Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Helem

Post by Helem »

Dokle pamet seze ???/
Ide gled u nedogled.

Koliko treba nama do neba.
Koliko vinu do trbuha????

Taxiiiiiiii.....!!!!!
manijak1

Post by manijak1 »

Haj sad ovo pročitaj pod uslovom da nisi ti istipko .
Pa se vini :D :D ako možeš .
Helem

Post by Helem »

:razz: :razz: :razz: :razz:

posalji ludo u vojsku i sjedi pa placi.....
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ja mislim da je Helem kriv :D :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Helem wrote:Dokle pamet seze ???/
Ide gled u nedogled.

Taxiiiiiiii.....!!!!!

helem nam je univerzalan.pise i haiku poeziju. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

taxi_driver wrote:
Helem wrote:Dokle pamet seze ???/
Ide gled u nedogled.

Taxiiiiiiii.....!!!!!

helem nam je univerzalan.pise i haiku poeziju. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
helem, zna pisat...

red je da i slike stavimo...

Image

nema helema....nema pa nema....
Helem

Post by Helem »

Salko evo me, pricao sam sa Dony-jem na telefon.
Helem

Post by Helem »

taxi_driver (citat):
Helem (citat):
Dokle pamet seze ???/
Ide gled u nedogled.

Taxiiiiiiii.....!!!!!

helem nam je univerzalan.pise i haiku poeziju.

helem, zna pisat...
----------------------------------------------------------------------

To i jeste mnogima nesavladiv problem dobri Salkaga, to ih jebe.

Ovo je virtuela i nije normalno ali eto insani se ufuraju plaho i u virtuelu. radije bi oni mene kolcom ili kamenom ali eto jazuk sto nemogu, vidis da mi ne podnose ni haiku poeziju.
Neki se obraduju kada ja kao odustanem ,padne im kamen sa srca i teret sa duse, ali Helem je Krajisinik, od cestita i plemenita roda i jos boljeg, Bog ih pozivio, poroda.
Rodila nam 'senica bjelica i u kuci sitna djecica.
Ovo je malo seoske poezije, sta ces svi smo odrasli na kuruzi i pogaci i izletili iz puhara od dimija, a negdje procitah da se danasnji urbani seljak najvise stidi od onoga od cega je potekao, stidi se porijekla i mrzi porijeklo, tako strasno, da je na sve spreman da bude a nije, i zna da nije, nego da bude ono sto jeste, to najvise mrzi..Mrzi sam sebe ali mu se ne da da to prizna i tako Salkaga Dobri, dobijes gotova seljaka iz grada, pokondirena i neslana, snoba.
Tako ti taj kupi pisaci sto a ne zna pisati ali neka ima, neka se nadje, a mi siroti dobri pisci nemamo, ne mozemo sebi priustiti, ima precih stvari.

Oj zivote ja te jeba kada nisi kako treba.

Stvarno mi je tuzan i gurav ovaj moj zivot Dobri Salkaga....

Nego vidim ako me plaho okice ne varaju, ti si savladao svu ovu tehniku,nekako mi exponiras svasta, je li ti ovo amidzic ili si ti tako osobno????

I reci mi koje je vjere, lici mi na Bosnjaka?
Helem

Post by Helem »

I jos nesto Salkaga da ti saopstim , ne mogu da oterkecim a da ne kazem, maloprije sam pricao sa Svemirskim jebacem, Manijakom, Bosanskim Medjedom i sa jos nekom rajom. Nasao sam se u silnoj muci, ja Ibrahim Beg takozvani Helem i naspram mne Bosanski Medjed, Svemirski Jebac i Manijak.
To ti je Salkaga ko kada pricas s utvarama i prikazama, ja vise nisam mogao raspoznati ko je ko, ili sam ja jebac ili je Manijak Bosanski Medjed, sve mi se pogrumetalo u glavi.
Nemoj se ti ibretiti sto meni malo fali, sto sam nakriv ko kurac. Drkaju me.
Mora da sam se i ja previse ufurao u ovo sranje od kompjutera ili sam stvarno neki komplexas.
Piscu dati kompjuter, to je kao bebi zvecku.
Helem

Post by Helem »

Shoshana, sta ima na Krivoj Drini, zanosi li je ko u krivini?
Helem

Post by Helem »

Opet je gorjelo nebo iznad Trebevića a zatim je nastupila velika studen i suša. Na Sultani nevruz obješen je pred crkvom na Bistriku jedan razbojnik zvani Roša harambaša, bivši fratar koji se odmetnuo jer nije mogao bez svijeta i žena.
No i tada kad ga je od debelih samostanskih zidova djelio cijeli dunjaluk, kada je ljubio i otimao ne vjerujući svojim očima da čovjek može biti toliko slobodan i da je ovaj svijet toliko prostran i da su ljudi zapravo tako sitni i nejaki ( nasuprot svega što su skrivali oni tvrdi samostanski bedemi ) ni tada nije skidao blijedi habit sa sebe niti je razvezao čvorove zavjeta. Slutim u tome gledajući ga na užetu kako se njegova duša nikada i nije razvjenčala od iskrene želje da služi Bogu i svijetu, samo ga je njegovo tijelo mlado i nabujalo nadjačalo, preteglo u stranu, slično rijeci kada izađe iz svojih okvira, iz svojega korita, ne sluteći da je povratak starome toku više nemoguć.
Oni koji mu obukoše tu haljinku ne rekoše mu da je ovdje zla misao brža od puščanog zrna i pogađa najprije one koji joj se ne izmiču.

