Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post Reply
asurbanipal

#1 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

Na terenu se trenutno vodi rad između ostalog i putem komentara, pogotovo na fb stranicama klixa, al jazeere, dnevnog avaza i N1.

Inače, jako slabo pratim komentare zbog privatnih obaveza, al sam u zadnjih nekoliko dana, naročito kako je krenula brutalna agresija Rusije na Ukrajinu primijetio masu lažnih profila sa arapskim ili kako kod nas kažu muslimanskim imenima, zatim prekodrinskih botova kojima je dolazak EUFOR trupa prikazan kao dolazak onih koji hoće da nas zavade, uvedu smutnju. Zatim idu priče kako nam ne treba NATO, kako su oni zločinci koji su bombardovali Irak, Afganistan, Siriju, Jemen :-) Uglavnom, moralisanje s ciljem dezinformisanja javnosti. Uz to ide i širenje lažnih vijesti sa terena u Ukrajini, daje se iskrivljena slika i priča, na koju bi se ulovili naivni ili oni koji su frustrirani i na opravdan način razočarani stanjem u BiH.
asurbanipal

#2 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

Miletić: Imam informacije o mogućoj destabilizaciji prilika u BiH

“Ne znači da je BiH u punoj boljoj poziciji od zemalja koje su se pojavile na spisku Vladimira Putina”, istakao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH, u Rezimeu.

“Mislim da će u najvećem izazovu u ovoj prilici biti Crna Gora. Mislim da će se te mjere prije svega odnositi na ekonomske, pa i neke energetske mjere. Imajući u vidu činjenicu da od ovih manjih zemalja u jugoistočnoj Evropi da u Crnoj Gori najviše ima proruskih pristalica, mislim da će tu biti znatnih problema u narednom periodu.”

Smatra da, s obzirom na maksimalističke ciljeve koje postavlja Ruska Federacija prema Ukrajincima, za sada od pregovora neće biti ništa.

“Mislim da će biti jako veliki uspjeh makar u ovim gradovima koji su okupirani ili okruženi od strane Ruske Federacije da će dozvoliti potpuni prilaz i izlazak ljudi koji ne trebaju tamo da budu. S obzirom da Putin ovom prilikom, nakon ove brutalne agresije koju je izvršio na Ukrajinu, te mjere koje on zahtijeva i traži ja mislim da nisu prihvatljive za ukrajinske braniocei da od toga u ovom trenutku nema ništa.”

Ovaj prostor nikad nije oskudijevao budalama

O mogućoj destabilizaciji situacije u BiH Miletić kaže da je Ruska Federacija u prethodnih deset godina dosta proširila svoj uticaj, ne samo kad je u pitanju BiH već inače prostor jugoistočne Evrope.

“I to prevashodno zahvaljujući njihovoj agresivnoj vanjskoj politici. Nažalost, na području svih zemalja bivše Jugoslavije, oni su jednostavno u svim tim sredinama uspjeli pronaći pojedince, odnosno osobe, prvenstveno zbog njihovog koruptivnog ponašanja, sa kojima su uspjeli da postignu određene političke ciljeve ili da dobiju određene simpatije. Znači kad krenete od Republike Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, sasvim je izvjesno to da su oni napravili jedan veliki prodor kad su u pitanju zemlje Balkana. Naravno i BiH je u toj čitavoj igri i nažalost ovaj prostor nikad nije oskudijevao budalama koje malo vode računa o vlastitim građanima već o tuđim interesima. Oni su naišli na plodno tlo i mi se jednostavno sad bavimo posljedicama čitavih tih dešavanja.”

Naglašava da građani BiH ne trebaju biti zabrinuti zbog dodatnih snaga EUFOR-a koje su stigle u našu zemlju.

“Te snage su garant sigurnosti, integriteta i suvereniteta BiH. Sad trenutno tih pripadnika imamo 1.100 ukupno na području BiH. Ja bih zamolio predstavnike međunarodne zajednice da u potpunosti popune kadar vojnicima misije Althea jer je to krucijalno za BiH. Bolje da djeluju preventivno i u smislu odvraćanja nego da se sutra bavimo nekim incidentima ili sukobima. Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da se pokriju neke najznačajnije tačke, tu mislim na aerodrome, na distrikt Brčko, na jedan dio istočne granice BiH,prvenstveno sa Republikom Srbijom.Želim da zamolim predstavnike EU da razmisle kako da zemljama Zapadnog Balkana omoguće brži pristup EU.”

