Heroji trece Gimnazije(besplatna knjiga)

Post Reply
Pravda30

#1 Heroji trece Gimnazije(besplatna knjiga)

Post by Pravda30 »

http://www.iis.unsa.ba/posebna/gimnazija/index.html

Jos uvijek nisam sve procitao pa ne mogu dati konacno misljenje ali knjiga mi se cini interesantnom a vjerovatno da ima i onih koji ce naci sebe u ovoj "prici"...
magnifico

Post by magnifico »

jel se spominje ake s otoke :D
pitt

Post by pitt »

David Berman je profa na mom faksu. Covjek je naprosto fasciniran Bosnom i Sarajevom. Upoznao sam ga '97 u Sarajevu kada je dosao da razgovara sa mojom sestrom koja je bas isla u 3. Gimnaziju dok je on radio na ovoj knjizi. Ne sjecam se da je tebe ake ikad spomenuo :D
magnifico

Post by magnifico »

pitt wrote:David Berman je profa na mom faksu. Covjek je naprosto fasciniran Bosnom i Sarajevom. Upoznao sam ga '97 u Sarajevu kada je dosao da razgovara sa mojom sestrom koja je bas isla u 3. Gimnaziju dok je on radio na ovoj knjizi. Ne sjecam se da je tebe ake ikad spomenuo :D
kasno je onda stigo taj profa :(

ja maturiro jednu godinu prije andje :D

mores mislit koliko je zakasnio :D :(
Lisac

Post by Lisac »

magnifico wrote:ja maturiro jednu godinu prije andje :D
zar je tad postojala 3 gimnazija :D :D
magnifico

Post by magnifico »

those were days 8)
Saian

Post by Saian »

zar ovdje ne ide neodredjeni chlan, a Lija? pa bude "the days", bar su nas tako u Drugoj uchili

Druga uvijek prva!! Druga uvijek prva!! :D :D
magnifico

Post by magnifico »

ide, ali ovo je vise prilagodjeno nasem mentalitetu :D
btw, znam dosta raje i iz druge

nekako se poklapa :roll:

Those were the days of our lives
The bad things in life were so few
Those days are all gone now but one thing is true
When I look and I find I still love you
margareta

Post by margareta »

pitt wrote:David Berman je profa na mom faksu. Covjek je naprosto fasciniran Bosnom i Sarajevom. Upoznao sam ga '97 u Sarajevu kada je dosao da razgovara sa mojom sestrom koja je bas isla u 3. Gimnaziju dok je on radio na ovoj knjizi. Ne sjecam se da je tebe ake ikad spomenuo :D
Izvini "pitt" mislim da su 3. Gimnazija kao i II u vlasnistvu "Stranke Za Vlast" i obrazovanje.

Zapravo i ja nikada nisam prestala biti fascinirana nasom Bosnom

i Sa. Mogu tek misliti kako fascinantno izgledamo normalnim :roll:
missA

Post by missA »

Stvarno cijela knjiga! Hvala!
margareta

Post by margareta »

Tako Pitt stvarno plemenito sa tvoje strane. Doduse nekima ni ta skolska naobrazba nece izmjeniti kulturni milje. Nadogradnja na vec urodjeni QI
dodatno KUCNI ODGOJ jeste vec NESTO. Izvinjavam se ova stranica je politika-izgleda da se neko prebacio kulturno sa kulture na politiku.

Pozdravi prof. francuskog.Divna zena i dama zaista.
pitt

Post by pitt »

zvini "pitt" mislim da su 3. Gimnazija kao i II u vlasnistvu "Stranke Za Vlast" i obrazovanje.

Zapravo i ja nikada nisam prestala biti fascinirana nasom Bosnom

i Sa. Mogu tek misliti kako fascinantno izgledamo normalnim
:?
margareta

Post by margareta »

Meliha Alic je divna osoba i jos bolja politicarka. Veoma je unaprijedila IIGimnaziju. Arnautovic Aida isto OK.
Belkiceva je exelent i kao prof. i kao covjek. Svi svih gimnazija su EXELENT OK ?
@ke

Post by @ke »

iskoristio bih priliku da pozdravim Olgu Djerkovic :)

inace knjiga je najobicniji pamflet, zbog toga je i besplatna :(
cowboy

Post by cowboy »

@ke wrote:iskoristio bih priliku da pozdravim Olgu Djerkovic :)

inace knjiga je najobicniji pamflet, zbog toga je i besplatna :(
Kakav pamflet? Pamfleti obicno nesto reklamiraju (bilo da je to proizvod, ili religiozna poruka, ili mozda mogu biti dio politicke kampanje). Pamflet je isprintani list papira (moze biti jedan papir ili vise). Pamflet nikad nije ukoricen, kao knjiga.

Znaci, knjiga ne moze biti pamflet jer su to dva razlicita pojma. Drugo, ako je vec smatras pamfletom, dakle reklamnom alatkom, sta po tebi konkretno ova knjiga reklamira (ili propagira)??
pitt

Post by pitt »

Ma taj "pamflet" su svjedocanstva ucenika i nastavnika te skole o tome kako su dolazili na nastavu pod granatama i snajperima. Sve ono sto ake porice :D
@ke

Post by @ke »

knjiga propagira bosnjacku stranu u gradjanskom ratu u bih :oops:
najobicniji primjer je kad se prica o snajperistima sa grbavice,
a naravno ne pominju snajperi koji su pucali po grbavici, pa cak i iz same zgrade trece gimnazije :-?
ako neko misli da snajperi nisu pucali po grbavici, neka kaze slobodno da lazem

pitt, u skolu umjesto ucenika ulazi vojska, tako da je svaka prica o odlasku u skolu pod granatama izlisna

osim toga kakvi su to ljudi koji salju svoju djecu u skolu koja je pod udarom snajpera i pod granatama :?
:zzzz:
pitt

Post by pitt »

Ake,
Niko ne osporava da je bilo snajpera i sa ove strane. U mnogo manjem broju, al nejse :D bilo ih je.

