Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eto procitah na naslovnoj stranici vecernjaka za dijasporu
Tri hercegovacke zupanije -kantona se vezu uz dalmatinske zupanije i cine novu herceg-dalmatinsku Evropsku regiju po uzoru na Istarsku Zupaniju koja se vezala sa slovencima italijanima i austrijancima
Pitanje za vas dali su te regije opravdane ,tj dali imaju smisla ili je to samo nova politicka igra tj Hegemonija
oceli se sutra javiti i RS sa slicnim idejama oceli i sandzak doci na ideju Evropske regije sa ostatkom Federacije
teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.
TO je tipicno vecernjakovo sirenje medjunacionalne mrznje, a to nema smisla sarealnoscu. TO su samo zelje ekstremista i ustasa, a ekonoimija sa tim nema nikakvew veze. Nikad seMostar ekonomski nije naslanjao vise na Dalmaciju nego na Bosnu i to je supljak. Iskreno Hercegovina se ekonomski najvise naslanjala na crnu goru.
Radi istinitosti, Istra jos nije u toj euroregiji (Veneto-Italija+slovensko primorje+Istra), to je u planu.
U Hrvatskoj je Međimurska županija u euroregiji s mađarima.
Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva. Toliko od mene, a vi, ako cete i dalje palamuditi, barem se potrudite da saznate nesto vise o konceptu euroregije.
umro je mostar wrote:teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.
TO je tipicno vecernjakovo sirenje medjunacionalne mrznje, a to nema smisla sarealnoscu. TO su samo zelje ekstremista i ustasa, a ekonoimija sa tim nema nikakvew veze. Nikad seMostar ekonomski nije naslanjao vise na Dalmaciju nego na Bosnu i to je supljak. Iskreno Hercegovina se ekonomski najvise naslanjala na crnu goru.
Procitaj svoj tekst pa zakljuci. Iz istoga izvire najvece zlo u covjeka--Srbizam. Ko se moze osloniti na Crnu Goru?? Pa ti si jos i saljivdjija. Sirenje nacionalne mrznje??? Pogledaj sebe!!!
umro je mostar wrote:teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.
Procitaj svoj tekst pa zakljuci. Iz istoga izvire najvece zlo u covjeka--Srbizam. Ko se moze osloniti na Crnu Goru?? Pa ti si jos i saljivdjija. Sirenje nacionalne mrznje??? Pogledaj sebe!!!
i ja sam govorio o HDZ-u i ustasama a ne hrvatima, a to sto su neki navikli poistvojecivati citave narode sa jednom ideologijom zaista nije moj problem nego problem njihovog uskog gledanja na stvari i nenadoknadivog nedostatka inteligencije tamo gdje bi trebala da se nalazi.
Tomo82 wrote: Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva.
Imaju rezona tamo gdje se nije ratovalo oko teritorija. Da li bi Hrvatska dopustila da Vukovar udje u EU regiju sa Vojvodinom! Mislim da bi prije digli vojsku na granice...
Tomo82 wrote: Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva.
Imaju rezona tamo gdje se nije ratovalo oko teritorija. Da li bi Hrvatska dopustila da Vukovar udje u EU regiju sa Vojvodinom! Mislim da bi prije digli vojsku na granice...
Aha, znaci u Istri i Trstu se nije ratovalo radi teritorija
A to da dio istocne Slavonije udje u euroregiju sa Vojvodinom, ili jednim njenim dijelom, nije uopce tesko zamislivo. Za sada nema nikakve inicijative u vezi toga
Ej narode, imate li vi sta da kazete po temi ili zelite da i dalje samo ubacujete etno-vjerske elemente gdje se osjecate "potkovanijim"?
Zasto fino ne kazemo: ne znamo tacno o cemu se radi. Nije vazno kako je to bilo u jugi ili za vrijeme Kulina Bana: pitanje je da li postoje i kakvi su to ekonomski elementi koji ovo danas mogu da podupru. Nazalost, ja ne znam dovoljno o danasnjoj ekonomiji na tim podrucima, ali bi bilo interesantno naci vise detalja i iste raspravljati malo dublje.
digger wrote:Ej narode, imate li vi sta da kazete po temi ili zelite da i dalje samo ubacujete etno-vjerske elemente gdje se osjecate "potkovanijim"?
