Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%
 
Total votes: 110

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#1 Hidžab-mahrama

Post by seldzuk » 23/10/2008 08:40

Nakon odgovora provjeri na http://islamski.net/index.php?option=co ... &Itemid=28)

Za moralnost jednog društva, ključna je moralnost žena. U tom smislu je itekako važno i odijevanje žene. Islamski propis u odijevanju za ženu kao i za muškarca je onakav kakav je i u džamiji. Međutim, neki ga primjenjuju, neki ne.
Negdje se mahrama ne smatra samo mahramom već i vjerskim i političkim oružjem.
Iz vizure bosanskog muslimana, teško je razumjeti da se u jednoj od najznačajnijih muslimanskih zemalja ženama zabranjuje pokrivanje u svim javnim ustanovama, pa čak i studenticama na fakultetu. Čudi i to da se u nekim evropskim zemljama koje se zaklinju u slobode pojedinca ograničava pokrivanje muslimanki:
U slijedećem tekstu koji je prije pola sata objavljen na sarajevo-x-u se govori o situaciji u Turskoj. Mada naslov nosi jednu poruku, sadržaj je u potpunoj suprotnosti sa njim.

23.10.2008. u 08:08


Turska
Nema ukidanja zabrane nošenja feredža na fakultetima???
Ukidanje zabrane nošenja feredža na fakultetima u suprotnosti je sa sekularnim turskim ustavom, saopćio je danas Ustavni sud Turske, prenosi Reuters.

Sud je u naknadnom obrazloženju ranije donesene presude objasnio da je nošenje marame čin ličnog izbora i slobode, ali da bi ukidanje zabrane, koja je na snazi od 1989. godine, značilo otvoreno kršenje principa sekularizma.

Ustavni sud, koji se smatra bastionom sekularnih principa turske države, u junu je odbacio ustavni amandman podnesen od vladajuće islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) kojim bi studenticama bilo omogućeno da na državnim univerzitetima budu pokrivenih glava.

AKP premijera Tayyipa Erdogana oštro je reagirala na takvu odluku, optuživši Ustavni sud da njome krši najviši državni akt.

Nošenja feredža je jedno od najdelikatnijih u Turskoj, zemlji naseljenoj uglavnom sunitskim muslimanima i sa sekularnim ustavom.

Dok predstavnici vladajuće partije ukidanje zabrane nošenja feredža na fakultetima pravdaju kao čin vjerskih sloboda, dotle opozicija takav zahtjev tumači kao pokušaj vlade da na mala vrata uvede šerijatsko pravo.

Novi pokušaj da se ukine zabrana nošenja feredža na državnim fakultetima zahtijevao bi promjenu ustava i široki društveni konsenzus, a to je malo vjerovatno u zemlji u kojoj je religija striktno odvojena od države, podsjeća britanska agencija.

"Ovakva presuda nije samo stavila tačku na debatu u vezi s feredžama, već i na svaki pokušaj da se promijeni ustav i sekularni sistem", kaže Cengiz Aktar, profesor na Univerzitetu Bahčešehir u Istanbulu.
(FENA)
Last edited by seldzuk on 04/11/2008 18:57, edited 7 times in total.


seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#2 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 08:48

Europa : Pregled nošenja muslimanske marame u Europi
Objavio Mrljavac dana 9.2.2008. 17:31 Vijesti istog autora


ZAGREB, 9. veljače 2008. (Hina/Reuters) - Agencija Reuters donosi pregled prakse nekih europskih država prema nošenju marame, kojom muslimanke pokrivaju glavu, ali ne i lice, te burke i nikaba, kojom pokrivaju cijelo tijelo i lice.

TURSKA

Parlament s velikom većinom zastupnika stranke AK, islamističkih korijena, ukinuo je u subotu zabranu nošenja marame na sveučilištima i javnim ustanovama. U sekularnoj, 99-postotnoj muslimanskoj državi, žene dosad nisu smjele na javnim mjestima boraviti pokrivene glave, jer je to 20-ih godina 20. stoljeća zabranio utemeljitelj moderne države, Mustafa Kemal Ataturkt.


U Turskoj gotovo dvije trećine žena pokriva glavu, no rijetko se vidi burka, plašt s malom mrežicom za oči, kakav se nosi u Afganistanu, ili pak nikab, također plašt koji pokriva tijelo i lice, kakav se nosi na Bliskome istoku.


