Heavy Metal
Moderator: _BataZiv_0809
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#276 Re: Heavy Metal
steta, ovakvo nesto se vise ne ponavlja
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- corolla02
- corolla02
#280 Re: Heavy Metal
malo na spanskom
- corolla02
#282 Re: Heavy Metal
dobra
- corolla02
#284 Re: Heavy Metal
ma nema cinderelle bez ovog hita
- allan
#285 Re: Heavy Metal
stvar jecorolla02 wrote:ma nema cinderelle bez ovog hita![]()
- corolla02
#286 Re: Heavy Metal
nisam prije sluso inace odlicna na prvi momenat
ova vjerovatno ne prolazi na prvi momenat al poslje traje i traje; meni licno jedna od naj balada everr
ova vjerovatno ne prolazi na prvi momenat al poslje traje i traje; meni licno jedna od naj balada everr
- corolla02
#287 Re: Heavy Metal
nakon ove dugacke i melaholicne
evo u petu brzinu
german engineering
german engineering
- corolla02
- So What!
#290 Re: Heavy Metal
Iako kvalitet ne izostaje, glam je još uvijek upitan pravac kad je metal u pitanju. Evo pretpostavljam da ti ovliš thrash, ao n je nastao baš kao kontra na glam.corolla02 wrote:ma nema cinderelle bez ovog hita![]()
- allan
#291 Re: Heavy Metal
corolla02 wrote:
Moze nesto i lakse prije spavanja
- corolla02
#292 Re: Heavy Metal
njemacki malmsteen 
- corolla02
#293 Re: Heavy Metal
drug imas odlican ukus u muziciallan wrote:corolla02 wrote:
Moze nesto i lakse prije spavanja![]()
tesko je reci koja je najbolja sa "paina" al meni ova ipak nekako ispred ostalih
- corolla02
- So What!
#296 Re: Power Metal
Kao što mu samo ime kaže moćni i snažni metal je metal pravac u kojem su najviše zastupljene klavijature, a odlikuje ga melodičnost i dobre i usklađene kompozicije kojih se ne bi posramili ni najveći klasični kompzitori. Smatra se da je neki začetnik ovog pravca Ronnie James Dio sa svojim bendom Dio, a pjesma Holy Diver je po većini lična karta ovog pravca. Inače Dio je prvi koji je počeo primjenjivati \m/ ili Đavolije rogove. Inače bitna karakteristika ovog pravca jeste da teme obuhvataju mitove, legende, a ispočetksa su se najviše vezali za Srednjovjekovnu kulturu i mitologiju pa tako da su elementi bili zmajevi, vitezovi, tamnice, mačevi, zamci itd. Kasnije su se počeli vezivati za Tolkienovo Međuzemlje i još neke imaginarne svjetove, ali najviše za Međuzemlje. Također doba kralja Artura, Excalibur, Merlin su također često prisutni u ovom pravcu. Kada sam prvi puta slušao Rhapsody of Fire, talijanski power metal bend baš je zvučao moćno i epski i pjesmom baš dočaraju neki događaj. U nas nema ovakvih bendova (edva da uopšte ima bendova) ali u Srbiji ima nekoliko bnedova koji sviraju Power iako su neki pisali na pjesmama Emira Hota da je to Bosanski power Metal ipak daleko smo mi od toga, ali evo ja bi izdvojio instrumental Legends od sarajvske grupe Silent Kingdom koji jako podjseća na ovaj žanr. Neke pjemse iron Maidnea također sadrže elemente ovog pravca kao što je Hallowed be Thy Name, a neki im i pripisuju taj žanr. Inače mogući element je također i nordijska mitologija, ali njome se više bave black i death pravci nego ovaj pravac, ali eto za laike evo par pjesama čisto da uđu u svijet Power Metala.kiky wrote:pa možel neko postavit neki tipični power metal album pa da čujemo i mi laici. u čemu je razlika, kako udara .... i tako
- So What!
