Heretička razmišljanja (I)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Thanatos

#1 Heretička razmišljanja (I)

Post by Thanatos »

Sada ću podijeliti s vama neka moja razmišljanja, vjerujem da će vam biti interesantna.

Ja sam osobno nešto između ateista, agnostika i vjernika.

Ateist sam ugl. kad želim takvim deklariranjem izazvati bijes velikih vjernika (naravno tu su i reakcije čuđenja, pa čak i straha).
Ateist sam i onda kad pročitam u Feralu da svećenik poziva na spaljivanje TV-a, da su teroristi u avionima pri rušenju WTC-a imali osmjeh na licu jer su zamišljali kako će za par trenutaka živjeti s mnogo žena u raju kod Allaha, da su zbog šerijatskih zakona kamenovali ženu koja je silovana...
Ateist sam onda kad se religija na bilo koji način miješa u politiku, brani mnoge stvari npr. sex prije braka ( :? )...
Ovo "ateist sam" znači ne da sad mislim ovo ili ono, već označava moje (vanjsko) ponašanje.

Vjernik sam onda kad na trenutke pomislim da bi zapravo Bog trebao postojati, bar u nekakvom obliku, u nekakvoj definiciji, naravno vrlo različitoj od religijskog, "zatucanog" Boga. Jer ipak nesumnjivo je da Svemir postoji, pa bi moglo biti i toga.

Katolik ("katolik") sam ugl. formalno, te onda kad dođu blagdani koji nose tradiciju koja je eto vezana i za religiju iako zapravo s njom ima samo formalnu vezu.

Zapravo, mislim da sam najbliže pojmu agnostik, ali po definiciji je to netko tko vjeruje da Bog postoji ali da se do njega ne može doći ili tako nešto.

Međutim kako ja mogu biti 100% siguran da postoji ili ne, ako to ne vidim vlastitim očima?
Ja mogu govoriti jedino o matematičkoj vjerojatnosti da to postoji, u nedostatku znanstvenih dokaza koji bi rekli 100% ovo ili 100% ono.

Što se tiče religija na Zemlji:

1. Zašto u Kuranu piše "Pokorite se velikom Allahu...ko se ne pokori biće ovo,biće ono...", ili "ubijte nevjernike...",
ili recimo u Bibliji "ko ne vjeruje...(zna se gdje će završiti :D )"...?
Biblija i Kuran obiluju pričama strave i užasa.
Religije vjerojatno i žive (parazitiraju) na tom utjerivanju strahova...jer je STRAH, zapravo cijela lepeza različitih vrsta strahova, ono što vjernike drži na okupu stoljećima.
Pola toga što ja smatram strahom vjernici smatraju vjerom.
Ugrubo rečeno VJERA=psihološko jedinstvo nekoliko vrsta strahova.

Ako je Bog tako dobar zašto je onda tako bolesno egoističan, zašto mu je toliko bitno da ja sad vjerujem da on postoji ili ne, ne razumijem o čemu se radi?? Ne razumijem što ima loše u tome da ja jednostavno NE ZNAM jeli postoji? Pa kako ću ZNATI ako NE VIDIM?
Ako se služim zdravim razumom?
To je ko da sam ja npr. poznati pjevač i ja osjećam bijes i mržnju prema svima koji nisu čuli za mene? Ako sam ja sad Bog u čemu je fora da se ne pokazujem (??) i da onda po tome ko ne misli da ja postojim šaljem tog na beskonačno (??, kako bolesno) mučenje?
ZAŠTO?
Pa eto zato što on ne misli da ja postojim. Zato što neće da mi se POKORI. Da puže i gmiže po podu i žvali moju sliku.
KAKVA GLUPA IGRICA...

