Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

DONY wrote:
Helem wrote:tesko je danas naci kvalitetnu zenu a jos li je teze naci kvalitetnog muskarca,
a gace se i spustaju i dizu.
Treba suhim zlatom i optocenom srmom sacuvati ovo sto se ima, Dragi Boze.
pa to ti je moj Pisac...borba ..a na sve strane djukele...mislim morske.."ali vala nama preko rijeke(bare)..'..
pozrdav
mozda se pali na muske.....pisac za sta se ono ti boris????
Helem

Post by Helem »

borim se Salko za svoj stomak.
Helem

Post by Helem »

i da nam dragi Bog da sve najbolje, a ostalo je sve OK Salko.

Helem wrote:i da nam dragi Bog da sve najbolje, a ostalo je sve OK Salko.
jel ti pun stomak?????
Helem

Post by Helem »

ja rijetko jedem, skoro nikako,samo kada sam izuzetno gladan i ne mogu vise trpiti glad,
glad mi je dijelic crna vjetra, kako bi rekli dadaisti.
Srce mi jantar i zar.

Helem wrote:ja rijetko jedem, skoro nikako,samo kada sam izuzetno gladan i ne mogu vise trpiti glad,
glad mi je dijelic crna vjetra, kako bi rekli dadaisti.
Srce mi jantar i zar.
znaci stedis pare i spremas se za povratak u domovinu....

srce vuce nazad.... kolika je satnica u USA????
Helem

Post by Helem »

pa, kako kome, a ja ne radim.
Helem

Post by Helem »

a dolari zeleni dolaze sami, slijecu mi sa neba a neki mi rastu u basci.
neke koristim i za salatu.
I onda se rahat nadisem ciste have.

Helem wrote:a dolari zeleni dolaze sami, slijecu mi sa neba a neki mi rastu u basci.
neke koristim i za salatu.
I onda se rahat nadisem ciste have.
ma ti si neki berac pamuka sa floride....
Helem

Post by Helem »

moguce...
u Izraelu sam radio, u kibutzu, na plantazi banana.
Imao sam slamnati sesir i dugi noz u koricama.
Odsijecali smo one velike buntove banana i tovarili na traktore..
jeste bilo fino....
A..imao sam i intervju za Ediot Ahronot.....
pa i za Jerusalem Post..
Uslikali me, mozes zamisliti, i izasao ja u nedeljnom izdanju, slika u boji preko citave stranice, imas ako hoces na Super Bosni, da vidis.
A Jerusalem Post izlazi, mozes zamisliti, u 500.000 primjeraka i na svih 6 kontinenata a specijalne nedeljne inserte Jerusalem Posta, i svih ostalih svjetskih dnevnika, novina, citaju svi predsjednici svijeta.
Mozes zamisliti Salko, mene citali svi predsjednici svijeta. Svijet je tada bio takav.
Cak su mi stizala pisma iz Amerike od nekih Amerikanaca, John iz Auguste mi pise da ne treba da trazim pomoc od zapada posto je zapad truo,gnjil, i da trazim pomoc za Bosnu od bogatih islamskih zemalja.

A ja vjeruj mi Salko, nigdje u intervjuu ne zaiskah nikakvu pomoc nego samo ispricah sta nam agresor, na pravdi Boga, radi.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

jel ovo neke za*ebancija ili...?????? :shock: :shock:

PITARKA_SA wrote:jel ovo neke za*ebancija ili...?????? :shock: :shock:
piarko, helem je ozbiljan covjek..nije to tamo nek za*ebant....
Helem

Post by Helem »

nikako....ukucaj u svoj komp Nobody Know's Why- Niko ne zna zasto...i potrazi Jerusalem Post od 25 juna 1993 godine,
novinar Abraham Rabinovich....
....na kompjuteru da procitas ili isprintas tu pricu moras platiti kreditnom karticom ali ne kosta puno.....
ne mozes dobiti ilustracije, slike, bez originalnog Jerusalem Posta ali mozes se obratiti Redakciji i potraziti od njih kopije iz arhive.
Navedi gornji datum.
medulla

Post by medulla »

Helem wrote:nikako....ukucaj u svoj komp Nobody Know's Why- Niko ne zna zasto...i potrazi Jerusalem Post od 25 juna 1993 godine,
novinar Abraham Rabinovich....
....na kompjuteru da procitas ili isprintas tu pricu moras platiti kreditnom karticom ali ne kosta puno.....
ne mozes dobiti ilustracije, slike, bez originalnog Jerusalem Posta ali mozes se obratiti Redakciji i potraziti od njih kopije iz arhive.
Navedi gornji datum.
evo sam ja sad upravo procitala... o helem, za mene si melem! to najbolje sazima moj utisak i emociju
Helem