Na tri dana prije Miholja pojavio se u Sarajevu jedan mršavi hrišćanin sufija i počeo liječiti luđake i uzete ljude zadžaba. On je navodno bio vješt u tome. Liječio bi ih nekakvom vodom i lakom hranom. Tako je liječio u zatvorenoj sobi jedanaest dana ludog Hadžimusića ali ga ne izliječi. Nekako u isto vrijeme stigoše vijesti da su u Beogradu mučki ubijeni Ćeremida i Fadilpašići ugledni sarajevski prvaci. Svijet kojemu zlih vijesti i nesreće bijaše preko mjere uze te izmlati onoga hrišćanina sufiju koji pošto izvuče živu glavu pobježe noću iz čaršije nevidom, kako je i došao.

Tako je to u ovoj kotlini i tada i vazda. Tako je to posvuda gdje žive ljudi i njihovi neobjašnjivi zakoni po kojima se ravnaju i mjere ova brda i koji nakon svih mijena i potresa, buna i ratova ostaju isti kao uski i neprohodni bosanski putevi kojima je uprkos tome ova čudna zemlja ostajala vjerna.
Ovdje se gotovo svemu zna njegovo mjesto pa i onima koji isprva lutaju i udaraju na sva vrata kao sumanuti. Čaršija im napose bez riječi dodjeli položaj i ugled unutar sebe znajući haman unaprijed koliko taj neko vrijedi i može.
Pa i kada je kažnjavala one koji su se dizali protiv toga reda i zakona, kažnjavala ih je u mjeri koja je dovoljna da ih urazumi i vrati natrag uvjeravajući
ih da im je tako suđeno; sudbina je u Bosni najprije ono čime nas poklopi ovaj svijet i na šta nas prisile njegovi hrđavi gospodari.
Tako najprije stradaju živi ljudi bez ikakva vidljiva znaka da se tome suprostave i odupru. To je ta Bosna, tu se oduvijek umire od toga neviđenoga krivca i zle sudbine koja ubija brže i tačnije od svakog kuršuma. Jer ko će razumjeti stvari i događaje koji se sutra na suncu i svjetlu ne mogu objasniti i za čije uzroke zna samo on i crna zemlja koja ga je dovela dotle (a sve je Božje) .
Zato u Bosni sve što je vezano uz čovjeka i svijet u njemu odiše tom neprolaznom mržnjom koja je sazdana tako i u toj mjeri da nadživi sve nas. Otuda svi životi u kojima je nema nose čudan i tragičan karakter nečega što nije naše.
Pa i kada je premostio sve tamnice i nevolje i to izvrnuto zlo koje ne miruje i odsvakud vreba, čovjek je i dalje osuđen na smrt bez ikakvog izgleda na opstanak u tom kolovratu. Jer ono što svagdje smiruje strasti i stišava krv ovdje ne pomaže kao molitve u kojima već odavno nema čovjeka. Čini se da će do vijeka ostati mutni i neispitani ovi bosanski gazovi i uvijek će se tu naći po jedan fra Ratislav da zrije u zemlji.
Helem

Post by Helem »

Salkice, ima li te dje ziva? Citas li ti ovo sve?
Helem

Post by Helem »

Svinjokolja u Orahovoj

Dodje zima i napada inje
na red dodje da se kolju svinje
uhranili ljudi masnu stoku
klanje moras obavit u roku
objesiti na dim da se susi
kad tog ima - lakse je u dusi

suho meso svakom prija radje
kad se mezi to je i najsladje
u mjesecu studenom kad hladi
svaka kuca te poslove radi
dodju pomoc i zene i ljudi
svako djete ta scena uzbudi

saberu se i mladi i stari
i donose za kolinje stvari
cengele se u raskorak stave
a okolo i sve druge sprave
nalozena vatra vodu grije
svako djete pripremi se prije

ocekuje balon za spilanje
snitu mesu svakom za grilanje
ostre starci nozeve sto bolje
za taj poso svako ima volje
sljivovica sa casicom kruzi
svak uziva ko se snama druzi

svinje skice drama sve je blize
gazda ruku iznenada dize
jedno uze sa omcom priprema
kratak je dan - odlaganja nema
dajte zita da se svinja smiri
i da rilom iz svinjca proviri

