Hidrocentrale-put ka preporodu BH ekonomije?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

klixober

#1 Hidrocentrale-put ka preporodu BH ekonomije?

Post by klixober »

Ovih dana se odlucuje o izgradnji novih hidroelektrana u BiH.Mislim da ce to dati pravu injekciju bh privredi i cjelokupnom ekonomskom stanju.
1.U izgradnji ce ucestvovati prijeratni giganti Hidrogradnja i Energoinvest.To je sansa da ponovo postanu motori bh privrede
2.Zaposlice se ljudi obicni,radnici,kako na izgradnji tako na kasnijem odrzavanju hidrocentrala
3.Stvorice se viskovi elektricne energije za izvoz nakon cega BiH ima sve preduslove da postane regionalna energetska sila i tako obezbijedi ogromne prihode u budzetu od kojih se mogu finansirati drugi projekti vazni za drzavu
Fiore

Post by Fiore »

Nije nista od toga tacno.. to je samo nadanje svakog covjeka zeljnog pravde i normalnog zivota.. a ko pita te ljude..

HE imaju svoj vjek trajanja ali i dalje su najcistiji izvor energije., kao takve bit ce gradjene nanovo., a sto se tice uposlenih.. nema to efekta za ne zaposlene.. radice jos manje ljudi nego sto je radilo.. puno toga je automatizovano.. :-x
chuchumbamayumbe

#3 Re: Hidrocentrale-put ka preporodu BH ekonomije?

Post by chuchumbamayumbe »

komeba wrote:Ovih dana se odlucuje o izgradnji novih hidroelektrana u BiH.Mislim da ce to dati pravu injekciju bh privredi i cjelokupnom ekonomskom stanju.
1.U izgradnji ce ucestvovati prijeratni giganti Hidrogradnja i Energoinvest.To je sansa da ponovo postanu motori bh privrede
2.Zaposlice se ljudi obicni,radnici,kako na izgradnji tako na kasnijem odrzavanju hidrocentrala
3.Stvorice se viskovi elektricne energije za izvoz nakon cega BiH ima sve preduslove da postane regionalna energetska sila i tako obezbijedi ogromne prihode u budzetu od kojih se mogu finansirati drugi projekti vazni za drzavu
A ko ulaze novac, a ko ce da bude koncesionar?
Mislim, koliko sam skontao iz sve ove price po medijima, to je osnovni problem.
Plus, ne zelim da grade hidrocentrale na gornjem toku Neretve i na Uni, a koliko vidim, vrlie neimare to ne interesuje, njima je vazan privatni profit.
Nihad_27

#4 Re: Hidrocentrale-put ka preporodu BH ekonomije?

Post by Nihad_27 »

komeba wrote:Ovih dana se odlucuje o izgradnji novih hidroelektrana u BiH.Mislim da ce to dati pravu injekciju bh privredi i cjelokupnom ekonomskom stanju.
Ima istine u tome i ja mislim da treba graditi hidrocentrale u Bosni. Sam si naveo niz prednosti koje to donosi. Ja bih jos dodao razvoj lokalnih sredina jer dio profita ide u budzet tih opcina gdje se nalazi hidrocentrala. I naravno time ucestvujemo u tzv. dugotrajnom razvoju( ne znam ima li neki adekvatniji naziv na bosanskom) to jeste proizvodimo energiju na cist nacin.

Medutim ja bih jos rekao da to trebaju iskljucivo raditi bh. firme i da to bude u njihom vlasnistvu ili vlasnistvu drzave. Prema meni sektor energije treba ostati u drzavnim rukama.

Kako sam na jednoj strani za izgradnju hidroelektrana tako sam isto i protiv prekomjerne gradnje gdje bi one bile "jedna do druge". Mislim da treba odabrati tokove rijeka koja treba ostaviti u prirodnom stanju.

A evo oglasili su se i ustikoljani i gorazdani protiv izgradnje HE Ustikolina. Uskoro prave i referendum. Izgradnja bez njihove saglasnosti nece biti moguca.

