Hidžab-mahrama
- Compact
#401 Re: Hidžab-mahrama
Pokrivanje žene je utemeljeno Kur'anom i to na pet mjesta, a što se tiče pokrivanja lica u hadisima Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s. spominje pokrivanje ženskog lica na osam mjesta! Velika su razilaženja uleme po ovom pitanju tako da je o tome izlišno raspravljati pogotovo nama koji nemamo (većina) znanje o tom pitanju. Naše mišljenje se može svoditi na to šta se nama više sviđa ili odgovara, a nikako da govorimo šta je ispravno ili nije. Ružno ja šaliti se na račun pokrivanja, jer je to ipak Allahov propis. Seldžuk onaj vic je zaista ispod tvog nivoa!
- madner
#402 Re: Hidžab-mahrama
Hadisima koji su zapisani kolko stotina godina poslje poslanikove smrti?
- Compact
#403 Re: Hidžab-mahrama
Koliko sam upoznat da ima 6 vjerodostojnih hadiskih zbirki, po nekima 9, koje imaju neprekidni lanac prenosilaca od Muhammeda s.a.v.s pa do osobe koja ga bilježi, tako da uopće nije bitno koje je godine zapisan.madner wrote:Hadisima koji su zapisani kolko stotina godina poslje poslanikove smrti?
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#404 Re: Hidžab-mahrama
a ) Ko - Mi ?madner wrote:Naravno, nisam rekao da to treba zabranit, samo da imamo odredjeno misljenje o njima.Latinica wrote:Pa sta ? Ja mozda mogu slabo razumjeti nekoga ko ima istetovirane velike povrsine tijela ili Goth nacin odijevanja, ali to moje nerazumijevanje ne uskracuje tim osobama slobodan izbor da ispolje svoju individualnost zar ne ?madner wrote:
Zavisi, to sto neko nesto vidi kao pozitivno neko drugi vidi kao negativno.
b ) Kakvo misljenje ?
c ) Na cemu se isto zasniva ?
d ) Imaju li sve zene/muskarci pravo da se odijevaju onako kako to oni smatraju shodnim ?
Zbog cega mislis da je bolje za zene ?madner wrote:Bolje za zene. Otkrivena zena se moze obuc tako da pokrije mnogo toga, a pokrivena zena tesko da moze i smije pokazat vise nego sto je dozvoljeno.Latinica wrote:Za koga je bolje ? Za muskarce ? Za pokrivene zene svakako nije, jer su one svoj izbor napravile. Ne vidim na koji nacin bi prislino otkrivanje zena bilo dobro po drustvo ( a znam unaprijed da ti mislis da znas boljemadner wrote:To stoji, samo izmedju prisile za otkrivanjem i pokrivanjem, otkrivanje je bolje.).
(Ja mislim da imam pravo na moje misljenje)
Mislis da one nisu u stanju napraviti izbor shodno vlastitim normama koje ih vode kroz zivot ?
Sto se tice dozvoljenog, to je relativan pojam, dovoljno je izaci na ulicu da to spoznas. To je jednostavno fakt u demokratskim uredjenjima.
- madner
#405 Re: Hidžab-mahrama
To je malo nekriticno posmatranje, pogotovo kad se uzme u obzir da je svaka karika bila u stanju da grijesi, jer to su bili samo ljudi.Compact wrote:Koliko sam upoznat da ima 6 vjerodostojnih hadiskih zbirki, po nekima 9, koje imaju neprekidni lanac prenosilaca od Muhammeda s.a.v.s pa do osobe koja ga bilježi, tako da uopće nije bitno koje je godine zapisan.madner wrote:Hadisima koji su zapisani kolko stotina godina poslje poslanikove smrti?
Drugo, zasto se moralo cekat sa zapisivanjem? Odgovor je da je bilo zabranjeno! Dakle da je poslanik htio da se zapise sto je rekao, sigurno to ne bi zabranio.
Umar Ibn Abdil-Azeez kalif koji je ukino ovu zabranu zivio je cini mi se 100 godina iza istog.
Trece, iza poslanikove smrti izbio je "gradjanski rat" izmedju muslimana, neprekidni lanac prenosilaca bili su sudionici tih istih sukoba.
Cetvrto, najveci dio je napisao Al-Bukhari i njegov ucenik. (to su najstarije i broje se u najvjerodojstonije)
Peto, Al-Bukhari je zivio 194-256/810-870, jako puno vremena za neprekidan lanac.