Pa mislim stvarno, ako je Bog ovakav, onda ću slobodno reći:
Bog je GLUP!
Sad pretpostavljam da ću ići u pakao.
Jer sam rekao da je Bog glup.
Opet ista stvar- ne razumijem zašto je tom egoističnom Bogu toliko to bitno da li sam ja rekao da je glup ili nije, pa da me se zato kazni da čitavu vječnost patim? Da meni netko kaže da sam glup, onako kroz prijateljski razgovor, pa čak i da stvarno misli da sam ja glup ja ga vjerojatno ne bi bacio na žar i ispekao zbog toga. Prije svega nisam toliko bolestan.

2. Vjerske zabrane.
Zašto kršćanstvo i islam brane predbračni sex?
Zašto islam brani (grijeh!??) konzumaciju svinjetine kad je i znanstveno pokazano da to nema nikakve veze, i da je svinjetina kao i sva druga hrana i hranjiva i štetna u isto vrijeme. Taman i da se uspostavilo da je štetna moglo bi se zbilja naći barem milijarde drugih životinjskih i biljnih vrsta koje bi imale veću štetnost (previše ovoga ili onoga u kemijskom sastavu). Ovakvih primjera ima još tisuće.

Mislim da je Katolička Crkva (Vatikan) najviše odmakla u tom pogledu "modernizacije stavova" pa je višestoljetno naučavanje o "paklu gdje se peku grešne duše i čuje škripanje zuba"(kako bolesno :shock: ) zamijenila mnogo isprofiliranijim naučavanjem, naime donijeli su odluku ( 8) ) da je pakao zapravo egzistencija, stanje bez Boga, a raj nasuprot tomu stanje vječnog jedinstva s Bogom te bezgranične sreće & co. koji naravno prate to stanje, zatim su podržali teoriju Velikog Praska (Big Bang teorija) koja im se savršeno poklopila, zatim su prihvatili u velikoj mjeri i teoriju evolucije (naravno "Božanska ruka" a ne statistička vjerojatnost je usmjeravala tijek evolucije). itd....
Ugl. mislim da je sve to natezanje da bi imalo smisla u kontekstu modernog vremena i da je ovo stoljeće topljenja religija i eksplozije različitih sekti kao posljedica lutanja između različitih vjerskih ideja koje se nude na svakom ćošku, uz brzo rastući broj ateista i agnostika kao posljedica TEHNOLOGIJE & MODERNIZACIJE (u srednjoj školi (u HR) nas više od pola iz razreda nije išlo na "vjeronauk" već na "etiku" gdje smo imali zabavnog, mlađeg profesora, gdje smo učili i o svim religijama pomalo, meditirali ( :lol: ), istraživali placebo učinak religija (npr. projekt "Da li molitva utječe na ocjene učenika X"-jedna grupa je molila sve žive bogove a ovi drugi meditirali "nad" učenikom X koji je bio jedan od onih koji su išli na vjeronauk :lol: pa smo na kraju trebali gledati da li se ocjene iz Y predmeta kod tog učenika popravljaju ili ne, i šta sve ne :lol: :D :D :D :D Inače službeni zaključak je bio da su religije prevara. )

Ja osobno podržavam ateističku tezu da "ne postoji grijeh, već samo greške" i mislim da ja mogu raditi ŠTO GOD HOĆU i da je to OK sve dok time ne smetam drugima. Dakle, mislim da neće neka tamo "sveta" knjiga koja obiluje pričama strave i užasa određivati šta ću ja raditi a šta neću već prije svega ja sam.
Naprotiv, mišljenje svojom glavom za vjernike je najveći mogući užas, izvor "hereze", "krivovjerja".

Zapravo, smatram da je mnogo vjerojatnije da npr. postoje vanemaljci (koliko god SF zvučalo) koji su se brže razvili od nas pa su nas iz dosade zahebavali šaljući nam različite "ploče", "poruke" i "zapovijedi" :D (ukoliko iste nisu samo legende ili pak izmišljotine/halucinacije "proroka")...
Recimo, da smo na Marsu otkrili civilizaciju na razini kamenog doba vjerojatno neko ne bi odolio pa bi im bacio točak/kotač odozgo a oni uuuuuuuhahah, aaaaaaaaaahahaaaa, i eto nove religije.
Zamislite samo: Da je avion (Boeing 747 ili Airbus :D ) preletio preko Europe u starom vijeku danas bi imali još jednu svjetsku religiju.
Šta ne?