NIZOZEMSKA

Nizozemska vlada pripremala je zakon o zabrani muslimanskog vela, ali će od njega vjerojatno odustati, piše Reuters. Vlada je odustala od zabrane burke i nikaba u javnosti jer bi se time kršilo načelo slobode vjeroispovijesti, no u državnim ustanovama i školama ne dopušta ih.

Muslimanska zajednica tvrdi da samo 50 žena nosi burku ili nikab (kojima pokrivaju cijelo lice i tijelo) te ocjenjuje da bi opća zabrana pojačala otuđenje oko milijun muslimana, koliko ih živi u Nizozemskoj.

Prethodna nizozemska vlada predložila je potpunu zabranu pokrivanja lica u javnosti, no vlada centra koja je prošle godine došla na vlast zauzima pomirljivije stajalište.


FRANCUSKA

Zemlja s najvećom muslimanskom manjinom u Europi (5 milijuna), Francuska je zabranila maramu u državnim školama 2004., a tada je zabranila i obilježja drugih vjeroispovijesti kao što su židovke kipe (kapice) i veliki kršćanski križevi. Vlada tvrdi da bi se vjerskim obilježjima u državnim školama kršio zakon o odvojenosti crkve od države.

Na sveučilištima žene mogu nositi marame jer su odrasle osobe. Ali nastavnicma i službenicama ne dopuštaju se nikakvi vjerski simboli na radnome mjestu.

U Francuskoj je bilo prosvjeda protiv zakona, no tek je nekoliko djevojčica bilo izbačeno iz škole jer su odbile odreći se marama.


BRITANIJA

Britanija nema službene politike o nošenju marama ili burki, no to je pitanje poticalo burne rasprave. Škole mogu same odrediti propise odijevanja. Promatrači se slažu da sve više britanskih muslimanki nosi maramu ili veo.

Godine 2006. britanski političar Jack Straw izazvao je polemiku porukom kako bi više volio da muslimanke ne nose veo te je zatražio od onih koje ga poslovno posjećuju da uklone takav tip odjeće.


NJEMAČKA

Politku o nošenju marame ili vela određuje pojedinačno svaka od pokrajinskih država, a ne savezna vlada. Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da ne planira savezni zakon o tom pitanju.

Sedam od 16 njemačkih država brani nastavnicama u državnim školama nošenje marami, zbog čega su muslimani ogorčeni i tvrde da su diskriminirani.

Roland Koch, konzervativni premijer države Hessen, zatražio je prije nekoliko tjedana zabranu svim učenicama da u školi nose burku. No ideja mu se vratila kao bumernag kada je ustanovio da u njegovoj državi nema učenica koje nose burku.

Većina njemačkih muslimana, njih oko 3,2 milijuna, potječe iz Turske.(Hina)

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#3 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 08:57

U intervjuu Dana sa jednim britanskim zvaničnikom, on je primijetio jedan paradoks da mnogo veći procenat muslimanki u Britaniji praktikuje hidžab nego u BiH.

User avatar
atom62
Posts: 281
Joined: 04/02/2008 14:33

#4 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by atom62 » 23/10/2008 09:04

Ja imam osjecaj da vehabijski neandertalci polako ovaj forum podrivaju! Seldzuk, idi danas negdje daleko i ne vracaj se molim te nikad vise! :P

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#5 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 09:07

Evo posta jednog našeg "stručnjaka za hidžab" sa jednog bh. foruma:
Iako ima dosta stvari u Islamu koje mi je jednostavno tesko prihvatiti,jedna od tih stvari mi je posebno cudna i neprihvatljiva.U zadnje vrijeme je sve vise djevojaka koje pokrivaju svoju kosu maramama kada izlaze u grad ili bilo gdje drugo.Mogu prihvatiti cinjenicu da je ta marama potrebna pri obavljanju obreda(klanjanju) radi zastite od opadanja dlaka ali mi se gubi svrha kada se koristi pri izlascima iz kuce.