Eh sad malo matematike. On je tvrdio da je skupio nekih 600000 hadisa, skratio to na 76000 koje je smatrao vjerodojstojnim i kad se ukinu ponavljanja i konsolduje taj broj spada na 4000.
Po njegovom vlastitim rijecima, ucio je od 1000 ucitelja, sam je skupio iste, zapamtio preko 100000...
Da je za svaki proveo sat, morao bi neprekidno radit 70 godina!
A u tom satu je provjerio svaku kariku lanca starog bar 200 godina, od kojih je prvih 100 bilo zabranjeno zapisivat (dakle usmeni prenos)...
Ali ono najbitnije je ovo: Ako je Kuran potpun, bez rijeci viska i manjka, zasto bilo koji od tih propisa nije zapisan u njemu?
- beautyfool
#406 Re: Hidžab-mahrama
Evo malo da osvjezim temu
razni stilovi nosenja mahrame i zaista svaki stil je predivan...ali u svakom slucaju najljepsi je onaj stil ukrasen sa najiskrenijim nijjetom

Last edited by beautyfool on 10/11/2008 20:02, edited 1 time in total.
- Compact
#407 Re: Hidžab-mahrama
@Madner
Odlično postavljaš temelje za diskusiju!!! Bojim se da nas ne ispale sa foruma jer je ovdje diskusija o pokrivanju žene, a ne hadis. Ipak da završim pa da se vratim na temu. Prijatelju, poslanik Muhammed s.a.v.s. je zabranio da se zapisuju hadisi iz prostog razloga da se objava ne bi pomiješala sa njegovom praksom. Mudro!!! A što se tiče lanca prenosilaca, postoje u hadiskoj terminologiji sahih hadisi, koji su između ostalog "Mutevatir" tj. hadisi koje prenosi veliki broj ljudi, ali sa istim sadržajem od riječi do riječi, tako da godine ne igraju nikakvu ulogu!!!
@Beautyfool
Mislim da se ovim pokrivanjem (na slikama) ne postiže smisao zbog koje je Allah objavio da se žene pokriju.
Odlično postavljaš temelje za diskusiju!!! Bojim se da nas ne ispale sa foruma jer je ovdje diskusija o pokrivanju žene, a ne hadis. Ipak da završim pa da se vratim na temu. Prijatelju, poslanik Muhammed s.a.v.s. je zabranio da se zapisuju hadisi iz prostog razloga da se objava ne bi pomiješala sa njegovom praksom. Mudro!!! A što se tiče lanca prenosilaca, postoje u hadiskoj terminologiji sahih hadisi, koji su između ostalog "Mutevatir" tj. hadisi koje prenosi veliki broj ljudi, ali sa istim sadržajem od riječi do riječi, tako da godine ne igraju nikakvu ulogu!!!
@Beautyfool
Mislim da se ovim pokrivanjem (na slikama) ne postiže smisao zbog koje je Allah objavio da se žene pokriju.
- ljubav_aha
#408 Re: Hidžab-mahrama
seldzuk,ste je smijesnoseldzuk wrote:Da ne bismo stalno bili ozbiljni, evo i jednog vica.
Pita žena Nasrudin-hodžu: Efendija, hoću li ja pokrivati lice.
Kaže Nasrudin-hodža: Preda mnom pokrivaj, pred ostalima kako hoćeš.
Op.: žena mu bila ružna.
- beautyfool
#409 Re: Hidžab-mahrama
Ja sam navela da su to stilovi mahrame ne hidzaba a kompletan hidzab sam po sebi bi trebao oznacavati malo drugaciji stilCompact wrote:@Madner
@Beautyfool
- madner
#410 Re: Hidžab-mahrama
Ne, ovo je o temi, pokrivanje lica kao obaveze dolazi iz hadisa, kao sto si sam rekao.Compact wrote:@Madner
Moj argument se sastoji iz cetvri dijela: Prvi je da Al Bukari fizicki nije mogao da ispita tolki broj hadisa, barem ne po standardu koji oni navodi. Da li ti mozes ispitat karakter 6 ljudi prema standardu koji on navodi u roku 15 minuta? Da li je to opste moguce?
Dalje posto su te pocetne godine islama bile izrazito turbulente, sami usmeni izvori nisu bili objektivni. Poslanikovi praotioci se poslje njegove smrti nisu mogli dogovorit kako da ustroje kalifat, nego su vodili nekoliko medjusobnih ratova. Oni su na kraju samo ljudi.
