas, ili kako kazniti nekoga i na kakav nacin, ili o vec koliko zakona i pravila koje nemaju veze sa vjerom presaltavaju i oko njih se svadjaju - kraj njih prolaze najskorija naucna otkrica koja potvrdjuju istinitost i bozanski origin Qur'ana...

dokle god muslimani budu imali razlicite VJERSKE zakone (sekularni ovise od zemlje do zemlje i drustvenog poretka) - i udaljavali se od Qur'ana - sejtan prokleti nece dozvoliti da se ujedine (a ni Bog im nece pomoci dok sami ne promjene svoje stanje)

Islaam (pokorenje Bozijoj Volji) je JEDNOSTAVNA VJERA i Bog nam kaze da nam samo olaksava i da je Qur'an DETALJNA knjiga (ocito nije dovoljno "detaljna" za neke, iako Bog sam kaze da jeste - kao sto ni jevrejima nije bio dovoljan opis krave koju treba da zakolju - isto se tako ponasaju i muslimani stoljecima, otkako su hadisi postali u "modi")

- sve sto je potrebno za vjerske obrede je u Objavi i treba se oslanjati i na PRIJASNJE Objave jer je jasno sta ne pripada u njih - sve sto je oprecno Qur'anu - a u njima je Bog objavio takodje Uputu i Mudrost samo sto tradicionalisti ("hadisije", ako sam po vama "quranija" radije neka sam i to nego "hadisija" tj. "pricalica") prihvataju price koliko god nedokazane a odbacuju prijasnje Objave jer su "izmijenjene" kao da u njima nema ocite Mudrosti i Upute?!...

sta uradise sa ove naljepse i usavrsene vjere, Gospodaru Svjetova?...
i jos se cude sto su potlaceni svuda i jedva "drze glavu iznad povrsine vode" - a tako su jasni Tvoji dokazi...

- oprosti nam jer Tvoju Uputu nismo nicim zasluzili a Ti si nam je podario iz Svoje bezgranicne Milosti, oprosti nam sto Te nikada necemo moci sluziti i slaviti koliko je to Tebe dostojno... sto nismo dostojni svih ovih darova koje si nam podario na kojima se ne mozemo nikada zahvaliti koliko Si Ti hvale dostojan....

eh.. nazivaju vjernike svakakvim imenima, potcjenjuju svakog ko nije kao oni, slijepo slijedeci - i sebe smatraju "vjernicima" - oprosti im jer oni ne znaju sta govore i oprosti svima Uzviseni i Milostivi Boze i podari im zedj za cistom Istinom koja ce gorjeti sve dok je ne utoli Tvoja Rijec i jasan dokaz, dok ne VIDE i budu ubjedjeni VIDJENJEM - 'AJNU-L-JEQIIN... amin

Bog je Jedan i samo on upucuje koga On hoce - a upucuje one koji traze CIJELU Istinu bez i tracka neistine, a ko trazi ono sto odgovara njem i njegovim "kriterijima" - to ce i naci, jer Bog svakome daje ono sto mu srce zeli bez obzira na to sta jezikom kaze da zeli...

SVI smo mi pred Bogom jednaki, i samo se po bogobojaznosti razlikujemo - i On nam je rekao da je ne dijelimo i ne razdjeljujemo - zasto Ga ne slusa vecina onih koji Ga vjeruju i u Njegovu Objavu vjeruju - pa slijede nesto pored toga: "koji hadis (predaju) osim Bozije predaje oni traze?"(Qur'an)...
Last edited by KOGOD KADGOD on 09/02/2007 18:20, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

nazivaj me kako hoces, ali se ne dotici moje ljubavi i odanosti Poslaniku Muhammedu kao i ostalima - ali njemu izuzetno jer je prenio usavrsenu vjeru - ne ostavlja se SVE, i mati i otac i brat i cijela familija i prijatelji nemuslimani - za nekoga koga se ne voli, ne cijeni i ne vjeruje punim srcem - to sto neko "donese salawat" jezikom a u praksi radi OBRATNO od toga sto je Poslanik donio od Uzvisenog Boga - to je nedostatak ljubavi i nepostovanja - "slusajte Boga i Njegova Vijesnika" - je isto, slusajmo Boga preko VIJESTI (Objave) koju nam Vijesnik donosi - to nije ni qvantum ni astronomska fizika za shvatiti.
Doticat cu se kad hocu, jer da ti imas ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s, ne bi obezvrijedjivala ono sa cim je dosao, ne bi mijenjala Knjigu sa kojom je poslan otkidajuci od nje ajete, a u isto vrijeme ostavljajuci one ajete koji govore da ce se nad Kur'anom bdijeti do Sudnjeg Dana te govoreci da je dostavio usavrsenu vjeru.

