heraldika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
joki
Location: esterajh (http://de.youtube.com/watch?v=pRzG--NFjPw)

#1 heraldika

Post by joki »

o.k. narode,
po onoj da "besposlen pop i jariće krsti" a prezaposlen lišće brsti(što brsti? nema kad da mota...) odlučim naslikati obiteljski grb.
kao alat bih koristio Tenado-Zeichner (CAD) a za prikupljenu genealošku građu (do tamo neke 1740)korektno heraldički interpretirat' trebali bi mi,po mogućnosti u vektorskom formatu(Tenado podržava većinu: DXF,DWG,TCD,TCB,EPS,WMF,event. AI,CDR...), sljedeći simboli:
-grb starobosanske države (ljiljan) ;
-grb dalmacije (lavlja ili, kako neki tvrde,leopardova glava) ;
-zidarstva(ne slobodnog) i drvodeljstva(stolarstva) ;
-obrazovanja(recimo knjiga) i tehnike(fakat nemam ideju šta bi bio heraldički simbol tehnike,zupčanik možda..?)
-glazbe(nota);
-trake(kao podloga za ime obitelji) ;
-eventualno svi oni ukrasi(perjanice,džidže-midže,iako ću vjerojatno ostati samo na štitu sa trakom)...
ujedno bih zamolio sve koji imaju nešto heraldičkog iskustva za pomoć,rječju-ne djelom,s obzirom da sam,izuzev nešto zgooglane teorije i crtačkog "cad-zanata", apsolutni početnik ...
bilo bi zapravo najjednostavnije dati pari nekom zanatliji da mi to odradi ali sam se zainatio naučiti ponešto o heraldici...
...
temu bih, bude li zainteresiranih, ostavio otvorenom za razmjenu ideja,savjeta i gotovih predložaka ("ima li ko...hvala unaprijed...") i nakon što ovaj moj obiteljski grb (ako) bude gotov...
un. puno hvala (uph) !
fishtrija

#2 Re: heraldika

Post by fishtrija »

sjajna ideja... zao mi je sto ti ne mogu pomoci, ali ako te tjesi, nisi jedini kome je pala ta misao i ambicija na pamet :D ako sta napravis, javi i pokazi, naravno.
joki

#3 Re: heraldika

Post by joki »

-štit:nacrtano (2-3 verzije);
-glazba u srcu:nacrtano ;
-zupčanik: nacrtano ;
-knjiga:crtam...
grb dalmacije sam zaganjao na jednom drugom forumu ;
nego,ne kontam da niko nema bosanski grb u vektorima,halo,da moram crtati stolarsku pilu pokojnog djeda 'ajde de ali ljiljane?!?
uph.
zoolander32

#4 Re: heraldika

Post by zoolander32 »

sretno joki i posalji ga kad nacrtas.i ne kontam zasto dalmacija?s oceve strane?
joki

#5 Re: heraldika

Post by joki »

prema rodoslovlju obitelji baziranom na manje-više vjerodostojnim podacima iz crkvenih knjiga preci po muškoj liniji(po kojoj nosimo i prezime) su doselili u prvoj polovici 18.stoljeća u bosnu iz dalmacije(prvo pojavljivanje datira iz 1743...),najvjerojatnije iz okolice makarske...
po jednom drugom izvoru (članak jednog domaćeg povjesničara objavljen u oslobođenju) moja je obitelj jedna od nekolicine u bosni sa talijanskim porijeklom...
neznam koliko su ovi podaci tačni no u prilog istinitosti istih ide i slabost muškinja prema crnom vinu,crnim maslinama i crnkama ma tišu-mišu da sila nečista ne dozna e da ne završim prepariran na zidu...
alo laže koza ne laže loza...vinska...
u bocun zatočena.
pa pretočena ;)
...
nego-nešto se kontam da izbacim ova nacinalna obilježja sa grba-za opstojnost a i prosperitet naše obitelji su pile,mistrije,zupčanici i knjige imali puno više značaja od leoparda i ljiljana.
na ja,vidjeću kad sve nacrtam i rasporedim simbole po štitu da li će biti prenatrpan,e da sve to i nekakve estetske kriterije heraldike zadovolji...
fishtrija

#6 Re: heraldika

Post by fishtrija »

Bio ja na wikipediji i citao oko ove heraldike, i imas tamo vrlo koncizno objasnjena pravila pravljenja grba. Mislim da bi trebao procitati. Upravo estetika, koju pominjes, zauzima posljednje mjesto po vaznosti... Sve je u simbolici, od oblika stita, preko upotrebe boja i linija, pregrada, uzoraka, teksta, vanjskih elemenata... sve znaci nesto u globalnom smislu, pa bi trebao paziti da ne stavis nesto na grb sto po pravilima mozda znaci nesto sasvim drugo... :D
Post Reply