Treci je: ako u Kuranu nema rijeci manjka i viska, sljedi da su svi propisi sadrzani u njemu. Hadisi su dakle ili suvisni (posto su propisi vec sadrzani) ili hadisi sadrze propise koji nisu propisani Kuranom, dakle ne mogu biti obavezni.
Cetvri je: poslaniku se propisuju karkateristike koje on sam nije uzeo za svoje. Kao sto si rekao, nije zelio da se sustina zamjeni sa njegovim tumacenjem iste.
-
seldzuk
#411 Re: Hidžab-mahrama
Iz vrlo jednostavnog razloga - tada bi Kur'an imao više stranica nego Encyclopaedia Britannica. Propisi islama su vrlo brojni i precizni - od rezanja noktiju do pitanja izbora glavnog čovjek države.madner wrote:To je malo nekriticno posmatranje, pogotovo kad se uzme u obzir da je svaka karika bila u stanju da grijesi, jer to su bili samo ljudi.Compact wrote:Koliko sam upoznat da ima 6 vjerodostojnih hadiskih zbirki, po nekima 9, koje imaju neprekidni lanac prenosilaca od Muhammeda s.a.v.s pa do osobe koja ga bilježi, tako da uopće nije bitno koje je godine zapisan.madner wrote:Hadisima koji su zapisani kolko stotina godina poslje poslanikove smrti?
Drugo, zasto se moralo cekat sa zapisivanjem? Odgovor je da je bilo zabranjeno! Dakle da je poslanik htio da se zapise sto je rekao, sigurno to ne bi zabranio.
Umar Ibn Abdil-Azeez kalif koji je ukino ovu zabranu zivio je cini mi se 100 godina iza istog.
Trece, iza poslanikove smrti izbio je "gradjanski rat" izmedju muslimana, neprekidni lanac prenosilaca bili su sudionici tih istih sukoba.
Cetvrto, najveci dio je napisao Al-Bukhari i njegov ucenik. (to su najstarije i broje se u najvjerodojstonije)
Peto, Al-Bukhari je zivio 194-256/810-870, jako puno vremena za neprekidan lanac.
Eh sad malo matematike. On je tvrdio da je skupio nekih 600000 hadisa, skratio to na 76000 koje je smatrao vjerodojstojnim i kad se ukinu ponavljanja i konsolduje taj broj spada na 4000.
Po njegovom vlastitim rijecima, ucio je od 1000 ucitelja, sam je skupio iste, zapamtio preko 100000...
A u tom satu je provjerio svaku kariku lanca starog bar 200 godina, od kojih je prvih 100 bilo zabranjeno zapisivat (dakle usmeni prenos)...
Ali ono najbitnije je ovo: Ako je Kuran potpun, bez rijeci viska i manjka, zasto bilo koji od tih propisa nije zapisan u njemu?
Last edited by seldzuk on 11/11/2008 09:22, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#412 Re: Hidžab-mahrama
A ko drugi nego Nasrudin-hodža, ni toliki humor mu nije pomogao da ugrabi neku tadašnju Klaudiju Šifer.ljubav_aha wrote:seldzuk,ste je smijesnoseldzuk wrote:Da ne bismo stalno bili ozbiljni, evo i jednog vica.
Pita žena Nasrudin-hodžu: Efendija, hoću li ja pokrivati lice.
Kaže Nasrudin-hodža: Preda mnom pokrivaj, pred ostalima kako hoćeš.
Op.: žena mu bila ružna.
- madner
#413 Re: Hidžab-mahrama
Opasna argumentacija, jer onda nije potpun!seldzuk wrote:madner wrote:Iz vrlo jednostavnog razloga - tada bi Kur'an imao više stranica nego Encyclopaedia Britannica. Propisi islama su vrlo brojni i precizni - od rezanja noktiju do pitanja izbora glavnog čovjek države.Compact wrote: To je malo nekriticno posmatranje, pogotovo kad se uzme u obzir da je svaka karika bila u stanju da grijesi, jer to su bili samo ljudi.
A pise da jeste.