Nije vrijeme da živimo u panici

Na pitanje da li opravdan strah građana od rata, odgovara: “Po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH međunarodne snage ovdje imaju mandat da zaštite integritet i suverenitet BiH. I u tom smislu trebaju da osjećaju veću sigurnost. Bez obzira na tu činjenicu, građani očigledno osjećaju određeni strah, što nije nenormalno. Jedna dio građana taj strah pokazuje na način da odlazi iz ove zemlje, drugi dio to pokazuje tako što kupuje namirnice. Ja mislim da nije vrijeme da živimo u panici. Ne smijemo dopustiti da nad nama svima nadvlada ta emocija. Nada u bolje sutra mora biti jača od straha koji osjećamo. U ovoj zemlji ima jako puno dobrih ljudi svih nacionalnosti i ja vjerujem da ćemo ovu situaciju prevazići.”

Miletić kaže da želi da vjeruje da poziv Srbije na vojne vježbe nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

“Republika Srbija je suverena država i ima pravo da se bavi i pozivanjem osoba u tu svrhu, tako da hoću da vjerujem da prevashodno oni vježbaju neke stvari koje su njima potrebne, a da nisu usmjerene prema BiH.”

Ističe da se može samo pretpostaviti kakve će posljedice agresije na Ukrajinu biti u finansijskom smislu.

“Ovo će sigurno biti najveća humanitarna katastrofa od Drugog svjetskog rata do danas. Prekjučer sam čuo Dodika kako otprilike kaže ukoliko se desi da EU uvede sankcije RS-u, da će on izvršiti samoproglašenje države Republike Srpske što bi bilo, prije svega, pogubno po njega, a najviše posljedica toga bi osjetio srpski narod u RS-u i BiH. Ja se ipak nadam da će prevladati razum, da ima dovoljno dobrih i pametnih ljudi u RS-u da to Miloradu Dodiku neće dozvoliti, bez obzira šta se on dogovarao sa predstavnicima Ruske Federacije.”

EU da nam da kandidatski status

Smatra da je manevarski prostor Miloradu Dodiku sužen i da je ova situacija, koliko god to apsurdno izgledalo, dobra.

“Da izađe na čistac ko je za koga u ovoj priči. Mislim da uopšte nije pitanje za koga vi navijate, ovdje se radi o civilizacijskim vrijednostima, o borbi između dobra i zla. Ubijeđen sam da će kad tad dobro pobijediti zlo.”

O blokadi državnih institucija Miletić kaže da je situacija u parlamentarnim klupama vrlo loša.

“Oni već tri godine pokušavaju na svaki mogući način da minimiziraju uticaj ili značaj institucija BiH. Niti ih interesuje industrija, privreda, cijene, ponašaju se tako da jedan dio ovlasti žele na silu da prebace na entitete.”

Naglašava da od EU očekuje da nam da kandidatski status.

“Međutim EU ne shvata da mi jednostavno nećemo pomaći s mrtve tačke i da nam daju olakšan taj put. Prije toga ih molim da ovih 50-ak kriminalaca, kleptomana koji vode vlast u ovoj zemlji 25 godina, svih nacionalnosti, od Dodika pa nadalje, da nam ih maknu i da završe tamo gdje im je mjesto. Da daju priliku nekim novim ljudima.”

Nadam se da će se Christian Schmidt uključiti

Miletić navodi da kod predstavnika međunarodne zajednice imaju spremne ograničene izmjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona.

“Da li će međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na pregovarače, zaista ne znam. U ovom trenutku je mnogo značajniji taj sigurnosni aspekt, da se riješi situacija u BiH i regiji, pa tek onda možda se pristupi tome. Mislim da ima sve manje vremena da se ozbiljno to pitanje dovede do kraja. Ova tri medijatora, ja ipak od njih očekujem da postupaju onako kako bi uradili u svojim zemljama.”

Na pitanje čime se bavi Christian Schmidt, kaže: “Nadam se da će se i on uključiti u raspetljavanje svega ovoga. Očigledno dačovjek očekuje signal ili neku veću podršku međunarodne zajednice da bi povukao konkretne poteze. Ja sam mislio da će pojedine odluke Skupštine RS-a poništiti, ali to se do danas nije desilo.”

“Jako sam zainteresovan da napravimo neki zajednički pokret što je moguće više političkih partija jer je to jedini način da ove kleptomane skinemo sa vlasti”, zaključio je Miletić.

https://klix.ba/miletic-imam-informac ... _Ae-bn9bmQ
Novak20

#3 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by Novak20 »

Šuplje priče koje je ZM pokupio u brijačnici i na rekreaciji. :zzzz:

Čuj, zainteresiran za novi "pokret" da makne kleptomane sa vlasti. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by Truba »

hibridni rat protiv mog naroda se vodi već 100 godina možda i više od 1918. kako nam uništiše jedinu državu koja je valjala
agent_zero

#5 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by agent_zero »

Bećirović traži osudu agresije na Ukrajinu, Čović blokira

08/03/2022

Istekao je rok Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda da sazove hitnu sjednicu ovog doma na kojoj se treba razmatrati Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.
Naime, delegat Denis Bećirović (SDP) još 2. marta uputio je zahtjev za održavanje ove sjednice i zatražio da Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od tri dana zakaže sjednicu.