Zabranjena gradnja HE Ustikolina

Opċinsko vijeċe Goražde jučer je jednoglasno usvojilo odluku kojom se protivi izgradnji hidroelektrane Ustikolina, u skladu sa Zakonom o koncesijama uskraċuje svoju saglasnost za projekt i obavezuje sve opċinske institucije da postupaju u skladu s tim.

http://www.gorazde-x.com/razno/zabranje ... olina.html
klixober

#5 Re: Hidrocentrale-put ka preporodu BH ekonomije?

Post by klixober »

Nihad_27 wrote: Ima istine u tome i ja mislim da treba graditi hidrocentrale u Bosni. Sam si naveo niz prednosti koje to donosi. Ja bih jos dodao razvoj lokalnih sredina jer dio profita ide u budzet tih opcina gdje se nalazi hidrocentrala. I naravno time ucestvujemo u tzv. dugotrajnom razvoju( ne znam ima li neki adekvatniji naziv na bosanskom) to jeste proizvodimo energiju na cist nacin.

Medutim ja bih jos rekao da to trebaju iskljucivo raditi bh. firme i da to bude u njihom vlasnistvu ili vlasnistvu drzave. Prema meni sektor energije treba ostati u drzavnim rukama.
Kako sam na jednoj strani za izgradnju hidroelektrana tako sam isto i protiv prekomjerne gradnje gdje bi one bile "jedna do druge". Mislim da treba odabrati tokove rijeka koja treba ostaviti u prirodnom stanju.

A evo oglasili su se i ustikoljani i gorazdani protiv izgradnje HE Ustikolina. Uskoro prave i referendum. Izgradnja bez njihove saglasnosti nece biti moguca.

Zabranjena gradnja HE Ustikolina

Opċinsko vijeċe Goražde jučer je jednoglasno usvojilo odluku kojom se protivi izgradnji hidroelektrane Ustikolina, u skladu sa Zakonom o koncesijama uskraċuje svoju saglasnost za projekt i obavezuje sve opċinske institucije da postupaju u skladu s tim.

http://www.gorazde-x.com/razno/zabranje ... olina.html
Istina sto se tice lokalnih sredina.Opstine u kojima bi bile h-e bi nekoliko puta povecale budzet,a drzava bi godisnje ukoliko se izgrade sve planirane h-e imala nekoliko stotina miliona KM cistog profita od izvoza elektricne energije.
A slazem se da bi trebale sto vise domace firme ucestvovati u izgradnji,mada ne vjerujem da ce iskljucivo domace firme raditi.To nije samo izgradnja h-e nego u dodatna infrastruktura kao putevi,dalekovodi itd.To ce gradevinske firme i radnike zaposliti nekoliko godina.Posebno vidim tu Hidrogradnju i Energoinvest kako ce napokon doci na svoje.
newone

Post by newone »

Vodene akumulacija drasticno mijenjaju mikro i makro klimatske uslove, dovode do klizista tla, uticu na biljni i zivotinjski svijet kao i na opste zdravstveno stanje stanovnistva, vlaznost zraka se povecava kao i kolicina godisnjih oborina. Da li je iko napravi studiju o ovome i predocio je gradjanima i parlamentu? - NE! Znaci ove se stvari uveliko kriju od javnosti.

Dalje HE ne obezbjedjuju stalne kolicine elektricne energije u elektrodistributivnoj mrezi. Pokrivaju vrsna opterecenja i to samo za vrijeme praznjenja hidroakumulacije.

Kako stvari stoje Energoinvest i Hidrogradnja ce dobiti samo mrvice od poslova. Koncesionari i njihovi izvodjaci iz njihovih zemalja odradjivace 80% poslova, najmanje. I tom grmu i lezi zec jer Koncesionari kroz ugovor zele angazovati svoje potencijale i tehnicke i ljudske.

I kome se uopste daju koncesije? Ko su te strane firme? Sta je njihov portfolio? Ko ce ciniti joint venture? Nikakvih informacija o ovome!!! Izgleda da ni parlament o ovome nista ne zna....

Nema razloga za srecu obicnih gradjana. :x
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

newone wrote:Vodene akumulacija drasticno mijenjaju mikro i makro klimatske uslove, dovode do klizista tla, uticu na biljni i zivotinjski svijet kao i na opste zdravstveno stanje stanovnistva, vlaznost zraka se povecava kao i kolicina godisnjih oborina. Da li je iko napravi studiju o ovome i predocio je gradjanima i parlamentu? - NE! Znaci ove se stvari uveliko kriju od javnosti.