Zasto fino ne kazemo: ne znamo tacno o cemu se radi. Nije vazno kako je to bilo u jugi ili za vrijeme Kulina Bana: pitanje je da li postoje i kakvi su to ekonomski elementi koji ovo danas mogu da podupru. Nazalost, ja ne znam dovoljno o danasnjoj ekonomiji na tim podrucima, ali bi bilo interesantno naci vise detalja i iste raspravljati malo dublje.
Tomo82 wrote:
A to da dio istocne Slavonije udje u euroregiju sa Vojvodinom, ili jednim njenim dijelom, nije uopce tesko zamislivo. Za sada nema nikakve inicijative u vezi toga
Ratovalo da, ali ne u zadnjem ratu sto je sustinska razlika. Vjerujem da kada bi postojala inicijativa ulaska istocne Slavonije sa Vojvodinom u euro regiju da bi se cijela HR digla na noge i rekla u stilu; evo vidite nisu mogli vojno da nas porobe sada hoce ekonomski...
halo wrote:Eto procitah na naslovnoj stranici vecernjaka za dijasporu
Tri hercegovacke zupanije -kantona se vezu uz dalmatinske zupanije i cine novu herceg-dalmatinsku Evropsku regiju po uzoru na Istarsku Zupaniju koja se vezala sa slovencima italijanima i austrijancima
Pitanje za vas dali su te regije opravdane ,tj dali imaju smisla ili je to samo nova politicka igra tj Hegemonija
oceli se sutra javiti i RS sa slicnim idejama oceli i sandzak doci na ideju Evropske regije sa ostatkom Federacije
Baš me zanima kako se Sandžak(Raška oblast) može ikako povezati sa FBiH. Pogledaj malo bolje administrativno uređenje BiH i strukturu stanovništva u opštinama u Raškoj oblasti neposredno iza granice. Vidjećeš da nije nikako moguće.
Što se tiče teme pogrešno je govoriti o povezivanju Hercegovine i Dalmacije jer se radi o tri županije a ne o čitavoj Hercegovini.
Tomo82 wrote:
Ratovalo da, ali ne u zadnjem ratu sto je sustinska razlika. Vjerujem da kada bi postojala inicijativa ulaska istocne Slavonije sa Vojvodinom u euro regiju da bi se cijela HR digla na noge i rekla u stilu; evo vidite nisu mogli vojno da nas porobe sada hoce ekonomski...
Ne znam ko hoće koga ekonomski da "porobljava". Euroregija sa lijepom njihovom! Neka hvala! To nam sigurno ne treba.
Da mi je samo znati kad će u pojedinim glavama završiti 2.svjetski rat.
Mislim da su dijelovi južne i zapadne Hercegovine stoljećima bili povezani sa Dalmacijom. Ako će to u ekonomskom smislu biti uspješno, zašto NE?
Naravno, ne na štetu drugih
Da mi je samo znati kad će u pojedinim glavama završiti 2.svjetski rat.
Mislim da su dijelovi južne i zapadne Hercegovine stoljećima bili povezani sa Dalmacijom. Ako će to u ekonomskom smislu biti uspješno, zašto NE?
Naravno, ne na štetu drugih
Vi ste ekonomski već duboko povezani.
Hercegovci su maltene pokupovali zemljište na potezu od Splita do Dubrovnika i tamo razvijaju svoj business.
vjerovatno su mnogi forumaši bili u Makarskoj.
Slijedeći put kada budete obratite pažnju na imana vlasnika kafića, i restorana. Uglavnom gotovo čitava Makarska je u rukama ERA
ero_sa_onog_svijeta wrote:vjerovatno su mnogi forumaši bili u Makarskoj.
Slijedeći put kada budete obratite pažnju na imana vlasnika kafića, i restorana. Uglavnom gotovo čitava Makarska je u rukama ERA
O tome ti i govorim. To sam i primijetio ljetos u Makarskoj.