HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
- karanana
#26 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
ne bas.
moje pitanje je da li bi bosnjaci bili sretni kada bi sada dobili 40% BiH i kraj price sto se BiH tice?
ne vidim kakve veze ima jezik. svak govori kako hoce gdje hoce. srbijanski, hrvatijanski, bosanski, bosnjacki....sve jedno.
moje pitanje je da li bi bosnjaci bili sretni kada bi sada dobili 40% BiH i kraj price sto se BiH tice?
ne vidim kakve veze ima jezik. svak govori kako hoce gdje hoce. srbijanski, hrvatijanski, bosanski, bosnjacki....sve jedno.
-
Bosnian man
#27 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
ništa to, mora se "zakačit" i Republika Holbrukova sa reformom, koja znači ukidanje oba blentiteta,
i kantonizacija BH, bolje rečeno švicarizacija
ovako nešto

i kantonizacija BH, bolje rečeno švicarizacija
ovako nešto

-
Canton
#28 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Samo općine/gradove i država to je najbolje
-
Bosnian man
#29 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
to je propagiro Alija i SDA 92, pa zna se kako je završiloCanton wrote:Samo općine/gradove i država to je najbolje
- Damir_5
#30 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Ne mogu vam svima odgovoriti, pa cu iskoristiti tebe da se istresem.karanana wrote:ne bas.
Ne, ne bi bili sretni, Bosnjacima pripada vise od 40% Bosne i nema tu dobitka, to je bosnjacko i to se treba uzimati, a ne traziti. Jer ako nema pravde u Bosni i ravnopravnosti, treba ih napraviti.
To je fenomenalno, HDZ smece im stavi kartu velikosrpskih zelja pod nos i iskasapi Bosnu prema zeljama obavijestajno-vojno-klerikalno-akademske hunte iz Srbije, 20 godina je nasa zemlja iskasapljena, evo neki dan sumska fasisticka policija ponistila prijavu boravka dvojici bosnjackih povratnika u sumsku, kao da im je Rasko Nemanja ostavio u amanet Bosnu i onda dodjem ja koji shvata vrlo dobro da se tu i dalje pravi velika Srbija, samo se sad u miru "etnicki cisti" i posrbljava i ja koji sam svjestan da se tu pokusavaju Bosnjaci geografski palestinizirati i kazem, "Bosnjaci imaju malo teritorija, to se treba mjenjati", ili kazem Srbi su jako povlasteni i Hrvati su povlasteni u danasnjoj BiH, i onda dodje par ovih letaca kao mobbing i uhvatite se za to moje i krenete prosipati iz supljeg u prazno, napadati mene i bla bla i to sve sa navodnih "pacifistickih", "humanih", "socijalnih" i bla bla "razloga", sve vas zanima, osim onog glavnog fizickog ali i ekonomskog opstanka Bosnjaka na tom frtalju Bosne.
Naravno vama u opste ne smeta sto vam se na pola Bosne pravi velika Srbija, meni smeta, vecini Bosnjaka smeta, vama u opste ne smeta kad vam uzmu Bosnjaka starosjedioca i kad ga sumnjaci administrativno izbrisu iz registra, vama ne smeta sto broj Bosnjaka i ostalih naseljenih na prostoru na koji su sprceni, sto znaci frtalj Bosne nece moci ekonomski napredovati jer se radi o frtalju Bosne na koji je sprcen vecinski narod i vama na kraju ne smeta u opste sto su Srbi i Hrvati drpili sve osim frtalja Bosne, ne vama je jedino problem kad Bosnjak kaze cekaj malo, ako se pravi medja, onda ce moja da bude najveca ili nece nikako jer je to normalno da vecina ima najvise, je li tako?
I onda kad ja nekog etiketiram s pravom ovdje kao Jugosa ili Srbina jer mu je prica i ponasanje tako, Cyprus vidi sansu i navlaci moje odstranjivanje.