Dalje HE ne obezbjedjuju stalne kolicine elektricne energije u elektrodistributivnoj mrezi. Pokrivaju vrsna opterecenja i to samo za vrijeme praznjenja hidroakumulacije.
To je tacno i zato mislim da ne treba cickati te HE jednu za drugom ili u mjestima kao sto je Ustikolina.
Kako stvari stoje Energoinvest i Hidrogradnja ce dobiti samo mrvice od poslova. Koncesionari i njihovi izvodjaci iz njihovih zemalja odradjivace 80% poslova, najmanje. I tom grmu i lezi zec jer Koncesionari kroz ugovor zele angazovati svoje potencijale i tehnicke i ljudske.
Ja ipa mislim da bi vecinu radova radiel nase firme ali bi infine strani ulagaca odnosio profit. To je i logicno jer je on ulozio ali ja bih vise volio da ulagac bude drzava.
I kome se uopste daju koncesije? Ko su te strane firme? Sta je njihov portfolio? Ko ce ciniti joint venture? Nikakvih informacija o ovome!!! Izgleda da ni parlament o ovome nista ne zna....

Nema razloga za srecu obicnih gradjana. :x
Lista ulagaca nije sakrivena. Bila je objavljena i prosle godine. Ispod imas jednog od njih. Mozda ako potrazis na internetu pronades kompletnu listu.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
newone

Post by newone »

Ovaj mi clanak licno nista ne govori o toj APET grupi. Par cifara i to je sve. Citam da su neke firme istupile iz tog ugovora a su dosle neke druge firme. Jedna od njih cak iz Kazahstana koja nigdje nikada nista nije napravila. Meni to lici na muljazu i to zescu!
Mislilac

Post by Mislilac »

Protiv izgradnje davanjem koncesije. Kad EPBiH postane dovoljno jaka da može uzeti kredit kojim će finansirati izgradnju - onda DA.

Čak i Joint Venture ne dolazi u obzir (to je pola stranac - pola domaći lopov). Ništa od profita ne bi bilo ulagano ponova u BiH.

A svi efekti proistekli gradnjom hidroelektrana o kojima se ne govori... Hmm... A reklamiramo se na CNN-u, pravimo kampanje o prirodnim ljepotama.. Jah.. Oportunistički planovi...
newone

Post by newone »

Koji ti lopovi i kriminalci vode Elektroprivredu nikada ti ona nece biti kreditno sposobna da sama nesto u Bosni izgradi na svoj racun jer gdje zavrsi profit Elektroprivrede od recimo izvoza struje u inostranstvo to samo mozes nagadjati.
Koncesija je odlicna stvar ako bi imali trezvene, strucne, postene ljude kako u drzavi, tako i u Elektroprivredi, ljude koji vole svoju zemlju i rade za svoj narod, ako bi se transparentno, racionalno, ekspertno islo u izbor starnih koncesionara. Ali nazalost to nije slucaj.
klixober

Post by klixober »

A sta mislite koliki ce ovo biti impuls za gradevinarstvo? Prije svega mislim na Hidrogradnju,pa onda ostale firme koje ce praviti puteve do h-e.A takodje ce tu biti puno posla i za Energoinvest.To su bili nekada motori nase privrede,ovo bi moglo doslovno da ih preporodi.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Smijesno i zalosno , praviti hidroelektrane da bi izvozili struju ha ha ha ha ,strasno .

ENERGOINVEST , HIDROGRADNJA jarane to je piši propalo ima 100 god nikakve centrale im neće pomoći da se oporave .
Ono što kod njih vrijedi to se i održalo .
Zemlja bosna je puna hidrocentrala termo itd ako niste znali pa što nam to vrijedi .
Usput kakv nas razvoj čeka vidi pod mjesto Jablanica (Jablaničani bez loših misli i loše namjere ) hidrocentrale najvećeg kapaciteta su upravo tamo i gdje je sad Jablanica i koliko je to Jablanici valjalo.