Uf, nisam znao da sam ovako dubokouman. Osobito me ovdje zanima Hannino mišljenje, još će me nakon ovoga proglasiti budistom. :D :D
Last edited by Thanatos on 30/08/2005 16:31, edited 3 times in total.
kekec

Post by kekec »

Tek toliko da se pripremis:
Zbog svojih misli, bices nagradjen vjecnim boravkom
u raju/dzenetu, sa 77 zena starih, svaka, minimum 77 godina. :D
Pa ti i dalje razmisljaj. :-)
danas

#3 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by danas »

ja licno nisam religiozna jer svaka religija koju sam imala prilike vidjeti je vise centrirana na obozavanju toga boga nego na bilo sta drugo. "ne ubij" je tek peta bozja zapovjest u hriscanstvu, a islamskom bogu je vaznije da mu se molimo 5 puta dnevno i da mu koljemo ovna nego da ne ubijamo jedni druge... egocentricni bogovi neki... za moj ukus...
zlata

#4 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by zlata »

danas wrote:ja licno nisam religiozna jer svaka religija koju sam imala prilike vidjeti je vise centrirana na obozavanju toga boga nego na bilo sta drugo. "ne ubij" je tek peta bozja zapovjest u hriscanstvu, a islamskom bogu je vaznije da mu se molimo 5 puta dnevno i da mu koljemo ovna nego da ne ubijamo jedni druge... egocentricni bogovi neki... za moj ukus...
Ne barkaj mi viru i Allaha, il'cu ti poslati Jekana da te izlici od nevire.
danas

#5 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by danas »

zlata wrote:Ne barkaj mi viru i Allaha, il'cu ti poslati Jekana da te izlici od nevire.
za mene je kasno, nema lijeka.... :D :D :D
Thanatos

#6 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by Thanatos »

danas wrote:ja licno nisam religiozna jer svaka religija koju sam imala prilike vidjeti je vise centrirana na obozavanju toga boga nego na bilo sta drugo. "ne ubij" je tek peta bozja zapovjest u hriscanstvu, a islamskom bogu je vaznije da mu se molimo 5 puta dnevno i da mu koljemo ovna nego da ne ubijamo jedni druge... egocentricni bogovi neki... za moj ukus...
Slažem se skroz. Zašto bi mu se ja klanjao. Pa neka on meni klekne! (gdje je tu demokracija :D )
Ne trebam Boga/boga koji hoće od mene da plazim i gmižem po podu, koji me smatra nekom vrstom crva.
Last edited by Thanatos on 28/08/2005 03:23, edited 1 time in total.
Thanatos

#7 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by Thanatos »

danas wrote:
zlata wrote:Ne barkaj mi viru i Allaha, il'cu ti poslati Jekana da te izlici od nevire.
za mene je kasno, nema lijeka.... :D :D :D
Ni za mene :D ... :roll:

Ima jedna serija...radnja na dalekom sjeveru (Kanada?)...i čitaju oproštajno pismo neke žestoke bakice; "nigdje mi se guzica nije smrznula koliko ovdje...nadam se da ću završiti u raju...a ako završim u paklu- at least- it's warm!"
:lol: :lol: :lol:
mostarac

Post by mostarac »

joj kralju. kratko, jasno i u SRIDU :D :D :D :D
danas

#9 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by danas »

Thanatos wrote:
Ima jedna serija...radnja na dalekom sjeveru (Kanada?)...i čitaju oproštajno pismo neke žestoke bakice; "nigdje mi se guzica nije smrznula koliko ovdje...nadam se da ću završiti u raju...a ako završim u paklu- at least- it's warm!"
:lol: :lol: :lol:
northern exposure? :-)
zlata