Mislim mi ovdje mozemo govoriti kao obicni ljudi koji nemaju vlast i ne odlucuju u ime recimo Bosnjaka.
A sta bi ja radio da sam lider Bosnjaka, prva stvar koja bi ultimativno bila postavljena i Srbima i Hrvatima i medjunarodnim, je nova teritorijalna raspodijela unutar BiH, znaci novo crtanje unutarnjih granica BiH, gdje bi Bosnjaci imali najvise teritorija u BiH i to otprilike u tom omjeru koliko ih je najvise bilo u popisu iz 1991 godine i da samo tako moze biti i nikako drugcije, inace biti ce belaja, sto naravno nikom ne odgovara, medjutim takva situacija po meni je ne odrziva gdje ce Srbi dobiti najvise, a nije ih bilo najvise, ni u kojoj opciji, pa i u slucaju da Bosna bude kako oni to kazu unitarna.
A koji je glavni razlog za takvo misljenje? Osnovno je to da se Bosnjaci nece moci ekonomski razvijati i napredovati, na frtalju BiH, a da Srbima i Hrvatima ne pripada ni po jednoj osnovi onoliko koliko su drpili.
Znaci ako se nista ne dira i ne radi, ekonomska snaga Bosnjaka ce biti veoma limitirana, sto znaci povecano iseljavanje i krajnji nestanak i to bi bio razlog zasto, osim toga bilo kakvo rjesenje gdje Srbin dobije 49% BiH, nije dobro rjesenje i treba ga obavezno mjenjati.
Nazalost danas su Bosnjaci potlaceni u BiH, a u sredinama koje privremeno kontroliraju Srbi i Hrvati danas, status Bosnjaka je crnacki apartheidski i imaju vodstvo koje je korumpirano, koje nemaju svoje ja, koje donose odluke koje su suprotne od onog sto vecina Bosnjaka zeli, ne samo danas nego i u Daytonu. Za takvo veliko drzavno preuredjenje kakvo se desilo u Daytonu, za takvo jednu odluku koja daje Srbima i Hrvatima skoro 75% Bosne, jedino ko ima legitimitet na to pristati u ime bosnjackog naroda je sam bosnjacki narod na referendumu, znaci nikakve Alije, Sulje, Zlaje, Fahre ili klinci i palci.
Da se ponovim u inat nekima koji ce to shvatiti za desetak godina, Bosnjaci imaju malo teritorije, stvar se mora mjenjati kako bi Bosnjaci u Bosni imali najvise teritorije i to u bilo kakvom drzavnom uredjenju Bosne, cak i unitarnom i svaka opcija gdje Srbin ima 49% BIH ta opcija ne valja i nije pravedna i mora se mjenjati!
-
Canton
#31 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Alija nije dao tri izborne jedinica( bar se deklarativno nije za to zalagao)Bosnian man wrote:to je propagiro Alija i SDA 92, pa zna se kako je završiloCanton wrote:Samo općine/gradove i država to je najbolje
Mislim da općine/gradovi trebaju imati nadležnosti otprilike kakve danas imaju kantoni.
- Hrgota
#32 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Bosnian man wrote:ništa to, mora se "zakačit" i Republika Holbrukova sa reformom, koja znači ukidanje oba blentiteta,
i kantonizacija BH, bolje rečeno švicarizacija![]()
ovako nešto
četvrti totalni promašaj ! 'đe uvali bos. brod, derventu, modriču, pelagićevo itd. u dobojski?