Logicno bi bilo da to sto nije napisano u njemu ne predstavlja islamski propis, nego neko tumacenje. Dakle mozda nije bitno kako sjeces nokte
-
seldzuk
#414 Re: Hidžab-mahrama
Poslaniku je Kur'an objavljen, on je i njegov donositelj i njegov tumač. A muslimani slijede Poslanika, bez obzira je li nešto došlo kao direktna Allahova riječ ili kao znanje koje je spušteno Poslaniku i on ga prenio kao hadis. O tome šta je farz, vadžib, sunnet, mustehab, mendub, mubah, mekruh, mekruh tahrimen i haram, bavi se fikh - islamsko pravo, a opet na osnovu Kur'ana i sunneta.madner wrote: Opasna argumentacija, jer onda nije potpun!
A pise da jeste.
Logicno bi bilo da to sto nije napisano u njemu ne predstavlja islamski propis, nego neko tumacenje. Dakle mozda nije bitno kako sjeces nokte
-
seldzuk
#415 Re: Hidžab-mahrama
I one pokrivaju glavu, što vjerovatno ima osnovu u onom s čim je došao Isa, alejhi selam.

- Pasiflora
#416 Re: Hidžab-mahrama
seldzuk wrote:I one pokrivaju glavu, što vjerovatno ima osnovu u onom s čim je došao Isa, alejhi selam.
Da, ali one su vjerske sluzbenice - to im je uniforma i izbor.
- madner
#417 Re: Hidžab-mahrama
Poslanik je zabranio da se njegove rijeci i djela zapisiju i prenose. Zato sto on nije za sebe uzimao pravo da su njegova djela inspirisana bozijom voljom, vec da je on samo onaj koji objavljuje bozije rijeci.seldzuk wrote:Poslaniku je Kur'an objavljen, on je i njegov donositelj i njegov tumač. A muslimani slijede Poslanika, bez obzira je li nešto došlo kao direktna Allahova riječ ili kao znanje koje je spušteno Poslaniku i on ga prenio kao hadis. O tome šta je farz, vadžib, sunnet, mustehab, mendub, mubah, mekruh, mekruh tahrimen i haram, bavi se fikh - islamsko pravo, a opet na osnovu Kur'ana i sunneta.madner wrote: Opasna argumentacija, jer onda nije potpun!
A pise da jeste.
18-110
"Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog - jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, klanjajući se Gospodaru svome, Njemu nikoga ne pridružuje!""
41-6
Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, samo - meni se objavljuje da je vaš Bog samo jedan Bog, zato se Njemu iskreno klanjate i od Njega oprosta tražite! A teško onima koji Njemu druge ravnim smatraju
Dakle sam poslanik nije htio (to jest zabranio je) ovakvo tumacenje njegovih djela.
- minci
#418 Re: Hidžab-mahrama
Kur'an je potpun sto se tice Bozijih rijeci pa Kur'an kaze i ovo: :”Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor" sto znaci da ce nam on objasniti sve sto nas zanima u svakodnevnom zivotu, od nacina sjecenja nokata pa do ljudi inadzija kojih je uvijek bilo i koji ce osporavati Bozije Knjige i poslanike!madner wrote:To je malo nekriticno posmatranje, pogotovo kad se uzme u obzir da je svaka karika bila u stanju da grijesi, jer to su bili samo ljudi.Compact wrote:Koliko sam upoznat da ima 6 vjerodostojnih hadiskih zbirki, po nekima 9, koje imaju neprekidni lanac prenosilaca od Muhammeda s.a.v.s pa do osobe koja ga bilježi, tako da uopće nije bitno koje je godine zapisan.madner wrote:Hadisima koji su zapisani kolko stotina godina poslje poslanikove smrti?
Iako nije tema o tome ali uvijek ima onih koji neku temu preokrecu na svoju vodu, pokusat cu ovdje da navedem tacnije podatke o zapisivanju hadisa a zna se da su Ashabi Bozijeg poslanika pamtili sve sto bi on rekao kao Kur'an tako i ono sto nije spadalo U Allahove/Bozije rijeci, jer Kur'an su samo Bozije rijeci, a kada Je Muhamed s.a.v.s pricao i kada su ga ljudi pitali o mnogim stvarima iz zivota on je uvijek naglasavao sta je Kur'an a sta njegove rijeci, sta se smije zapisati sta ne, ali i bez zapisivanja jos za vrijeme zivota Muhameda s.a.v.s. je bio veliki broj ljudi koji su sve odmah ucili i znali napamet kako Kur'an tako i hadise.