Post by zlata »

Pod kojim ne nickom sad Jekan? Je'l' nije "ARRIVAL"?
Thanatos

Post by Thanatos »

Moguće. Ne sjećam se kako se serija zvala. Nisam ju ni gledao redovito, ugl. to sam zapamtio... :D Jesi i ti gledala to?
danas

Post by danas »

Thanatos wrote:Moguće. Ne sjećam se kako se serija zvala. Nisam ju ni gledao redovito, ugl. to sam zapamtio... :D Jesi i ti gledala to?
aha... mislim da je to ta serija, davno je bilo...
Thanatos

Post by Thanatos »

:D Odgovor na pitanje dolje ispod: Uf, da jebote. :D Fala na upozorenju. :-D
Last edited by Thanatos on 28/08/2005 04:19, edited 2 times in total.
danas

Post by danas »

jel' ti to hoces da zacatas sopstvenu temu? :D :D :D
danas

Post by danas »

Thanatos wrote::D Odgovor na pitanje dolje ispod: Uf, da jebote. :D Fala na upozorenju. :-D
pa dobro onda...
evo, mi cekamo na hereticka razmisljanja II.... :-)

ja ne smijem nijedne, svezace mi zlata jekana za vrat, pa sta cu ondak... :lol: :lol: :lol:
Thanatos

Post by Thanatos »

danas wrote:
Thanatos wrote::D Odgovor na pitanje dolje ispod: Uf, da jebote. :D Fala na upozorenju. :-D
pa dobro onda...
evo, mi cekamo na hereticka razmisljanja II.... :-)

ja ne smijem nijedne, svezace mi zlata jekana za vrat, pa sta cu ondak... :lol: :lol: :lol:
Zanimljivo kako se na index.hr forumu ne može pronaći ni jedan vjernik ni svijećom da tražiš...ne znam šta je to :D kuda ide ta država :D ?
Tako da nisam tamo htio staviti I dio, već eto ovdje, na Sa-x, i to ekskluzivno! :-) :D A uostalom tu mi je nekako ljepše, jer tamo ima na svakom podforumu 500 novih tema dnevno a svaka tema ima po 30tak stranica- nisi lud da to čitaš,a od nickova ne znaš nikoga jer ima milijarda ljudi, samo podforum o kućnim ljubimcima je veličine 5 Sa-x ova... Preogromno, stvarno.
Volio bi čuti najprije sutra (kao što vidiš tema je otpočela i traje u sitne noćne sate kad je većina forumaša na spavanju) još komentara i drugih stavova (dnevnih :D, a ne samo noćne/vampirske ).
Na drugi nastavak ćete malo pričekati,ako me ne spale u međuvremenu, mislim da će biti nešto kraći i ... (?) ... .
:D :D :D
zlata

Post by zlata »

Vidi Cafira-Heretika. Sastaju se jopet u Bosni.
Hrvat brez Boga. To ne mere. Samo "Bog i Hrvati". A bome i kod Busha je "God Saves America".
Fair Life

Post by Fair Life »

Govorio je nekad profesor Zeljkovic: "Ne huli na boha!"
mosor1

Post by mosor1 »

Dragi Thanatose, dozvoli najprije da te pozdravim uime sve brojnije grupe hrvatskih azilanata na Sa-x forumu.

Pozdrav i sa strane nas forumskih ateista/agnostika i drugih heretika (bogu-mili, a ni vragu nisu mrski).