Post by Helem »

Helem-mehlem.
za svaku bolu, na svaku ranu, gdje god da boli.
Moze se uzimati i na zdravo, pogotovo kada pucas od zdravlja.
Helem

Post by Helem »

Ovo nije prica o duhovima i nije uopste prica, nemam izraz da artikulisem ovo sto sam vidio i dozivio u Izraelu, u kibutzu Bet Oren kod Haife.
Radio sam kao konobar, melcar (hebrejski), u hotelu u kibutzu, zajedno sa nekoliko ostalih nasih konobara, helem jedan dan, bio je rucak,aruhat cohorajim, pristigli su pansionski gosti i zasjeli za svoje hastale.
Obicaj u Izraelu je da na ulaznim vratima u restoranu stoji konobar sa bokalom vode u ruci i sa peskirom, rucnikom, za one goste koji hoce da na taj nacin operu ruke, sa strane postoji i normalan WC, za one koji to nece, ali Jevreji obicno i ne peru ruke, mislim vecina, prodje pored konobara.
Samra je dobila svoj rejon za posluzivanje, Svjetlana svoj a ja najvise stolova, po obicaju. Udri konja koji najbolje vuce.

Poceo je rucak, odjednom samo sto je pocelo prilazi mi Samra sva usplahirena, u panici i rece:" Eno tamo za stolom sjedi vampir".
"Ja, ja ne mogu sluziti, tamo ima vampir, Ibrahime".
"Kakav vampir"?
"Hajde molim te idi vidi, daj da se promijenimo rejona"
"Za kojim stolom?", upitah.
Samra mi pokaza rukom.
Uzeh tacnu i odvazno krenuh prema stolu.

Jevrejska familija, gosti u kibutzu, kojoj sam prilazio, sastavila je dva stola, posijedali su okolo, a na sred stola, medju serviranim priborom, igralo se dijete.
Sutim, prilazim stolu i kazem:"Bevakasha". Izvolite.
Sa moje desne strane, u krilu nekog covjeka,sjedila je curica od oko 7 godina starosti, okrenuta prema njemu i prelazila je rukama preko njegova lica,igrala se, tako da u tome trenu nisam odmah vidio lice covjeka.
A onda.
Okrenuo sam se prema njemu, covjek me pogledao, na tren mi je zastao dah.
Djevojcica se nasmijala i i dalje prstima prelazila preko lica svog oca koji nije imao nos nego umjesto nosa neku izraslinu, dva otvora, zakrvavljene oci i poslije osmijeha, dva vampirska ceona zuba.
Kratko je osisan. Pogledao me krvavim ocima, umjesto beonjaca imao je krv a djevojcica je i dalje prsticima prelazila to lice i smijala se, nakratko pogledavsi u mene, kao da ostavlja igru.
Nakratko mi stade pamet.
Covjek naruci pilece batake i dva krompirica.
U istome trenu pogledah mu u ruke, to nisu bile prsti, kratke kandze, sapice, iz kojih su virili nokti, ruke su sitne i obrasle dlakom.
Uljudno se nasmijesih i udaljih od stola.
Svjetlana i Samra su me docekale na ulazu u kuhinju.
"Jest vampir", rekoh sasvim mirno.

Ustvari mislio sam da je glumac.

.......rucak se zavrsio, gosti se razisli ali je taj gost ostao, upravo je pricao sa mojim sefom Igalom.
Covjek je korpulentne gradje, obucen u jeans, na nogama patike, o ramenu objesena kamera.
Posamatram ga nedaleko udaljen, pricaju na hebrejskom.
Vampir, originalan, i lice i sapice, sapicama pridrzava kameru.
Poslije kratkog razgovora sa Igalom, covjek izlazi.
Posto pricam ruski, sef takodje, na ruskom jeziku pitam sefa kakav je ovo gost, da li je to prerusen covjek u glumca.

"Nije", odgovara mi Igal, "ja sam ga sada pitao isto, on je rodjen takav". Jevrej je. Obican covjek ali rodjen sa potpunim izgledom vampira"

"Ima li vampirske osobine", upitah.

"Nema, sasvim je obican covjek i rekao mi je da ima sasvim normalne osjecaje covjeka" "Ona djevojcica sto se igrala sa njegovim licem mu je kcerka, zaista lijepa djevojcica, Ona zena sa strane mu je supruga".
"Lijepa i normalna zena", rekoh.
"Da", potvrdi Igal.