Te kontradiktornosti nastale selektivnim odabiranjem i prilagodjavanjem kur'anskih tekstva svojoj mast i strastima bi prepoznelo i dijete iz mejtefa, a kamoli odrastao musliman, koji ipak ima procitanu pokoju stranicu islamske literature.

Ja se samo iskreno nadam da cu biti medju prvima, u dugackom redu onih koji ce protiv tebe svjedociti na Sudnjem danu, kada nece bit nikakvih zastita i favorizovanja, kad ce jedina popularnost koja ce se cijeniti , biti ona od Gospodara nebesa i zemlje i kad ce se Njegovom pravednoscu rjesavati slucajevi raznih mesija.

Na ostala naklapanja, nemam namjeru odgovarati, jer se zaista o propisima ne raspravlja sa onim koji ne priznaje nit Kur'an onakav kakav jest, nit zivi Kur'an - praksu Poslanika s.a.w.s
Jer bi to bilo ko da igram saha sa kompjuterom, kojem je vec neko ukucao kod, i on ga samo shablonski ponavlja. Nigdje ceifa nikakvog u tome, ako sa druge strane stola imas "kodiranog" suparnika.
Jos ako je mode namijesten na "easy", pa protivnik vuce potez za potezom koji vodi njegovom matiranju...
Last edited by Danko_Bananko on 10/02/2007 00:18, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

Danko_Bananko wrote:
nazivaj me kako hoces, ali se ne dotici moje ljubavi i odanosti Poslaniku Muhammedu kao i ostalima - ali njemu izuzetno jer je prenio usavrsenu vjeru - ne ostavlja se SVE, i mati i otac i brat i cijela familija i prijatelji nemuslimani - za nekoga koga se ne voli, ne cijeni i ne vjeruje punim srcem - to sto neko "donese salawat" jezikom a u praksi radi OBRATNO od toga sto je Poslanik donio od Uzvisenog Boga - to je nedostatak ljubavi i nepostovanja - "slusajte Boga i Njegova Vijesnika" - je isto, slusajmo Boga preko VIJESTI (Objave) koju nam Vijesnik donosi - to nije ni qvantum ni astronomska fizika za shvatiti.
Doticat cu se kad hocu, jer da ti imas ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s, ne bi obezvrijedjivala ono sa cim je dosao, ne bi mijenjala Knjigu sa kojom je poslan otkidajuci od nje ajete, a u isto vrijeme ostavljajuci one ajete koji govore da ce se nad Kur'anom bdijeti do Sudnjeg Dana te govoreci da je dostavio usavrsenu vjeru.

Ja se samo iskreno nadam da cu biti medju prvima, u dugackom redu onih koji ce protiv tebe svjedociti na Sudnjem danu, kada nece bit nikakvih zastita i favorizovanja, kad ce jedina popularnost koja ce se cijeniti , biti ona od Gospodara nebesa i zemlje i kad ce se Njegovom pravednoscu rjesavati slucajevi raznih mesija.

Na ostala naklapanja, nemam namjeru odgovarati, jer se zaista o propisima ne raspravlja sa onim koji ne priznaje nit Kur'an onakav kakav jest, nit zivi Kur'an - praksu Poslanika s.a.w.s
Jer bi to bilo ko da igram saha sa kompjuterom, kojem je vec neko ukucao kod, i on ga samo shablonski ponavlja. Nigdje ceifa nikakvog u tome, ako sa druge strane stola imas "kodiranog" suparnika.
Jos ako je mode namijesten na "easy", pa protivnik vuce potez za potezom koji vodi njegovom matiranju...