Inace moje misljenje o marami i nastanku njene upotrebe je slijedeci:
Prije mnogo godina kada je nastao Islam i kada ga je Muhammed a.s. sirio,bilo je mnogo vruce posto se to desilo u tim vrelim podrucjima na planeti Zemlji.Marama se koristila da se glava zastiti od Sunca(da se nebi desio suncani udar).Medjutim tokom vremena su muskarci skontali da mogu iskoristiti to da zastite svoje zene od pogleda drugih muskaraca i nametnuli zeni upotrebu marame koristeci vjeru da bih nasli razloge i opravdanja.Zene su to prihvatile zato sto je tada smatrano da su muskarci superiorniji.Tada se nije znalo za rijec emancipacija.

Kosa je po meni nesto sto cini zenu zenom i ujedno je nesto najlijepse na cijeloj zeni.Nebih mogao zamisliti da sam u vezi sa pokrivenom zenom,kad tad bi mi to postao problem.Posto kad se tek upoznajemo sa djevojkom,tesko je da cemo upoznati karakter ako nam ne stima nesto u fizickom izgledu mislim da nebi bilo moguce da ja zavrsim sa takvom zenom.

U zadnje vrijeme mislim da se ta marama samo koristi da bi se svima pokazalo da je ta djevojka vjernica.Zar je to uopste potrebno,nemora niko znati da je to tako,dovoljno je da ti znas da vjerujes.Znam da ce me sada oni vjerski fanatici napasti zbog ovoga,ali kod mene je to tako i nemogu nikako protiv sebe.

Sta vi mislite?

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9201
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#6 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by Bosanac sa dna kace » 23/10/2008 09:36

seldzuk wrote: Nema ukidanja zabrane nošenja feredža na fakultetima???
radi se o jednoj velikoj, namjerno napravljenoj gresci, nije rijec o feredzama, vec o maramama ili kako se to u Rvackoj kaze rubcima tj. pokrivalima za glavu...a kada je rijec o zabrani marama u Turskoj, onda je specificno rijec o ''türbanu'' tj. marami koja je stavljena na glavu u obliku turbana, sto je u Turskoj za neke simbol politickog islama...
feredza je pokrivac kojim se pokriva citavo tijelo i plus uza sebe ima i velo za pokrivanje lica, feredza i hidzab nije jedno te isto.... molim lijepo one koji pisu ovakve vijesti da se ispravi greska.
pozdrav

mojgrad
Posts: 1439
Joined: 16/01/2007 13:28

#7 Re: Hidžab-mahrama

Post by mojgrad » 23/10/2008 09:49

Pitanje marame nije problem, vec kako se ponasas u drustvu. Ako ja ne izazivam svojim ponasanjem i ne provociram svijet oko sebe nema tu nikakvih problema. Pokrivenost ne donosi automatski i lijepo ponasanje.
Mene ga ne pokri niko na ovom dunjaluku..... Taj se jos nije rodio..
A to sto cu pred Bogom odgovarat, to je moj problem. Da,odgovarat cu. Daj Boze da svi odgovaraju za ono sto su ucinili u svojim zivotima.

mojgrad
Posts: 1439
Joined: 16/01/2007 13:28

#8 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by mojgrad » 23/10/2008 09:50

Bosanac sa dna kace wrote:
seldzuk wrote: Nema ukidanja zabrane nošenja feredža na fakultetima???
radi se o jednoj velikoj, namjerno napravljenoj gresci, nije rijec o feredzama, vec o maramama ili kako se to u Rvackoj kaze rubcima tj. pokrivalima za glavu...a kada je rijec o zabrani marama u Turskoj, onda je specificno rijec o ''türbanu'' tj. marami koja je stavljena na glavu u obliku turbana, sto je u Turskoj za neke simbol politickog islama...
feredza je pokrivac kojim se pokriva citavo tijelo i plus uza sebe ima i velo za pokrivanje lica, feredza i hidzab nije jedno te isto.... molim lijepo one koji pisu ovakve vijesti da se ispravi greska.
pozdrav

Vala nek si pojasnio, ocigledno se mijesaju ovdje jabuke i kruske

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#9 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 10:00

