Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

User avatar
pirpa
Posts: 3831
Joined: 22/02/2012 18:16

#501 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by pirpa » 21/08/2017 20:44

Odlazak velikog borca: Mirsad Mahmutćehajić ostavio neizbrisiv trag u borbi za opstanak BiH


Protekle sedmice nas je u 72. godini napustio Mirsad Mahmutćehajić, brigadir Armije RBiH, predsjednik Skupštine Patriotske lige (PL) Hercegovine, stolački heroj koji je s početkom agresije na BiH organizirao otpor u gradu na Bregavi i sa saborcima srčano i do kraja učestvovao u odbrani.

Uz počasne salve i zastave pod kojima je časno služio svojoj domovini, u Stocu su dostojanstvenom dženazom ispratili svog brigadira, noseći njegov tabut na rukama u koloni dugoj tri kilometra. Njegovu humanost i ratne zasluge zauvijek će pamtiti svi patrioti, posebno borci 42. brdske brigade „Bregava“ Armije RBiH. S ovog svijeta, istakli su, otišao je dostojanstveno ostavivši neizbrisiv trag u borbi za opstanak BiH.

Muhamed Taslidža, predsjednik Patriotske lige HNK, podsjeća da je Mahmutćehajić kao biznismen žrtvovao sve što se tiče materijalnih dobara kako bi se organizirao otpor agresoru. -

Sve vrijeme radio je na zaštiti stanovništva, bez obzira na nacionalnu opredijeljenost - kaže Taslidža, dodajući da je Mahmutćehajić bio komandant Općinskog štaba Patriotske lige, iz koje su kasnije nastale određene jedinice i brigade.

Mirsad Mahmutćehajić bio je i pomoćnik načelnika za logistiku 4. korpusa. Zahvaljujući svojim jakim vezama, nosi velike zasluge u nabavci oružja za Armiju RBiH i odbranu ovog područja. Ni višemjesečne strahote i mučenja koje je prošao u logoru tzv. Herceg-Bosne nisu ga obeshrabrile. Četiri mjeseca držan je u samici.

Odmah nakon što je pušten iz logora ponovo se priključio odbrani, a nakon rata vodio je povratak Bošnjaka u Stolac.

Sijeda brada otišla, ali nova je zasijedila.

Mirsad Mahmutćehajić, član poznate antifašističke porodice, uvijek se držao ideje vodilje da BiH može opstati samo kao država svih njenih građana. Njegov sin Demir ponosan je što mu je otac bio istinski patriota i Bošnjak koji je uvijek držao do svoga i bio na pravoj strani historije.

- Svima koji su s njim drugovali poručio bih: jeste, sijeda brada je otišla, ali nova je zasijedila - kaže Demir Mahmutćehajić.User avatar
japasmipin
Posts: 56
Joined: 18/02/2015 15:13

#503 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by japasmipin » 11/10/2017 07:53

Akademija posvećena liku i djelu komandanta Zaima Imamovića: Heroj i čovjek koji zaslužuje da ustanemo na pomen njegovog imena

U znak sjećanja na lik i djelo ratnog komandanta Zaima Imamovića, a povodom obilježavanja 22. godišnjice njegove pogibije, savezi udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo i BPK Goražde organizirali su sinoć prigodnu akademiju u goraždanskom Domu kulture.

Na akademiji su govorili ratni komandanti i zvaničnici, među njima i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. Kazao je da se Imamovića sjeća kao velikog vojskovođe i dobrog čovjeka koji je uvijek bio uz svoje saborce.

"Bio je jedan od najmlađih ratnih komandanata, veliki borac, iskren i pošten čovjek. Sjećam se njegovih dolazaka u Tarčin i na plato Treskavice, pružao je ruku svakom borcu. Predvodio je svoje diverzante u svim borbenim akcijama oslobađanja šire goraždanske teritorije. Heroj i čovjek koji zaslužuje da ustanemo na pomen njegovog imena", istakao je tom prilikom ministar Fišo. Kazao je da će Ministarstvo za boračka pitanja KS nastaviti podržavati rad Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića.