Bananko,bananko,stvarno si BANANKO.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

;)
Gost123

Post by Gost123 »

Danko_Bananko wrote: Odgovorit cu ti ovaj put, jer se dosad nisi sluzio takvim rijecnikom, ali ako nastavis sa ovim kao da je jedan od likova x-mena, onda uopce nemamo sta pricati, jer ako odgovrim na slican nacin, vjerovatno cu zavrsit u Banatu
Sam ovaj tekst je bezveze, spominjanje nekakvih ultra-ljubicastih zraka je bez ikakvog osnova. Hadis postoji, a kako i na koji nacin pijetao vidi meleka ne zna niko, pa ni autor teksta, jer o tome nema apsolutno nikakvih dokaza, osim vlastitih nagadjanja. Vise puta rekoh da misljenje nije nikakav argument bez bilo kakvih drugih dokaza.
A smijesno je sad da ti odgovaram na pitanje fenomena Poslanikovog s.a.w.s vida kada znas da kao musliman vjerujem da je Muhammed s.a.w.s Allahov Poslanik, koji je samu Objavu primao od jednok meleka - Dzibrila a.s. Tu je vec pitanje - il vjerujes jaro, il ne vjerujes !

Ovaj drugi link si vjerovatno greskom postavio, jer govori o pokrivanju zena, a ti govoris o kritici prvih muslimana.
Kritika prvih muslimana je generalno dopustena, jer oni ipak nisu bili cisti od grijeha poput Poslanika s.a.w.s,
pa bananko, takvim ga predstavlja autor doticnog teksta, zato sam i napisao. upravo i govorim o idolizaciji. razni kipovi bogova i neki mocnih visih sila su nekada za ljude predstavljali upravo bica sa nekim super mocima, vid, let, neizmjerna snaga, brzina itd... i kazem da cesto vidim kako muslimani idoliziraju prve muslimane i muhameda na isti nacin. da, nema kipova, slika, ali definitivno ima ovakih stvari kao na navedenom linku, sto je po mom misljenju idolizacija. tu se ne moramo sloziti, ali nije bas da nemam nikavog temelja za ovakvo misljenje.
razumijem da vjerujes kako je muhamed primio objavu preko gabrijela, ali to mi bas i nije u istom rangu kao i vjerovati da je muhamed imao neke extra moci, jer je ipak bio covjek. i mislim da oni koji pripisuju takve extra moci muhamedu, idoliziraju ga.

nisam greskom, htio sam i jedan link na temu:) da ne budemo potpuno off topic.
e ovo nisam znao: smatras da je muhamed bio bez grijeha? ili se nisi najbolje izrazio? moze objsnjenje?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
Danko_Bananko wrote: Odgovorit cu ti ovaj put, jer se dosad nisi sluzio takvim rijecnikom, ali ako nastavis sa ovim kao da je jedan od likova x-mena, onda uopce nemamo sta pricati, jer ako odgovrim na slican nacin, vjerovatno cu zavrsit u Banatu

Kritika prvih muslimana je generalno dopustena, jer oni ipak nisu bili cisti od grijeha poput Poslanika s.a.w.s,
pa bananko, takvim ga predstavlja autor doticnog teksta, zato sam i napisao. upravo i govorim o idolizaciji. razni kipovi bogova i neki mocnih visih sila su nekada za ljude predstavljali upravo bica sa nekim super mocima, vid, let, neizmjerna snaga, brzina itd... i kazem da cesto vidim kako muslimani idoliziraju prve muslimane i muhameda na isti nacin. da, nema kipova, slika, ali definitivno ima ovakih stvari kao na navedenom linku, sto je po mom misljenju idolizacija. tu se ne moramo sloziti, ali nije bas da nemam nikavog temelja za ovakvo misljenje.
razumijem da vjerujes kako je muhamed primio objavu preko gabrijela, ali to mi bas i nije u istom rangu kao i vjerovati da je muhamed imao neke extra moci, jer je ipak bio covjek. i mislim da oni koji pripisuju takve extra moci muhamedu, idoliziraju ga.

nisam greskom, htio sam i jedan link na temu:) da ne budemo potpuno off topic.
e ovo nisam znao: smatras da je muhamed bio bez grijeha? ili se nisi najbolje izrazio? moze objsnjenje?
Obrazlozih sve ranije, opet cemo se zavrtit ko na temi o arapskom jeziku :D
Gost123

Post by Gost123 »

Danko_Bananko wrote: Obrazlozih sve ranije, opet cemo se zavrtit ko na temi o arapskom jeziku :D
"...jer oni ipak nisu bili cisti od grijeha poput Poslanika s.a.w.s," ovo nisi obrazlozio. nisam znao da je muhamed bio bezgresan.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:„O sinovi Ademovi, vama smo odjeću podarili koja će stidne dijelove tijela vašega pokrivati, a i odijela za gizdanje smo vam dali, ali, odjeća bogobojaznosti je odjeća najbolja! – To su, eto, neki Znakovi Allahovi da bi se oni opomenuli.“

„O, Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerkama svojim i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti.“

«O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate dok se ono zgotovi; tek kada budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni s drugima u razgovor. To uznemirava Vjerovjesnika, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto zatražite, tražite to iza zastora. To je čišće i za vaša i za njihova srca…» (El-Ahzab, 53.)."