.....te noci bio je napad kacusama iz Lebanona.
Izbjeglice iz Tel Aviva su se sakupile u bungalove u kibutzu Bet Oren, te noci je bila mjesecina.
Dolje duboko iz sume sakali zavijaju, cuje se kao da se djeca, hor dijece smije, cuje se beskrajno dugo nesnosan djeciji kikot.
Umoran, idem iz hotela prema svome stanu..i...
na proplanku stoji onaj isti covjek iz hotela, nalozio vatru ispred sebe i stoji nad vatrom....
U sjeni vatre, sjedi ona ista zena sa djevojcicom u krilu....
Pogledah prema njemu, plamen vatre mu obasja lice....
On se nasmijesi i pogleda prema meni....
Nasmijesih se i ja.
muha_sa

Post by muha_sa »

helem--helem si na pravom putu
Helem

Post by Helem »

Posto ovaj topic raste k'o somun po broju citanja, treba mi urednicka funkcija na Kultura i edukacija, da mogu dalje pisati i kontrolisati eventualne komentare koji ne bi pripadali temi Helem cudo....
da ja to fino sam sebi uredim...ako moze????

Helem wrote:Posto ovaj topic raste k'o somun po broju citanja, treba mi urednicka funkcija na Kultura i edukacija, da mogu dalje pisati i kontrolisati eventualne komentare koji ne bi pripadali temi Helem cudo....
da ja to fino sam sebi uredim...ako moze????
sad kad si doso na vlast i posto veliki i mocan....htio bi i CENZURU da uvedes..jel???
Helem

Post by Helem »

Alija je pogrijesio sto nije uveo cenzuru novina u ratu, danas tako ne bi imali ni Oslobodjenje ni Dane ni Slobodnu Bosnu pa bi Seljka Kurtovic, Senad Pecanin i Senad Avdic bili negdje u Paragvaju a ne u Sarajevu a ja bih pisao u Ljiljanu.
Ipak nije toliko ni vazno, ja sada imam svoju temu na Sarajevu X.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

PITARKA_SA wrote:jel ovo neke za*ebancija ili...?????? :shock: :shock:

Nije zajebancija, Helem ti je novo cudo bosanskohercegovacke literature. Uzivaj :-D
Helem

Post by Helem »

Hvala Orhanowski, nisam ocekivao to od tebe ali od onoga od koga se najmanje nadas najvise dobijes.
Najgore ti je kada najvise ocekujes od svojih bliznjih a oni ni muaket, koja je to prevara?
Izdaja najgore vrste.
Sve se ovo nekako u zivotu covjeka tumbe okrene, pokaze se da su ti bliznji najveci neprijatelji a oni daljnji postanu prijatelji.
Ako ne mozes pobijediti neprijatelja kazu pridruzi mu se.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Ja pruzam ruku pomiranja, na tebi je da je prihvatis ili da je odbijes :-D
Helem

Post by Helem »

Prihvatam , od svog srca.
Helem

Post by Helem »

Prrrrrr, Gara......

Bahro zvani Nosonja radio je na recepciji hotela "Borik", ne znam ni sam sta je ustvari radio, je li bio recepcionar ili cistac u hotelu, uglavnom pojavljivao se tamo u raznim ulogama. Nije imao nikakvu skolu.
Otac Almaz, Bahrin otac imao je ovce, drzao je dzelep ovaca u kotorskim brdima, u naselju Kotor, kuca im je bila blizu Grica, sve nedaleko od samog centra kotorvaroske Carsije.
Bahro je imao obicaj da te iste ovce cuva po tudjim njivama i imanjima, napasa ih po tudjim livadama i zadruznim imanjima i to bez ikakvog straha ili stida, napadao je one koji su i ovce i njega izgonili sa svojih livada, covjek nije imao obraza.

Bahrina omiljena ovca zvala se Gara.

Gara iako je bila obicna ovca bila je predvodnik stada, u stadu je bilo i par ovnova ali su se nekako drzali sa strane, ovnovi, inace za onoga ko se ne razumije u ovce, poznaju se po rogovimna,povijenim unutar i vide se jasno, i kada pasu, kako im se klate muda.
Uglavnom zvono je bilo na Gari. Zato sto je omiljena ovca, da nije omiljena zvono bi nosio kakav bijeli ovan, uglavnom Gara je bila crnka.

Bahro je posebno dobro prolazio za Bajram sa ovcama, za Kurban Bajrama.
Uoci Bajrama Bahro istjera svoje ovce u bilo ciju njivu, bez pitanja, sto blize Carsiji i onda se zalete Muslimani da kupuju Bahrine ovce i ovnove.
Svaku ovcu ili ovna su mogli kupiti osim Gare, Gara nije bila za prodaju.
I najbolje od svega toga, Gara je sve to znala.

......
Locked