Imamović je rođen u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase. U maju 1992. godine u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu, čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan''. Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34. godini života na prvoj borbenoj liniji na lokalitetu Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera.

Presudnu odbranu Goražda organizirao je u rejonu Preljuće, dijelu Zebine šume, na lijevoj obali Drine. Ta linija od Osanice do Stoca i Orahovica postaće najsigurnija utvrda oko Goražda, jedina borbena linija koju neprijatelji nikada nisu pomjerili. Već 1992. godine, na tom dijelu ratišta, formirana je proslavljena Prva drinska brigada sa pet bataljona, na čijem čelu je bio rahmetli Zaim Imamović.

Redale su se bitke i njegove pobjede na releju Zebina šuma, Stogu, Crnom vrhu, Jabučkom sedlu, Trovrhu ali i njegova ranjavanja. Nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja.

Image

Image

User avatar
japasmipin
Posts: 56
Joined: 18/02/2015 15:13

#504 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by japasmipin » 27/10/2017 09:07

NESIB MALKIĆ - 24 GODINE POGIBIJE HEROJA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA U RBIH

„Svaki vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine je inspiracija za priču koja govori o slobodi, koja sanja pobjedu i oslikava mir. Svi su zaslužili ući u historiju, jer bez njih ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.

Neki su opet na poseban način obilježili otpor agresoru i ostali upamćeni kao heroji. Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.“

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida Doc.dr. Salko Bukvarević na platou Nišićke visoravni sa savjetnikom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževadom Mahmutovićem, potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkićem, generalom Armije RBiH Salihom Malkičem i saborcima iz kantona i općina Bosne i Hercegovine i delegacijama boračkih udruženja koja baštine tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine, odao počast, proučio Fatihu i položio cvijeće na mjestu pogibije našeg gazije - heroja Nesiba Malkića.

U sklopu obilježavanja godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkiča i saboraca održan je i čas historije, a o podvizima istih su govorili Enes Burda, direktni učesnik pomenute akcije i general Salih Malkič, a skupu su se obratili potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkič koji se zahvalio Živiničanima na svemu što su učinili za prognane ljude u toku agresije.

Federalni ministar za pitanja boraca Bukvarević koji je istakao da su komandant Malkič i njegovi saborci dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih njenih građana, te podsjetio da su samo istinski heroji, kakav je bio Nesib Malkič i svi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, dali nadljudske napore da se odbrani kako ovaj koridor tako i cijela Bosna i Hercegovina i svi njeni građani. Prisutnima su se obratili i predsjednik koordinacije boračkih organizacija TK Hasanović Fahrudin "Beli" te načelnik općine Živinice, Kamenjaković.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju posebno podcrtao: „Mi nismo željeli ni rat ni sukobe. Agresor na BiH je provodio sve aktivnosti na uništenju Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda. Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode. To je naša zadaća, naš amanet koji smo od njih preuzeli mi koji smo živi i zbog toga nam je trajna zadaća da obilježavamo ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i da s ovog i ovakvih mjesta šaljemo poruke našim prijateljim i neprijateljima da su patrioti zajedni i da će amanet koji smo pruzeli od naših bosanskih šehida čuvati i sačuvati Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“.

Nesib Malkić – heroj oslobodilačkog rata, rođen kao peto od osmero djece u porodici Hamdije i Ajke Malkić, od malena je naučio lekciju zajedništva i poštivanja autoriteta. Nesib Malkić, prije velikosrpske agresije na R BiH, bio je aktivno vojno lice, čovjek sa urođenom komandnom sposobnosti, koja kod podređenih nije izazivala strah nego poštovanje. Među prvima je napustio službu u JNA i priključio se jedinicama TO R BiH. Organizaciona sposobnost, te predanost ideji opstanka Bosne brzo ga je dovela na komandno mjesto, gdje pokazuje najviši stupanj odgovornosti, te kao komandant 210. brigade Armije R BiH postiže ogroman uspjeh kako u odbrani tako i oslobađanju okupiranih dijelova Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja dejstava 210. brigade 75% se odnosilo na odbranu drugih općina, što dovoljno govori o kakvoj je formaciji riječ.