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Muškarcu je zabranjeno da gleda u avret muškarca, a ženi je zabranjeno da gleda u avret žene."

Evropsko vijece za fetve - 2004
'nošenje marame je vjerska zapovijed i obaveza propisana islamskim pravom, i nije običan vjerski i politički simbol. Muslimanske žene smatraju to značajnim djelom praktikovanja i učenja njihove vjere. Ova odanost je propis koji nije uslovljen nekim (specifičnim) javnim mjestom, bez obzira da li je to mjesto za vjerske obrede ili zvanična ili nezvanična ustanova. Po svojoj prirodi, islamsko učenje ne poznaje suprotnost ili diobu života muslimana koji praktikuju svoju vjeru. Ovo je činjenica oko koje su islamski učenjaci u prošlosti i sadašnjosti saglasni i koja je potvrđena od strane muslimanskih stručnjaka u svim dijelovima svijeta.'

Vijeće je naglasilo 'da je nošenje marame od strane muslimanske žene treba biti bazirano na ličnom ubjeđenju i na razumijevanju. Ako ovo nije slučaj, tu gubi svoju religijsku vrijednost.

a do i od marame...

Uci, u ime Gospodara Svoga...

Aferim, canum :)

Tempora, zena je potpuno referentna za svaku vrstu odgovora na ovo pitanje, pa, eto,uz dužno poštovanje svim ostalim sudionicima i sudionicama
na ovoj temi.....zena je zena :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DONY wrote:
Danko_Bananko wrote:

Bananko,bananko,stvarno si BANANKO.
Danko - Bananko, sabura, živ bio :) Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Ne bih se rad vidio u redu onih koji svjedoče o tuđim grijesima.....Molim Boga dž.š. da red onih koji će protiv mene svjedočiti....ne bude podugačak :)
Arminovski

Post by Arminovski »

Ahmmed wrote: Danko - Bananko, sabura, živ bio :) Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Ne bih se rad vidio u redu onih koji svjedoče o tuđim grijesima.....Molim Boga dž.š. da red onih koji će protiv mene svjedočiti....ne bude podugačak :)
Bas tako nekako... Strategija: prodjite me se. Eto ponajvise se nadam se da ce to, ako treba da prodje, preci bez neke vece frke i galame. Ne mogu galame... I ne svjedocio ja protiv ikoga... Zabrinuo se o sebi. I mozda dao kome malko vode. Sudac je tu, omnipotentan, ima sav materijal. Odbrana je isto tu i spremna da prizna...

@Gost123
Oko tog linka "nadprosjecnog vida": Tip je stvarno polupao loncice. Prvo me nasmija dobro. Sad me zabrinu.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Gost123 wrote:
Danko_Bananko wrote: Obrazlozih sve ranije, opet cemo se zavrtit ko na temi o arapskom jeziku :D
"...jer oni ipak nisu bili cisti od grijeha poput Poslanika s.a.w.s," ovo nisi obrazlozio. nisam znao da je muhamed bio bezgresan.
gost123,

Poslanik Muhammed a.s., sto se tice, islamskih ucenjaka i ucenja islama, bio je bezgresan u smislu:
- nije pripadao idolopoklonskoj religiji prije Objave
- nije bila moguca greska u prenosenju Objave

... o cemu se radi. Greske su mu se mogle dogoditi u onome o cemu nije imao direktne Objave i da tako kazem, instrukcija od Boga samoga. u slucaju da je napravio gresku u ponasanju, Bog se nije stidio, da tu gresku obznani, kao pouku, ali i kao preporuku o ponasanju...
Pogledaj suru Abese

"Okrenuo se i namrstio..."
naime, Poslanik je bio zauzet nekim "vaznim" ljudima Mekke, i pozvao ga je slijepac, prekidajuci ga u razgovoru... Poslanik se okrenuo i namrstio, i Bog ga je ukorio. Pogledaj cijelu suru, ukoliko te to zanima. Dakle, sve dok je postojala mogucnost direktne Bozije intervencije, u stvarima te naravi (uglavnom vjerske prirode), Bog je intervenirao.

