HERCEG-DALMACIJA NOVA EVROPSKA REGIJA

Post Reply

Jeste li za osnivanje tkz Evropskih regija u BiH

1.Da svakako
3
25%
2.A zasto ne pa svakako smo na kraju svi u EU
1
8%
3.Nisam siguran u ekonomske motive
3
25%
4.Ne ni u kom slucaju
5
42%

Total votes: 12

halo

#1 HERCEG-DALMACIJA NOVA EVROPSKA REGIJA

Post by halo »

Eto procitah na naslovnoj stranici vecernjaka za dijasporu
Tri hercegovacke zupanije -kantona se vezu uz dalmatinske zupanije i cine novu herceg-dalmatinsku Evropsku regiju po uzoru na Istarsku Zupaniju koja se vezala sa slovencima italijanima i austrijancima
Pitanje za vas dali su te regije opravdane ,tj dali imaju smisla ili je to samo nova politicka igra tj Hegemonija
oceli se sutra javiti i RS sa slicnim idejama oceli i sandzak doci na ideju Evropske regije sa ostatkom Federacije :? :? :? :? :? :? :D :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Samo četvrtkom u posljednjem punom tjednu svakog mjeseca kada se javi mlađak poluMjesec u noći koja prethodi. Uštap ne dolazi u obzir.
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/11/2005 12:57, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.
TO je tipicno vecernjakovo sirenje medjunacionalne mrznje, a to nema smisla sarealnoscu. TO su samo zelje ekstremista i ustasa, a ekonoimija sa tim nema nikakvew veze. Nikad seMostar ekonomski nije naslanjao vise na Dalmaciju nego na Bosnu i to je supljak. Iskreno Hercegovina se ekonomski najvise naslanjala na crnu goru.
Tomo82

Post by Tomo82 »

Radi istinitosti, Istra jos nije u toj euroregiji (Veneto-Italija+slovensko primorje+Istra), to je u planu.

U Hrvatskoj je Međimurska županija u euroregiji s mađarima.

Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva. Toliko od mene, a vi, ako cete i dalje palamuditi, barem se potrudite da saznate nesto vise o konceptu euroregije.
MBA

Post by MBA »

umro je mostar wrote:teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.
TO je tipicno vecernjakovo sirenje medjunacionalne mrznje, a to nema smisla sarealnoscu. TO su samo zelje ekstremista i ustasa, a ekonoimija sa tim nema nikakvew veze. Nikad seMostar ekonomski nije naslanjao vise na Dalmaciju nego na Bosnu i to je supljak. Iskreno Hercegovina se ekonomski najvise naslanjala na crnu goru.

Procitaj svoj tekst pa zakljuci. Iz istoga izvire najvece zlo u covjeka--Srbizam. Ko se moze osloniti na Crnu Goru?? Pa ti si jos i saljivdjija. Sirenje nacionalne mrznje??? Pogledaj sebe!!!
mostarac

Post by mostarac »

MBA wrote:
umro je mostar wrote:teodluke se donose dvotrecinskom vecinom u skupstinama kantona i znate kad ce za tu odluku HDZ i njemu slicni imat dvotrecinsku veciunu u HNK, NIKAD A NI TAD.

Procitaj svoj tekst pa zakljuci. Iz istoga izvire najvece zlo u covjeka--Srbizam. Ko se moze osloniti na Crnu Goru?? Pa ti si jos i saljivdjija. Sirenje nacionalne mrznje??? Pogledaj sebe!!!
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

i ja sam govorio o HDZ-u i ustasama a ne hrvatima, a to sto su neki navikli poistvojecivati citave narode sa jednom ideologijom zaista nije moj problem nego problem njihovog uskog gledanja na stvari i nenadoknadivog nedostatka inteligencije tamo gdje bi trebala da se nalazi.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tomo82 wrote: Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva.
Imaju rezona tamo gdje se nije ratovalo oko teritorija. Da li bi Hrvatska dopustila da Vukovar udje u EU regiju sa Vojvodinom! Mislim da bi prije digli vojsku na granice...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ili je to samo nova politicka igra tj Hegemonija
Eto ga.
Tomo82

Post by Tomo82 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tomo82 wrote: Euroregije imaju itekakvog ekonomskog rezona, podrzava ih EU i izdvaja znatna financijska sredstva.
Imaju rezona tamo gdje se nije ratovalo oko teritorija. Da li bi Hrvatska dopustila da Vukovar udje u EU regiju sa Vojvodinom! Mislim da bi prije digli vojsku na granice...

Aha, znaci u Istri i Trstu se nije ratovalo radi teritorija :lol:

A to da dio istocne Slavonije udje u euroregiju sa Vojvodinom, ili jednim njenim dijelom, nije uopce tesko zamislivo. Za sada nema nikakve inicijative u vezi toga
digger

Post by digger »

Ej narode, imate li vi sta da kazete po temi ili zelite da i dalje samo ubacujete etno-vjerske elemente gdje se osjecate "potkovanijim"?

