Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovako :
4.Ako je konc. OH jona 10^-3 to znači da je pOH=3,a konc. H jona je 10^-11 pH=11
5.Ako je pH =3 onda je konc.H jona 10^-3 ,a konc.OH jona je 10^-11 jer je pH+pOH=14
Ostatak uskoro
nooKe19 wrote:treba mi pomoc oko zadatake ove vrste, bio bih veoma zahvalan na vasoj pomoci
1. koja kolicina natrijuma je sadrzana u 212g natrijum karbonata ? (Ar: Na-23; C-12; O-16)
evo ovako;
kolicina tvari se obiljezva s n (mol je jedinica)
n(Na)=?
m(Na2CO3)= 212 g
M (Na2CO3)= 23*2 + 12 + 16*3 = nemam digitron pri ruci pa sam izracunaj njena jedinica je g/mol
M= m/n .......trazi se n; n= m/M
n = 212g/ sa M(Na2CO3) koju si izracunao .....kratis g sa gramom i ostaje mol
n = .....izracunaj sam koliko mola si dobio
nooKe19 wrote:
2. koliko je maseni udio natrijum hidroksida u rastvoru koji je dobiven rastvaranjem 2g natrijum hidroksida u 198g vode
w = maseni udio
w (NaOH )= ?
m (NaOH)= 2 gr
m (H2O)= 198 g
Formula koja ti treba je w (NaOH) = m (NaOH)/m(NaOH)+ m(H2O) *100
nooKe19 wrote:treba mi pomoc oko zadatake ove vrste, bio bih veoma zahvalan na vasoj pomoci
1. koja kolicina natrijuma je sadrzana u 212g natrijum karbonata ? (Ar: Na-23; C-12; O-16)
evo ovako;
n(Na)=?
m(Na2CO3)= 212 g
M (Na2CO3)= 23*2 + 12 + 16*3 = nemam digitron pri ruci pa sam izracunaj njena jedinica je g/mol
oprosti ali jesi li sigurna da je ovako ? jer trazi kol. natrijuma u natrijum karbonatu
WipeOut wrote:
nooKe19 wrote:
2. koliko je maseni udio natrijum hidroksida u rastvoru koji je dobiven rastvaranjem 2g natrijum hidroksida u 198g vode
w = maseni udio
w (NaOH )= ?
m (NaOH)= 2 gr
m (H2O)= 198 g
w (NaOH) = 2 gr/ 2 gr + 198gr
w (NaOH) = 2 gr / 200 gr
w (NaOH) = 0,01 *100
w (NaOH) = 1 %
opet ja nasao nesto mislim da ne treba mnozit sa 100, jer onda bi trazili procentni udio NaOH, hvala ti punoo otprilike sad znam kako treba racunati
evo ovako;
n(Na)=?
m(Na2CO3)= 212 g
oprosti ali jesi li sigurna da je ovako ? jer trazi kol. natrijuma u natrijum karbonatu
Upravo ti je to izracunato,jer se ne trazi masa natrijuma,napisah ti kako se obiljezava kolicina tvari koja tebi treba.
WipeOut wrote:
nooKe19 wrote:
w = maseni udio
w (NaOH )= ?
m (NaOH)= 2 gr
m (H2O)= 198 g
w (NaOH) = 2 gr/ 2 gr + 198gr
w (NaOH) = 2 gr / 200 gr
w (NaOH) = 0,01 *100
w (NaOH) = 1 %
nooKe19 wrote:
opet ja nasao nesto mislim da ne treba mnozit sa 100, jer onda bi trazili procentni udio NaOH, hvala ti punoo otprilike sad znam kako treba racunati
Maseni udio neke tvari u rastvoru je kolicnik mase te tvari i zbir masa svih tvari koje ulaze u sastav rastovora.To ti je ona formula koju sam napisala.Sam po sebi maseni udio je neimenovan broj.Ako se vrijednost masenog udjela pomnozi sa 100 dobiva se maseni udio u procentima.Nije greska ni ako se pomnozi.Ugalvnom napisala sam ti tacan rezultat.
WipeOut wrote:
Maseni udio neke tvari u rastvoru je kolicnik mase te tvari i zbir masa svih tvari koje ulaze u sastav rastovora.To ti je ona formula koju sam napisala.Sam po sebi maseni udio je neimenovan broj.Ako se vrijednost masenog udjela pomnozi sa 100 dobiva se maseni udio u procentima.Nije greska ni ako se pomnozi.Ugalvnom napisala sam ti tacan rezultat.
Moze li mi neko objasniti Le Šateljev princip i ona pomjeranja udesno i ulijevo npr. za ovaj primjer: 2H2 + O2 → 2H20 ako se poveca i smanji pritisak i poveca i smanji koncentracija npr. H2 i 2H2O, hitno mi treba ovaj djavo
samo gledaj zbir koeficijenata sa obe strane , tamo gdje je manja onda ides na tu stranu, jer je to strana gdje je manja zapremina, jer sa povecanjem pritiska se smanjuje zapremina