Drugo, slucaj masline - Iz hadisa i tradicije postoji slucaj kada je Poslanik a.s., pridruzio se građanima Medine u obrezivanju maslinjaka, iako nije znao nacin na koji se to obavlja, misleci, vjerovatno, da tu nema nekih pravila. Krivo je pravio rezove. Oni su ga upitali, da li on to radi po svom nahođenju, ili je ipak njega podučio Onaj koji odgaja (Rabb). On je odgovorio, da o radi po svom nahođenju, te da, ako to radi krivo, da ga isprave. I naravno, jesu.

Nadam se jasnije...

Svako dobro.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:
Gost123 wrote:
gost123,

Poslanik Muhammed a.s., sto se tice, islamskih ucenjaka i ucenja islama, bio je bezgresan u smislu:
- nije pripadao idolopoklonskoj religiji prije Objave
- nije bila moguca greska u prenosenju Objave

... o cemu se radi. Greske su mu se mogle dogoditi u onome o cemu nije imao direktne Objave i da tako kazem, instrukcija od Boga samoga. u slucaju da je napravio gresku u ponasanju, Bog se nije stidio, da tu gresku obznani, kao pouku, ali i kao preporuku o ponasanju...
Pogledaj suru Abese

"Okrenuo se i namrstio..."
naime, Poslanik je bio zauzet nekim "vaznim" ljudima Mekke, i pozvao ga je slijepac, prekidajuci ga u razgovoru... Poslanik se okrenuo i namrstio, i Bog ga je ukorio. Pogledaj cijelu suru, ukoliko te to zanima. Dakle, sve dok je postojala mogucnost direktne Bozije intervencije, u stvarima te naravi (uglavnom vjerske prirode), Bog je intervenirao.

Drugo, slucaj masline - Iz hadisa i tradicije postoji slucaj kada je Poslanik a.s., pridruzio se građanima Medine u obrezivanju maslinjaka, iako nije znao nacin na koji se to obavlja, misleci, vjerovatno, da tu nema nekih pravila. Krivo je pravio rezove. Oni su ga upitali, da li on to radi po svom nahođenju, ili je ipak njega podučio Onaj koji odgaja (Rabb). On je odgovorio, da o radi po svom nahođenju, te da, ako to radi krivo, da ga isprave. I naravno, jesu.

Nadam se jasnije...

Svako dobro.
Selam alejk, Ja Resullalah ! :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ahmmed wrote: Danko - Bananko, sabura, živ bio :) Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Aferim. Bog ti dao...
tempora

Post by tempora »

Jos jednom i iznova.Temu nisam postavila da bih bilo koga vrijedjala, niti da bi ona imala negativan slijed-na sto se aludira. Ja sam zamolila prvenstveno zenu i Ahmeda da mi odgovore-jer mi se cini da su oni najkompetentniji, ne samo zbog vjere, vec isto toliko i zbog nacina, na koji to cine, pa potom sve ostale.
Takodjer, izvinjavam se za pometnju, ja sam mislila na nikab, a napisala sam hidzab! Kako vec rekoh, pratim vec neko vrijeme "trend" ( ne mogu naci pravu rijec, neka mi bude oprosteno) zena koje se odlucuju za nikab i njihova pojasnjenja o istome. One govore o stepenovanju, sto moje skromno znanje o Islamu, ne poznaje. Pokrivsi lice ( a neke i oci) one smatraju da idu dalje od svojih sestara koje nose hidzab i time su blize Stvoritelju. Odakle potjece to razmisljanje? ( mozda ne znam formulisati pitanje :sad: )
Takodjer, mnoge od njih, zele da se bave odredjenim poslovima koji jednostavno zbog funkcionalnosti i bezbjednosti ne uvazavaju ovu vrstu oblacenja.Sve one koje su do sada pokrenule pravne postupke protiv zabrane studiranja ili prakse, izgubile su. Niti jedna od mojih bivsih ucenica, ( recimo Somalijke-koje ne nose nikab, ali nose duge marame, koje dosezu koljena) nisu primljene na mjesto prodavacice, vaspitacice i sl a razlozi su funkcionalnost.
Neke zemlje zapadne Evrope, zele uvesti zakone koji ce onemoguciti ovu "pojavu" kako je nazivaju, sto ce se mozda postici u nekim segmentima javnog domena ali ne u svim.
Mimo pitanja o stepenovanju, molila bih da mi odgovorite, na koji nacin osoba sa nikabom moze vrsiti odredjenu funkciju i kako? Neko od ucesnika je rekao kako zene koje nose nikab nemaju ucesca u drustvu jer su se one predale Stvoritelju i njima je to dovoljno. Ali ja moram reci da to bas i nije is upotpunosti istinito, jer kako sam vec gore navela, poznajem dovoljno slucajeva, koje zele da rade i da se obrazuju te da aktivno ucestvuju u drustvu. Kako uskladiti tu zelju i pripadanje Stvoritelju?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
..evo obrazlozise ti drugi, ja sam malo pridrijemao :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Danko - Bananko, sabura, živ bio Smile Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Ne bih se rad vidio u redu onih koji svjedoče o tuđim grijesima.....Molim Boga dž.š. da red onih koji će protiv mene svjedočiti....ne bude podugačak
Generalno - s tobom/vama bih se u potpunosti slozio, u ovom slucaju ipak ne.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