Međutim, Čović, koji za sebe voli reći da je nosilac EU vrijednosti ostao je nijem na zahtjev. Podsjećamo da je i Evropski parlament izglasao ovu deklaraciju, kao i Hrvatski sabor.

Inače u prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država
– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;
– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;
– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,
– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.

Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

IV.

Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

V.

Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

VI.

Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.
"Ruski svet" na djelu i u BiH, osnovina HDZ-SNSD-SDA!
asurbanipal

#6 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

agent_zero wrote: 08/03/2022 13:41
Bećirović traži osudu agresije na Ukrajinu, Čović blokira

Skočiće mu na nos
ljevoruki

#7 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by ljevoruki »

Black swan wrote: 08/03/2022 12:49 hibridni rat protiv mog naroda se vodi već 100 godina možda i više od 1918. kako nam uništiše jedinu državu koja je valjala
Ko je unistio tu drzavu?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by mk ultra »

Tito :mrgreen:
plava strijela

#9 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by plava strijela »

Black swan wrote: 08/03/2022 12:49 hibridni rat protiv mog naroda se vodi već 100 godina možda i više od 1918. kako nam uništiše jedinu državu koja je valjala
Koja,kraljevina SHS?
ljubicasti limun

#10 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by ljubicasti limun »

Austro-Ugarska, logicno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by Truba »

ljevoruki wrote: 08/03/2022 14:07
Ko je unistio tu drzavu?
Unutrasnji i vanjski neprijatelji
mishic

#12 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by mishic »

Rusija je stoljećima u neprekidnim ratovima. Napad, ugrožava. prijeti, pljačka, izrabljuje, prisvaja, osvaja, otima, ruši, pali, razara...
Paralelno s tim fizičkim i oružanim ratovima vodi i čitav niz onih drugih ekonomskih, psiholoških, propagandnih, špijunskih, ucjenjivačkih, mafijaških, hibridnih ratova a sve na štetu i o trošku, prirodnim i drugim bogatstvima desetina naroda koje je poklopila i izrabljuje ih do maksimuma.
asurbanipal

#13 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

Gledam sinoć kako neke kolege koje imam na fb dijele ovaj propagandni video :-)

Masa je ovih stvari koje dolaze preko Drine i na koje se ljudi lože...
asurbanipal

#14 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

Gledam sinoć kako neke kolege koje imam na fb dijele ovaj propagandni video :-)

Masa je ovih stvari koje dolaze preko Drine i na koje se ljudi lože...
asurbanipal

#15 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by asurbanipal »

Šta se nakotilo četničkih i ustaških botova svjedoče večeras i komentari na fb stranici Klixa na vijesti o da je umrla Madeleine Albright.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by JoseMujica »

to subverzivno djelovanje Rusije se vidi i ovdje kroz djelovanje forumskog Roskomnadzora...na temi Ukrajina ne smijete pričati o Rusiji ko da su Ukrajinu marsovci napali :roll:

dok krene antiagresorska priča odmah slijedi čišćenje teme, restrikcije pristupa i Banovići :-)

Slava Ukraini!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#18 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by JoseMujica »

@Bobi @Bloo

de ba šta me handrite vratite mi pristup pdf-u Svijet

nije valjda da vas Roskomnadzor plaća :lol: :lol: :lol: :lol:
mishic

#19 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by mishic »

Ovo je jedan od stotina načina na koje se kontinuirano vrši pritisak na Bošnjake u RS-u s ciljem da se njihov broj u tom entitetu dodatno smanji i da se kalkulacija o povratku na svoj kućni prag zatre u korjenu. Mnogi ljudi zbog teške ekonomske situacije pokušavaju da ožive svoja imanja i da kroz poljoprivrednu proizvodnju koliko toliko poprave svoj socijalni status ali zbog svakodnevnih pritisaka koje trpe na kraju odustaju. U posebno teškoj situaciji su oni čija imanja su na meti vlasti u RS-u koje planski i organizirano vrše provjeru vlasničke strukture nad imovinom u pojedinim sredinama znajući da su gruntovne i katastarske evidencije bile neažurirane, da su čitave porodice pobijene ili raseljene i da nema ko da vodi skupe pravosudne sporove oko imovine od koje i onako ima vrlo malo ili nimalo koristi.

U takvom ambijentu javljaju se "dobronamjerni" pojedinci koji priskaću u "pomoć" koristeći veze i poznanstva u administraciji te za simbolične iznose kupuju tu imovinu čime se dodatno mijenja vlasnička struktura. Mnogi koji su pogođeni ovim problemom svoje postupke pravdaju onim "bolje išta nego ništa" trajno dižući ruke od svoje djedovine i očevine. Da apsurd bude još veći neki od tako prevarenih su još i jako zahvalni "komšijama" koji su im "pomogli" da spasu makar nešto od imivine čija je vrijednost desetorostruko veća od one koju oni dobiju.

