motorola01 wrote:Imam i ja problem sa vlagom

..Prizemlje objekta je sa jedne strane naslonjeno na zemlju.Sa te strane je betonski zid(koji je naslonjen za zemlju)...Tacnije ta prostorija je podrum objekta,gdje drzim drva i veliku pec za grijanje cijelog objekta.Eh taj betonski zid je non stop vlazan...Zimi cak porosi i stvore se velike kapi na zidu..
Kako bih mogao rijesiti taj problem,a da nije kopanje sa vanjske strane do dubine prizemlja cijelog objekta :) ???Ima li kakav premaz za taj betonski zid?
ja mislim da ti znas odgovor ali eto mozda neko ima neki magicni stapic...

naravno da se salim
kao sto i kazes to je podrum koji je ukopan u zemlju a sa vanjske strane nije izolovan. problem je to veliki.
ja imam garazu koja je sa dvije strane u zemlji dubine 120-150 cm. lijepa kuca, naknadno uradjena garaza ali pojavila se vlaga jer majstori nisu dobro uradili izolaciju sa vanjske strane.
napravio sam siroki otkop (bagerom) sirine i dubine 2 m, izbetonirao jos jedan zidic paralelno sa onim postojecim. kada se beton osusio, premazao sam hladnim premazom i posle dva dana susenja i upijanja uradio sam hidroizolaciju sa ljepenkom 4 mm. izolaciju sam zastitio onim cepovima sto sluze za zastitu a ujedno i propustanje vode koja dodje (na dole).
dole sam stavio drenazno crijevo koje sam umotao u ''platno'' i sproveo ga cijelom duzinom objekta, nasuo drenazni sljunak granulacije 32 i zagrnuo zemljom. sada imam suhu prostoriju u kojoj mozes spavati.
sve drugo sto bi radio je komplikovanije i nesigurnije.
ako ne mozes vrsiti otkop sa vanjske strane (iz opravdanih razloga), postoji mogucnost da uradis i hidroizolaciju sa unutresnje strane na tom zidu ali da ga ponovo obzidas. to je nuzni nacin ali treba to sve snimiti na terenu i onda izabrati najbolje rjesenje za taj slucaj.
pozovi nekog arhitektu neka to sve pogleda.