- Damir_5
#33 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Pa sta ti znaci ovo, samo si uzeo i razdijelio blentite po postojecim granicama. Fakticki ovo je unutarnja reorganizacija blentiteta, a ne zanima te sto je recimo jedna Srebrenica i dalje u sumskoj, sto je cijela istocna Bosna koja je 1991 godine bila vecinska bosnjacka u sumskoj, sto je isto tako Prijedor u sumskoj, sto je isto tako Brcko zajednicko, a bilo je 1991 vecinsko bosnjacko, sto je 1991 vecinski bosnjacki Doboj u sumskoj itd itd?Bosnian man wrote:ništa to, mora se "zakačit" i Republika Holbrukova sa reformom, koja znači ukidanje oba blentiteta,
i kantonizacija BH, bolje rečeno švicarizacija![]()
ovako nešto
- Aethaercyn
#34 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Potpisujem tvoj govorDamir_5 wrote:Ne mogu vam svima odgovoriti, pa cu iskoristiti tebe da se istresem.karanana wrote:ne bas.
ne vidim kakve veze ima jezik. svak govori kako hoce gdje hoce. srbijanski, hrvatijanski, bosanski, bosnjacki....sve jedno.![]()
Da se ponovim u inat nekima koji ce to shvatiti za desetak godina, Bosnjaci imaju malo teritorije, stvar se mora mjenjati kako bi Bosnjaci u Bosni imali najvise teritorije i to u bilo kakvom drzavnom uredjenju Bosne, cak i unitarnom i svaka opcija gdje Srbin ima 49% BIH ta opcija ne valja i nije pravedna i mora se mjenjati!
-
Canton
#35 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Ima njegov prijedlog i dobre stvari. Tacnije jednu najbolju a to je da se snaga šumske rasparčava na 5 kantona.Damir_5 wrote:[
Pa sta ti znaci ovo, samo si uzeo i razdijelio blentite po postojecim granicama. Fakticki ovo je unutarnja reorganizacija blentiteta, a ne zanima te sto je recimo jedna Srebrenica i dalje u sumskoj, sto je cijela istocna Bosna koja je 1991 godine bila vecinska bosnjacka u sumskoj, sto je isto tako Prijedor u sumskoj, sto je isto tako Brcko zajednicko, a bilo je 1991 vecinsko bosnjacko, sto je 1991 vecinski bosnjacki Doboj u sumskoj itd itd?
- XXS
#36 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Za jedinstvenu i nedjeljivu i sa ravnopravnim gradjanima na svakome pedlju teritorije.Damir_5 wrote: Bosnjaci imaju premalo teritorija i to se mora mjenjati.
I onda kazu da je Bosnjak isto kao i Bosanac
-
Canton
#37 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Bošnjaci su i BosanciXXS wrote:Za jedinstvenu i nedjeljivu i sa ravnopravnim gradjanima na svakome pedlju teritorije.Damir_5 wrote: Bosnjaci imaju premalo teritorija i to se mora mjenjati.![]()
![]()
![]()
I onda kazu da je Bosnjak isto kao i Bosanac
- XXS
#38 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Naravno, bas kao i ovi nasi Srbi i Hrvati.Canton wrote: Bošnjaci su i Bosanci
Svi smo mi Bosanci ali neke interesuje Bosanski teritoriji i ravnopravnost na svakom pedlju, a neke samo komad (valjda ce se nekad dogovoriti oko %) za vlastiti tor.
U tom grmu je politicka razlika izmedju Bosanaca na jednoj strani i Srba, Hrvata i Bosnjaka na drugoj.
- res publica
#39 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Treba biti pošten pa reći da je prijedlog genijalan. Njime se ne mijenja ništa osim onoga što svima smeta: a to je višak fedralne administracije i to na jednostavan način: ujedinjeni su bošnjački kantoni, hrvatski i mješoviti. Praktično niko nije niti dobio niti izgubio teritorije, a smanjio je administraciju.
Ne treba o ovom prijedlogu suditi na osnovu sopstvenih želja, nego na osnovu poređenja sa sadašnjim stanjem. U odnosu na naše želje, svakako da ovo nije idealno, ali kad se uporedi sa sadašnjom organizacijom FBiH, ne znam zašto bi bilo lošije? Zašto je Bošnjacima bolje da imaju sada 5 kantona umjesto jednog koji pokriva istu teritoriju kao i tih 5???