Ovo ti je jarane za vlast najvišu kolač u kojima i njih u gotovini ima jako puno
ovo ti je zlatna kočija za njih lično otud i takva borba bez skrupula ,prljava ,niska .Šansa jednom u životu guta para za par potpisa i kako kome bude ,njima je dobro kad su potkove zlatne
Ja sam za gradnju ali puteva , turističkih kompleksa :D indusrijskih centara .
Jedino što u Bsni vrijedi su rijeke i planine a ovi nam upravo to hoće da sjebu uz pomoć našših čuvenih političara .
Ne znam dali je pokretač ove teme stvarno naivan ili je samo jedan od putnika iz zlatne kočije .
Sarafcina

Post by Sarafcina »

komeba wrote:A sta mislite koliki ce ovo biti impuls za gradevinarstvo? Prije svega mislim na Hidrogradnju,pa onda ostale firme koje ce praviti puteve do h-e.A takodje ce tu biti puno posla i za Energoinvest.To su bili nekada motori nase privrede,ovo bi moglo doslovno da ih preporodi.

investitor obicno bira najpovoljnijeg ponudjaca.... a ja ne vidim nikakav razlog zbog cega bi taj posao radile ove dvije firme... tu se ide na tender... pa .. ko usvakom drugom cirkusu... ko dobije ... taj nabije... i/ili obrnuto ko nabije taj dobije...
klixober

Post by klixober »

BISCANIN2 wrote:Ne znam dali je pokretač ove teme stvarno naivan ili je samo jedan od putnika iz zlatne kočije .
Ja sam samo zainteresovan da sto prije napredujemo.Izvozom struje od novih h-e mozemo povecati budzet nekoliko puta.Ako to nije svima nama u interesu onda ne znam sta je.Nemam ja 5 zivota da cekam da krenemo dalje.BiH treba ubrzani rast ili cemo ostati zadnja rupa u Evropi.
klixober

Post by klixober »

Sarafcina wrote:
komeba wrote:A sta mislite koliki ce ovo biti impuls za gradevinarstvo? Prije svega mislim na Hidrogradnju,pa onda ostale firme koje ce praviti puteve do h-e.A takodje ce tu biti puno posla i za Energoinvest.To su bili nekada motori nase privrede,ovo bi moglo doslovno da ih preporodi.

investitor obicno bira najpovoljnijeg ponudjaca.... a ja ne vidim nikakav razlog zbog cega bi taj posao radile ove dvije firme... tu se ide na tender... pa .. ko usvakom drugom cirkusu... ko dobije ... taj nabije... i/ili obrnuto ko nabije taj dobije...
Znam da su najavili da ce Hidrogradnja i Energoinvest raditi na izgradnji bez obzira koje firme dobiju na tenderu.Dio posla ce biti njihov.
kekec

Post by kekec »

komeba wrote:
BISCANIN2 wrote:Ne znam dali je pokretač ove teme stvarno naivan ili je samo jedan od putnika iz zlatne kočije .
Ja sam samo zainteresovan da sto prije napredujemo.Izvozom struje od novih h-e mozemo povecati budzet nekoliko puta.Ako to nije svima nama u interesu onda ne znam sta je.Nemam ja 5 zivota da cekam da krenemo dalje.BiH treba ubrzani rast ili cemo ostati zadnja rupa u Evropi.
Zar ti stvarno mislis da ce neko (stranac, neka interesna grupacija,...) sagraditi
termo/hidro centralu i zaradu iste uplacivati u budzet.
Jarane, sve ovo oko centrala je teska muljavina. Vrhuska lovi u mutnom, dok jos moze.
Hebe se njih i za mene i za tebe i za povecan budzet.:shock:
Evo (ne moras ga voliti), ali procitaj intervju, dosta toga je vezano i za ovu temu:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=47135

Dijelim misljenje, napisano u gornjem postu od BISCANIN2.
klixober

Post by klixober »

Postoji vise nacina da se izgrade h-e.Npr. drzava plati firmi koja pobijedi na tenderu da izgradi i onda ulozeni novac vrati prodajom struje.Takodje drzava moze dati koncesiju nad h-e investitoru koji ce od svojih para izgraditi h-e i onda to povratiti naplacivanjem struje mozda 5-10 godina.A moze i jedno i drugo,da drzava da djelomicnu koncesiju itd.
U svakom slucaju ce biti zaposlene i nase firme,a to su ogromni projektu u rangu koridora 5c.Ja to vidim kao odlicnu sansu da se pokrene bh privreda,ozive nekadasnji giganti,zaposle ljudi na izgradnji,BiH postane energetska sila sa viskom elektricne energije.
Ovo i jeste forum da diskutujemo.Imate li vi neke druge ideje koje mogu da preporode BiH,ali realne.Ja sam iznio svoje misljenje.
nigdje.nikog

