Sve ok pola godine,dva mala servisa,sve pase,potrosnja super.
Osim jedne stvari,auto malo ko hoce blago trznut ako si bas njezan na gasu,prije nego sto postigne radnu temperaturu.
Onda primijetim vise puta kad sipam gorivo na energopetrol onaj najskuplji dizel euroclass to se ne desava.Ajd jednom kontam slucajno,drugi put treci peti previse da bi bilo slucajno.
Onda cujem pricu kako je hdi osjetljiv na gorivo.
Znaci ja bi sipao to gorivo stalno jest najskuplje ali mi se nista nije skuplje vozit na njeg,sipam njeg 40 KM predjem preko 400KM dok sa d5 dizelom ne mogu bas toliko.Prosjek mi ispada oko 5 litara na 100km sa tim skupljim gorivom.
Ali onda u pricu upadaju majstori koji kazu da nije dobro sipati nova dizel goriva u ovakve motore,kao nesto suho gorivo,dizne zeza te ovo te ono.Te sipaj aditive,drugi kaze nemoj aditive,treci kaze sipaj atf ulje,sledeci kaze nemoj to nego dvotaktol,hebe lud zbunjenog.
Ovoliki text radi jenog pitanja
Moze li najnovije najskuplje najbolje dizel gorivo naskoditi ovom motoru.Nije mi skupo sipat najbolje gorivo,ovo ili neko drugo ?
Meni to nema logike.Odem u njemacku gdje god stanem samo je jedan dizel,za sve motore,i vazda dobar svima.