HDZ vs HDZ brojke i slova

Post Reply
nellington

#1 HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by nellington »

Pošto uglavnom raspravljamo o tome ko će nakon 3. vlastopada dominirati na bošnjačkoj političkoj sceni, volio bih da čujem vaša mišljenja u tome šta očekujete u drugoj polovini federacije, kome dajete veće šanse.
nellington

#2 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by nellington »

Arapčićevi invalidi podržali HDZ 1990:

http://www.hdz1990.org/vijesti/potpora- ... nu-raguzu/
vivaldi

#3 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by vivaldi »

Mislim da ce HDZ da osvoji glasova ko sve hrvatske stranke zajedno. Hrvatski HDZ je ocigledno definitivno napustio projekat 1990 sto je jasno potvrdila Jacina nedavna podrska Covicevcima, tako da je tu mislim sve jasno.

Sto se pak tice kandidata za predsjednistvo, 90-ka je postavila puno jaceg kandidata pa je moguce da Raguz prodje bolje od Kristo (tesko se na Balkanu zena zaokruzuje ko god da je), ali je tu Komsic svakako apsolutni favorit.
romulirem

#4 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by romulirem »

Eh samo mi nije jasno zasto Covic poziva kandidate Hrvate iz drugih stranaka da odustanu od kandidature?
BSn

#5 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by BSn »

romulirem wrote:Eh samo mi nije jasno zasto Covic poziva kandidate Hrvate iz drugih stranaka da odustanu od kandidature?

covic poziva sve da odustanu... kako je i sam rekao, hrvati sebi ne mogu dozvoliti slobodu izbora, jer u njegovoj i glavama njegove stranke hrvatima treba jednoumlje. nije mi samo jasno zasto se upravo hdz ne povuce sa scene, pa nek' preposuti to jednoumlje drugima da vode. po covicevom, hdz treba i mora da bude jedina stranka i svi oponenti u hrvatskom korpusu su protiv hrvata. :-)
covic je puk'o haman vise neg' mirnes.
romulirem

#6 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by romulirem »

BSn wrote:
romulirem wrote:Eh samo mi nije jasno zasto Covic poziva kandidate Hrvate iz drugih stranaka da odustanu od kandidature?

covic poziva sve da odustanu... kako je i sam rekao, hrvati sebi ne mogu dozvoliti slobodu izbora, jer u njegovoj i glavama njegove stranke hrvatima treba jednoumlje. nije mi samo jasno zasto se upravo hdz ne povuce sa scene, pa nek' preposuti to jednoumlje drugima da vode. po covicevom, hdz treba i mora da bude jedina stranka i svi oponenti u hrvatskom korpusu su protiv hrvata. :-)
covic je puk'o haman vise neg' mirnes.
Pa nek obrise ono demokratska iz imena :D
Student Exchange

#7 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by Student Exchange »

Ovi izbori se dozivjavaju kao kljucni. Covic to tako predstavlja sa obrazlozenjem da su ustavne promjene odmah poslije izbora

Zakljucak, HDZ BiH osvaja najmanje 55% svih hrvatskih glasova, do maks. 60 i koji %. Polovinu od ostatka 90-ka.
travnik

#8 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by travnik »

moja procjena:
HDZ BIH - 50%
HDZ 1990-HSP BIH - 30%
NS RZB - 10%
HSS-NHI - 5%
SDP i ostali - 5%
cyprus

#9 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by cyprus »

Iako sam prethodnih godina smatro da i nema neke razlike između dva HDZ-a, sad uviđam da je ovaj sa brojkama itekako manje zlo, od originalnog. Iako mi se Ljubić nikako ne sviđa i odbojan je, npr. Martin Raguž mi se čini kao sasvim OK i korektan lik. Tako da koliko god mi je drago što će Željko opet bit član predsjedništva, ujedno mi je i žao što Raguž ne može u predsjedništvo umjesto Hareta/Izetbegović Juniora/Radončića. Dakle, nekako mislim da je bolje da je SDP kandidovo bošnjačkog člana predsjedništva, a da Komšić poslije dobije poziciju premijera, ministra ili nečega gdje će imati stvarnu moć da nešto promjeni. Ali šta je, tu je... :)

Što se tiče prognoze, mislim da je nažalost vrlo vjerovatno da HDZ BIH uzima blizu polovine hrvatskih glasova. Nadam se da će Lijanovići ostati značajan faktor među hrvatskim glasačkim tjelom te da će HSS/NHI makar probit izborne pragove na što više nivoa...
doktor78

#10 Re: HDZ vs HDZ brojke i slova

Post by doktor78 »

Dnevni list iz Mostara zadnjih dana objavljuje rezultate istrazivanja provedenog u "hrvatskim" kantonima/zupanijama. Po tim rezultatima, HDZ uzima vecinu glasova, ali HDZ 1990 i HSP zajedno imaju dovoljno glasova za formiranje vlasti.
Post Reply