Ne treba o ovom prijedlogu suditi na osnovu sopstvenih želja, nego na osnovu poređenja sa sadašnjim stanjem. U odnosu na naše želje, svakako da ovo nije idealno, ali kad se uporedi sa sadašnjom organizacijom FBiH, ne znam zašto bi bilo lošije? Zašto je Bošnjacima bolje da imaju sada 5 kantona umjesto jednog koji pokriva istu teritoriju kao i tih 5???
- Aethaercyn
#40 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
A ako ćemo se dijeliti na kantonalizaciju,onda to treba da bude po 1991.godini. Ali ne treba da se napravi etnički čist kanton. Nego da u svakom kantonu ima i Bošnjaka,Srba i Hrvata.
Gdje su sve Bosnjaci,Srbi,Hrvati bili većina stoji u priloženom.

Naravno, po ovom principu se nebi složili niti Hrvati niti Srbi. Pogotovo Srbi. preCednik bi se odma "pozivao" na Dejton i slične manifestacije. Ah da, davno je on rekao da BiH nije postojala prije Dejtona,na šta razuman čovjek može reći da je preCednik propuštao časove Historije/Istorije.

Naravno, po ovom principu se nebi složili niti Hrvati niti Srbi. Pogotovo Srbi. preCednik bi se odma "pozivao" na Dejton i slične manifestacije. Ah da, davno je on rekao da BiH nije postojala prije Dejtona,na šta razuman čovjek može reći da je preCednik propuštao časove Historije/Istorije.
-
Canton
#41 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Ko biva Bošnjaci nisu za ravnopravnost na svakom pedlju?XXS wrote:Naravno, bas kao i ovi nasi Srbi i Hrvati.Canton wrote: Bošnjaci su i Bosanci![]()
Svi smo mi Bosanci ali neke interesuje Bosanski teritoriji i ravnopravnost na svakom pedlju, a neke samo komad (valjda ce se nekad dogovoriti oko %) za vlastiti tor.
U tom grmu je politicka razlika izmedju Bosanaca na jednoj strani i Srba, Hrvata i Bosnjaka na drugoj.
- XXS
#42 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Jesu al' prije podne.Canton wrote: Ko biva Bošnjaci nisu za ravnopravnost na svakom pedlju?
Poslijepodne dodje ovako nesto:
Damir_5 wrote: Bosnjaci imaju premalo teritorija i to se mora mjenjati.
-
Canton
#43 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Od kud ti znaš da je Damir_5 Bošnjak?XXS wrote:Jesu al' prije podne.Canton wrote: Ko biva Bošnjaci nisu za ravnopravnost na svakom pedlju?
Poslijepodne dodje ovako nesto:Damir_5 wrote: Bosnjaci imaju premalo teritorija i to se mora mjenjati.
Hoćemo li to na osnovu pojedinca generalizirati čitav narod?
-
Bosnian man
#44 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
osnovno NEpoznavanje historije, koju MORA poznavati svako da bi iole mogao raspravljati i o politčkim pitanjimaAethaercyn wrote:Potpisujem tvoj govorDamir_5 wrote:Ne mogu vam svima odgovoriti, pa cu iskoristiti tebe da se istresem.karanana wrote:ne bas.
ne vidim kakve veze ima jezik. svak govori kako hoce gdje hoce. srbijanski, hrvatijanski, bosanski, bosnjacki....sve jedno.![]()
Bošnjaci su i prije rata, po popisu ?91 imali 28,5 % etničkog "vlastitog" etničkog prostora, STUDIJA o tome se može pročitati ovdje a karta sa prikazom etničkih prostora sva tri naroda prije rata pogledati ovdje ili na drugoj karti sa prikazom rasprostranjenosti SAMO Bošnjaka u BH prije rata ovdje
niko nam nije kriv što smo bili po gradovima, ovi ostali po selima, brdima, šumama itd.