U oktobru mjesecu 1993.godine, Stupni Do je još bio u plamenu, kada se komandant Nesib Malkić zaputio u izviđanje terena, kako bi se krenulo u konačno oslobađanje Vareša, žile kucavice za povezivanje slobodne teritorije R BiH. Na rejonu crnoriječke visoravni, nadomak brda sa kojeg se mogao vidjeti Stupni Do, na izviđanju terena i planiranju borbenih dejstava, završena je jedna etapa života, gazije, heroja, šehida. Druga od dvije ispaljene granate sa četničkih položaja, prekinula je dunjalučku misiju Nesiba Malkića, ali nije prekinula njegovu ideju i njegov san o opstanku Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i svih građana kojima je BiH jedina domovina.

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš svoj dunjalučki život okončao u skladu kako ga je i živio. Dobitnik je ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994.godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen.

Heroji ne umiru za domovinu. Heroji za domovinu žive.

Kabinet ministra

Image
Image
Image

User avatar
argyle
Posts: 1680
Joined: 17/10/2010 09:56
Location: Džamahirija Bosna

#505 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by argyle » 29/10/2017 13:31Image

kakavdanakneiskustvu
Posts: 52667
Joined: 03/08/2010 19:04

#506 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by kakavdanakneiskustvu » 02/12/2017 18:26

zoran čegar,je li on srbin,hrvat?

User avatar
bleee_sa
Posts: 42173
Joined: 05/10/2014 22:35
Location: Ispod sunca zlatnoga

#507 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by bleee_sa » 02/12/2017 19:07

kakavdanakneiskustvu wrote:zoran čegar,je li on srbin,hrvat?
Kol'ko ja znam, bosanac pravoslavac.

kakavdanakneiskustvu
Posts: 52667
Joined: 03/08/2010 19:04

#508 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by kakavdanakneiskustvu » 02/12/2017 19:23

bleee_sa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:zoran čegar,je li on srbin,hrvat?
Kol'ko ja znam, bosanac pravoslavac.

kad kazes pravoslavac mislis vjernik?

User avatar
Jolpaz
Posts: 580
Joined: 15/04/2010 20:51
Location: Minder

#509 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by Jolpaz » 03/12/2017 20:58

kakavdanakneiskustvu wrote:zoran čegar,je li on srbin,hrvat?
Mislim da za tri mjeseca provedena u ratu, apsolutno ne zasluzuje da bude spomenut na ovoj temi.

kakavdanakneiskustvu
Posts: 52667
Joined: 03/08/2010 19:04

#510 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by kakavdanakneiskustvu » 03/12/2017 21:33

Jolpaz wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:zoran čegar,je li on srbin,hrvat?
Mislim da za tri mjeseca provedena u ratu, apsolutno ne zasluzuje da bude spomenut na ovoj temi.

ok

User avatar
japasmipin
Posts: 56
Joined: 18/02/2015 15:13

#511 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by japasmipin » 08/12/2017 09:16

Smail (Jusuf) Šikalo
26.04.1967. - 08.12.1992.Smail Šikalo je rođen 26.04.1967. godine u Nevesinju. Poginuo je 08.12.1992. godine u naselju Sokolje - Sarajevo, kao vojnik, na dužnosti komandira čete u 2. motorizovanoj brigadi. Posthumno je 1992. godine odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan” a 1994. godine „Medaljom za hrabrost”.
Image
Image

kiligonzales
Posts: 4743
Joined: 01/12/2016 10:32

#512 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by kiligonzales » 08/12/2017 10:47

Nekad sam ovdje pisao o našim herojima...
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/

Kategorija o herojima, sačuvao sam dosta materijala na kompjuteru još
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/searc ... i%20heroji

aldinjo
Posts: 2661
Joined: 03/07/2011 02:49

#513 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by aldinjo » 08/12/2017 15:33

aldinjo wrote:Džemal Selmanović Džemo i Almir Đedović Amko 8.12.1992.-8.12.2015.
8.12.1992.-8.12.2017.

