HDMI problem

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
AdNaN88
Posts: 302
Joined: 14/07/2008 21:38
Location: Sarajevo

HDMI problem

Post by AdNaN88 » 01/09/2011 14:12

Momci imam problem pa se nadam da ce mi neko pomoci :D, naime kupio sam HDMI kabl(11.50KM) i spojio centralnu jedinicu na LCD, slika bude cini mi se oko 720p tj. malo skroz, odem u podesavanja i stavim 1060 cini mi se ne znam tacno ali uglavnom preko citavog ekrana bude. E sad problem, pri svakom paljenju kompjutera slika se vraca na cini mi se rezoluciju 720, uglavnom skroz mala bude. Zanima me moze li se kako sacuvati da ne pravim pri svakom paljenju i mijenjam rezoluciju. Sad sam spojio preko VGA ali nisam zadovoljan posto se slika mora "razvuci" ali makar ne moram nista mijenjati pri svakom paljenju :D

Nisam upucen oko ovog ali mozda sam kupio jeftin hdmi kabl, mozda je do graficke koja je integrisana 128MB ali svakako volio bih cuti i vase misljenje, hvala!


User avatar
Decerto
Posts: 2447
Joined: 14/09/2010 07:58
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
Contact:

Re: HDMI problem

Post by Decerto » 01/09/2011 14:30

Ne znam mozes li full HD sa tom grafom :|

User avatar
AdNaN88
Posts: 302
Joined: 14/07/2008 21:38
Location: Sarajevo

Re: HDMI problem

Post by AdNaN88 » 01/09/2011 14:56

Decerto wrote:Ne znam mozes li full HD sa tom grafom :|


Najvjerovatnije je to, evo opet sad probao ali koju god rezoluciju stavim ne odgovara mi a i slika pomalo "igra" a kad restartujem vrati se na skroz malu rezoluciju.
Htio sam samo vidjeti u cemu je problem ali i ovako preko VGA je solidno tj. jako dobar kvalitet HD filmova ali rekose mi da je preko HDMI duplo bolje pa ja poletio da kupim kabl ali eto ne moze mi :)

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: HDMI problem

Post by vox-populi » 01/09/2011 15:00

Graficka i monitor ti moraju podrzavatu Full HD.

Bice da je ta graficka HD Ready, ili 720p.

Full HD je 1080p.

Pogledaj malo tacan model graficke i provjeri da li podrzava Full HD.

User avatar
arnes_king
Posts: 4440
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: HDMI problem

Post by arnes_king » 01/09/2011 16:34

vox-populi wrote:Graficka i monitor ti moraju podrzavatu Full HD.

Bice da je ta graficka HD Ready, ili 720p.

Full HD je 1080p.

Pogledaj malo tacan model graficke i provjeri da li podrzava Full HD.



720p nije skroz mala rezolucija :S to ti je HD, eh sad jedino ako ti hoces Full HD za to ti treba podrzavati i monitor i graficka, ustvari i za obicni HD ti treba i monitor i graficka podrzavat (cudi me kako ta graficka ima uopste HDMI izlaz :S) a sigurno jedno od tog ne podrzava dok treperi slika, ps integrisane graficke su skroz slabe ...... A pise li ti na monitoru HD ready ?


I je li mislis da ti se rezolucija spusti na malu kao npr ispod HD znaci ispod 720p ili ti ikone i sve ostalo bude malo ? ako je to drugo onda povecavas rezoluciju a ne spustas, jer kada je povecas sve se ostalo smanjuje a kada rezoluciju smanjujes odnosno stavis manju onda ikone i ostala sranja postanu vece xD je to sasvim uredu jer veca rezolucija = manje ikonice itd xD


EDIT: a mozda bi trebao i promijenuti driver od graficke, a samo pitanje, koliki ti je monitor i je li widescreen ?

I izvinite ako sam u ovome gore navedenom negdje pogrijesio ali ja kako znam da je to sve tako :D
Last edited by arnes_king on 02/09/2011 00:09, edited 1 time in total.

