Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

zonbirile

#726 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

pa cijelo vrijeme valjaš gluposti,što tendeciozno ,što iz neznanja.Jednom sam ti rekao i ne pravi se luda,nije razlika samo u uniformisanju i reprodukciji.Malo istraži,smisli,ipak puno ljudi sa ličnim znanjem čita tvoje gluposti.
ružmarin-a

#727 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

zonbirile wrote:pa cijelo vrijeme valjaš gluposti,što tendeciozno ,što iz neznanja.Jednom sam ti rekao i ne pravi se luda,nije razlika samo u uniformisanju i reprodukciji.Malo istraži,smisli,ipak puno ljudi sa ličnim znanjem čita tvoje gluposti.
:lol: :lol:

um caruje snaga klade valja

sretno @zonbrile :thumbup: ;-)
zonbirile

#728 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

ružmarin-a wrote:
zonbirile wrote:pa cijelo vrijeme valjaš gluposti,što tendeciozno ,što iz neznanja.Jednom sam ti rekao i ne pravi se luda,nije razlika samo u uniformisanju i reprodukciji.Malo istraži,smisli,ipak puno ljudi sa ličnim znanjem čita tvoje gluposti.
:lol: :lol:

um caruje snaga klade valja

sretno @zonbrile :thumbup: ;-)
------------------------------------------
misliš da je um na tvojoj strani,upravo jedna od razlika je da svaka časna sestra mora biti obrazovana i raditi,pokrivena žena može biti bilo ko.
ružmarin-a

#729 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

da, časne sestre rade u okviru samostana, individualni su proizvođači...

misliš da pokrivene žene nisu obrazovane i da ne rade? čak i one koje "ne rade" odgajaju djecu, obrazovane im pružaju maksimalno kvalitetan odgoj ;-) i porodici kao ćeliji društva su od itekakve koristi ako izaberu da su non-stop sa svojiom djecom
zonbirile

#730 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

ružmarin-a wrote:da, časne sestre rade u okviru samostana, individualni su proizvođači...

misliš da pokrivene žene nisu obrazovane i da ne rade? čak i one koje "ne rade" odgajaju djecu, obrazovane im pružaju maksimalno kvalitetan odgoj ;-) i porodici kao ćeliji društva su od itekakve koristi ako izaberu da su non-stop sa svojiom djecom
---------------------------------------------------------------------------------
ja ništa ne mislim,ti inputiraš,fino ti pišem ,ali ti ne čitaš,ili ne razumiješ.Časna mora imati školu i rade i van samostana,a pokrivena žena ne mora i primjeri koje ti znaš ne dokazuju ništa.Razlikuješ li obaveznost i izbor.Pazi nije samo Bosna u pitanju,planetarno ovaj princip je primjenjiv.
ružmarin-a

#731 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

postoje obrazovane žene koje završe studij Islamskih nauka, rade i na Univerzitetima, ne znam šta je nejasno

Zakon o ljudskim pravima ih štiti

pronašla sam par stvari o časnim sestrama u svijetu, pošto želiš da proširimo diskusiju van BiH, unaprjed se izvinjavam jer je tema hidžab-marama

ja sam lijepo pisala da se žene iz ljubavi prema Bogu opredjela da rade što rade, a pošto pokušavaš da obezvrjediš intelekt žene pod maramom, evo par linkova o odnosu prema tim ženama i o njima samima (časnim sestrama):

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=3886

http://www.cro-rss.com/article_%E8asne_ ... 557868.htm
http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... =0&thold=0
http://www.monitor.hr/2008/08/24/svecen ... estre.html
zonbirile

#732 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

da ti nisi plavuša.Ponavljam svaka pokrivena nije pismena,niti radi,svaka časna sestra je pismena i radi,zar je to toliko teško shvatiti.
Mrs.Zurbrigen

#733 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

zonbirile wrote:da ti nisi plavuša.Ponavljam svaka pokrivena nije pismena,niti radi,svaka časna sestra je pismena i radi,zar je to toliko teško shvatiti.

mozda ima problem selektivne percepcije okoline...

ovdje u svabiji, pokrivena zena je u velikom broju slucaja iz istocne anatolije ili nekog drugog ruralnog dijela turske. i jedan veliki dio tih zena je bukvalno nepismen. kad dodju na kurseve njemackog, neke tek nakon skoro 30 godina zivota ovdje, i to samo zato sto se boje, da ce im drzava ukinuti socijalnu pomoc, kao docent prvo moras poceti sa alfabetizacijom... O_o
njihova djeca i unuci rijetko uspiju iz te okoline popeti se na neki visi obrazovni niveau.

to ne znaci, da nema zena u hidzabu koje su visoko obrazovane. al eto, ja ih primjerice na nasem univerzitetu ne vidjam cesto...
ružmarin-a