Jedan hadis koji govori o zabrani zapisivanja bilo cega drugog osim Kur'ana koji je Muhamed s.a.v.s. izrekao na pocetku objavljivanja prilikom jednog govora odnosio se samo na to sto je Muhamed s.a.v.s govorio u tom momentu a jednom ashabu se svidio taj govor pa je pitao moze li to zapisati a Muhamed s.a.v.s je u vezi toga odgovorio 'Ne zapisuj ništa od men izuzev Kur’an, a ukoliko bilo ko zapiše nešto od mene osim Kur’ana neka to izbriše.'" (zabilježio Muslim u svom sahihu kao i Ibn Sa'ad (6/63)hadis prenesen od Ebi Sa'id el-Khudrija . To nije bila zabrana na zapisivanje za uvijek jer postoje i drugi hadisi poslije koji su nakon toga receni od Muhameda s.a.v.s.
Nije tacno da su se hadisi zapisivali tek poslije 300 godina od smrti Muhameda s.a.v.s u knjizi The Authoritiy and Importance of the Sunnah str. 177-187 od autora Jamaal al-Din M. Zarabozo mozete procitati o tome vise. Moze se samo reci da su tada vec bili sakupljeni vise njih u jednoj knjizi.
Ashabi ne samo da su zapisivali hadise neku su mnogi od njih svoje zapise sakupljali u manje knjige. Npr, Buhari na šest mjesta u svom sahihu bilježi zapis (zbirku) hadisa kojeg je načinio Ali bin Ebi Talib r.a. Pored Alija r.a. hadise su u velikom broju zapisivali i mnogi drugi, među kojima su i Ibn Abbas, Abdullah ibn Amr, Enes bin Malik, Džabir bin Abdullah itd. Ovi spisi su korišteni pri podučavanju kasnijih generacija kao i za diktiranje hadisa kako bi ih drugi zapisivali.
Dokaz da je zapisivanje hadisa naslijeđeno od ashaba je pronađen u djelu Tahzib (ili Tahdheeb) (1/470) u biografiji Bešir Ibn Nuhajka. Jahja Ibnul Qattaan je rekao: "Prenosi se da je Bešir Ibn Nuhajka rekao: 'Došao sam do Ebu Hurejre sa knjigom u koju sam zapisivao. Čitao sam mu iz nje i rekao: 'Čuo sam od tebe ovo...' On je rekao: 'Da.'" Ista ova predaja je zabilježena i u Tirmiziji (4/396), kao i u drugim zbirkama.
Poslanik s.a.v.s. je odobravao zapisivanje svojih hadisa i sam diktirao brojne hadise kako bi ih ashabi zapisivali. Npr. Tirmizija bilježi od Abdullaha ibn Omera: "Allahov Poslanik s.a.v.s. je diktirao 'Knjigu o sadaki' i bio ju je spremio poslati svojim namjesnicima ali ga je smrt u tome pretekla..." (Knjiga navodi ukupno 10 primjera gdje je Poslanik s.a.v.s. ashabima diktirao svoj govor vezan za pitanja Dina kako bi ga oni zapisivali i drugima prenosili.)
Buharija i Muslim bilježe da su okolnosti zahtijevale da Ebi Šah ima nešto zapisano od Poslanikovog s.a.v.s. govora što je od njega čuo prilikom jedne hutbe. To je bilo u godini pobijede nad Mekkom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Zapisuj Ebi Šah." Ebu Davud i el-Haakim, kao i ostali, prenose od Abdullaha Ibn Omar Ibnul 'Aasa da je rekao: "Ja sam rekao: "O Allahov Poslaniče, zaista sam čuo nešto od tebe. Mogu li to zapisati?" Muhamed s.a.v.s. je rekao: "Da." Ja rekoh: "I u sreći i u srdžbi?" Muhamed s.a.v.s. odgovori: "Da! Zaista ja ne govorim ništa drugo do istinu, i u sreći i u srdžbi." Iako je Muhamed s.a.v.s bio osoba koja se nije nikad srdila osim u trenutcima kada se radilo o povredama Allahovih dz.s. zakona.
Buhari bilježi od Ebu Hurejre da je rekao: "Niko od ashaba nije imao više hadisa od mene, osim 'Abdullah Ibn 'Omar. Zaista on ih je zapisivao dok ja nisam."
Tirmizi bilježi od Ebu Hurejre da je rekao: "Jedan ensarija je sjedio sa Poslanikom s.a.v.s. i čuo je hadis koji ga je impresionirao, ali ga nije mogao zapamtiti. Potom se požalio Poslaniku s.a.v.s. te mu on odgovorio 'Koristi svoju desnu ruku.', pokazujući mu rukom da zapisuje."