Bosanac sa dna kace wrote:
seldzuk wrote: Nema ukidanja zabrane nošenja feredža na fakultetima???
radi se o jednoj velikoj, namjerno napravljenoj gresci, nije rijec o feredzama, vec o maramama ili kako se to u Rvackoj kaze rubcima tj. pokrivalima za glavu...a kada je rijec o zabrani marama u Turskoj, onda je specificno rijec o ''türbanu'' tj. marami koja je stavljena na glavu u obliku turbana, sto je u Turskoj za neke simbol politickog islama...
feredza je pokrivac kojim se pokriva citavo tijelo i plus uza sebe ima i velo za pokrivanje lica, feredza i hidzab nije jedno te isto.... molim lijepo one koji pisu ovakve vijesti da se ispravi greska.
pozdrav
Da napomenem, u turskoj nije riječ o nekoj određenoj vrsti mahrame, već o svakoj. Nisu džaba pokrivene djevojke iz Turske koje se nisu htjele odreći hidžaba dolazile na studije u Sarajevo.

mIRCerka
Posts: 28193
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#10 Re: Hidžab-mahrama

Post by mIRCerka » 23/10/2008 10:05

Cak i zene pod hidzabom mogu oboljeti.
Izvinite sto upadam u diskusiju, ali spam za ovo mi je odobren.
Image

VIDIMO SE!

elSaik
Posts: 11642
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Contact:

#11 Re: Hidžab-mahrama

Post by elSaik » 23/10/2008 10:15

Mahrama iz religijske svrhe je problem, a kada bi se nosila iz furke ne bi bila. Licemjerno, no nebitno, meni ne smeta. :mrgreen:

I
Posts: 178
Joined: 01/10/2004 10:05

#12 Re: Hidžab-mahrama

Post by I » 23/10/2008 10:31

ono cudo sto pokriva cijelo tijelo i lice treba zabraniti.. odkud ti znas ko hoda ispod? ja to ne bas i ne razumijem. kako se te zene slikaju za licnu kartu ili pasos?

elSaik
Posts: 11642
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Contact:

#13 Re: Hidžab-mahrama

Post by elSaik » 23/10/2008 10:38

I wrote:ono cudo sto pokriva cijelo tijelo i lice treba zabraniti.. odkud ti znas ko hoda ispod? ja to ne bas i ne razumijem. kako se te zene slikaju za licnu kartu ili pasos?
Teško. :mrgreen:

mickey
Posts: 27
Joined: 09/08/2008 15:43

#14 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by mickey » 23/10/2008 10:46

Postao/la seldzuk dana 23/10/2008 09:07

Evo posta jednog našeg "stručnjaka za hidžab" sa jednog bh. foruma:
Iako ima dosta stvari u Islamu koje mi je jednostavno tesko prihvatiti,jedna od tih stvari mi je posebno cudna i neprihvatljiva.U zadnje vrijeme je sve vise djevojaka koje pokrivaju svoju kosu maramama kada izlaze u grad ili bilo gdje drugo.Mogu prihvatiti cinjenicu da je ta marama potrebna pri obavljanju obreda(klanjanju) radi zastite od opadanja dlaka ali mi se gubi svrha kada se koristi pri izlascima iz kuce.

Inace moje misljenje o marami i nastanku njene upotrebe je slijedeci:
Prije mnogo godina kada je nastao Islam i kada ga je Muhammed a.s. sirio,bilo je mnogo vruce posto se to desilo u tim vrelim podrucjima na planeti Zemlji.Marama se koristila da se glava zastiti od Sunca(da se nebi desio suncani udar).Medjutim tokom vremena su muskarci skontali da mogu iskoristiti to da zastite svoje zene od pogleda drugih muskaraca i nametnuli zeni upotrebu marame koristeci vjeru da bih nasli razloge i opravdanja.Zene su to prihvatile zato sto je tada smatrano da su muskarci superiorniji.Tada se nije znalo za rijec emancipacija.

Kosa je po meni nesto sto cini zenu zenom i ujedno je nesto najlijepse na cijeloj zeni.Nebih mogao zamisliti da sam u vezi sa pokrivenom zenom,kad tad bi mi to postao problem.Posto kad se tek upoznajemo sa djevojkom,tesko je da cemo upoznati karakter ako nam ne stima nesto u fizickom izgledu mislim da nebi bilo moguce da ja zavrsim sa takvom zenom.

U zadnje vrijeme mislim da se ta marama samo koristi da bi se svima pokazalo da je ta djevojka vjernica.Zar je to uopste potrebno,nemora niko znati da je to tako,dovoljno je da ti znas da vjerujes.Znam da ce me sada oni vjerski fanatici napasti zbog ovoga,ali kod mene je to tako i nemogu nikako protiv sebe.

