Jedan od sudova u BL je do prošle godine imao sudiju koja nije niti jedan dan propustila da posti ramazanski post. Nikad to nije krila. Nije imala maramu na glavi. Isto tako, znam nekoliko sudija koji poste srijedom, petkom i svaki hrišćanski post, na pauzi skoknu u obližnju crkvu, slave slavu i koriste slobodne dane zagarantovane Zakonom o praznicima u RS, itd...dakle vjernici praktikanti.kuli1961 wrote: ↑17/07/2025 21:26 Jeste problem, ali ne iz razloga koje navodiš. Po mom mišljenju, a isključivo u domenu vršenja javne funkcije, dvojak je: prvo- isticanjem regilozne pripadnosti (ovdje hidzab, negdje drugdje krst, križ, jarmulka, sta god) pokazuje da je vjerski opredijeljen/a i lako može doći do unutrašnjeg sukoba- šta primijeniti- religiozni kanon ili svjetovni zakon, a oni se bitno razlikuju u važnim segmentima života, i drugo- država je Ustavom proklamovana kao sekularna , što znači da u vršenju javne funkcije nema mjesta religiji.
Ima li njima mjesta u pravosuđu?
Jer nema pravilnika ili kodeksa koji kaže da nema.
Nema samo onoj ženi koja odluči "formalizovati" ono što ovi vrlo konkretni primjeri jednako rade i jednako se vode vjerskim zakonima u svojim životima.
(Nikada ni za nju ni njih nisam čula bilo šta zbog čega bih pomislila da sude u skladu s vjerom.)
Ne branim ovdje vjeru, da bude jasno, nego pravo žene s maramom na glavi da radi na istom radnom mjestu koji u smislu vjere radi sve što i ona.
Edit:
Btw, hercegovačke županije imaju realan problem s ljekarima u bolnicama koje se finansiraju iz budžeta, a koji ne žele raditi abortuse. Takvih nekoliko znam i u BL. Po meni, to je veće kršenje kodeksa i sekularizma, jer direktno utiče na živote ljudi.