User avatar
japasmipin
Posts: 56
Joined: 18/02/2015 15:13

#514 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by japasmipin » 22/12/2017 07:41

Poziv na obilježavanje 24. godišnjice pogibije Igora Pavlovića

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo će u nedjelju 24. decembra obilježiti 24. godišnjicu pogibije heroja odbrane BiH Igora Pavlovića. Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovom obilježavanju u 12 h na Šehidskom mezarju Kovači da odamo dužno poštovanje našem heroju.

Igor Pavlović je rođen 2. decembra 1969. godine u Sarajevu, ratne 93. godine imao je samo 24. godine kada je poginuo na ratištu kod Viteza, bio je apsolvent Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ali to ga nije spriječilo da rame uz rame bude na prvim linijama sa svojim saborcima iz Drugog samostalnog bataljona. Posljednja želja mu je bila da bude sahranjen sa svojim saborcima na Šehidskom mezarju Kovači.

Igor je za svoju hrabrost odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" i "Orednom zlatnog grba sa mačevima", a posthumno mu je dodijeljena i diploma ljekara.
Image

User avatar
pirpa
Posts: 3831
Joined: 22/02/2012 18:16

#515 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by pirpa » 22/12/2017 17:45

SJEĆANJE NA ŠEHIDE JEDINICE „CRNI LABUDOVI“
Braća Bernard i Emir Ćatak
U operaciji „Koverat“ u pokušaju deblokade Sarajeva poginula su četvorica „Crnih labudova“: braća Bernard i Emir Ćatak, Suad Kojić i Jasmin Kohnić.
Bernard i Emir Ćatak rođeni su u Zenici, majstori borilačkih vještina, nisu prezali ni od kakve akcije. Prilikom pogibije Bernard je imao 22, a Emir 23 godine. Inšallah šehidima su postali 20. decembra 1992. godine na obroncima Jahorine.
Image

User avatar
japasmipin
Posts: 56
Joined: 18/02/2015 15:13

#516 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by japasmipin » 15/01/2018 08:10

Image
Last edited by japasmipin on 26/05/2020 15:16, edited 2 times in total.

BISTRIK100
Posts: 194
Joined: 21/05/2012 13:30

#517 Re:

Post by BISTRIK100 » 17/04/2018 01:02

eeeeeee wrote:
karanana wrote:
EI Presidente wrote:KARLO IVANDIC

1973-1992

Poginuo prilikom odbrane Otesa, 24og Decembra 1992e godine.
Mozes li mi nesto vise reci o ovom momku? Nisam njega znao ali sam sa njegovom sestrom isao u razred u osnovnoj skoli.
Ako se radi o ovom Karlu sto sam ga ja znao, evo nesto podataka momak je zivio na ch willi 2, ali se redovno druzio i izlazio sa rajom sa ch ville 1, kao i svaki patriota uzeo je pusku odmah na pocetku rata bez obzira koje je vjere bio da brani svoj grad... Sto se same pogibije tice cuo sam da je poginuo na Otesu unistio je jedan tenk, ali je drugi za njega bio koban, mjesecima mu tijelo nisu mogli izvuci sa Otesa. Kasnije je razmjenjeno i sahranjen je na jednom od sarajevskih grobalja...

Ja Karlu nisam znao prezime, a mislim da se radi o ovom momku jer sam ga znao onako jaranski i prije rata i znam da je poginuo na Otesu, eto ako grijesim nek me neko ispravi koga je jos bolje poznavao vjerovatno EI Presidente
Je li isao u gradjevinsko-geodetsku skolu?Imao mindjusu u uhu?Kratko osisan.Jedno vrijemo dolazio u Koksinel na Marijin dvoru.Volio igrati poker aparata.