Sta vi mislite?
SLAZEM SE

mickey
Posts: 27
Joined: 09/08/2008 15:43

#15 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by mickey » 23/10/2008 10:50

seldzuk wrote:Evo posta jednog našeg "stručnjaka za hidžab" sa jednog bh. foruma:
Iako ima dosta stvari u Islamu koje mi je jednostavno tesko prihvatiti,jedna od tih stvari mi je posebno cudna i neprihvatljiva.U zadnje vrijeme je sve vise djevojaka koje pokrivaju svoju kosu maramama kada izlaze u grad ili bilo gdje drugo.Mogu prihvatiti cinjenicu da je ta marama potrebna pri obavljanju obreda(klanjanju) radi zastite od opadanja dlaka ali mi se gubi svrha kada se koristi pri izlascima iz kuce.

Inace moje misljenje o marami i nastanku njene upotrebe je slijedeci:
Prije mnogo godina kada je nastao Islam i kada ga je Muhammed a.s. sirio,bilo je mnogo vruce posto se to desilo u tim vrelim podrucjima na planeti Zemlji.Marama se koristila da se glava zastiti od Sunca(da se nebi desio suncani udar).Medjutim tokom vremena su muskarci skontali da mogu iskoristiti to da zastite svoje zene od pogleda drugih muskaraca i nametnuli zeni upotrebu marame koristeci vjeru da bih nasli razloge i opravdanja.Zene su to prihvatile zato sto je tada smatrano da su muskarci superiorniji.Tada se nije znalo za rijec emancipacija.

Kosa je po meni nesto sto cini zenu zenom i ujedno je nesto najlijepse na cijeloj zeni.Nebih mogao zamisliti da sam u vezi sa pokrivenom zenom,kad tad bi mi to postao problem.Posto kad se tek upoznajemo sa djevojkom,tesko je da cemo upoznati karakter ako nam ne stima nesto u fizickom izgledu mislim da nebi bilo moguce da ja zavrsim sa takvom zenom.

U zadnje vrijeme mislim da se ta marama samo koristi da bi se svima pokazalo da je ta djevojka vjernica.Zar je to uopste potrebno,nemora niko znati da je to tako,dovoljno je da ti znas da vjerujes.Znam da ce me sada oni vjerski fanatici napasti zbog ovoga,ali kod mene je to tako i nemogu nikako protiv sebe.

Sta vi mislite?
POTPUNO ISPRAVNO MIŠLJENJE.

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#16 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 11:19

mickey wrote:
seldzuk wrote:Evo posta jednog našeg "stručnjaka za hidžab" sa jednog bh. foruma:
Iako ima dosta stvari u Islamu koje mi je jednostavno tesko prihvatiti,jedna od tih stvari mi je posebno cudna i neprihvatljiva.U zadnje vrijeme je sve vise djevojaka koje pokrivaju svoju kosu maramama kada izlaze u grad ili bilo gdje drugo.Mogu prihvatiti cinjenicu da je ta marama potrebna pri obavljanju obreda(klanjanju) radi zastite od opadanja dlaka ali mi se gubi svrha kada se koristi pri izlascima iz kuce.

Inace moje misljenje o marami i nastanku njene upotrebe je slijedeci:
Prije mnogo godina kada je nastao Islam i kada ga je Muhammed a.s. sirio,bilo je mnogo vruce posto se to desilo u tim vrelim podrucjima na planeti Zemlji.Marama se koristila da se glava zastiti od Sunca(da se nebi desio suncani udar).Medjutim tokom vremena su muskarci skontali da mogu iskoristiti to da zastite svoje zene od pogleda drugih muskaraca i nametnuli zeni upotrebu marame koristeci vjeru da bih nasli razloge i opravdanja.Zene su to prihvatile zato sto je tada smatrano da su muskarci superiorniji.Tada se nije znalo za rijec emancipacija.

Kosa je po meni nesto sto cini zenu zenom i ujedno je nesto najlijepse na cijeloj zeni.Nebih mogao zamisliti da sam u vezi sa pokrivenom zenom,kad tad bi mi to postao problem.Posto kad se tek upoznajemo sa djevojkom,tesko je da cemo upoznati karakter ako nam ne stima nesto u fizickom izgledu mislim da nebi bilo moguce da ja zavrsim sa takvom zenom.