#297 Re: Heavy Metal
Svaka mu čast zaista, uz Dickinsona po meni jedna od najvećih metal vokalista.arapinho1 wrote:
Najjaci pjevac ikad!RIP
- corolla02
#298 Re: Power Metal
drug mislim da ipak grijesis to da je power kao pravac nastao sa maidenom il diom te reci da njihove pojedine pjesme imaju elemente powera je u najmanju ruku apsurdno; sto se tice glede tvoga sklada, i melodije u poweru tu se mogu i sloziti te to da bi im najveci klasicni skladatelji pozavidili; a ako vec hoces da trazis korjene i elemente powera pa i speeda, trasha, il deatha onda se svakako treba se sjetiti Accepta i njihove Fast as a Shark numere iz '82 koja je po mnogim kriticarima i zacetnik cijele cvrsce verzije metala, kao i powera. Al opet kazem nema stroge linije da se povuce te da se ne moze reci zasigurno ma sta mi citali il pricali da to je prva pjesma il album poweraSo What! wrote:Kao što mu samo ime kaže moćni i snažni metal je metal pravac u kojem su najviše zastupljene klavijature, a odlikuje ga melodičnost i dobre i usklađene kompozicije kojih se ne bi posramili ni najveći klasični kompzitori. Smatra se da je neki začetnik ovog pravca Ronnie James Dio sa svojim bendom Dio, a pjesma Holy Diver je po većini lična karta ovog pravca. Inače Dio je prvi koji je počeo primjenjivati \m/ ili Đavolije rogove. Inače bitna karakteristika ovog pravca jeste da teme obuhvataju mitove, legende, a ispočetksa su se najviše vezali za Srednjovjekovnu kulturu i mitologiju pa tako da su elementi bili zmajevi, vitezovi, tamnice, mačevi, zamci itd. Kasnije su se počeli vezivati za Tolkienovo Međuzemlje i još neke imaginarne svjetove, ali najviše za Međuzemlje. Također doba kralja Artura, Excalibur, Merlin su također često prisutni u ovom pravcu. Kada sam prvi puta slušao Rhapsody of Fire, talijanski power metal bend baš je zvučao moćno i epski i pjesmom baš dočaraju neki događaj. U nas nema ovakvih bendova (edva da uopšte ima bendova) ali u Srbiji ima nekoliko bnedova koji sviraju Power iako su neki pisali na pjesmama Emira Hota da je to Bosanski power Metal ipak daleko smo mi od toga, ali evo ja bi izdvojio instrumental Legends od sarajvske grupe Silent Kingdom koji jako podjseća na ovaj žanr. Neke pjemse iron Maidnea također sadrže elemente ovog pravca kao što je Hallowed be Thy Name, a neki im i pripisuju taj žanr. Inače mogući element je također i nordijska mitologija, ali njome se više bave black i death pravci nego ovaj pravac, ali eto za laike evo par pjesama čisto da uđu u svijet Power Metala.kiky wrote:pa možel neko postavit neki tipični power metal album pa da čujemo i mi laici. u čemu je razlika, kako udara .... i tako
dakle korijene treba traziti ovdje:
a ako postoji prvi album powera od pocetka do kraja il bar najblizi, onda bi to svakako bio Helloweenow tamo iz 85
a odmah potom i Running Wild iz '87 sa cijelim albumom i pravcem:
ps.
nakon ovog usljedila je najezda nordijaca ponajvise pa i ostalih koji su opet to sve uzeli i odveli u neke druge vode!
- So What!
#299 Re: Heavy Metal
Pa dobro moguće je da sam pogriješio u nekoliko stvari, ali koliko ja znam, a evo ti i dokaz Dio je jedna od začetnika Power Metala, a Maideneve pjesme imaju neke lemente, ali ne i da su Power Metal.
Last edited by So What! on 16/06/2011 12:31, edited 1 time in total.