User avatar
jalijas74
Posts: 1297
Joined: 17/11/2010 15:10

#518 Re: Re:

Post by jalijas74 » 03/05/2018 23:27

BISTRIK100 wrote: Je li isao u gradjevinsko-geodetsku skolu?Imao mindjusu u uhu?Kratko osisan.Jedno vrijemo dolazio u Koksinel na Marijin dvoru.Volio igrati poker aparata.
Da imao je mindjusu i kratku kosu. Bio je aktivan u Hordama zla. Sahranjen je na Lavu

BISTRIK100
Posts: 194
Joined: 21/05/2012 13:30

#519 Re: Re:

Post by BISTRIK100 » 04/05/2018 02:59

jalijas74 wrote:
BISTRIK100 wrote: Je li isao u gradjevinsko-geodetsku skolu?Imao mindjusu u uhu?Kratko osisan.Jedno vrijemo dolazio u Koksinel na Marijin dvoru.Volio igrati poker aparata.
Da imao je mindjusu i kratku kosu. Bio je aktivan u Hordama zla. Sahranjen je na Lavu
Druzio sam se sa njim prije rata.Cuo sam da je poginuo u toku rata ali nisam znao kako se to desilo.Igrali smo poker aparata na Marijin dvoru on jos jedan jaran i ja.Nismo ni sanjali sta nas ceka.Ovaj drugi jaran je poginuo na Kromolju od snajpera.Od nas trojice jedino sam ja ostao citav.

User avatar
jalijas74
Posts: 1297
Joined: 17/11/2010 15:10

#520 Re: Re:

Post by jalijas74 » 04/05/2018 07:44

BISTRIK100 wrote:Druzio sam se sa njim prije rata.Cuo sam da je poginuo u toku rata ali nisam znao kako se to desilo.Igrali smo poker aparata na Marijin dvoru on jos jedan jaran i ja.Nismo ni sanjali sta nas ceka.Ovaj drugi jaran je poginuo na Kromolju od snajpera.Od nas trojice jedino sam ja ostao citav.
Ja sam ga zadnji puta vidio te zime kada ce poginuti. Crni kombinezon, kratka frizura, mindjusa sa ljiljanom i osmjeh pokoj mu dusi.
Image
Evo sta radi prljava birokracija sa njegovim imenom.

...No, uzalud – ilidžanski općinari, kao ni ostale sarajevske birokrate kojima su Karlo i momci popute njega svojom žrtvom omogućili da danas uživaju u ugodnostima nerada zasnovanim na poltronstvu i stranačkoj podobnosti, ne znaju za Karla Ivandića!!!

Ili možda ne mogu da vjeruju da je Sarajlija s takvim imenom i prezimenom poginuo braneći svoj grad dok su razne sulje i muje, koje danas glume Bosance i Bošnjake veće od reisu-l-uleme, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu “branili“ u debeloj hladovini berlinskih i podrumaških brigada čekajući da izgamižu u činovničke fotelje preko leševa Karla i hiljada drugih čestitih momaka koji su položili živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine? ...

http://www.veteran.ba/clanak/373/u_opci ... _otes.html

User avatar
pirpa
Posts: 3831
Joined: 22/02/2012 18:16

#521 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by pirpa » 30/05/2018 17:39

Prvi ratni pilot bh. armije dobio ulicu

Centralna ulica u Cazinu nosit će ime po Samiru Beganoviću, jednom od prva dva ratna pilota Armije BiH, čiji se posmrtni ostaci možda nalaze u Ukrajini

SAMIR BEGANOVIĆ JE STRADAO 1. AUGUSTA 1994. KADA JE AVION KOJIM JE PILOTIRAO POGOĐEN PROJEKTILOM VOJSKE TZV. KNINSKE KRAJINE IZNAD PLITVIČKIH JEZERA

Po Samiru Beganoviću koji je, sa Edvinom Iftićem, prvi ratni pilot bh. armije, jedna ulica u Cazinu će dobiti ime, odlučilo je Općinsko vijeće Cazin, na inicijativu tamošnjeg Udruženja paraplegičara. Dopredsjednik ovog udruženja Dejan Samardžić je zadovoljan.

- Kada se već vlast nije potrudila da pronađe dio posmrtnih Samirovih ostataka, neka naš heroj ima makar svoju ulicu. Jer, da nije bilo Samirovih prelijetanja avionom, kojim je dovoženo oružje za Krajinu, pitanje je šta bi bilo s nama, govori Dejan, za kojeg ova bitka nije završena.