U zadnje vrijeme mislim da se ta marama samo koristi da bi se svima pokazalo da je ta djevojka vjernica.Zar je to uopste potrebno,nemora niko znati da je to tako,dovoljno je da ti znas da vjerujes.Znam da ce me sada oni vjerski fanatici napasti zbog ovoga,ali kod mene je to tako i nemogu nikako protiv sebe.

Sta vi mislite?
POTPUNO ISPRAVNO MIŠLJENJE.
Bilo bi ispravno da nije neispravno. Hidžab je načelno naređen kur'anskim ajetom: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i Milostiv je.” (El-Ahzab, 59 ajet)
Deatljno je propis naređen Poslanikovim hadisom. Pošto su Kur'an i sunnet pravni izvori u islamu, tu mjesta muškom šovinizmu nema. A kamoli suncu i sunčanici. Allah naredio, Poslanik objasnio. Ko hoće nek prihvati, ko neće njegov problem.

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#17 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk » 23/10/2008 11:30

Ovaj link koji sam stavio na početku svakako preporučujem. Tekst se zove:
Hidžab. Deset pitanja i odgovora o islamskom odijevanju žene
http://islamski.net/index.php?option=co ... &Itemid=28

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#18 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk » 23/10/2008 11:37

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka cuvaju stidna mjesta svoja; i neka ne pokazuju ukrase svoje osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”(sura En-Nur, 31)
Evo objašnjenja o sunčanici. :)

zimomor
Posts: 555
Joined: 17/07/2007 14:58

#19 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by zimomor » 23/10/2008 11:40

seldzuk wrote:
mickey wrote:
seldzuk wrote:Evo posta jednog našeg "stručnjaka za hidžab" sa jednog bh. foruma:
Iako ima dosta stvari u Islamu koje mi je jednostavno tesko prihvatiti,jedna od tih stvari mi je posebno cudna i neprihvatljiva.U zadnje vrijeme je sve vise djevojaka koje pokrivaju svoju kosu maramama kada izlaze u grad ili bilo gdje drugo.Mogu prihvatiti cinjenicu da je ta marama potrebna pri obavljanju obreda(klanjanju) radi zastite od opadanja dlaka ali mi se gubi svrha kada se koristi pri izlascima iz kuce.

Inace moje misljenje o marami i nastanku njene upotrebe je slijedeci:
Prije mnogo godina kada je nastao Islam i kada ga je Muhammed a.s. sirio,bilo je mnogo vruce posto se to desilo u tim vrelim podrucjima na planeti Zemlji.Marama se koristila da se glava zastiti od Sunca(da se nebi desio suncani udar).Medjutim tokom vremena su muskarci skontali da mogu iskoristiti to da zastite svoje zene od pogleda drugih muskaraca i nametnuli zeni upotrebu marame koristeci vjeru da bih nasli razloge i opravdanja.Zene su to prihvatile zato sto je tada smatrano da su muskarci superiorniji.Tada se nije znalo za rijec emancipacija.

Kosa je po meni nesto sto cini zenu zenom i ujedno je nesto najlijepse na cijeloj zeni.Nebih mogao zamisliti da sam u vezi sa pokrivenom zenom,kad tad bi mi to postao problem.Posto kad se tek upoznajemo sa djevojkom,tesko je da cemo upoznati karakter ako nam ne stima nesto u fizickom izgledu mislim da nebi bilo moguce da ja zavrsim sa takvom zenom.

U zadnje vrijeme mislim da se ta marama samo koristi da bi se svima pokazalo da je ta djevojka vjernica.Zar je to uopste potrebno,nemora niko znati da je to tako,dovoljno je da ti znas da vjerujes.Znam da ce me sada oni vjerski fanatici napasti zbog ovoga,ali kod mene je to tako i nemogu nikako protiv sebe.