netreba se dugo cekat na to
iskusan je u tom Coto Mato
gic-gic-gic i nemoj se bojat
sad ces vamo naglavacke stojat
dok si dlanom od dlan odario
Coto omcom nogu zakacio

priletili odmah drugi ljudi
da se svinja jako neuzbudi
Anto Krnja, Jakov, Spiro Marko
Martin, Slikar, Marinko i Zarko
a Ljudina ostrim nozom sjevnu
leze svinja, uopce nezjevnu

popadase svinje nabrzinu
svi na poso da se dlake skinu
ostalo je znanje i rutina
za trancirat netreba vjestina
Nediljkovca pripremila kavu
stolar pekom dopunjava tavu

frisko meso i najbolje pase
na Vrbanji crjeva prevu snase
melju meso i Klara i Finka
pomaze im Olgica od Vinka
do u kasno potraje veselje
dok se meso za kobase melje

tu nefali ni jela ni pica
ni šokova od naseg mišiċa
drustvo sjedi do u kasne sate
izgubljenu snagu svi povrate
u Orovoj bas je bilo tako
to vam moze potvrditi svako.

SJECANJE NA KRMOKOLJ

Helem wrote:Salkice, ima li te dje ziva? Citas li ti ovo sve?
ma evo sad sam poceo pomalo...treba da se zagrijem...tvoja literatura je preteska za nezagrijanog igraca.... :roll:
Helem

Post by Helem »

mogu popucati ligamenti ili barem iscasiti glezanj, ako ne i mozak.

Helem wrote:mogu popucati ligamenti ili barem iscasiti glezanj, ako ne i mozak.
pa neces nam valjda to raditi???? :lol:
Helem

Post by Helem »

Salko, vazda ces biti rezerva....
Helem

Post by Helem »

Sta im radimo, dusu im vadimo....i pjevamo
"Al' nikoga ne volim ja, kao tebe Bosno moja"!
DONY

Post by DONY »

PISAC is back.. :) :)

nije nikad ni odlazio.... :)
Helem

Post by Helem »

Ne znam hoće li ovaj tekst biti objavljen, i to ne zbog toga što bi ga urednik Katoličkog tjednika cenzurirao, nego zato što ne znam hoće li Katoličkog tjednika uopće biti kad tekst elektroničkom poštom iz Zagreba stigne u Sarajevo. Iako su u pitanju sekunde, najave nekih ozbiljnih i ;uglednih svjetskih i domaćih medijskih kuća bile su kategorične: svijet od 9. travnja 2006. više ne će biti isti, a od kršćanstva ne će ostati ama baš ništa! Sve smo dosad pogrješno razumjeli! Naime, nije novost kršćanstva u tome da čovjek nadraste shvaćanje ljubavi u smislu proširenja očekivane nesebičnosti prema prijateljima gotovo neshvatljivom ljubavlju prema neprijateljima, nego je umijeće ljubavi u izdaji prijatelja.
Vjerojatno ste čuli za junaštva onih koji su, uhićeni od svojih ratnih neprijatelja, pod cijenu mučenja i smrti odbijali izdati gdje im se nalaze suborci i prijatelji. Bilo je toga i u Domovinskom ratu. Ali sad znamo da to nije nikakva ljubav, nego najobičnija sebičnost. Prava je ljubav izdati svoje prijatelje, pa da neprijatelj i njih što prije uhvati i ubije jer se više ne će morati boriti i živjeti u neizvjesnosti. Izdaja sa smrtnim ishodom tvojega prijatelja, znak je ispravnog shvaćanja ljubavi.
Zato su jedanaestorica sve krivo shvatila. Abel je zapravo iritantni izazivač, a Kain žrtva ispunjena ljubavlju. Kad se malo bolje pogleda, neke ideologije tu su maksimu posve jasno primjenjivale. I u komunizmu je bila vrlo raširena praksa izdaje svojih poznanika i prijatelja. Tako se dokazivala pravovjernost ljubavi prema ideologiji, a sad vidimo da je to bila još veća ljubav prema izdanom prijatelju. Put do Stare Gradiške, Lepoglave, bio je popločan ljubavlju. Kao i prema svim drugim tamnicama i logorima, i prije i poslije.
A sve izlazi iz pravednikove žudnje da bude izdan. Zato su samo pravi prijatelji i pravi izdajice. Samo pravi prijatelj razumije i pravi smisao izdaje
Helem

Post by Helem »

Boze moj,
neprijatelja znam, on je na suprotnoj strani i ceka da me ponisti,
Bogo moj,
cuvaj me od brata, sestre i komsije, cuvaj me od mojih najblizih.
Oni me najvise vole.
Boze moj,
cuvaj me od prijatelja.
Helem

Post by Helem »

PISAC is back..

nije nikad ni odlazio....

Imam amnestiju, izmedju dva Bajrama.

jedan, dva..jedan, dva...
Locked