O tome se malo piše i govori, ljudi su neupućeni, gube imanja bud zašto a niko da uputi savjet i pojasni da nikakav novi zakon ne može tek tako nečiju djedovinu i očevinu pretvoriti u državno dobro i tu uzurpaciju pretvoriti u trajno faktičko stanje. Malo je onih koji su spremni poput Fate Orlović krnuti u borbu sa vjetrenjačama.
Novak20

#20 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by Novak20 »

Sarajmen wrote: 06/04/2022 13:11 Reisu-l-ulema Kavazović: Postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod
politicki.ba
"Islamska zajednica se ne miješa u politiku, niti to želi, ali dijeli strahove svojih pripadnika i ja kao reis imam obavezu o tim strahovima javno progovoriti"
Image
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović ocijenio je kako Bošnjaci imaju razloga biti zabrinuti za budućnost BiH ali i za vlastiti opstanak ustvrdivši da im i danas prijete ideologije koje su ranije sistemski radile na njihovoj marginalizaciji i konačnom uništenju, a osvrnuo se i na uvredljive izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, ili barem da ne budu politički suveren narod, odnosno da budu svedeni na vjersku manjinu na dijelu teritorija. Autori tog plana ne čine puno da svoje namjere skriju. Oni vrebaju svoju priliku, neko veliko novo globalno preslagivanje”, izjavio je reis Kavazović u intervjuu listu “Ramazanske novine” čiji je izdavač ogranak Islamske zajednice iz Tuzle.

Kavazović tvrdi kako je riječ o kontinuitetu historijskog genocidnog projekta uništenja muslimana, a u konačnici Bošnjaka i države BiH kao političkog okvira koji ih štiti.

Kazao je kako upravo iz toga proistječe potreba da se veličaju ratni zločinci i njihovi politički rezultati, da se promovira svetosavska ideologija i “donekle ustašizacija kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora” te da se svakodnevno ponižavaju, ismijavaju i dehumaniziraju Bošnjaci koje se naziva muslimanima i “onima kojima treba sapun i šta sve što čujemo od najviših državnika naših susjeda”.

Milanović je u jednoj od svojih elaboracija stanja u BiH u kontekstu rasprave o mogućoj uspostavi građanske države kazao da toj zemlji “najprije treba sapun pa onda parfem”.

Reis Kavazović kaže kakao je sve to zapravo dio hibridnog rata kojim se želi održati na životu ideologiju zla “dok se ne ukaže povoljna prilika da ta mržnja koju svakodnevno siju ne postane gorivo nekog novog sukoba”.

Iskazao je zabrinutost zbog “snažne nacionalističke politike susjeda u BiH i okruženju te njihovih veza s nekim režimima koji ne baštine ono što se naziva evropskim vrijednostima” dodajući da se Bošnjaci ne mogu praviti da to ne vide i ne čuju niti se u takvom okruženju mogu opustiti.

“Sve ovo nas s razlogom zabrinjava kao narod i kao zajednicu vjernika. Islamska zajednica se ne miješa u politiku, niti to želi, ali dijeli strahove svojih pripadnika i ja kao reis imam obavezu o tim strahovima javno progovoriti", izjavio je Kavazović dodajući da se mora uraditi više kako bi se strahovi Bošnjaka čuli i kako bi njihovi prijatelji u svijetu ali i među susjedima, prije svega Srbima i Hrvatima, shvatili šta oni zapravo žele.
Je li to netko rekao da Bošnjacima treba sapun kao što piše u tekstu ?

Ne razumijem potrebu da se laže na anam one u lijepom ramazanu.

Osim ako ovo nije taj hibridni rat i subverzivno delanje.
BHCluster

#21 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by BHCluster »

Jel ovo onaj isti Reisu-l-ulema sto je bio u logoru tzv hvo-a? Sto li?
macmoodan

#22 Re: Hibridni rat i subverzivno djelovanje u BiH

Post by macmoodan »

Novak20 wrote: 06/04/2022 13:45 Je li to netko rekao da Bošnjacima treba sapun kao što piše u tekstu ?

Ne razumijem potrebu da se laže na anam one u lijepom ramazanu.

Osim ako ovo nije taj hibridni rat i subverzivno delanje.
Jeste, neko je rekao
https://www.klix.ba/vijesti/regija/mila ... /201211156

I da, to sto ti radis je upravo dio hibridnog rata i subverzivnog djelovanja.

I ne znam sto admini ne banuju ove trolove, ode forum u k
Post Reply