“Samo Allahovom miloscu ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se od tvoje blizine.” ( Ali Imran, 159)

„Strpljiv budi, ali strpljiv ces biti samo zu Allahovu pomoc. I ne tuguj za njima i neka ti nije tesko zbog spletkarenja njihova.“ (En-Nahl, 127)

„A meni lijepo strpljenje ostaje …“ Jusuf, 18
Last edited by Kwaheri on 09/02/2007 22:29, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danko_Bananko wrote:
Danko - Bananko, sabura, živ bio Smile Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Ne bih se rad vidio u redu onih koji svjedoče o tuđim grijesima.....Molim Boga dž.š. da red onih koji će protiv mene svjedočiti....ne bude podugačak
Generalno - s tobom/vama bih se u potpunosti slozio, u ovom slucaju ipak ne.
Prvo, nisam ti ja "vama" :D , drugo, naravno, tu smo da razmjenjujemo mišljenje, diskutiramo i razgovaramo, pa makar se i ne složili u nekim stvarima :)

E, sad i ja nešto generalno o tebi:

Da ti Bog dž.š. podari iz svoga obilja, na tvojoj iskrenosti, jasnoći, britkosti koja ,ipak, poznaje granicu, pa makar se , ponekad i vrlo rijetko , ne složili u mišljenju :)
MuaDib

Post by MuaDib »

Ako je Bog stvorio Evu golu, što je za muslimanke poželjno pokriti tijelo, a neke to smatraju i obavezom. Logično pitanje.
Ja inače nemam ništa protiv žene koje nose maramu, čak šta više lijepo izgledaju, ali mi stvarno smetaju one sa zarom, rukavicama i haljama, liče na đavole i aveti.
Mislim da svako ima pravo da se oblači kako hoće, ali nema pravo to drugom nametati. Mislim što se Bošnjakinja tiće da bi se više trebale okrenuti tradiciji, a ne vehabijskim novotarijama.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

MuaDib wrote:Ako je Bog stvorio Evu golu, što je za muslimanke poželjno pokriti tijelo, a neke to smatraju i obavezom. Logično pitanje.
Ja inače nemam ništa protiv žene koje nose maramu, čak šta više lijepo izgledaju, ali mi stvarno smetaju one sa zarom, rukavicama i haljama, liče na đavole i aveti.
Mislim da svako ima pravo da se oblači kako hoće, ali nema pravo to drugom nametati. Mislim što se Bošnjakinja tiće da bi se više trebale okrenuti tradiciji, a ne vehabijskim novotarijama.

Ako se Bošnjakinje počnu okretati tradiciji, kad je u pitanju odjeća za ulicu, heh... :D Nije davno bila 1948...i sva sila zarova i feredža po bosanskohercegovačkim gradovima i selima :)
Izuzetak je bila Drežnica, kraj Mostara, tamo muslimanke nisu htjele ni carski ferman poslušati , kad je riječ o pokrivanju lica :) Hercegovke :)
Post Reply