#734 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@Mrs i @Zonbrile

vi pokušavate obzvrjediti ženu u Islamu

samo naprijed, svak svoju misiju zna na ovoj kugli :-)

Pitanje: koji to stepen obrazovanja mora imati djevojka da bi se zaredila?
zonbirile

#735 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Mrs.Zurbrigen wrote:
zonbirile wrote:da ti nisi plavuša.Ponavljam svaka pokrivena nije pismena,niti radi,svaka časna sestra je pismena i radi,zar je to toliko teško shvatiti.

mozda ima problem selektivne percepcije okoline...

ovdje u svabiji, pokrivena zena je u velikom broju slucaja iz istocne anatolije ili nekog drugog ruralnog dijela turske. i jedan veliki dio tih zena je bukvalno nepismen. kad dodju na kurseve njemackog, neke tek nakon skoro 30 godina zivota ovdje, i to samo zato sto se boje, da ce im drzava ukinuti socijalnu pomoc, kao docent prvo moras poceti sa alfabetizacijom... O_o
njihova djeca i unuci rijetko uspiju iz te okoline popeti se na neki visi obrazovni niveau.

to ne znaci, da nema zena u hidzabu koje su visoko obrazovane. al eto, ja ih primjerice na nasem univerzitetu ne vidjam cesto...
-----------------------------------------------------------
ma ružno je pričala,a cura ne zna gubi se,niko ne podcijenjuje pokrivene cure,ima ih sa doktioratom,ali globalno govoreći o pokrivanju,ne može se izjednjačavati časne i pokrivene i to nije prvi put ovde.To je sad valjda novi potez simpatizera SDA.
arzuhal

#736 Re: Hidžab-mahrama

Post by arzuhal »

Jes da je skoro ofF, al' neka :D

zonbirile

#737 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

@arzulah

ne kontam,nekad stvarno iznenadiš.
ružmarin-a

#738 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@z i @ m

upitajte časne sestre i pokrivene može li se naći dodirna tačka, pa ću onda uvažavati vaše mišljenje

ja sam sasvim trezvena i razumna, ne gubim se i ne pričam ružno, dapače
bez_ideje

#739 Re: Hidžab-mahrama

Post by bez_ideje »

Kad vec govorim o globalnoj slici,i marami kao znaku ljubavi prema Bogu,za koju tvrdite da nikom nije nametnuta .....Sta je sa djevojkama u Iranu,Iraku i sl. koje odluce da bas toliko i ne vole Boga,nema prislile jelde? Niko ih ni na sta ne tjera,nikakvih posljedica ako bez marame hodaju.... :roll:
Jel to stvarno pokusavate da izjednacite sa casnim sestrama,koje se apsolutno svojevoljno odricu ovozemaljskih uzitaka i sl. i odlaze u samostane ? :?
Mrs.Zurbrigen

#740 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

ružmarin-a wrote:@z i @ m

upitajte časne sestre i pokrivene može li se naći dodirna tačka, pa ću onda uvažavati vaše mišljenje

hajde ti meni dokazi, da su sve pokrivene anatolke u njemackoj obrazovane - ili barem alfabetizirane. jer bez toga, tvoja izjava, da ja omalovazavam zene u islamu je "ruzna prica", kojom se ti, kako sama kazes, ne koristis...

a sto se usporedbe casnih sestara i pokrivenih zena tice, mislim da je malo neadekvatna. jednostavno zato sto habit ima totalno drugu konotaciju od hidzaba. a u ostalom, da li si znala, da ima casnih sestara koje uopce ne nose habit? ili ne stalno. zamisli, casna sestra koja je radila kao ucitelijca u mojoj skoli, redovno je zamjenjivala habit za knickerbockere i majicu - i to uvijek kad bi isli na neke izlete. moram reci, da je imala strasno prakticnu frizuru.
zonbirile

#741 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Mrs.Zurbrigen wrote:

hajde ti meni dokazi, da su sve pokrivene anatolke u njemackoj obrazovane - ili barem alfabetizirane. jer bez toga, tvoja izjava, da ja omalovazavam zene u islamu je "ruzna prica", kojom se ti, kako sama kazes, ne koristis...

a sto se usporedbe casnih sestara i pokrivenih zena tice, mislim da je malo neadekvatna. jednostavno zato sto habit ima totalno drugu konotaciju od hidzaba. a u ostalom, da li si znala, da ima casnih sestara koje uopce ne nose habit? ili ne stalno. zamisli, casna sestra koja je radila kao ucitelijca u mojoj skoli, redovno je zamjenjivala habit za knickerbockere i majicu - i to uvijek kad bi isli na neke izlete. moram reci, da je imala strasno prakticnu frizuru.
----------------------------------------
teško je,ne kažu đaba da je religija kao opijum,samo ovde se konzumira overdoze.
arzuhal