- Predložili smo da Samirovo ime nosi centralna ulica. Niko je ne zaslužuje prije Samira i uvjeren sam da će cazinski vijećnici na narednom zasjedanju pokazati da cijene njegovu žrtvu, ističe Dejan.

Samir Beganović je stradao 1. augusta 1994. godine kada je avion kojim je pilotirao pogođen projektilom vojske tzv. Kninske krajine iznad Plitvičkih jezera. To je bio iznajmljeni ukrajinski avion, s pet članova ukrajinske posade, kojima je Samir pokazivao kuda treba letjeti.

Nađeni ostaci tijela iz aviona su prenijeti u Kijev i, uprkos velikom zalaganju Samirovog brata Enesa da se oni analiziraju, kako bi se vidjelo da li se tu nalaze i dijelovi tijela njegovog brata, bh. zvaničnici nisu pokazali dovoljno sluha za to.

I Enes je sretan zbog ulice koju je dobio njegov brat, nosilac posmrtnog Srebrenog štita, ali ne može prežaliti što njihovi roditelji nisu dočekali da, umjesto da odu na grob sinu, prođu tom ulicom.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... icu-367271

User avatar
pirpa
Posts: 3831
Joined: 22/02/2012 18:16

#522 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by pirpa » 30/05/2018 18:37

Sjećanje na heroje Trebevića.

Prošlo je 25 godina od pogibije 28 pripadnika Prve brdske brigade u akciji na Pitinim stijenama.
Akcijom je komandovao komandant prve brdske brigade Mujo Zulić.
Tog 30.maja 1993.godine u akciji, za koju mnogi danas kažu da je bila unaprijed osuđena na propast jer je dojavljena srpskoj strani, najhrabriji borci prve brdske brigade su izašli na Trebević, probili se duboko u područje neprijatelja, gdje su sačekani i pobijeni.
Na obroncima Trebevića za odbranu Sarajeva 30.maja 1993.godine živote su dali Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomil Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Armin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanjin Ramović, Edhem Selimović i Nasib Velić.

Jedan od poginulih heroja toga dana je i maloljetni Oruč Alija, rođen 03.07.1976. godine.

Neka vam je vječni rahmet i pokoj duši


User avatar
commendatore
Posts: 6045
Joined: 26/03/2016 10:24
Location: Niodaklevačka VukojeBIHа

#524 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by commendatore » 05/08/2018 23:57

rahmet ti dusi izete.... ponosu krajine i bih :thumbup:

User avatar
shake69
Posts: 7601
Joined: 18/06/2011 01:21
Location: Soukbunar

#525 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by shake69 » 27/09/2018 12:33

´´U Derventi u 68. godini umro Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant čete „Meša Selimović”.

Jedinica "Meša Selimović", formirana je u avgustu 1992. u selu Kulina kod Dervente na inicijativu rezervnog kapetana prve klase JNA Ismeta Đuherića iz Broda, uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice. Činilo ju je oko 150 Muslimana dobrovoljaca. Preminuli Dizdarević je januara 1993. u činu kapetana preuzeo komandu nad četom "Meša Selimović". Jedinica se istakla na derventskom, brodskom, maglajskom, zavidovićkom i drugim ratištima.

Tugovali su za Jugom, poštovali zakletvu datu tadašnjoj JNA, a da bi obranili svoje, iz te rasformirane vojske pristupili su u maju 1992. godine formiranoj VRS. Nisu se obazirali na neprijateljsku propagandu da su "Bošnjaci s kokardama na glavi".

- Tuđmanu nije bio cilj da samo pokori nas Srbe i Muslimane, već da nas protjera - javno su isticali komandanti Đuherić i Dizdarević.

Ostali su dosledni zakletvi da sačuvaju duh zajedništva. Pristupili su VRS, da bi zaštitili imovinu i ljude koji su želeli da ostanu na svome, pišu srbijanske Novosti.´´

I ovaj je bio za nekoga heroj. Sjeme mu se zatrlo izdajnicko.

Post Reply