Help! Imam cuku prvi put

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Mlkvica

#1 Help! Imam cuku prvi put

Post by Mlkvica »

Imamo tromjesečnu kujicu jazavičara i nemamo nikakvog iskustva sa psima, pa molim iskusne vlasnike ovih ljubimaca za sve moguće savjete. Sve od ishrane i higijene do treniranja i mogućih zdravstvenih problema, itd.
Last edited by Mlkvica on 04/07/2007 13:25, edited 1 time in total.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

Post by suad-sarajevo »

Uh, ne bih ti bio u koži. Ja imam ribice i pticu pa me slomiše a tek cuko....grrrrrozno-mislim što se obaveza tiče. Obavezna ti je vakcinacija tj. pelcovanje, higijena kako ga ti naučiš, hrana isto tako. Daji mu sve da jede, nemoj ga puno maziti što se hrane tiče inače će te odrati po novčaniku. U svakom slučaju sretno!!!! :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Help! Imam cuku prvi put

Post by mIRCerka »

Mlkvica wrote:Imamo tromjesećnu kujicu jazavičara i nemamo nikakvog iskustva sa psima, pa molim iskusne vlasnike ovih ljubimaca za sve moguće savjete. Sve od ishrane i higijene do treniranja i mogućih zdravstvenih problema, itd.
ja nemam cuku, i ne znam kako jazavcar izgleda, ali ti mogu dati jedan savjet:
jubi, jubi i samo jubi :D:D:D:D

Jooo bila je na sajmu knjige super knjiga o tim pAsovima :D:D:D:D
A-R-N-I

Post by A-R-N-I »

http://www.ljubimci-forum.com tu ces sve naci........
realna do boli

Post by realna do boli »

http://www.balkankinology.net/
Kada sam ja kupila psa sve sto sam naucila tu sam procitala i na sva pitanja sam dobila odgovor.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

realna do boli wrote:www.balkankinology.net/
Kada sam ja kupila psa sve sto sam naucila tu sam procitala i na sva pitanja sam dobila odgovor.
Upravo. Dalje ne moras traziti.

I strpi se godinu dvije :D Kasnije ce sve biti lakse :-) :-) :-)
Antagonist

Post by Antagonist »

Mlkvica

Post by Mlkvica »

Hvala svima na linkovima!
spectra

Post by spectra »

Definitivno najbolji forum o kucnim ljubimcima na nasim prostorima: http://sapice.shorturl.com :faraon1:
Papanka

Post by Papanka »

ma ni jedan pas nije isti...to je kao da citate knjigu...kako vaspitati dijete....zavisi i od vlasnika i od pasmine psa... Neko rece...daj mu sve da jede..ni pod raznooooooooooo. Najbolje je cukicu odvesti kod veterinara...ako si u sa na veterinarski fakultet...ljudi su nevjerovatno ljubazni...pregledat ce ti psa...posvajetovati te za te pocetnicke dane...jer on je u kriticnom uzrastu zbog stenecnjaka i drugih ne tako rijetkih bolesti... Rece ti sta da jede i pije. Svaki pas se hrani samo 2 x dnevno. o dresuri....vise je do tebe nego do psa....
moje iskustvo s psima...
Retrivreka dva puta se kotila I. put 7. II 12 :D...
Njen sin..
dalmatiner...(joj tvrdoglave pasmine)...
terijer...i ostali avlijaneri :D
sofi

Post by sofi »

Samo čitaj, čitaj i čitaj... Imaš net i na hiljade nepresušnih izvora za sve što te zanima.
Za početak - ni u snu mu nemoj davati slatkiše, grožđe, grah i mahunasto povrće, no, dobro, još je štenac, pa svakako to nećeš raditi. E, i nemoj mu davati mlijeko, ovo koje mi pijemo...Zbog glista.

Pas će biti onakvim kakvog ga ti napraviš, plus malo njegovih gena...Ali u biti je onakav kako ga vaspitaš. Zato pazi da šteneće sipmatične vragolije ne postanu nešto uobičajeno. A jazavčari su tvrdoglaaaviiiiiiiiiiiiiiiiiii :)
sofi

Post by sofi »

p.s. Sada ju moraš hraniti 4-5 puta dnevno. Kada bude imala 5 mjeseci, smanji na 3-4, pa kad bude imala 8-9 na dva obroka.
Na konzervama hrane ćeš naći mjere koje idu uz određene težine pasa. Ona sad troši puno energije, pa čak i dok malo protrči po kući, zato joj je potrebno više obroka.
Mlkvica

Post by Mlkvica »

Sofi, hvala na savjetima.
Inače, što se prehrane tiče, svi govore različito.:roll: Veterinar kaže da ne treba da se navikava da jede samo gotovu hranu za cuke, već da joj se daje i kuhano povrće, jogurt i sir...
Punky girl

Post by Punky girl »

Pa imam ti dati nekoliko savjeta jer je i meni bilo isto tako.Cuku imam vec 4 godine.Od hrane mu daj sto god zelis osim koscura pilecih i ribljih jer mu mogu ostetiti crijeva a one su ionako krhke te mu moze isparati ili probosti.Ne daji mu krompira jer ce ga napuhati a ni bosanskih jela kao grah,mahune i znas vec sta... :lol: A ostalo sto se tice radi sto god zelis he he i ako ga drzite u kuci nemoj ga nakon 5 ili 6 mjeseci ostaviti da bude napolju jer je sada on navikao zivot u kuci i kada bi izasao da zivi napolju bilo bi mu veoma tesko da se navikne...Etoooo.ako te jos nesto zanima pitaj.Caos
pesak

Post by pesak »

Gledaj da te slusa...ne znam gde to mozes nauciti...na nekom linku.
Ja bila uzela neku lutalicu, i vodila ga prvi put napolje, a on posle nije hteo da se vrati...pa sam ga kumila, molila, ubedjivala ispred ulaza. Naidje komsinica, rece neku magicnu rec i kuce momentalno krenulo za njom. :shock: :lol:
Nista lepe reci- naredjenja pale i to posebnim glasom... :-)

Isto tako sam imala bebu vucjaka u mojoj sobi...piskio je na sve strane,,,po celoj sobi sam bila stavila novine, na kraju se ja preselila iz sobe u kuhinju jer je strasno smrdelo...Kuca je sirota skicala, pa nisam mogla da spavam..Mucenje je trajalo oko 12 dana, dok ga nisam, sirotog, vratila vlasniku... :sad: bio je mnogo sladak, samo ja nemam pojma sa psima...mozda postoje osobe za pse i za macke...ne znam....ili prosto treba znati kako i sta.
Zato, rastrci se po googlu, dobro se raspitaj....nemoj da si neozbiljna i neodgovorna kao sto sam bila ja...
Post Reply