User avatar
AdNaN88
Posts: 302
Joined: 14/07/2008 21:38
Location: Sarajevo

Re: HDMI problem

Post by AdNaN88 » 01/09/2011 21:03

Kad kazem spusti rezolucija sve bude malo, mali kvadratic a okolo sve crno :D pa moram povecavati i primijeti se uglavnom koju god rezoluciju stavim blago treskanje :) . A ne koristim monitor nego sam ga spojio na plazmu a ona podrzava fuld hd tj. 1080p, 60MHz.
Dakle vjerovatno je zbog graficke koja je integrisana a pitao si kako uopste imam prikljucak za hdmi, zapravo na centralnoj jedinici nema hdmi izlaz nego DVI izlaz i to ne u sklopu graficke posto je ona integrisana nego naknadno ubacena kao neka ploca na kojoj stoji DVI izlaz, dakle mogu izvaditi kad god hocu :) a na plazmi je regularno x2 HDMI prikljucka.
Nisam centralnu kupio radi igrica ili nesto slicno pa da mi treba dobra graficka, cisto za gledanje ponekog filma i surfanje, kad naletim na neku povoljnu graficku uzet cu pa vidjeti u cemu je zapravo razlika izmedu VGA i HDMI kad spojim na plazmu :)

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: HDMI problem

Post by dragan.s » 01/09/2011 22:12

AdNaN88 wrote:...
Dakle vjerovatno je zbog graficke koja je integrisana a pitao si kako uopste imam prikljucak za hdmi, zapravo na centralnoj jedinici nema hdmi izlaz nego DVI izlaz i to ne u sklopu graficke posto je ona integrisana nego naknadno ubacena kao neka ploca na kojoj stoji DVI izlaz, dakle mogu izvaditi kad god hocu :) a na plazmi je regularno x2 HDMI prikljucka....


Ta pločica nije prava grafička karta nego pomoćna koja služi da se takvi kompjuteri priključe na DVI monitore. I to je uzrok svih tvojih problema.
Pretpotstavljam da je u pitanju PCI-ex slot na ploči. Riješenje ti je da kupiš neku najjeftiniju PCI-ex grafičku kartu sa HDMI izlazom i sve će raditi kako treba. Cijena takve karte je oko 70-80 KM.
Sa VGA priključkom ćeš dobiti nešto bolju slike, ali ćeš izgubiti sliku na primarnom monitoru. Plus što VGA (za razliku od HDMI-ja) ne prenosi i zvuk.

jasko88
Posts: 35
Joined: 20/02/2009 18:36

Re: HDMI problem

Post by jasko88 » 05/01/2019 15:22

Pozdrav,

imam problem sa HDMI TV izlazima.
Od 3 izlaza više ne radi nijedan. Na početku su radili svi,onda je ostalo na jednom i na kraju je i on prestao, sve u roku od nekih 2 mjeseca.
U pitanju je Samsung TV i zanima me da li je moguće da je neki softverski problem pošto Tv uredno prepozna kada se ušteka kabl, ali ne prepoznaje uređaje.Probao sam sa vraćanjem na fabričke postavke, paljenje, gašenje, ponovno uštekavanje, ništa od toga nije imalo efekta.
Do kabla nije, jer na drugom TV-u uredno radi.
Ako je neko imao iskustva ili ima neki dobar savjet, hvala u svakom slučaju.

User avatar
typeOnegative
Posts: 2442
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Re: HDMI problem

Post by typeOnegative » 05/01/2019 15:33

Imao sam nedavno problem s tim, sve slično kao kod tebe, prvo jedan pa drugi, ostao na kraju na jednom samo. plus što je nonstop izbacivao poruku HDMI dostupan a ništa nije uključeno u taj port .
matična ploča tv-a se mora zamjeniti , ili uradit onom metodom " zagrijavanja " lemova , mada ne znam koliko je to trajno rješenje.
Ako je tv pod garancijom, šalji na servis

jasko88
Posts: 35
Joined: 20/02/2009 18:36

Re: HDMI problem

Post by jasko88 » 05/01/2019 15:47

typeOnegative wrote:Imao sam nedavno problem s tim, sve slično kao kod tebe, prvo jedan pa drugi, ostao na kraju na jednom samo. plus što je nonstop izbacivao poruku HDMI dostupan a ništa nije uključeno u taj port .
matična ploča tv-a se mora zamjeniti , ili uradit onom metodom " zagrijavanja " lemova , mada ne znam koliko je to trajno rješenje.
Ako je tv pod garancijom, šalji na servis
Pod garancijom je TV, kod mene je tek nekih pola godine, znači matična , nadam se da neće izmisliti nešto da mi na kraju naplate.
Hvala u svakom slučaju.

User avatar
typeOnegative
Posts: 2442
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Re: HDMI problem

Post by typeOnegative » 05/01/2019 15:50

Ma samo šalji. Nemaju što izmisliti, moraju napraviti. Nazovi ih samo, poslati će kurira po tv na adresu i vratit ga kad naprave.

Post Reply