Zasto fino ne kazemo: ne znamo tacno o cemu se radi. Nije vazno kako je to bilo u jugi ili za vrijeme Kulina Bana: pitanje je da li postoje i kakvi su to ekonomski elementi koji ovo danas mogu da podupru. Nazalost, ja ne znam dovoljno o danasnjoj ekonomiji na tim podrucima, ali bi bilo interesantno naci vise detalja i iste raspravljati malo dublje.
halo

Post by halo »

digger wrote:Ej narode, imate li vi sta da kazete po temi ili zelite da i dalje samo ubacujete etno-vjerske elemente gdje se osjecate "potkovanijim"?

Zasto fino ne kazemo: ne znamo tacno o cemu se radi. Nije vazno kako je to bilo u jugi ili za vrijeme Kulina Bana: pitanje je da li postoje i kakvi su to ekonomski elementi koji ovo danas mogu da podupru. Nazalost, ja ne znam dovoljno o danasnjoj ekonomiji na tim podrucima, ali bi bilo interesantno naci vise detalja i iste raspravljati malo dublje.
:thumbup: :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tomo82 wrote:

A to da dio istocne Slavonije udje u euroregiju sa Vojvodinom, ili jednim njenim dijelom, nije uopce tesko zamislivo. Za sada nema nikakve inicijative u vezi toga
Ratovalo da, ali ne u zadnjem ratu sto je sustinska razlika. Vjerujem da kada bi postojala inicijativa ulaska istocne Slavonije sa Vojvodinom u euro regiju da bi se cijela HR digla na noge i rekla u stilu; evo vidite nisu mogli vojno da nas porobe sada hoce ekonomski... :shock:
Tulipan

#13 Re: HERCEG-DALMACIJA NOVA EVROPSKA REGIJA

Post by Tulipan »

halo wrote:Eto procitah na naslovnoj stranici vecernjaka za dijasporu
Tri hercegovacke zupanije -kantona se vezu uz dalmatinske zupanije i cine novu herceg-dalmatinsku Evropsku regiju po uzoru na Istarsku Zupaniju koja se vezala sa slovencima italijanima i austrijancima
Pitanje za vas dali su te regije opravdane ,tj dali imaju smisla ili je to samo nova politicka igra tj Hegemonija
oceli se sutra javiti i RS sa slicnim idejama oceli i sandzak doci na ideju Evropske regije sa ostatkom Federacije :? :? :? :? :? :? :D :D :D
Baš me zanima kako se Sandžak(Raška oblast) može ikako povezati sa FBiH. Pogledaj malo bolje administrativno uređenje BiH i strukturu stanovništva u opštinama u Raškoj oblasti neposredno iza granice. Vidjećeš da nije nikako moguće.

Što se tiče teme pogrešno je govoriti o povezivanju Hercegovine i Dalmacije jer se radi o tri županije a ne o čitavoj Hercegovini.
Tulipan

Post by Tulipan »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tomo82 wrote:

Ratovalo da, ali ne u zadnjem ratu sto je sustinska razlika. Vjerujem da kada bi postojala inicijativa ulaska istocne Slavonije sa Vojvodinom u euro regiju da bi se cijela HR digla na noge i rekla u stilu; evo vidite nisu mogli vojno da nas porobe sada hoce ekonomski... :shock:
Ne znam ko hoće koga ekonomski da "porobljava". Euroregija sa lijepom njihovom! Neka hvala! To nam sigurno ne treba.
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

Da mi je samo znati kad će u pojedinim glavama završiti 2.svjetski rat.

Mislim da su dijelovi južne i zapadne Hercegovine stoljećima bili povezani sa Dalmacijom. Ako će to u ekonomskom smislu biti uspješno, zašto NE?
Naravno, ne na štetu drugih
Tulipan

Post by Tulipan »

ero_sa_onog_svijeta wrote:
Da mi je samo znati kad će u pojedinim glavama završiti 2.svjetski rat.

Mislim da su dijelovi južne i zapadne Hercegovine stoljećima bili povezani sa Dalmacijom. Ako će to u ekonomskom smislu biti uspješno, zašto NE?
Naravno, ne na štetu drugih
Vi ste ekonomski već duboko povezani.

Hercegovci su maltene pokupovali zemljište na potezu od Splita do Dubrovnika i tamo razvijaju svoj business.
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

vjerovatno su mnogi forumaši bili u Makarskoj.
Slijedeći put kada budete obratite pažnju na imana vlasnika kafića, i restorana. Uglavnom gotovo čitava Makarska je u rukama ERA :D :D :D
Tulipan

Post by Tulipan »

ero_sa_onog_svijeta wrote:vjerovatno su mnogi forumaši bili u Makarskoj.
Slijedeći put kada budete obratite pažnju na imana vlasnika kafića, i restorana. Uglavnom gotovo čitava Makarska je u rukama ERA :D :D :D
O tome ti i govorim. To sam i primijetio ljetos u Makarskoj.
Post Reply