Samo zato sto je autor izabrao da pise o trecoj gimnaziji po tebi je pamflet a da je neko napisao o isti materijal o Lukavickoj Gimnaziji (ako i postoji doticna institucija) onda bi bilo drugacije. Covjek je izabrao sta je izabrao a to je tvoje subjektivno misljenje da je knjiga pamflet.

Rat je trajao malo duze od par mjeseci Ake, i nije se moglo provesti cijelo vrijeme u podrumu. Dosta je sto su nam mladost ukrali, zar je trebalo da im dopustimo i da nas zatupe? Da sjedimo kuci i cumaramo dok se normalni ljudi obrazuju? Ja sam svaki dan pjesacio od Buca Potoka do V Gimnazije (na Obali) i sekunde mi nije zao. To me je odrzalo, koliko-toliko normalnim.
@ke

Post by @ke »

pitt wrote:Ake,
Niko ne osporava da je bilo snajpera i sa ove strane. U mnogo manjem broju, al nejse :D bilo ih je.
snajpera je jako mnogo bilo i sa vase strane, nemoj biti naivan, a zgodnih mjesta koliko hoces :-?
lukavica je bila ko na dlanu, nedzarici, rajlovac, vogosca, o grbavici da i ne pricam, vjeruj mi da je na stotine ljudi tako ubijeno :(
samo sto se ne pise, kao u ovoj knjizi, pa ljudi i ne znaju
pitt wrote:Samo zato sto je autor izabrao da pise o trecoj gimnaziji po tebi je pamflet a da je neko napisao o isti materijal o Lukavickoj Gimnaziji (ako i postoji doticna institucija) onda bi bilo drugacije.
naravno da postoji, pa i na drugoj strani djeca valjda idu u skolu

nego nema veze sta je autor odabrao, nego kako je to uradio,
a uradjeno je vrlo lose, to je naravno moje subjektivno misljenje :-?
inace svaka cast na linku, podsjetio sam se nekih imena i nekih drugih vremena

interesuje me ako neko zna gdje je zavrsio softic sead, moj bivsi prof iz matematike,
nigdje se ne spominje :?
cowboy

Post by cowboy »

@ke wrote:
pitt wrote:Ake,
snajpera je jako mnogo bilo i sa vase strane, nemoj biti naivan, a zgodnih mjesta koliko hoces :-?
lukavica je bila ko na dlanu, nedzarici, rajlovac, vogosca, o grbavici da i ne pricam, vjeruj mi da je na stotine ljudi tako ubijeno :(
samo sto se ne pise, kao u ovoj knjizi, pa ljudi i ne znaju
pitt wrote:Samo zato sto je autor izabrao da pise o trecoj gimnaziji po tebi je pamflet a da je neko napisao o isti materijal o Lukavickoj Gimnaziji (ako i postoji doticna institucija) onda bi bilo drugacije.
naravno da postoji, pa i na drugoj strani djeca valjda idu u skolu

nego nema veze sta je autor odabrao, nego kako je to uradio,
a uradjeno je vrlo lose, to je naravno moje subjektivno misljenje :-?
inace svaka cast na linku, podsjetio sam se nekih imena i nekih drugih vremena

interesuje me ako neko zna gdje je zavrsio softic sead, moj bivsi prof iz matematike,
nigdje se ne spominje :?
Ali zasto je to tako Ake? Zasto svijet ne zna srpsku verziju rata u BIH i opsade Sarajeva? Urota, sta li? Bjelosvjetsko-fundamentalisticko-vatikanska zavjera, nejvjerovatnije. Oni ce meni da pisu knjige/pamflete, majku li im njihovu....
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

@ke wrote:knjiga propagira bosnjacku stranu u gradjanskom ratu u bih :oops:
najobicniji primjer je kad se prica o snajperistima sa grbavice,
a naravno ne pominju snajperi koji su pucali po grbavici, pa cak i iz same zgrade trece gimnazije :-?
ako neko misli da snajperi nisu pucali po grbavici, neka kaze slobodno da lazem

pitt, u skolu umjesto ucenika ulazi vojska, tako da je svaka prica o odlasku u skolu pod granatama izlisna

osim toga kakvi su to ljudi koji salju svoju djecu u skolu koja je pod udarom snajpera i pod granatama :?
:zzzz:
A sta je trebalo gadjat grbavicu cokoladama ili pustit da nas pobiju
Knjiga je super i ne propagira nikog u odbrambenom a ne gradjanskom ratu
pitt

Post by pitt »

Jesam i ponosim se time. Sta's sad, profiteru :D :D :D
Pravda30

Post by Pravda30 »

To da se ne svida "Aketu" i "akicima" je najbolji dokaz da je knjiga dobra.

Inace ja nisam isao u tu gimnaziju i ne znam sta se desavalo u njoj(mada mogu da predpostavim jer sam dozivljao isto samo na drugom mjestu) ali sam znao da ce ovo obradovati mnoge jer to su uspomene koje se ne zaboravljaju.. teska vremena kojih se treba sjecati i koja treba prepricavati...

Inace predlazem vam da pregledate ovu stranicu, izvrsna je. Na njoj sam do sada procitao na stotine izvrsnih dokumenata... Svaka cast ljudiama koji je obraduju i ovome Institutu!
Post Reply