po završetku rata, po "dejtonu" dobili smo 33% !! , studiju i kartu pogledati ovdje
može nekome izgledat apsurdno i morbidno, ali kad se pogleda što se tiče samog entičkog prostora mi nismo na gubitku, samoje problem u raspodjeli, bili smo "RAZBACANI" sada smo na kompaktnoj teritoriji..da li je to dobro ili nije ? može se posmatrati sa raznih aspekata, ali se više uslučaju bilo kakve frke, ne može desiti da nam dio naroda ostane u neklavama nad kojima će se četnička ili ustaška banda iživljavat
-
Bosnian man
#45 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Aethaercyn wrote:A ako ćemo se dijeliti na kantonalizaciju,onda to treba da bude po 1991.godini. Ali ne treba da se napravi etnički čist kanton. Nego da u svakom kantonu ima i Bošnjaka,Srba i Hrvata.
prošo voz, Alija i SDA kompanija zajebali u lisabonu '92 NE prihvatajući kantonizaciju,
htjeli frajeri valjda goluba na grani (čitaj unitarna Bosna) a ne vrapca u ruci (kanotnizovana BH)
sad možeš poći samo od Dejtona
-
megaman4
#46 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
mogu oni laprdati koliko hoće. shvatili su ovi na zapadu da se moramo vratiti na 1992. godinu, i kada su počeli prvi prijedlozi o uređenju države BiH...i njima ali i nama je dosta šupljaka, vidjela je amerika, da naši ne žele ama baš ništa da urade da se krene naprijed, i izgleda da će oni morati reagovati kao 1995. jer su ovi potrošili sve moguće kredite...
mogu naši političari govoriti da je amerika ili EU kriva, kao što dodo i prekriveni komunjara i bivši vođa veležovih navijača Čović tvrde, pa evo uredite je, imali ste 20 godina, pa NIŠTA!
dosta ste trošili pare s zapada, ali i naše, nek više krene s reformama, kud puklo, da puklo, gore od ovoga ne može.....
mogu naši političari govoriti da je amerika ili EU kriva, kao što dodo i prekriveni komunjara i bivši vođa veležovih navijača Čović tvrde, pa evo uredite je, imali ste 20 godina, pa NIŠTA!
dosta ste trošili pare s zapada, ali i naše, nek više krene s reformama, kud puklo, da puklo, gore od ovoga ne može.....
-
Canton
#47 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Slažem se. Uz uslov da je u Lisabonu zaista ponuđena kantonizacija.Bosnian man wrote:
prošo voz, Alija i SDA kompanija zajebali u lisabonu '92 NE prihvatajući kantonizaciju,
htjeli frajeri valjda goluba na grani (čitaj unitarna Bosna) a ne vrapca u ruci (kanotnizovana BH)
- XXS
#48 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Download-ovao sa "nacional detektor" aplikaciju na telefon.Canton wrote: Od kud ti znaš da je Damir_5 Bošnjak?
Naravno da necemo. Ni Srbe ni Hrvate ni Bosnjake.Canton wrote: Hoćemo li to na osnovu pojedinca generalizirati čitav narod?
Problem je sto zatvore svaku temu na kojoj se ozbiljnije razgovara na ovu temu tako da je bolje da to preskocimo.
Reagovao sam iskljucivo na Damirov post.
-
Bosnian man
#49 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
svi izvori tako kažu, Alijica čak tamo formalno pristo, došo u Sarajevo, neko mu mozak nafilovo, a onakakav nesposoban, kakav je i bio, gdje je do podne mislio da neće biti rata, a od podne da za rat treba dvoje, pomiješale mu se stanice i odustoCanton wrote:Slažem se. Uz uslov da je u Lisabonu zaista ponuđena kantonizacija.Bosnian man wrote:
-
cindrlimindrli
#50 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH
Odakle vise ispadate...Bosnian man wrote:svi izvori tako kažu, Alijica čak tamo formalno pristo, došo u Sarajevo, neko mu mozak nafilovo, a onakakav nesposoban, kakav je i bio, gdje je do podne mislio da neće biti rata, a od podne da za rat treba dvoje, pomiješale mu se stanice i odusto