Post by nigdje.nikog »

komeba wrote: Ja sam samo zainteresovan da sto prije napredujemo.Izvozom struje od novih h-e mozemo povecati budzet nekoliko puta.Ako to nije svima nama u interesu onda ne znam sta je.Nemam ja 5 zivota da cekam da krenemo dalje.BiH treba ubrzani rast ili cemo ostati zadnja rupa u Evropi.
Ja cu sad samo ponoviti ideju koju sam ranije cuo na jednosj slicnoj raspravi.

"komeba" - ima aksi i jeftiniji nacin da se obogatimo na racun prirodnih resursa koje nam je Bog podario i to na nacin da otvorimo ogroman broj novih radnih mjesta - recimo 50 000, a sa investicijom od svega stotinjak miliona kM.
Kako?
Jednostavno - kupis 50 000 motornih pila - i navali !

Kad prodamo sume, rijeke, vodu i zrak - na red ce doci otac, mater, sestra...
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

mate li vi neke druge ideje koje mogu da preporode BiH,ali realne.Ja sam iznio svoje misljenje.
Mak .možda je u maku naša budućnost :D , uzgajimo ga i produkte prodajimo što trulom zapadu što našoj omladini .
Industrija sexa , i tu možemo zahvaljujići našim kvalitettnim memama da sjebemo i čuvani taiwan
.
Puno je brzi i kvalitetnih rjesenja samo treba malo kontati .
Mislilac

Post by Mislilac »

Šuma se posiječe jednom i raste 100 godina.

Slično je i sa rijekom.. Pregradiš je i nastane jezero.. I nije više rijeka....

Prirodni i turistučki potencijal koji Bosna i Hercegovina posjeduje je najbolji izvor zarade.. . HE su samo zagađivači...
smayo

Post by smayo »

Prirodni i turistučki potencijal koji Bosna i Hercegovina posjeduje je najbolji izvor zarade
ko kaze?
kekec

Post by kekec »

smayo wrote:
Prirodni i turistučki potencijal koji Bosna i Hercegovina posjeduje je najbolji izvor zarade
ko kaze?
Logika, zdrava pamet i iskustvo turistickih zemalja kao sto su Hrvatska, Slovenije, Austrija, Italija Spanija ...

Autoput 5C je ogroman projekat, koji moze angazovati ogroman domaci potencijal (pa makar kao cistu fizicku radnu snagu), mnogo duze nego neke centrale, kako u toku gradnje, tako i poslije zavrsetka radova.
Ekonomska korist iz istog i oko istog nece prestati njegovom izgradnjom, jer ce on biti pokretac gradnje infrastrukture (putevi, hoteli, moteli, prodavnice razlicitog tipa...) bitne za EU tranzit sjever-jug i za iskoristavanje postojecih, danas vise ili manje aktivnih turistickih destinacija-objekata (olimpijske planine, skijaski centri, ciste rijeke, privlacne planine, podzemni objekti, kulturno-istorijski spomenici, itd).
Kad prodamo sume, rijeke, vodu i zrak - na red ce doci otac, mater, sestra...
smayo

Post by smayo »

BiH nema mora. Ajd Ok 2o km. Daj ne lupajte.
Smijesno.
kekec

Post by kekec »

smayo wrote:BiH nema mora. Ajd Ok 2o km. Daj ne lupajte.
Smijesno.
Nema ga ni Austrija, ni Madjarska...
Nije samo more preduslov za turizam. :roll:
( U Medjugorju, pukla plaza, k´o na Bracu Zlatni rat... :-), a turista more )
smayo

Post by smayo »

rekao bih da se te zemlje ne oslanjaju na turizam onoliko koliko ti mislis. istina austriji je dovoljan bec kao bec pa da se moze nazvati turistickom zemljom.

A Medjugorje...... eh pa kad bi svi zaradjivali na tudjoj muci.
Post Reply