Pa da nastavimo sa temom o hidzabu dalje ko ima sta reci....
- minci
#419 Re: Hidžab-mahrama
Dali to znaci da su i kod hriscana samo vjernice one koje nose uniformu a sve ostale nevjernice, u islamu je tako, nema vjerske sluzbenice sa uniformom po izboru vec su SVE vjernice koje su pokorne bogu one koje slijede Bozije zakone i propise duzne i da budu pokrivene a one koje to nisu, ne moraju nece nikome naskoditi do sebi ako naprave takav izbor!sitno wrote:Da, ali one su vjerske sluzbenice - to im je uniforma i izbor.seldzuk wrote:I one pokrivaju glavu, što vjerovatno ima osnovu u onom s čim je došao Isa, alejhi selam.
- madner
#420 Re: Hidžab-mahrama
A zasto bi naglasavao sta je Kuran a sta su njegove rijeci, osim ako su njegove rijeci i djela upravo to, njegove tj. ljudske?
42 48
Mi tebe nismo ni poslali da budeš njihov čuvar, ti si dužan samo da obznaniš
Ili je Kuran potpun i nema potrebe za dodatnim propisima, ili je nepotpun i ima potrebe?
Nemoguce je da je potpun ali da u hadisima pise neki novi propis.
75 16-19
Ne izgovaraj Kur’an* jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio,
Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao.
A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo,
a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo
nije poslanikova duznost bila da ga objasni
42 48
Ili je Kuran potpun i nema potrebe za dodatnim propisima, ili je nepotpun i ima potrebe?
75 16-19
- minci
#421 Re: Hidžab-mahrama
madner wrote:A zasto bi naglasavao sta je Kuran a sta su njegove rijeci, osim ako su njegove rijeci i djela upravo to, njegove tj. ljudske?
42 48
75 16-19
A da ti nisi mozda zaduzen za Tefsir Kur'ana?
"Zaista su ljudi svadjalice" U hadisima ne pisu novi propisi nego samo sira objasnjenja kako da ljudi sprovedu Njegova Bozija naredjenja sto tacnije i jednostavnije za obicne ljude!
Npr. da ga ne treba izgovarati da bi ga sto prije zapamtio nije cilj da ga citas samo da bi ga zapamtio nego da bi ga ucio, citao i izgovarao sa razmisljanjem i pratio kada neko cita a ne nesto drugo radio sto bi ti paznju odvlacilo kada neko cita Kur'anske ajete, sto je i Muhamed s.a.v.s. radio, prvo pratio meleka, svaki ajet i njegovo tumacenje i da je svaki prenijeti ajet poslije tumacio povezano sa svim drugim ajetima. Velika je mudrost Bozija, a Muhamedu s.a.v.s. je prvo melek Dzibirl/Gabriel prenio Bozije rijeci pa njega poducio kako treba da objasni dalje sve te ajete svojim ashabima a ashabima je naredjeno da ga (Kur'an) dalje prenose i poducavaju druge i da ni jednu rijec ne dodaju od sebe Bozijoj knjizi Kur'anu a da se pri tome sluze svim onim sto je Muhamed s.a.v.s. sprovodio u praksi jer u svemu kao sto svaki laik zna postoji teorija i praksa!
- madner
#422 Re: Hidžab-mahrama
Ali ovo je tema gdje ta teorija pada.
Gdje u Kuranu pise da zena treba pokriti lice i kosu?
Ako ne pise, onda ne moze biti propis.
3:79
Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božiji ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"
Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božiji ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"
- minci
#423 Re: Hidžab-mahrama
Vrati se nazad i procitaj navedene ajete u mom jednom postu koji kazu da treba pokriti lice ali ti to ne shvatas, jer stoji "da spuste vela svoja na prsa svoja" a sta je velo nego pokrivac za glavu to zna svako pa i bez vjere evo jedan primjer iz naroda da ti se objasne rijeci iz Kur'ana, obicaj je bio da mlade kada se udaju nose takva vela(slajer) gdje prekrivaju svoja lica da ih ne vidi mladozenja dok se ne vjencaju a ima i dan danas vise vrsta vela za pokrivanje.