Sta vi mislite?
POTPUNO ISPRAVNO MIŠLJENJE.
Bilo bi ispravno da nije neispravno. Hidžab je načelno naređen kur'anskim ajetom: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i Milostiv je.” (El-Ahzab, 59 ajet)
Deatljno je propis naređen Poslanikovim hadisom. Pošto su Kur'an i sunnet pravni izvori u islamu, tu mjesta muškom šovinizmu nema. A kamoli suncu i sunčanici. Allah naredio, Poslanik objasnio. Ko hoće nek prihvati, ko neće njegov problem.
Fakat ne vidim kako je Allah dz.s. to naredio ovim ajetom kad nigdje ne pise 'zene trebaju da nose maramu na glavi tj. treba da budu pokrivene'. Citirani ajet se moze interpetirati na bezbroj nacina i siguran sam da bi cak i u tom slucaju prevladale interpretacije koje zastupaju nepokrivanje zene.
I poslanik nije objasnio to u hadisu, nego je to neko svojevoljno pripisao (vrlo vjerovatno i izmislio) da je Muhammed a.s. to rekao. Mislim da je nepokrivanje zena veci izazov (samim time i test imana) kako muskarcima, tako i zenama.

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#20 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk » 23/10/2008 12:00

Čini mi se da se jako malo zna o hidžabu kod nas. Evo npr. kad bismo sad postavili pitanje šta treba biti pokriveno da bi se određena odjeća zvala hidžabom, ne znam ni bi li 10% Bošnjaka znalo odgovor. Ili neke druge odgovore. Žena koja nosi hidžab ustvari ga je obavezna nositi ako izlazi na ulicu jer je tamo 100% šansa da sretne nekoga pred kim ne smije biti otkrivena, kada klanja namaz i kada u njenu kuću dođe neko pred kim ne smije biti otkrivena. To sve skupa nekada ne traje ni 2 sata dnevno, zavisno od toga koliko žena izlazi. Naravno da je najnaporniji hidžab ženi koja radi ili studira, ali jedino na što se pokrivene žene mogu žaliti je u slučaju da su dugo vani i zbog kose koja je svezana i stegnuta počnu se srkletit. Ništa više.

seldzuk
Posts: 2823
Joined: 04/06/2007 18:51

#21 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by seldzuk » 23/10/2008 12:08

zimomor wrote:
seldzuk wrote:
mickey wrote:...
POTPUNO ISPRAVNO MIŠLJENJE.
Bilo bi ispravno da nije neispravno. Hidžab je načelno naređen kur'anskim ajetom: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i Milostiv je.” (El-Ahzab, 59 ajet)
Deatljno je propis naređen Poslanikovim hadisom. Pošto su Kur'an i sunnet pravni izvori u islamu, tu mjesta muškom šovinizmu nema. A kamoli suncu i sunčanici. Allah naredio, Poslanik objasnio. Ko hoće nek prihvati, ko neće njegov problem.
Fakat ne vidim kako je Allah dz.s. to naredio ovim ajetom kad nigdje ne pise 'zene trebaju da nose maramu na glavi tj. treba da budu pokrivene'. Citirani ajet se moze interpetirati na bezbroj nacina i siguran sam da bi cak i u tom slucaju prevladale interpretacije koje zastupaju nepokrivanje zene.
I poslanik nije objasnio to u hadisu, nego je to neko svojevoljno pripisao (vrlo vjerovatno i izmislio) da je Muhammed a.s. to rekao. Mislim da je nepokrivanje zena veci izazov (samim time i test imana) kako muskarcima, tako i zenama.
Niti je rekao: o muslimani, klanjajte 40 rekata dnevno, pet puta na dan, 2 rekata sunneta, dva rekata farza i to vam je sabah... al ipak znamo kako se to radi iz Poslanikove tradicije - verbalne i praktične. Verbalna se zove hadis, a praktična sunnet. I drugi je šerijatski izvor u islamu, islamskom pravu i kompletnoj islamskoj nauci.
Evo jedne prijašnje teme radi pojašnjenja:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a+je+hadis

mickey
Posts: 27
Joined: 09/08/2008 15:43

#22 Re: Hidžab-mahrama

Post by mickey » 23/10/2008 12:12

Vezano za hidžab, nikab, iliti kako god, biti vjernik ne znači (nužno i samo) izgledati tako, nego misliti tako. Puno je vjernika nahrupilo u bogomolje nakon izbora početkom 90-tih i od takvih pravi vjernici nisu mogli vise bit u prvim redovima (safovima). Sad je to utihlo, pa pravi vjernici mogu nastaviti da budu pravi i prvi.
Vezano za maramu čini mi se da ni sve islamske zemlje ne gledaju na obavezu nošenja hidžaba, nikaba itd. jednako.
E ja sam za pristojno oblačenje koje ne uključuje nikakvo pokrivanje lica.