#742 Re: Hidžab-mahrama

Post by arzuhal »

Lekum dinukum we lije din :)

Image
ružmarin-a

#743 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@arzu zvani praktičar (da ne kažem teorist sa umetnutim r

:lol: :lol: :lol:
ružmarin-a

#744 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@zonbrile ja samo smeha konzumiram overdoze, a najviše volim onaj izazvan na sopstveni račun od strane sebe
Mrs.Zurbrigen

#745 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

zonbirile wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

----------------------------------------
teško je,ne kažu đaba da je religija kao opijum,samo ovde se konzumira overdoze.
tuzno je samo, kad vidis da netko ne reflektira kriticno, nego ima stav: ja sam u pravu, moja religija je savrsena, implementacija moje religije je savrsena, i ako ti nesto kazes protiv toga onda cu te a) nekom strasno suptilnom ironijom dekvalificirati ili b) jednostavno proglasiti antiislamistom/-katolikom/-protestantom/-stajaznam...

fakat bezveze...
ružmarin-a

#746 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@Mrs Z

da ne mislim da je moja vjera savršena ne bih je voljela svim svojim bićem

svak o svojoj misli da je savršena i neka mu, pa i ateisti misle da je savršeno ono u šta su oni ubjeđeni

nemam namjeru da išta dokazujem, ali i ne mislim da su sve časne sestre sa vŠs ili vss pa tako ni pokrivene

a paralele ću uvijek praviti i tražiti dodirne tačke, a to samo u cilju širenja ljubavi, al' ako neko ne razumije, šta ja tu mogu?

maštovitost, spajanje, analiza, zašto da ne?
zonbirile

#747 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

[
post iznad potvrdi tvoje mišljenje,tužno,ali šta češ.
Mrs.Zurbrigen

#748 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

ružmarin-a wrote:@Mrs Z

da ne mislim da je moja vjera savršena ne bih je voljela svim svojim bićem

svak o svojoj misli da je savršena i neka mu, pa i ateisti misle da je savršeno ono u šta su oni ubjeđeni

nemam namjeru da išta dokazujem, ali i ne mislim da su sve časne sestre sa vŠs ili vss pa tako ni pokrivene

a paralele ću uvijek praviti i tražiti dodirne tačke, a to samo u cilju širenja ljubavi, al' ako neko ne razumije, šta ja tu mogu?

maštovitost, spajanje, analiza, zašto da ne?

sirenje ljubavi, aha... kad se prisjetim tvojih komentara na temu "protestanti", onda ne mogu a da ne posumjam u tvoju izjavu...

a sto se casnih sestara tice: kad sam ja rekla da sve casne sestre imaju visu skolsku struku? ima ih, naravno, a ima i onih koje su se odmah nakon osnovne skole zaredile. ali: 100% sam sigurna, da je vecina casnih sestara pismena, za razliku od anatolki o kojim sam ja govorila.

i tu je slijedeci problem: zasto moj komentar ocijenjujes kao napad na islamske zene? problem je tu, i, bar ja tako mislim, vazno je, da se svi borimo protiv toga - i to ne u kontekstu religije, nego generalno. a u slucaju tih zena, mislim, da bi bilo vazno, kad bi njihova religijska zajednica njima davala impulse, zato sto vjerujem, da je ta zajednica njima veliki autoritet, i vjerujem, kad bi se alfabetizacija tu vise propagirala, vise tih zena bi pocelo uciti. samo, ako i ta zajednica, kao sto mi se cini, da ti radis u svojim odgovorima, negira problem, onda se nikad nista nece promijeniti. kontas? nemam ja nista protiv hidzaba, ne razumijem ga, to je tocno, ali ga akceptiram. i nadam se, da nisam tako zatucena, da sve pokrivene zene trpam u jedan kos. samo, ne zelim ignorisati jedan dio tih zena, samo zato sto imaju deficit u nekim tehnikama kulture. jel jasno?
Last edited by Mrs.Zurbrigen on 25/05/2009 13:07, edited 1 time in total.
zonbirile

#749 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

@mrs.Z
vidim nova si ovde,e šta češ se gluposti i bezobrazluka još naslušati.Sve o islamu,van konteksta mainstreama je islamofobija.Nije ona toliko glupa,nego svjesno izvrće,laže,pravi se nevješta,skreće uvijek u neke vode budi bog snama.
ružmarin-a

#750 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

:-) duble @z na jednu

sve što sam rekla o Protestantima je moj dojam, utisak, istina

sve što kažem stojim iza toga

gluposti i bezobrazluci se ne pretaču preko moje tastature

Budite mi pozdravljene i samo naprijed :thumbup: u svojim nakanama

možda nešto i istkate i pronižete lijepo o svemu i vidite pozitivnost u nečemu, tko zna :thumbup:
Post Reply