Pa zar igdje stoji da je Muhamed s.a.v.s. rekao da se njemu klanjaju, zbog cega navodis to? Naravno da su Bozije Knjige tu i da ih treba proucavati, tumaciti i zapisati da nauce oni koji nisu nadareni objasnjavati ono sto im je u Knizi objavljeno jer svi nisu za tumacenje sposobni!
Pa zar igdje stoji da je Muhamed s.a.v.s. rekao da se njemu klanjaju, zbog cega navodis to? Naravno da su Bozije Knjige tu i da ih treba proucavati, tumaciti i zapisati da nauce oni koji nisu nadareni objasnjavati ono sto im je u Knizi objavljeno jer svi nisu za tumacenje sposobni!
- Bosanac sa dna kace
#424 Re: Hidžab-mahrama
hijr vi go, agajn bek into d srklmadner wrote:Ali ovo je tema gdje ta teorija pada.
-
fia
#425 Re: Hidžab-mahrama
Izvinjavam se da ulazim u vašu raspravu, ali želim malo nešto na "mojem terenu"
Neko je ovdje citirao kao temelj krčanskog pokrivanja poslanicu apostola Pavla. Možda je vama tako neko argumentovao, ali je treba čitati pažljivo, da znamo o čemu se tamo govori:
"Ali hocu da znate da je Hrist glava svakom covjeku, a covjek je glava zeni, a Bog je glava Hristu. Svaki covjek, koji se moli Bogu ili prorokuje pokrivene glave, sramoti svoju glavu. A svaka zena, koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti svoju glavu, jer je jedno isto sa osisanom. Ako se, naime, zena ne pokriva, neka se onda i sisa. No ako je ruzno da se zena sisa i brije, neka se i pokriva. Covjek pak ne treba da pokriva glavu zato sto je on slika i slava Bozja, a zena je covjekova slava. Jer nije covjek postao od zene, nego zena od covjeka. Zato zena treba da ima znak muzevljeve vlasti na glavi - zbog andjela." (Prva poslanca Korincanima, 11:3-10).
O čemu ovdje Pavao piše?
Muškarac ne pokriva glavu kad se “moli ili proriče” jer je po svojoj ulozi glave obitelji “Božja slika”, budući da nema nikoga na Zemlji tko bi mu u obitelji bio nadredjen. Ali ako bi se žena “molila ili proricala” nepokrivene glave, pokazala bi nepoštovanje prema ulozi koju je muškarcu dao Bog i sramotila bi ga. Čak i andjeli, koji su članovi Božje nebeske organizacije usporedjene sa ženom, vide na glavi vjernih kršćanki “znak podložnosti”, koji ih podsjeća na njihovu vlastitu podložnost Bogu.
Zaključak iz ovih Pavlovih riječi: žena treba pokriti glavu u slučaju:
Kada se “moli ili proriče”, to ne znači da mora pokrivati glavu kad se sama moli ili kad s drugima razgovara o biblijskim proročanstvima. Ali u znak podložnosti muškarcu treba pokriti glavu u situacijama kad u Božjoj službi radi ono što bi inače trebao raditi njen suprug ili neki drugi muškarac.....
Isto tako ako pogledamo neke od ostalih biblijskih redaka :
1.Petr. 3:3, 4: “Neka vaš ukras ne bude izvanjski — pletenje kose i ukrašavanje zlatom ili odijevanje haljina — nego neka to bude tajni čovjek srca odjeven u neraspadljivo ruho mirnog i blagog duha, koji je dragocjen u Božjim očima.”
Znači li to da se žene ne smiju ukrašavati? Znači li to da su u to vrijeme morale biti pokrivene? Ne - kad piše o izvanjskom ukrasu – pletenju kose,bezveze bi bilo kad je pod maramom jeĺ ...., isto kao sigurno to ne znači da ne smiju odijevati haljine. /ustvari tada su hodale vani pokrivene,jer je to bio običaj, ali sad govorimo o propisima / Svrha tog savjeta jeste da imaju uravnoteženo gledište o dotjerivanju i da im najvažnije bude duhovno “ukrašavanje”.
1.Tim. 2:9, 10: “Želim da se žene pristojno odijevaju i da pritom budu skromne i razborite, da se ne ukrašavaju pletenjem kose i zlatom ili biserima ili skupocjenom odjećom, nego dobrim djelima, kako i dolikuje ženama koje kažu da štuju Boga.”