port4l
Posts: 130
Joined: 27/05/2008 21:59

#23 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by port4l » 23/10/2008 12:50

kod nas ima ljudi koji piju alkohol i govore kako to nije haram, sad se pojavljuju i pederi koji govore da mogu biti i muslimani i pederi u isto vrijeme... zato se zna odakle se uzimaju vrijednosti i ko su vrhovni autoriteti.... Allahova rijec, poslanikov a.s. sunet, tako da su tu stvari poprilicno jasne...


kada je u pitanju hidzab, drago mi je da na ulicama moga grada (Sarajeva) ima sve vise djevojaka sa hidzabom, kako na ulicama tako i u skolama i fakultetima!!! to ne bi trebalo nikome da smeta, njihovo pravo njihov izbor njihova vjera i njihova religija, moramo se nauciti zivjeti sa razlikama i biti tolerantni prema drugima a to znaci i prema djevojkama i zenama sa hidzabom, one ce uvijek biti tu nikakve zabrane to ne mogu sprijeciti, nekima to nije jasno, ali SLOBODA je ono ste zene sa hidzabom traze i one ce to uvijek DOBITI!!!

User avatar
kockica_kockica
Posts: 4655
Joined: 04/07/2008 20:06
Location: Iza ormara skupljam prasinu

#24 Re: Hidžab-mahrama

Post by kockica_kockica » 23/10/2008 13:16

Zapravo na nekim djevojkama marama na glavi i njeno odjevanje su zaista nesto sto je lijepo za vidjeti... e sad ona druga strana... marama na glavi a dole majica na njoj toliko uska i prozirna da se zabezeknes, ili haljina toliko uska da se sve na njoj ocrtava... mislim da to ne ide tako... ne treba joj presiroka odjeca jer onda izgleda slampava ali brate mili onako uske haljine, kratkih rukava i bosih nogu zaista ne valja kad vidim... zapravo te djevojke onda ne poznaju svoju vjeru... koliko ja znam djevojka koja ima pokrivenu glavu pkriva laktove, odnosno ruke, i noge se ne smiju vidjeti ili sam ja u krivu.. ne znam :roll:

one sto se ne vide ispod odore su bas previse... ma ne znas jeli stavrno zena ili... ne necu komentarisati to :skoljka:

User avatar
ko pita ne skita
Posts: 56
Joined: 15/10/2008 13:45

#25 Re: Hidžab-pokrivanje

Post by ko pita ne skita » 23/10/2008 13:23

[img][img][/img][/img]
seldzuk wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
seldzuk wrote: Nema ukidanja zabrane nošenja feredža na fakultetima???
radi se o jednoj velikoj, namjerno napravljenoj gresci, nije rijec o feredzama, vec o maramama ili kako se to u Rvackoj kaze rubcima tj. pokrivalima za glavu...a kada je rijec o zabrani marama u Turskoj, onda je specificno rijec o ''türbanu'' tj. marami koja je stavljena na glavu u obliku turbana, sto je u Turskoj za neke simbol politickog islama...
feredza je pokrivac kojim se pokriva citavo tijelo i plus uza sebe ima i velo za pokrivanje lica, feredza i hidzab nije jedno te isto.... molim lijepo one koji pisu ovakve vijesti da se ispravi greska.
pozdrav
Da napomenem, u turskoj nije riječ o nekoj određenoj vrsti mahrame, već o svakoj. Nisu džaba pokrivene djevojke iz Turske koje se nisu htjele odreći hidžaba dolazile na studije u Sarajevo.
Da napomenem samo da je feredza turska rijec. Islam propisuje, a Prorok Muhamed je preporucio da zena pokriva tijelo odjecom koja se zove jalabia (dzalabija) ili jalbab (dzalbab), a glavu da pokrivaju tkaninom koja se zove hijab (hidzab).....
Ovo ekstremisticko pokrivanje cijelog lica, ruku itd, to je "nova moda"........

http://preciousmodesty.blogspot.com/200 ... dubai.html

Post Reply