A sad zlurad osmijeh i losa vijest: najebo si kad te se uhvate avicena i reaktor.
avicena

Post by avicena »

mosor1 wrote:
A sad zlurad osmijeh i losa vijest: najebo si kad te se uhvate avicena i reaktor.
Što se mene tiče, nema šanse, deja vu po stoti put. Čitao sam od r. Đoze jednu studiju (iz vremena komunizma) o ovakvim diskusijama....samo ti svoje, a i ja ću Bogami svoje.
Uf, nisam znao da sam ovako dubokouman.
Ovo, samo malo, tek toliko da ne prekinem tradiciju. Jaooooo, breeeee zabole me......
hananah

Post by hananah »

A sta da ti kazem Thanatos, mnoga misljenja imamo ista a na mnoge stvari za koje sama nisam imala odgovor si mi odgovorio :)
Npr. to o nekim civilizacijama koje su bile naprednije od nas pa odletile u svemir itd itd pazi ovo: 4 civilizacije grade Machu Picchu s tim da je ona najmladja bila najslabije razvijena u odnosu na svoje predhodnike, tj najstarija Mu civilizacija najbolje razvijena, a postojala je prije najmanje 12 000 godina :) I onda se ja pitam kako to i sta se desilo s njima, i eto da sad ne duzim idem na ono sto ti rece :) I tu upravo moze biti i odgovor za razne objave, dakle stare civilizacije koje su bile toliko napredne su pozeljele da se malo "poigravaju".
Ja licno jako vjerujem i u astrologiju i u alkemiju.
A sto se tice toga da cu te "proglasiti" Budistom whahaha, to ne ide tako, niko nikog ne prevodi na Budizam niti proglasava Budistom, do tog se dolazi slobodnom voljom :) i ja nikad u zivotu nisam nikome pricala o Budizmu ko me sam nije upitao za to, pola ljudi koji me poznaju i ne znaju da sam Budista, a kad me neko upita o Budizmu uvijek pricam uopceno a nikad na taj nacin da nekog "prevedem", cak obicno kazem da ako je on/ona zainteresirana za Budizam neka procita neke knjige :) Svako do svoje istine dolazi sam, bez obzira gdje nasao tu istinu.
Reci cu ti nesto: svako onaj ko zna osnovu Budizma zna da je Budizam jako star, no siriti se nije mogao iz razloga sto su ljudi zeljni osvajanja, i to osvajanja bilo cega - teritorija, ljudi (upravo sirenje Kriscanstva i Islama jeste neka vrsta "osvajanja" ljudi i podneblja), zatim osvajanja zivotinja (stavljanje u tor), i sad da ti ne nabrajam, znas vec, a Budizam ne dopusta nikakva osvajanja, cak se to smatra nevrlinskim djelom :)
veritas atis

Post by veritas atis »

Thanatos,
ako je tako kao sto pises - da si cas ateist, cas agnostik, cas vjernik - onda si prevrtljivac bez kicme i identiteta.

Meni nije cilj da te vrijedjam i zato se nadam da si u stanju podnijeti misljenja i procjene drugih.
hananah

Post by hananah »

Vjerujem da je u stanju ovaj "beskicmenjak" Thanatos podnjeti misljenja i procjene drugih, uostalom kao i mi drugi "beskicmenjaci", ali uvaziti to je vec druga stvar :D Malo za diskusiju, a to sto neko trazi svoj identitet i sto ima svoju glavu za razmisljanje je za svaku pohvalu a ne prevrtljivac. Jer lako je zivjeti po tudjim i bozjim pravilima, mozak na pasu i zivi tako, ali....treba stisnuti i biti hrabar i razmisljati na koji nacin zivjeti a da tom ne ometas nikog drugog. Thanatos to radi i svaka mu cast :)
AdnanM

Post by AdnanM »

Doci ce sigurno dan kad ces covjece u cijim se dubinama razuma tresem od zime kad ce ti dusa pustit tijelo. Meni je tebe zao. Imaju one nase poznate ko se pravi previse pametan ispadne, jel, skroz suprotno ili ono ko visoko leti nisko padne.
hananah

Post by hananah »

Adnane, ti koji visoko lete, jesu li to oni sto razmisljaju svojom glavom?
Post Reply