I možda još jedan zanimljiv citat u okviru ove teme:
(1. Mojsijeva 38:13-16) 13 Tada su javili Tamari: “Evo, svekar ti ide u Timnu da striže ovce.” 14 A ona je skinula sa sebe odjeću udovičku, pokrila se maramom i zastrla koprenom, pa je sjela na ulazu u Enajim, koji je na putu za Timnu. Jer je vidjela da je Šela odrastao, ali nju još nisu udali za njega. 15 Kad ju je Juda ugledao, odmah je pomislio da je bludnica, jer je pokrila lice.
Neko je ovdje citirao kao temelj krčanskog pokrivanja poslanicu apostola Pavla. Možda je vama tako neko argumentovao, ali je treba čitati pažljivo, da znamo o čemu se tamo govori:
"Ali hocu da znate da je Hrist glava svakom covjeku, a covjek je glava zeni, a Bog je glava Hristu. Svaki covjek, koji se moli Bogu ili prorokuje pokrivene glave, sramoti svoju glavu. A svaka zena, koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti svoju glavu, jer je jedno isto sa osisanom. Ako se, naime, zena ne pokriva, neka se onda i sisa. No ako je ruzno da se zena sisa i brije, neka se i pokriva. Covjek pak ne treba da pokriva glavu zato sto je on slika i slava Bozja, a zena je covjekova slava. Jer nije covjek postao od zene, nego zena od covjeka. Zato zena treba da ima znak muzevljeve vlasti na glavi - zbog andjela." (Prva poslanca Korincanima, 11:3-10).
O čemu ovdje Pavao piše?
Muškarac ne pokriva glavu kad se “moli ili proriče” jer je po svojoj ulozi glave obitelji “Božja slika”, budući da nema nikoga na Zemlji tko bi mu u obitelji bio nadredjen. Ali ako bi se žena “molila ili proricala” nepokrivene glave, pokazala bi nepoštovanje prema ulozi koju je muškarcu dao Bog i sramotila bi ga. Čak i andjeli, koji su članovi Božje nebeske organizacije usporedjene sa ženom, vide na glavi vjernih kršćanki “znak podložnosti”, koji ih podsjeća na njihovu vlastitu podložnost Bogu.
Zaključak iz ovih Pavlovih riječi: žena treba pokriti glavu u slučaju:
Kada se “moli ili proriče”, to ne znači da mora pokrivati glavu kad se sama moli ili kad s drugima razgovara o biblijskim proročanstvima. Ali u znak podložnosti muškarcu treba pokriti glavu u situacijama kad u Božjoj službi radi ono što bi inače trebao raditi njen suprug ili neki drugi muškarac.....
Isto tako ako pogledamo neke od ostalih biblijskih redaka :
1.Petr. 3:3, 4: “Neka vaš ukras ne bude izvanjski — pletenje kose i ukrašavanje zlatom ili odijevanje haljina — nego neka to bude tajni čovjek srca odjeven u neraspadljivo ruho mirnog i blagog duha, koji je dragocjen u Božjim očima.”
Znači li to da se žene ne smiju ukrašavati? Znači li to da su u to vrijeme morale biti pokrivene? Ne - kad piše o izvanjskom ukrasu – pletenju kose,bezveze bi bilo kad je pod maramom jeĺ ...., isto kao sigurno to ne znači da ne smiju odijevati haljine. /ustvari tada su hodale vani pokrivene,jer je to bio običaj, ali sad govorimo o propisima / Svrha tog savjeta jeste da imaju uravnoteženo gledište o dotjerivanju i da im najvažnije bude duhovno “ukrašavanje”.
1.Tim. 2:9, 10: “Želim da se žene pristojno odijevaju i da pritom budu skromne i razborite, da se ne ukrašavaju pletenjem kose i zlatom ili biserima ili skupocjenom odjećom, nego dobrim djelima, kako i dolikuje ženama koje kažu da štuju Boga.”
I možda još jedan zanimljiv citat u okviru ove teme:
(1. Mojsijeva 38:13-16) 13 Tada su javili Tamari: “Evo, svekar ti ide u Timnu da striže ovce.” 14 A ona je skinula sa sebe odjeću udovičku, pokrila se maramom i zastrla koprenom, pa je sjela na ulazu u Enajim, koji je na putu za Timnu. Jer je vidjela da je Šela odrastao, ali nju još nisu udali za njega. 15 Kad ju je Juda ugledao, odmah je pomislio da je bludnica, jer je pokrila lice.
Last edited by fia on 11/11/2008 18:23, edited 1 time in total.